Ενοχή πρότεινε ο εισαγγελέας για τη δολοφονία της Σούζαν Ίτον

«Ό,τι έγινε ήταν ατύχημα, δεν έγινε εκ προμελέτης», δήλωσε στην απολογία του ο 28χρονος Χανιώτης ο οποίος κατηγορείται για τον βιασμό και την δολοφονία της Σούζαν Ίτον, τον Ιούλιο του 2019. Άλλαξε στο δικαστήριο τα όσα υποστήριζε μέχρι σήμερα, τα «ρίχνει» σε ατύχημα ενώ τονίζει ότι δεν βίασε την 60χρονη. Ο εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την ενοχή του κατηγορούμενου για όλες τις κατηγορίες.

Ο 28χρονος υποστήριξε ότι χτύπησε κατά λάθος με το αυτοκίνητο την Σούζαν Ίτον και ότι δεν είχε σκοπό να τη σκοτώσει. Ο ίδιος τόνισε ότι επρόκειτο για ατύχημα και ότι δεν βίασε ποτέ την 60χρονη.

Ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι την χτύπησε με το αμάξι κατά λάθος, και όταν διαπίστωσε ότι ήταν πολύ σοβαρά, τα έχασε και την έβαλε στο αυτοκίνητο και την οδήγησε στο φρεάτιο όπου και την πέταξε.

«Την είδα που περπατούσε στην άκρη του δρόμου και για κάποια στιγμή μου φάνηκε ότι ήθελα να περάσει απέναντι. Έπεσα πάνω της με το αυτοκίνητο, τη χτύπησα στα πόδια και εκείνη αμέσως έπεσε κάτω. Κατέβηκα και η εικόνα που είδα δεν μου άρεσε. Δεν είχα μαζί μου το κινητό μου τηλέφωνο και δεν μπορούσα να καλέσω σε βοήθεια. Σκέφτηκα πως τελικά δεν θα καταφέρει να ζήσει και αποφάσισα να τη βάλω στο πορτ μπαγκάζ για να την εξαφανίσω. Στην πορεία προς το καταφύγιο άκουγα από πίσω να βογκάει και να χτυπάει το αυτοκίνητο. Όταν έφτασα στο σημείο την έβγαλα με τα χέρια μου από το πορτ μπαγκάζ πήρα το σφυγμό της και είδα ότι είχε αρχίσει να παγώνει», είπε μεταξύ άλλων ο δράστης στην απολογία του που κράτησε περίπου 45 λεπτά.

Τέλος, περιέγραψε το πώς έπλυνε το αμάξι του, ενώ δήλωσε πως ασχολείται με τη μαύρη μαγεία και τη σολομωνική. «Την έριξα μέσα στον αεραγωγό και πήγα να πλύνω το αυτοκίνητο με το λάστιχο στο εκκλησάκι που βρίσκεται στο κοντινό νεκροταφείο. Τις επόμενες ημέρες χρειάστηκε να ξαναπλύνω το αυτοκίνητο, γιατί συνέχιζα να νιώθω τη μυρωδιά της, αλλά και στο μυαλό μου να ακούω τα βογγητά της», δήλωσε ο 28χρονος.

Σε απανωτές ερωτήσεις της έδρας για το αν προέβη σε βιασμό επί της άτυχης γυναίκας, ο κατηγορούμενος απάντησε αρνητικά, ενώ δεν κατάφερε να εξηγήσει πώς βρέθηκαν στο πτώμα της, σπερματικά υγρά του.

Σε σχέση με την αρχική του κατάθεση, στην οποία είχε παραδεχτεί τον βιασμό, ο ίδιος είπε ότι πιέστηκε από κάποιους ανθρώπους για να το κάνει και ότι από ένα σημείο και μετά, τους έλεγε ότι ήθελαν να ακούσουν.

«Ζητάω ένα τεράστιο συγγνώμη για όλο αυτό που προκάλεσα, αλλά θεωρώ ότι τουλάχιστον στο αρχικό στάδιο ήταν ατύχημα», δήλωσε ο 28χρονος.

Ο Εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή του και για την κατηγορία του βιασμού, ενώ απέρριψε όλους τους ισχυρισμούς του κατηγορούμενου για την δολοφονία της Αμερικανίδας βιολόγου.

«Σε κακή κατάσταση η οικογένεια της Σούζαν»

Η δίκη ξεκίνησε νωρίτερα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρεθύμνου με τις καταθέσεις της αδερφής της 60χρονης Αμερικανίδας βιολόγου και των δύο ανδρών που βρήκαν το πτώμα της.

Η αδελφή της Σούζαν Ιτον, Τζούλι, είπε πως την τελευταία φορά που την είδε ήταν τον Μάιο. Είχαν μιλήσει πέντε μέρες πριν, επειδή σχεδίαζαν ένα ταξίδι. «Ήταν ένας θαυμάσιος άνθρωπος, πολύ ευγενικό και αγαπητό πρόσωπο. Είχε πάθος με την επιστήμη της. Αγαπούσε την οικογένεια της, τα δύο αγόρια της ήταν το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή της», ανέφερε.

«Διεύθυνε δικό της εργαστήριο στο Max Planck για 20 χρόνια. Όλοι το χειριζόμαστε πολύ διαφορετικά, είχα χάσει πριν 6 χρόνια την 18χρονη κόρη μου από καρκίνο από τότε ήρθαμε πολύ κοντά με την αδελφή μου. Βασίστηκα σε εκείνη για να με βοηθήσει», πρόσθεσε η ίδια, τονίζοντας ότι η οικογένεια της Σούζαν βρίσκεται σε κακή κατάσταση. «Ο άνδρας και τα δύο αγόρια της είναι εξαντλημένοι. Ο σύζυγος της χρειάζεται ψυχολογική υποστήριξη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η αδερφή της Σούζαν Ίτον, Τζούλι.

Μάριος Διονέλλης / ΕΦΣΥΝ

Η ίδια ευχαρίστησε όσους βοήθησαν να βρεθεί το πτώμα, αλλά και ο ένοχος, τονίζοντας ότι «είναι πολύ οδυνηρό όλο αυτό για μας. Βρήκαμε εκατοντάδες ανθρώπους που βοήθησαν, η αστυνομία η πυροσβεστική, δύτες κτλ. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους, από την οικογένεια μας».

Αμέσως μετά, σειρά πήραν οι δύο άνδρες οι οποίοι βρήκαν το πτώμα της άτυχης 60χρονης, μέσα σε σπηλιά παλιού καταφυγίου στην περιοχή του Μάλεμε Χανίων.

Οι ίδιοι τόνισαν το σοκ που ένιωσαν όταν βρήκαν το πτώμα το οποίο στην αρχή δεν κατάλαβαν ότι πρόκειται για άνθρωπο. Σύμφωνα με τα όσα είπαν, είχαν ακούσει ότι η 60χρονη αναζητούνταν, χωρίς ωστόσο να συνδέσουν στην αρχή το γεγονός, ενώ άμεσα ειδοποίησαν την αστυνομία.

Η αίθουσα της δίκης

Μάριος Διονέλλης / ΕΦΣΥΝ

Στη συνέχεια κατέθεσε ο αστυνομικός της Ασφαλείας Χανίων, ο οποίος συμμετείχε στις έρευνες, ενώ νωρίτερα ως μάρτυρες ήρθαν και δυο μελισσοκόμοι, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην περιοχή του συμβάντος και είχαν εξεταστεί προανακριτικά, δίνοντας μάλιστα και δείγμα DNA.

Πρόκειται για μία εξωπραγματική δολοφονία, όπως τη χαρακτήρισε η συνήγορος της οικογένειας του θύματος Βάσω Πανταζή. Συνήγοροι της οικογένειας της Αμερικανίδας βιολόγου αλλά και οι συγγενείς της εξέφρασαν την εκτίμησή τους για το γεγονός ότι μία ολόκληρη κοινωνία βοήθησε στις έρευνες για τον εντοπισμό του θύματος.

Στη σημερινή δίκη, στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρεθύμνου, καλούνται συνολικά 18 μάρτυρες, ενώ παρόντα είναι και μέλη της οικογένειας της Σούζαν Ίτον, μεταξύ των οποίων ο σύζυγός της, βρετανικής υπηκοότητας. Τη σημερινή δίκη καλύπτουν δημοσιογραφικά μέσα και από τη Βρετανία, ενώ απεσταλμένους έχουν στείλει στην Κρήτη και γερμανικά ΜΜΕ, καθώς η βιολόγος εργαζόταν επί χρόνια στη Γερμανία στο Ινστιτούτο Max Planck της Δρέσδης. Τα μέτρα ασφαλείας που τηρούνται είναι αυστηρά με σωματικό έλεγχο σε όλους όσοι εισέρχονται στην αίθουσα εκδίκασης.

Σημειώνεται ότι ο δράστης όλο αυτό το διάστημα, βρισκόταν προφυλακισμένος στις φυλακές Τριπόλεως και μεταφέρθηκε μέσω της Αθήνας στο Ρέθυμνο προκειμένου να δικαστεί.

Η δολοφονία

Στο εδώλιο κάθεται ο 28χρονος Χανιώτης, ο οποίος έχει ομολογήσει το έγκλημα, και αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και του βιασμού.

O καθ' ομολογίαν δράστης, αγρότης και πατέρας δύο παιδιών που διέμενε στην περιοχή του Μάλεμε, με καθαρά σεξουαλικό κίνητρο, συνάντησε την 60χρονη πεζή κοντά στο Μνημείο Ευελπίδων στο Κολυμπάρι, το μεσημέρι της 2ας Ιουλίου του 2019.

Αφού την έριξε αναίσθητη, χτυπώντας την δύο φορές με το αυτοκίνητο, την έβαλε στο πορτ μπαγκάζ και τη μετέφερε στη σπηλιά στο Μάλεμε όπου και τη βίασε, όσο ήταν αναίσθητη.

Στη συνέχεια, την πέταξε στο φρεάτιο εξαερισμού του πολεμικού καταφυγίου, τοποθέτησε στην είσοδο του φρεατίου μία παλέτα και κατευθύνθηκε σε παρακείμενο νεκροταφείο όπου καθάρισε επιμελώς το πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, υπήρχαν σημάδια βίαιης πράξης και σεξουαλικής επίθεσης, ενώ κοντά στο σημείο που βρέθηκε η σορός της άτυχης 60χρονης βρέθηκαν ίχνη από ρόδα αυτοκινήτου. Το πτώμα έφερε πολλαπλά κατάγματα πλευρών και προσώπου καθώς και κακώσεις στα χέρια.

Σημειώνεται ότι η Σούζαν Ίτον συμμετείχε σε επιστημονικό συνέδριο στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης (το οποίο είχε ξεκινήσει την 1η Ιουλίου και ολοκληρώθηκε στις 5 Ιουλίου), όμως από ένα σημείο και μετά δεν είχε δώσει σημάδια ζωής. Η 60χρονη εντοπίστηκε νεκρή πέντε ημέρες μετά την εξαφάνισή της μέσα σε σπηλιά στην περιοχή του Μάλεμε Χανίων.

Πρόκειται για καταφύγιο που είχε φτιαχτεί την περίοδο της Κατοχής ως αποθήκη πυρομαχικών και πολυβολείο από ντόπιους κατοίκους με καταναγκαστική εργασία, στην οποία τους υποχρέωσαν οι Γερμανοί κατακτητές.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Συνομιλίες Ελλάδας - Τουρκίας: Καλό κλίμα, καλή διάθεση και από τις δύο πλευρές στον 6ο γύρο

Λίγες μόνο εβδομάδες πριν από την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία - Τι …