Πάνω από 5 εκατ. πολίτες των ΗΠΑ αγόρασαν πρώτη φορά πιστόλι στο πρώτο επτάμηνο του έτους, με αποτέλεσμα να... ξεμένει από σφαίρες η αγορά ● Πώς επέδρασαν στη φρενίτιδα αγοράς όπλων η πανδημία, η ρατσιστική αστυνομική βία, αλλά και η εκλογική πόλωση ● Απογειώνονται οι μετοχές των οπλοβιομηχανιών Smith & Wesson και Sturm Ruger.
Εκρηκτική άνοδο σε επίπεδα ρεκόρ καταγράφουν φέτος οι πωλήσεις όπλων στις ΗΠΑ, καθώς όλο και περισσότεροι «νοικοκυραίοι» ανησυχούν για την ασφάλειά τους λόγω της πανδημίας, των ταραχών μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ αλλά και των προεδρικών εκλογών που κάποιοι σπεκουλάρουν ότι θα καταλήξουν σε… αιματοκύλισμα.
Οι ΗΠΑ είναι μακράν εδώ και δεκαετίες η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό οπλοκατοχής στον κόσμο. Τα όπλα που κυκλοφορούν στην επικράτειά της είναι ούτε λίγο ούτε πολύ περισσότερα από τους… ανθρώπους.
Σύμφωνα με ελβετική έρευνα για τα μικρά όπλα, το 2017 κυκλοφορούσαν στις ΗΠΑ 393 εκατομμύρια όπλα, περίπου 70 εκατομμύρια περισσότερα απ’ ό,τι οι άνθρωποι. Τα αμέσως περισσότερα όπλα στον κόσμο υπήρχαν στην Ινδία (71 εκατομμύρια) και στην Κίνα (50 εκατομμύρια), δύο χώρες που έχουν –και οι δύο– σχεδόν τετραπλάσιο πληθυσμό από τον αντίστοιχο των ΗΠΑ.
Τις τελευταίες δεκαετίες η άνοδος των πωλήσεων όπλων στις ΗΠΑ προερχόταν σχεδόν αποκλειστικά από τον σκληρό πυρήνα των «κουμπουροφόρων» – δηλαδή, λευκούς άνδρες, πολιτικά συντηρητικούς, οι οποίοι συνήθως είχαν ήδη στην κατοχή τους ένα όπλο. Ιστορικά, οι λευκοί άνδρες είναι συντριπτικά η μεγαλύτερη ομάδα που αγοράζει όπλα στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σύμφωνα με μελέτη του Pew Research Center, οι μισοί λευκοί στην Αμερική κατέχουν ένα όπλο, ενώ μόνο το 25% των μη λευκών ανδρών οπλοφορεί. Με αφορμή γεγονότα που ενίσχυαν τον φόβο του μεγαλύτερου ελέγχου (όπως, για παράδειγμα, η εκλογή ενός προέδρου από τους Δημοκρατικούς ή ένα αιματοκύλισμα), αυτός ο σκληρός πυρήνας λευκών κουμπουροφόρων έσπευδε συνήθως να εμπλουτίσει το οπλοστάσιό του συμβάλλοντας στην αύξηση των πωλήσεων τα προηγούμενα χρόνια.
Φέτος, όμως, η αγορά όπλων… διευρύνεται, καθώς σε αυτήν εισέρχεται δυναμικά ένα νέο κύμα Αμερικανών που πιάνουν για πρώτη φορά στα χέρια τους όπλο. Μεταξύ αυτών αρκετές γυναίκες, μέλη μειονοτήτων, αλλά και πολιτικά φιλελεύθεροι Αμερικανοί που δεν είχαν καν διανοηθεί ότι μια μέρα θα οπλοφορούν.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των βιομηχανιών παραγωγής όπλων, στους πρώτους επτά μήνες του 2020 πάνω από 5 εκατ. Αμερικανοί αγόρασαν για πρώτη φορά στη ζωή τους όπλο. Οι νέοι κάτοχοι όπλων ήταν υπεύθυνοι για το 40% των συνολικών πωλήσεων στο διάστημα αυτό.
Η μαζική εισβολή των «πρωτάρηδων» έκανε την αγορά να ξεμείνει από… πυρομαχικά. «Τρεις φορές την εβδομάδα πηγαίνω στα Walmart αλλά σφαίρες δεν βρίσκω», δήλωσε απογοητευμένη στο Reuters μια έγχρωμη Αμερικανίδα, μητέρα τριών παιδιών, που απέκτησε νωρίτερα φέτος ένα πιστόλι και εγγράφηκε σε όμιλο σκοποβολής για να μάθει να το χρησιμοποιεί.
Η μεγαλύτερη αλυσίδα σουπερμάρκετ των ΗΠΑ Walmart –που στα ράφια της εκτός από τα αμφιλεγόμενης ποιότητας προϊόντα που πουλά, εκθέτει όπλα και σφαίρες–, αναγνώρισε τις ελλείψεις στον εφοδιασμό της με είδη… κυνηγίου και υποσχέθηκε να τις καλύψει όσο το δυνατόν συντομότερα. Από την πλευρά τους κάποια ιδιωτικά σκοπευτήρια που ξέμειναν, αγόρασαν σφαίρες από τους… πελάτες τους που είχαν μεγάλο στοκ πυρομαχικών στα σπίτια τους.
Γιατί όμως έσπευσαν ειδικά φέτος οι Αμερικανοί να αγοράσουν τόσο πολλά όπλα; Ειδικοί που μελετούν χρόνια την αγορά υπογραμμίζουν ότι τρία ήταν τα γεγονότα που βάρυναν. Πρώτον, ο κορονοϊός και η διαμάχη μεταξύ αυτών που φορούν τη μάσκα και εκείνων που μάχονται εναντίον αυτής και των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης. Δεν είναι τυχαίο ότι το πρώτο μεγάλο κύμα αγοράς όπλων –όπως καταγράφεται από τα στοιχεία ελέγχου του ιστορικού των αγοραστών– σημειώνεται τον Μάρτιο, όταν η πανδημία χτυπά τις ΗΠΑ. Το δεύτερο κύμα αγορών σημειώνεται Ιούνιο, όταν δολοφονείται από αστυνομικό ο Τζορτζ Φλόιντ και ξεσπούν διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα.
Τέλος, το κλίμα πόλωσης που με μαεστρία προκαλεί το στρατόπεδο του Ντόναλντ Τραμπ για τις προεδρικές του Νοεμβρίου, αποτελεί ακόμη έναν λόγο ανησυχίας για κάποιους Αμερικανούς. Κάποιοι ψηφοφόροι έχουν πειστεί ότι όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών θα υπάρξει... αιματοκύλισμα και εμφύλιος και σπεύδουν να οπλιστούν. Από την πλευρά τους, οι μέτοχοι των δύο μεγαλύτερων αμερικανικών εταιρειών παραγωγής μικρών όπλων Smith & Wesson και Sturm Ruger & Co, βλέπουν τις μετοχές τους να καταγράφουν άνοδο 131% και 59%, αντίστοιχα, από την αρχή του χρόνου... «Τουτέστιν, καθένας με την γκλάβα του και με τη γέμισή της» που έλεγε και ο αείμνηστος Νίκος Τσιφόρος.