Συνεχίζεται η ραγδαία εξάπλωση του νέου κορονοϊού στην Ευρώπη, με κάποιες χώρες να είναι αντιμέτωπες με ένα σφοδρό δεύτερο κύμα και τα τοπικά lockdown να έρχονται το ένα μετά το άλλο.
Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και Βρετανία από τις πιο πληγείσες χώρες στην πρώτη φάση της πανδημίας δοκιμάζονται αρκετά μετά το καλοκαίρι και καθημερινά καταγράφουν πολύ υψηλό αριθμό νέων μολύνσεων.
Στη Γαλλία το τελευταίο 24ωρο οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν 20.468 νέα κρούσματα και 262 θανάτους. Πρόκειται για σημαντική αύξηση μετά τον μειωμένο αριθμό μολύνσεων, 13.243 που είχαν ανακοινωθεί χθες. Βέβαια, την περασμένη εβδομάδα τα κρούσματα ξεπέρασαν επί δύο ημέρες τα 30.000.
Ο αριθμός των ανθρώπων που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία αυξήθηκε κατά 797, φτάνοντας τους 12.458. Σε μονάδες εντατικής θεραπείας έχουν εισαχθεί 2.177 ασθενείς, 78 περισσότεροι από χθες.
Σημειώνεται ότι από το περασμένο Σάββατο το Παρίσι και άλλες οκτώ μεγάλες πόλεις βρίσκονται σε καθεστώς αυστηρών περιοριστικών μέτρων, με απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 9 το βράδυ.
Σχεδόν 90 νεκροί σε μια ημέρα στην Ιταλία
Στην Ιταλία το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 10.874 νέα κρούσματα και 89 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 144.737 διαγνωστικά τεστ και το 7,5% όσων υποβλήθηκε σε αυτά προέκυψε θετικό. Χθες τα κρούσματα ήταν 9.338, με 73 θανάτους.
Στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των νοσοκομείων της χώρας έχουν εισαχθεί 870 ασθενείς (73 επιπλέον σε σχέση με χθες), ενώ 8.454 νοσηλεύονται σε νοσοκομειακούς θαλάμους, αύξηση 770 εισαγωγών τις τελευταίες 24 ώρες.
Σε ό,τι αφορά τις περιοχές με τα περισσότερα κρούσματα στη Λομβαρδία καταγράφονται 2.023 μολύνσεις, στο Πεδεμόντιο με πρωτεύουσα το Τορίνο 1.396, στην νότια περιφέρεια της Καμπανίας (με πρωτεύουσα την Νάπολη) 1.312 και στο Λάτιο, με κύρια πόλη την Ρώμη, 1.224.
Ο περιφερειάρχης της Καμπανίας, Βιντσέντσο Ντε Λούκα, δήλωσε ότι από αυτό το Σαββατοκύριακο θα ζητήσει από την κυβέρνηση της Ρώμης την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας στην περιοχή αρμοδιότητάς του, με ισχύ από τις 11 το βράδυ.
«Ζητήσαμε από την Ιταλική Πολιτική Προστασία 600 γιατρούς και 800 νοσηλευτές, και μέχρι τώρα μας απάντησαν ότι θα μας στείλουν 50 γιατρούς και 100 νοσηλευτές», τόνισε ο Ντε Λούκα.
«Πρόκειται για πόλεμο. Έστω και αν μέχρι τώρα τα πράγματα δεν είναι σε οριακή κατάσταση, αν προσποιηθούμε ότι πάνε όλα καλά, θα οδηγηθούμε σίγουρα στην καταστροφή», πρόσθεσε ο Μπρούνο Τζουκαρέλι, αντιπρόεδρος του ιατρικού συλλόγου της Νάπολης.
Η Λομβαρδία, η πλούσια περιφέρεια του ιταλικού βορρά που έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία της Covid-19, ετοιμάζεται να επιβάλει από την Πέμπτη το βράδυ νυκτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας για πρώτη φορά μετά το τέλος του lockdown στις αρχές Μαΐου, ώστε να περιορίσει τις μολύνσεις.
Η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα ισχύει από τις 23:00 (τοπική ώρα, 24:00 ώρα Ελλάδας) έως τις 05:00 (τοπική ώρα, 06:00 ώρα Ελλάδας).
«Συμφωνώ με το σενάριο των πιο περιοριστικών μέτρων στη Λομβαρδία. Μίλησα γι' αυτό με τον πρόεδρο (της περιφέρειας Ατίλιο) Φοντάνα και τον δήμαρχο (του Μιλάνου Τζουζέπε) Σάλα και θα εργασθούμε μαζί τις επόμενες ημέρες προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε χθες, Δευτέρα, το βράδυ ο υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα.
΄Οι χώρες με τη μεγαλύτερη πίεση
Στην Τσεχία, τη χώρα που έχει καταγράψει τους υψηλότερους αριθμούς μολύνσεων στην Ευρώπη τις τελευταίες ημέρες σε σχέση με τον πληθυσμό της, η κυβέρνηση ενδέχεται να ενισχύσει περαιτέρω τα περιοριστικά μέτρα.
Το σύστημα υγείας βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Ρόμαν Πρίμουλα και έτσι τα νοσοκομεία αναστέλλουν τις τακτικές δραστηριότητές τους για να απελευθερώσουν κρεβάτια και το προσωπικό να είναι διαθέσιμο για τους ασθενείς με νέο κορονοϊό.
Τα ενεργά κρούσματα έφθασαν τα 105.541 στη χώρα των 10,7 εκατομμυρίων και ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται με Covid-19 έχει τριπλασιαστεί αυτόν τον μήνα και ανέρχεται στους 3.721.
Επιπλέον, αυξήθηκε ο αριθμός των θανάτων στους 1.513, μια αύξηση 407 θανάτων την τελευταία εβδομάδα.
Δύσκολη η κατάσταση και στη Βουλγαρία, όπου η χρήση προστατευτικής μάσκας θα καταστεί υποχρεωτική σε όλους τους ανοιχτούς χώρους από την Πέμπτη, μετά το νέο ρεκόρ κρουσμάτων.
«Αναμένουμε ότι ο ρυθμός των μολύνσεων θα μειωθεί αν ο κόσμος τηρήσει αυστηρά τα μέτρα. Βασικός στόχος μας είναι να μειώσουμε τον αριθμό των κρουσμάτων ώστε λιγότεροι άνθρωποι να πρέπει να πάνε στα νοσοκομεία και λιγότεροι να πεθαίνουν», τόνισε ο υπουργός Υγείας Κοσταντίν Ανγκέλοφ.
Σήμερα οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι κατέγραψαν 1.024 νέα κρούσματα, τον υψηλότερο αριθμό από τον Μάρτιο. Από την αρχή της πανδημίας στη χώρα των 7 εκατομμυρίων κατοίκων έχουν εντοπιστεί 30.527 κρούσματα και από αυτούς τους ανθρώπους οι 1.008 πέθαναν.
Ο Ανγκέλοφ είπε ότι το νέο μέτρο, που έχει επίσης ως στόχο να προστατευθεί το υγειονομικό προσωπικό, θα ισχύει μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. Τις τελευταίες 24 ώρες διαγνώστηκαν θετικοί στον νέο κορονοϊό 71 γιατροί, νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό. Συνολικά έχουν μολυνθεί 1.622 μέλη του υγειονομικού προσωπικού.
Σημαντική αύξηση των νέων μολύνσεων καταγράφεται τελευταία και στην Πολωνία, όπου σήμερα ανακοινώθηκαν 9.291 νέα κρούσματα. Πρόκειται για τον δεύτερο υψηλότερο ημερήσιο αριθμό μετά τα 9.622 νέα περιστατικά του Σαββάτου.
Μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων καταγράφεται και στη Σερβία το τελευταίο 2ωρο. Τα επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα από χθες σχεδόν τριπλασιάστηκαν φτάνοντας τα 326, ενώ δύο ασθενείς κατέληξαν. Από την εκδήλωση της πανδημίας νόσησαν 36.608 άνθρωποι και απεβίωσαν 780. Στα νοσοκομεία αναφοράς νοσηλεύονται 441 ασθενείς εκ των οποίων οι 25 είναι διασωληνωμένοι.
Στο μεταξύ σε αυστηρό λοκντάουν μπαίνουν 3 εκατομμύρια Βρετανοί στην περιφέρεια του Μάντσεστερ. Τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν εντός των επόμενων ωρών στη βόρεια Αγγλία περιλαμβάνουν κλείσιμο όλων των παμπ, μπαρ, κέντρων στοιχημάτων, καζίνο, κέντρων αθλητικών δραστηριοτήτων για τουλάχιστον 28 ημέρες.
Ένα βήμα πριν από την κήρυξη κατάστασης συναγερμού βρίσκεται η Ισπανία. Η απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα και η κήρυξη του συνόλου της χώρας σε κατάσταση συναγερμού είναι ένα από τα μέτρα που εξετάζει η ισπανική κυβέρνηση για ολόκληρη τη χώρα, στο πλαίσιο της προσπάθειας να σταματήσει τη διασπορά του κορονοϊού. Την πληροφορία επιβεβαίωσε ο υπουργός Υγείας Σαλβαδόρ Ίγια, ο οποίος τόνισε ότι το μέτρο έχει εφαρμοστεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Κοντά σε «τσουνάμι» κρουσμάτων βρίσκεται εξάλλου το Βέλγιο, όπως προειδοποίησε προχθές ο υπουργός Υγείας. Η χώρα των 11 εκατομμυρίων κατοίκων κατέγραψε ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων κατά μέσο όρο 7.876 για την εβδομάδα μέχρι τις 15 Οκτωβρίου με 252 εισαγωγές στο νοσοκομείο, κατά μέσο όρο, και 30 θανάτους.
Το Βέλγιο πιθανόν να χρειαστεί να επιστρέψει σε ένα καθολικό lockdown αν δεν ανακοπεί η ανοδική πορεία νέων κρουσμάτων του κορονοϊού και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, δήλωσε σήμερα σε συνέντευξή του σε εφημερίδα ένας κορυφαίος Βέλγος ιολόγος. «Τότε θα χρειαστεί να εξετάσουμε ακόμη πιο περιοριστικά μέτρα, που πιθανόν να μοιάζουν με ένα lockdown σαν αυτό που είχε επιβληθεί τον Μάρτιο και τον Απρίλιο», δήλωσε στην εφημερίδα La Derniere Heure ο Ιβ Βαν Λετέμ.