Της Ναντίν Χαρδαλιά
Την πρόθεση της κυβέρνησης να καθιερώσει το προσεχές διάστημα κίνητρα για τη συγχώνευση πολύ μικρών επιχειρήσεων, προκειμένου να αυξήσουν το μέγεθός τους και συνεπώς την ανταγωνιστικότητα τους, αποκτώντας πρόσβαση σε δανειοδότηση από τις τράπεζες, διατύπωσε από τη Βουλή, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μετά τη διαπίστωση ότι αυτές αποτελούν το 97% του συνόλου των επιχειρήσεων.
Ως προς τη δανειοδότηση των επιχειρήσεων στο πλαίσιο των θεσμοθετημένων χρηματοδοτικών εργαλείων από την κυβέρνηση, ο κ. Γεωργιάδης, υποστήριξε πως σύμφωνα με τις τράπεζες, από τις 890.000 τα κριτήρια για δάνειο πληρούν μόλις οι 20.000, οι οποίες μπορούν να ανέλθουν έως τις 40.000 με τις εγγυήσεις.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος πάντως επέμεινε ότι τα στοιχεία καταδεικνύουν την ανάγκη λήψης επιπλέον εξειδικευμένων μέτρων για τη στήριξη των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, σχολιάζοντας πως: «τους λέτε κολυμπήστε στον πυρήνα της τέλειας καταιγίδας και κάποια στιγμή από εκεί και πέρα θα απολαύσετε τον ήλιο της Ελλάδας. Δεν γίνεται έτσι».
Απαντώντας, σε επίκαιρες ερωτήσεις των βουλευτών του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέα Λοβέρδου, Μιχάλη Κατρίνη και Βασίλη Κεγκέρογλου, ο Υπουργός, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση σε όσους παροτρύνουν έστω και εμμέσως την κυβέρνηση να πιέσει τις τράπεζες για παροχή δανείων χωρίς τραπεζικά κριτήρια.
«Είναι έγκλημα . Δεν είναι ενίσχυση. Είναι προϋπόθεση εθνικής καταστροφής στο μέλλον. Άλλο να πεις ότι εμείς αποφασίσαμε να χαρίσουμε τη μισή επιστρεπτέα προκαταβολή – και οι αγορές δεν ανησυχούν γιατί έχουμε κάνει τους υπολογισμούς μας – και άλλο να πεις στις αγορές διακινδυνεύω την ευστάθεια των τραπεζών μου. Να λες δηλαδή πίεσε τις τράπεζες να δώσουν τις καταθέσεις μας σε επιχειρήσεις που θα τα πιστωλιάσουν», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης, βάλλοντας κατά του κ. Κατρίνη, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν προτείνει κάτι τέτοιο.
Αναφερόμενος στη στήριξη των επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση διατηρεί εφεδρείες ενόψει μιας πολύ δύσκολης χρονιάς το 2021, σημειώνοντας ότι: «πρέπει να κρατάμε και δυνάμεις και ο τρόπος που διαχειριζόμαστε τα εργαλεία να μην προκαλεί ανησυχία στις αγορές. Έχουμε κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών ότι τα μέτρα που λαμβάνουμε βοηθούν την οικονομία και τις επιχειρήσεις, αλλά δεν δημιουργούν κινδύνους ούτε για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος ούτε του χρέους».
Ως προς το παρατηρητήριο που θεσμοθετήθηκε για τις επιδόσεις των τραπεζών αναφορικά με την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων που ψηφίστηκαν για τις επιχειρήσεις, ο κ. Γεωργιάδης διαβεβαίωσε ότι αυτό λειτουργεί, παρακολουθεί την κατάσταση σε εβδομαδιαία βάση και τα στοιχεία αυτά θα ληφθούν υπόψη για τη νέα κατανομή των 3,5 δις ευρώ.