Ο μικρός ήρωας, ο Βαγγέλης, γραμματέας του 15μελούς συμβουλίου του 7ου Γυμνασίου Χαλανδρίου που κατηγορείται για κακούργημα, συγκινημένος για το κύμα συμπαράστασης, μιλάει στην «Εφ.Συν.» για τις μέρες κράτησής του. «Δεν είχα κάνει τίποτα, έλεγα την αλήθεια, δεν χρειαζόταν να αγχωθώ». ● Οργιο τρομοκρατίας και συκοφάντησης του μαθητικού κινήματος κατήγγειλαν ΟΛΜΕ και κόμματα της αντιπολίτευσης.
«Βαγγέλη, σε αγαπάμε». Είναι το πιο τρυφερό σύνθημα που ακούστηκε ποτέ στην Ευελπίδων. Τα δικαστήρια πλημμύρισαν χθες από παιδιά που πήγαν να δηλώσουν την αλληλεγγύη τους στον 14χρονο συμμαθητή τους που συνελήφθη την Πέμπτη κι αφού πέρασε 4 μέρες κρατούμενος στη ΓΑΔΑ οδηγήθηκε στον εισαγγελέα, αντιμετωπίζοντας κακουργηματικές κατηγορίες.
Ο Βαγγέλης, γραμματέας του 15μελούς συμβουλίου του 7ου Γυμνασίου Χαλανδρίου, είναι ένας από τους 8 μαθητές που συνέλαβε η Αστυνομία στο συλλαλητήριο της περασμένης Πέμπτης, από το οποίο είδαμε να κάνουν τον γύρο του διαδικτύου σοκαριστικές φωτογραφίες με παιδιά γονατισμένα και περικυκλωμένα από ΜΑΤ.
Τα παιδιά αγωνίζονται ζητώντας τα σχολεία τους να λειτουργούν με υγειονομική ασφάλεια. «Πήγε στην πορεία για να εκπροσωπήσει το σχολείο μας και κατέληξε να τον κατηγορούν για κακούργημα!» μας λένε οι συμμαθητές του, λυπημένοι από αυτό το γεγονός που «είναι πολύ δύσκολο για όλους μας». Ο μικρός, όπως μας εξηγεί η μητέρα του, ελέγχθηκε δυο φορές από αστυνομικούς και «δεν του βρήκαν τίποτα. Γι’ αυτό και δεν αντιστάθηκε, ήξερε ότι δεν έχει κάνει κάτι». Η Παρασκευή Λεβέντη είναι η διευθύντρια του σχολείου: «Βρέθηκε τη λάθος στιγμή στο λάθος σημείο. Είναι καλός μαθητής, ευγενής, χαμηλών τόνων, σεμνός, έχει αποδοχή, ενδιαφέρεται για τα κοινά. Στεναχωρήθηκα ως λειτουργός εκπαίδευσης και ως μητέρα. Δεν μου έχει ξανατύχει κάτι τέτοιο».
Η περίπτωση του Βαγγέλη ξεσήκωσε σάλο και έχει προκαλέσει κύμα συμπαράστασης. Και ενώ το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ καταγγέλλει επιχείρηση εκφοβισμού, όργιο τρομοκρατίας και απόπειρα κατασυκοφάντησης του μαθητικού κινήματος που προσπαθεί να επιβάλει η κυβέρνηση με συλλήψεις από τον «σωρό» 14χρονων και 15χρονων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δηλώνει: «Δεν θέλω να κρίνω το θέμα του εισαγγελέα. Αυτό είναι θέμα του εισαγγελέα, δεν είναι θέμα της Αστυνομίας, ιδίως όταν μιλάμε για αυτόφωρη διαδικασία».
Δυο βήματα παραπέρα, ο Αδωνις Γεωργιάδης (ΣΚΑΪ): «Δηλαδή να έχει συλλάβει η αστυνομία έναν μαθητή χωρίς να του έχει βρει απολύτως τίποτα; Γιατί τον συνέλαβε, με ποια κατηγορία; Και τον κατηγορεί για κακούργημα χωρίς να του έχει βρει τίποτα; Εσείς βγάζετε νόημα σε αυτό;»
Η ΕΛ.ΑΣ. σε ανακοίνωσή της ισχυρίζεται ότι «η κράτησή του έγινε με απόφαση της 1ης Ανακρίτριας του Τμήματος Ανηλίκων», «ενημερώθηκε αμέσως για τα δικαιώματά του» και «δεν υπήρξε κανένας περιορισμός για τον αριθμό και τη διάρκεια των επισκεπτηρίων, καθώς και την εν γένει επικοινωνία του».
«Στηρίζουμε τα παιδιά που αγωνίζονται. Η θέση μας είναι δεδομένη, είναι με τους Αγιάννηδες, όχι με τους Ιαβέρηδες», είπε ο δήμαρχος Χαλανδρίου, Σίμος Ρούσσος. Στα δικαστήρια βρέθηκαν και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, και ο τομεάρχης Παιδείας Νίκος Φίλης: «Πόσο υπερήφανη είναι η Δημοκρατία όταν οι Αρχές “φορτώνουν” κακουργήματα σε 14χρονα παιδιά; Οταν τα φυλακίζουν και τα απομονώνουν για τέσσερις μέρες από τις οικογένειές τους; Οταν η νεολαία αντιμετωπίζεται ως εχθρός; Ντροπή!»
Παρόν και το ΚΚΕ στην κινητοποίηση έξω από τα δικαστήρια, με τον βουλευτή Νίκο Παπαναστάση. Την παραίτηση του υπουργού Μ. Χρυσοχοΐδη ζητά ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, Κρίτων Αρσένης, ο οποίος υπέβαλε επίκαιρη ερώτηση. Ολα τα παιδιά αφέθηκαν χθες ελεύθερα.
«Μια εμπειρία που θα με κάνει πιο δυνατό»
Ηταν η δεύτερη φορά που βρέθηκε μόνος, μακριά από το σπίτι και τους γονείς του. Η προηγούμενη ήταν στην κατασκήνωση, αυτή τη φορά ήταν στη ΓΑΔΑ. Στο δεύτερο μόλις μαθητικό συλλαλητήριο που κατέβηκε, η αστυνομία τον συνέλαβε.
Πώς περνούν οι ώρες για έναν 14χρονο που δεν ξέρει καν γιατί κατηγορείται και ξαφνικά βρίσκεται ολομόναχος με τον εαυτό του στο κρατητήριο; «Το πιο εύκολο είναι να πέσεις στην παγίδα και να νιώσεις μίσος για το σύνολο. Εγώ δεν ήθελα να νιώσω έτσι, ούτε φόβο ούτε θυμό. Δεν είχα καν το κινητό μου κι έτσι αναγκάστηκα να σκεφτώ πολύ». Αυτές είναι οι πρώτες φράσεις που μας λέει, Δευτέρα απόγευμα, μόλις έχει επιστρέψει στο σπίτι και στους φίλους του. Ακούγεται ήρεμος και εντυπωσιακά φιλοσοφημένος για ένα αγόρι που πηγαίνει στην τρίτη Γυμνασίου.
«Δεν είχα κάνει τίποτα, έλεγα την αλήθεια, δεν χρειαζόταν να αγχωθώ», μας λέει. «Αποφάσισα να το δω σαν μια εμπειρία που θα με κάνει πιο δυνατό. Ενιωθα αδικημένος, αλλά ήθελα να το βγάλω όλο αυτό το συναίσθημα υπέρ μου και να κάνω κάτι καλό για τον εαυτό μου: έκανα γυμναστική, έριχνα έναν υπνάκο».
Ο Βαγγέλης λέει πως ήταν «παράξενο» όλο αυτό που έζησε, πιο παράξενο ωστόσο είναι για εμάς τους ενηλίκους να ρωτάμε έναν πιτσιρίκο πώς ήταν οι συνθήκες κράτησής του. Οι μισοί ήταν ευγενικοί, οι άλλοι μισοί απότομοι. Εμείς κάναμε την υπομονή μας», μας λέει κι είναι τόσο πράος κι ευγενής που μας αποστομώνει. «Ηταν σκληρό όλο αυτό», τονίζει η μητέρα του. «Τώρα χαμογελάει, αλλά δεν έχει ακόμα μείνει μόνος, να σκεφτεί. Τον συγκίνησαν οι φίλοι του και η συμπαράσταση από τον κόσμο».
Ο Βαγγέλης ονειρεύεται να γίνει μαθηματικός ή γυμναστής ή μουσικός. Κι ήταν ένα τραγούδι αυτό που τον συντρόφευε αυτά τα 4 μερόνυχτα. «Ηταν στο κινητό μου στην πέμπτη δημοτικού. Λέει “φίλα με ακόμα / Ολα τα άλλα ηχούν μακρινά / Ενα αστέρι που σκάει στου ουρανού την καρδιά”. Το τραγουδούσα κι έλεγα στον μικρό μου εαυτό “κάνε κουράγιο”». Θα ξαναπάει άραγε σε πορεία μετά από όλα αυτά; «Δεν με ενδιαφέρουν τα κόμματα, αλλά είμαι ο γραμματέας του 15μελούς, αν χρειαστεί θα ξαναπάω», μας λέει.
Ο Βαγγέλης αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικό όρο. Οι κατηγορίες δεν αποσύρθηκαν και θα παρακολουθείται από επιμελητή. Δεν ξέρει ακόμα αν θα οριστεί δικάσιμος. Τώρα θέλει απλώς μια μέρα να ξεκουραστεί και να επιστρέψει εκεί που ανήκει: στο σχολείο και στους συμμαθητές του.