Ισπανία, Ιταλία και Γαλλία, οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες που επλήγησαν πολύ σοβαρά στο πρώτο κύμα του κορονοϊού βρίσκονται και πάλι στο μάτι του κυκλώνα, ενώ οι αρχές ανησυχούν για την εξέλιξη της πανδημίας εν όψει του χειμώνα που έρχεται.
Στην Ισπανία, τα κρούσματα πλησιάζουν πλέον το εκατομμύριο, στη Γαλλία πάνω από 2.000 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ και στην Ιταλία καταγράφηκε αύξηση θανάτων και νοσηλειών ασθενών με Covid-19.
146 νεκροί στη Γαλλία
Την ώρα που στη Γαλλία ο κορονοϊός έφτασε και στο Μέγαρο των Ηλυσίων, με τη σύζυγο του Γάλλου προέδρου, Μπριζίτ Μακρόν, να τίθεται σε καραντίνα, καθώς ήρθε σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι αυξάνονται διαρκώς οι ασθενείς που χρειάζονται νοσηλεία.
Το τελευταίο 24ωρο 269 ασθενείς εισήχθησαν σε ΜΕΘ αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των διασωληνωμένων σε πάνω από 2.000 ενώ πέθαναν 146 άνθρωποι. Επίσης καταγράφηκαν 13.243 νέα κρούσματα, αριθμός μικρός σε σύγκριση με την Κυριακή, που ήταν 29.837. Ωστόσο αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τις Κυριακές είναι κλειστά τα διαγνωστικά κέντρα και πάντα οι αριθμοί της Δευτέρας είναι μικρότεροι.
Στη Γαλλία ανησυχία προκαλεί κυρίως το γεγονός ότι ο δείκτης θετικών τεστ έχει φτάσει το 13,4%, ενώ υπάρχουν 1.775 «φωλιές» κορονοϊού υπό παρακολούθηση και 88 διαμερίσματα της χώρας είναι σε καθεστώς αυξημένης παρακολούθησης ενώ σε πολλές περιοχές εφαρμόζονται αυστηρά μέτρα.
Αύξηση νεκρών στην Ιταλία
Μείωση στον ημερήσιο αριθμό των κρουσμάτων κορονοϊού (9.338) παρουσίασε η Ιταλία, ωστόσο ο αντίστοιχος αριθμός θανάτων έφτασε τους 73. Ήδη, μετά την ανακοίνωση από την κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε των νέων μέτρων την Κυριακή, γνωστοί καθηγητές Ιολογίας και Ιατρικής στη χώρα υπογραμμίζουν ότι αν η Ιταλία θέλει να αποφύγει νέο lockdown τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, πρέπει να απομονωθούν από τώρα περιοχές στις οποίες ο δείκτης μετάδοσης έχει ανέβει επικίνδυνα, ιδίως στις πόλεις και σε προάστια του Μιλάνου και της Νάπολης.
Βέβαια, ο υφυπουργός υγείας Πιερπάολο Σιλέρι, υποστήριξε μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο Rai ότι η όλη κατάσταση δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να παραλληλιστεί με εκείνη του περασμένου Φεβρουαρίου και Μαρτίου, διότι τώρα υπάρχουν θέσεις στις μονάδες εντατικής θεραπείας, πολλοί θετικοί στον ιό είναι ασυμπτωματικοί και δεν καταγράφεται τεράστια πίεση στα επείγοντα περιστατικά των νοσοκομείων.
«Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην αλλάξουν, προς το χειρότερο, τα δεδομένα αυτά», υπογράμμισε ο Σιλέρι.
Βέβαια, σήμερα εισήχθηκαν 47 νέοι ασθενείς στις μονάδες εντατικής θεραπείας (συνολικά στις ΜΕΘ 797 ασθενείς), ενώ καταγράφεται αύξηση και στις εισαγωγές στους απλούς θαλάμους των νοσοκομείων: 545 σήμερα, ανεβάζοντας τον συνολικό τους αριθμό στους 7.676.
Σε ό,τι αφορά τις περιοχές με περισσότερα κρούσματα, αρνητικό ρεκόρ σημειώνει και πάλι η Λομβαρδία, με 1.687 και ακολουθούν η Καμπανία, με 1.593, η Τοσκάνη με 986 και το Λάτιο με 939.
Απαγόρευση κυκλοφορίας στη Λομβαρδία
Έπειτα από αυτά τα στοιχεία, στη Λομβαρδία, με ομόφωνη απόφαση των δημάρχων της περιφέρειας και του κυβερνήτη, η οποία κατατέθηκε και στην κυβέρνηση, επιβάλλονται νέα και αυστηρότερα μέτρα με τα οποία φέρεται να συμφωνεί και ο υπουργός Υγείας.
Έτσι από την ερχόμενη Πέμπτη 22 Οκτωβρίου, επιβάλλεται απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη την περιφέρεια από τις 11 το βράδυ έως τις 5 το πρωί και απαγορεύονται όλες οι μετακινήσεις πλην από τις πολύ επείγουσες.
Επίσης, κατατέθηκε πρόταση στην κυβέρνηση να μπαίνει λουκέτο τα σαββατοκύριακα στα μεσαία και μεγάλα εμπορικά κέντρα διανομής, με εξαίρεση αυτά που σχετίζονται με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Η πρόταση υποβλήθηκε έπειτα από έκθεση της αρμόδιας επιτροπής που προβλέπει ότι έως τις 31 Οκτωβρίου μπορεί να υπάρχουν έως και 600 ασθενείς στις εντατικές και 4.000 νοσηλευόμενοι σε απλές κλίνες.
Σχεδόν 1.000.000 κρούσματα στην Ισπανία
Το ισπανικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι κατέγραψε μέσα στο Σαββατοκύριακο 37.889 νέες περιπτώσεις μολύνσεων από κορονοϊό, οι οποίες ανεβάζουν το σύνολο σε 974.449, ενώ ο αριθμός των νεκρών κατά 217. Από την αρχή της πανδημίας, έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας των επιπλοκών από τον κορονοϊό 33.992 Ισπανοί.
Τις τελευταίες εβδομάδες, η Ισπανία καταγράφει τακτικά πάνω από 12.000 ημερήσια κρούσματα, μετά το ρεκόρ των άνω των 16.000 στα μέσα Σεπτεμβρίου, και σύμφωνα με τον διευθυντή του Κέντρου Συντονισμού για τον Συναγερμό και τις Υγειονομικές Καταστάσεις Εκτάκτου Ανάγκης, Φερνάντο Σιμόν, «παρατηρείται μια σταθερότητα μια τάση αύξησης».
Ο Σιμόν επισήμανε ότι μπορεί αυτή η σταθερότητα να είναι σχετικά καθησυχαστική, «δεν μπορεί παρά να περιμένουμε ότι τον χειμώνα, αν δεν τηρηθούν τα μέτρα, ότι θα υπάρξει αύξηση των μολύνσεων. Σε ορισμένες περιοχές έχουμε πολύ υψηλούς ρυθμούς μετάδοσης».
Η κατάσταση του συστήματος υγείας είναι ζήτημα που απασχολεί και τις ισπανικές υγειονομικές αρχές. Η κάλυψη των κλινών ΜΕΘ έχει αυξηθεί και κατά μέσο όρο στο σύνολο της χώρας, ένα στα τέσσερα κρεβάτια είναι κατειλημμένο από ασθενείς με κορονοϊό. Ωστόσο ορισμένες περιφέρειες καταγράφουν μεγαλύτερα και περισσότερο ανησυχητικά ποσοστά: Η Θέουτα, η Μελίγια, η Μαδρίτη, η Αραγονία και η Ριόχα φτάνουν το 40%, η Καστίλια και Λεόν το 36%.
Σε απλές κλίνες νοσηλείας, οι ασθενείς με κορονοϊό φτάνουν το 10%, αλλά στη Μαδρίτη και τη Μελίγια το 20%.
Ο Φερνάντο Σιμόν τόνισε: «Είμαστε όλοι πολύ κουρασμένοι. Γι' αυτό μας είναι τόσο δύσκολο να εφαρμόσουμε κι άλλα σκληρά μέτρα. Αλλά δεν υπάρχει άλλος τρόπος».