Δραματική έκκληση Καστέξ στους Γάλλους για τήρηση των μέτρων • Συμφωνούν όλες οι ισπανικές περιφέρειες για το μέτρο
Οι λέξεις «νέο ρεκόρ κρουσμάτων» έχουν αρχίσει να χάνουν το νόημά του για πολλές χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων η Ισπανία και η Γαλλία, οι οποίες έχουν επιλέξει αντί της πλήρους καραντίνας, να επιβάλουν νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας. Στο «κόκκινο» και η Ιταλία.
Πάνω από 20.000 μολύνσεις στην Ισπανία
Οι περιφέρειες της Ισπανίας -πλην της Μαδρίτης και της Χώρας των Βάσκων που απείχαν από την ψηφοφορία- κατέληξαν σε συμφωνία με την κεντρική κυβέρνηση για την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας, μέτρο που αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ώρες, αφότου περάσει και από νομικό έλεγχο. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου της περιφέρειας της Μαδρίτης, «δεν διαφωνούμε με το μέτρο, θέλαμε να δείξουμε ότι αποφασίστηκε με μεγάλη καθυστέρηση».
Η χώρα της Ιβηρικής κατέγραψε 20.986 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, αλλά και 155 θανάτους, αυξάνοντας την πίεση για τη λήψη μέτρων που θα ανασχέσουν την εξάπλωση του κορονοϊού.
Ήδη η πόλη της Γρανάδας ανακοίνωσε επισήμως ότι θα προχωρήσει στην απαγόρευση κυκλοφορίας, καθώς σύμφωνα με τον πρώην διευθυντή της Σχολής Δημόσιας Υγείας της Ανδαλουσίας, Χοάν Κάρλες Μαρτς, «επί δύο εβδομάδας οι αριθμοί είναι πολύ υψηλοί. Ποσοστό 500 κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους είναι πραγματικό δράμα και οι αποφάσεις έπρεπε να έχουν ληφθεί πολύ νωρίτερα».
Αλλά και στην υπόλοιπη χώρα το υπουργείο Υγείας προτιμά αντί του γενικού lockdown την απαγόρευση κυκλοφορίας. Μένει οι δικαστικές αρχές που μελετούν το μέτρο να αποφασίσουν πώς θα εφαρμοστεί και υπό ποιες προϋποθέσεις. Μεταξύ αυτών, εξετάζεται η συχνότητα των κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού.
Στο σπίτι 9 μ.μ.-6 π.μ. για 46 εκατ. Γάλλους
Στη Γαλλία ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ ανακοίνωσε ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ έως τις 6 το πρωί επεκτείνεται σε 54 μητροπολιτικά κέντρα και πλέον θα επηρεάζει πάνω από 46 εκατομμύρια κατοίκους. Έως σήμερα, η απαγόρευση κυκλοφορίας αφορούσε εννέα μεγάλες πόλεις -μεταξύ των οποίων το Παρίσι και η ευρύτερη περιφέρεια της γαλλικής πρωτεύουσας- στις οποίες ζουν συνολικά 20 εκατομμύρια άνθρωποι.
Ωστόσο, τα κρούσματα σήμερα ήταν πάνω από 41.000: 41.622 για την ακρίβεια, ή 15.000 περισσότερα σε σύγκριση με μία ημέρα πριν.
Η επέκταση του μέτρου θα τεθεί σε ισχύ τα μεσάνυχτα της Παρασκευής προς Σάββατο και θα έχει διάρκεια 6 εβδομάδων, όταν, μεταξύ άλλων, μπαρ, εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα στις πληγείσες περιοχές θα πρέπει να κλείνουν στις 21.00. Για την αντιμετώπιση των συνεπειών του μέτρου ο Καστέξ ανακοίνωσε πρόσθετη οικονομική ενίσχυση στους χώρους διασκέδασης και τους κινηματογράφους συνολικού ύψους 115 εκατ. ευρώ.
Τα μέτρα στήριξης, όπως είπε ο Καστέξ, θα επεκταθούν σε όλες τις υπηρεσίες που εμπίπτουν στο καθεστώς της απαγόρευσης της κυκλοφορίας, μεταξύ άλλων τις εξαιρέσεις από τις εισφορές στο ταμείο αλληλεγγύης και την επέκταση των δανείων που εγγυάται το κράτος.
Οπως είπε, στις μητροπόλεις όπου έχει ήδη τεθεί σε ισχύ το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας έχουν γίνει από την αστυνομία 32.033 έλεγχοι και έχουν κοπεί 4.777 πρόστιμα για μη συμμόρφωση.
Ο Γάλλος πρωθυπουργός εξήγησε ότι «οι εβδομάδες που έρχονται θα είναι σκληρές και οι νοσοκομειακές υπηρεσίες μας θα δοκιμαστούν σκληρά», εκτιμώντας ότι ο Νοέμβριος θα είναι «δύσκολος» και ο αριθμός των νεκρών θα «συνεχίσει να αυξάνεται».
Συνολικά, η Γαλλία από την αρχή της πανδημίας μετρά περισσότερους από 34.000 θανάτους λόγω Covid-19 και σήμερα 2.239 ασθενείς βρίσκονται σε μηχανική υποστήριξη ή στις ΜΕΘ, αριθμός υψηλότερος από εκείνον του Μαΐου.
«Εάν δεν ενώσουμε συλλογικά τις δυνάμεις μας για να περιορίσουμε την επιδημία, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μια δραματική κατάσταση και θα χρειαστεί να εξετάσουμε πολύ σκληρότερα μέτρα», εξήγησε ο Καστέξ, που πρόσθεσε: «Έχουμε ακόμη χρόνο να το αποφύγουμε αυτό, όμως δεν έχουμε πολύ χρόνο».
Αύξηση κρουσμάτων και στην Ιταλία
Στα 16.079 έφτασαν τα νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά κορονοϊού στην Ιταλία, έναντι 15.199 την Τετάρτη, ενώ έχασαν τη ζωή τους 136 ασθενείς, έναντι 127.
Ο φόβος των αρχών είναι το ενδεχόμενο να αυξηθούν τα κρούσματα στις 4 μητροπόλεις: το Μιλάνο, τη Γένοβα -την περιφερειακή πρωτεύουσα με το μεγαλύτερο ποσοστό κρουσμάτων σε σχέση με τα τεστ-, τη Νάπολη, από τις πλέον πυκνοκατοικημένες πόλεις της Ευρώπης και, φυσικά, την πρωτεύουσα, τη Ρώμη, που λόγω του δικτύου των μέσων μαζικής μεταφοράς είναι εφιάλτης για τους επιστήμονες και την κυβέρνηση...
Αυξημένος είναι και ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται τόσο σε μονάδες εντατικής θεραπείας όσο και σε απλούς θαλάμους: 992 σε ΜΕΘ και 9.694 σε απλές κλίνες. Να σημειωθεί ότι μέσα μία μόλις εβδομάδα, οι ασθενείς σε ΜΕΘ αυξήθηκαν κατά 69% και σε θαλάμους των νοσοκομείων κατά 67%. Σε κατ' οίκον καραντίνα είναι 158.616 άτομα.
Σε ότι αφορά τις διάφορες περιοχές της χώρας, τα περισσότερα κρούσματα συνεχίζουν να καταγράφονται στην Λομβαρδία (4.125), ενώ ακολουθούν το Πεδεμόντιο με πρωτεύουσα το Τορίνο (1.550), η Καμπανία με κύρια πόλη την Νάπολη (1.541), το Βένετο ( 1.325) και η περιφέρεια του Λατίου, με πρωτεύουσα την Ρώμη (1.251).
Η απαγόρευση κυκλοφορίας αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από το βράδυ της Παρασκευής στη Ρώμη, όπου από Δευτέρα το 50% των μαθητών του λυκείου θα παρακολουθεί το σχολικό πρόγραμμα μέσω τηλε-εκπαίδευσης, όπως και το 75% των φοιτητών της περιφέρειας.
Από τις 7 Οκτωβρίου στην Ιταλία είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς δημόσιους χώρους, ενώ παρατάθηκε έως τις 31 Ιανουαρίου το καθεστώς έκτακτης ανάγκης και μέτρα, ανάλογα με την κατάσταση της επιδημίας, έχουν ληφθεί στις περισσότερο πληγείσες περιοχές, όπως η Λομβαρδία, η Λιγουρία και η Καμπανία.