δράσεις υπουργείου Μετανάστευσης για έλεγχο ΜΚΟ-πράκτορες ΕΥΠ Αλκμήνη

Τις έξι δράσεις ,στις οποίες προχώρησε το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, προκειμένου να ελεγχθεί ο ρόλος των μη κυβερνητικών οργανώσεων συνοψίζουν πηγές του υπουργείου, με αφορμή την επιχείρηση «Αλκμήνη» της ΕΥΠ και της ΕΛΑΣ και τη δικογραφία που σχηματίστηκε για 35 μέλη ΜΚΟ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μέχρι το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία πιστοποίησης οργανώσεων μέσω του Μητρώου ΜΚΟ. Μέχρι στιγμής, διευκρινίζεται, έχουν καταθέσει τα δικαιολογητικά τους 114 ΜΚΟ, ενω έχουν κάνει αρχική εγγραφή 75 ΜΚΟ. Επίσης έχει θεσπιστεί το Μητρώο για τα μέλη των ΜΚΟ, ενώ το υπουργείο προχωρά και σε ελεγχόμενη πρόσβαση στις δομές φιλοξενίας μόνο με την κατοχή ατομικής ταυτότητας.

Εξάλλου, πηγές του υπουργείου σημειώνουν ότι με τον ορισμό νέων διοικητών στις δομές φιλοξενίας, η διοίκησή τους πέρασε απο τους διεθνείς οργανισμούς και τις ΜΚΟ στο υπουργείο.

Τέλος, το υπουργείο προχώρησε στη διενέργεια δύο ερευνών σε συνεργασία με άλλες Αρχές, τον οικονομικό έλεγχο στις ΜΚΟ σε συνεργασία με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και τον συστηματικό έλεγχο δράσης των οργανωσεων σε συνεργασία με τις διωκτικές αρχές.

Ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, επισήμανε ότι «έχουν ασκηθεί διώξεις, πλέον δεν υπάρχει ανοχή σε αυτή τη χώρα ούτε σε αυτούς που συμβάλουν στη λαθροδιακίνηση ούτε σε αυτούς που έχουν έκνομες συμπεριφορές μέσα στις δομές».

Επιχείρηση «Αλκμήνη»

Οι δράσεις έρχονται σε συνέχεια του δημοσιεύματος της Καθημερινής, για τον τρόπο που στήθηκε επιχείρηση «Αλκμήνη» της ΕΥΠ ώστε να αποκαλύψει μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ) που συμμετείχαν σε κύκλωμα διακίνησης παράτυπων μεταναστών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα, με επιχειρησιακό κωδικό «Αλκμήνη», δάνειο όνομα από τη μητέρα του μυθολογικού ήρωα Ηρακλή, και με κεντρική στρατηγική εποπτεία, η ΕΥΠ και η ΕΛ.ΑΣ. διερεύνησαν, εν μέσω της κρίσης με τη γείτονα τον Αύγουστο, τον γκρίζο ρόλο τεσσάρων ΜΚΟ στη διά θαλάσσης προώθηση από την Τουρκία μεταναστών και προσφύγων στη Λέσβο, οι οποίες «χρησιμοποιούσαν παράνομες διαδικασίες και μεθόδους».

Η κατά λέξη «κατευθυνόμενη λαθροδιακίνηση», με φερόμενους ενεχόμενους υπηκόους Γερμανίας, Γαλλίας, Ελβετίας, Αυστρίας, Νορβηγίας και Βουλγαρίας, αποκαλύφθηκε με τη μυστική αποστολή δύο μεταναστών στα παράλια της γείτονος και τη σκηνοθετημένη συνεργασία τους με μέλη των ελεγχόμενων ΜΚΟ για τη διαπεραίωση εκατοντάδων ανθρώπων.

Οι δύο στρατολογημένοι από την ΕΥΠ αλλοδαποί μετέβησαν στη Σμύρνη της Τουρκίας και στη συνέχεια επιβιβάστηκαν σε βάρκα με παράτυπους μετανάστες και προορισμό τη Λέσβο.

Σε διαβαθμισμένα έγγραφα που τέθηκαν υπόψη της Καθημερινής αναφέρεται ότι συνολικά 35 μέλη των τεσσάρων ΜΚΟ διευκόλυναν τη διακίνηση παράτυπων μεταναστών και προσφύγων από την Τουρκία στη Λέσβο χρησιμοποιώντας «παράνομες μεθόδους και διαδικασίες».

Η επιχείρηση «Αλκμήνη» της ΕΥΠ πραγματοποιήθηκε τη 12η Αυγούστου. 

Τα συμπεράσματα από τις περιγραφές των δύο αλλοδαπών συνεργατών των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών θα αξιολογηθούν ποινικά κατά το στάδιο της εισαγγελικής έρευνας.

Όπως δήλωσε ο κ. Μηταράκη στον ΣΚΑΪ «ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αφήσει τις δομές να διοικούνται από ΜΚΟ. Εμείς κοιτάξαμε το ρόλο των ΜΚΟ στην λαθροδιακίνηση προσώπων, ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στα νησιά μας -και δεν είναι μόνο η Λέσβος-, ΜΚΟ που συμμετείχαν σε κυκλώματα για να έρχονται παράνομα μετανάστες στη χώρα μας, ΜΚΟ που παρακολουθούσαν το λιμενικό, παρακολουθούσαν συχνότητες,  και είχαν ρόλο κατασκόπων και όχι ανθρωπιστικής δράσης».  
 

Πηγή: skai.gr, Καθημερινή , ΑΠΕ-ΜΠΕ


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Βασίλης Γραμμένος: Δήλωσε παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας

Ο βουλευτής, συνοδευόμενος από το δικηγόρο του, προσήλθε στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων Παράσταση …