Δεύτερος γύρος αντιπαράθεσης για την πρόταση μομφής

Στο επίκεντρο το επίμαχο ν/σ για τον πτωχευτικό κώδικα • Έντονη κριτική για τη συνολική πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση, με την τελευταία να επιχειρεί να δικαιολογήσει τις επιλογές της.

Τα ξίφη τους διασταύρωσαν για δεύτερη συνεχή μέρα, η κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με αφορμή τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την πρόταση μομφής κατά του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, την οποία υπέβαλε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. 

Αιτία για την πρόταση μομφής αποτέλεσε το νομοσχέδιο για τον νέο πτωχευτικό κώδικα, που ισοπεδώνει τη μεσαία τάξη αφήνοντας στο έλεος των τραπεζών, χωρίς καμιά προστασία πλέον, την κύρια κατοικία και οδηγώντας σε εξαναγκαστική πτώχευση χιλιάδες μικρές ευάλωτες επιχειρήσεις.

Μέλη της κυβέρνησης και βουλευτές της Ν.Δ. απορρίπτουν την πρόταση δυσπιστίας και καταλογίζουν υποκρισία στην αξιωματική αντιπολίτευση, υποστηρίζοντας ότι η προηγούμενη κυβέρνηση έβαλε ταφόπλακα στο νόμο Κατσέλη και στο προστατευτικό δίχτυ προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Από την πλευρά τους, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αντιτείνουν ότι ποτέ δεν έγινε ούτε ένας πλειστηριασμός της πρώτης κατοικίας επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ενώ κάνουν λόγο για νόμο-έκτρωμα για τη ρύθμιση οφειλών που νομιμοποιεί την αρπαγή της περιουσίας των Eλλήνων και οδηγεί σε πτώχευση τους πάντες, μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, συνταξιούχους και νοικοκυριά .

Η συζήτηση στην Ολομέλεια θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Κυριακής με ονομαστική ψηφοφορία και το ενδιαφέρον αναμένεται να κορυφωθεί το απόγευμα της ίδιας ημέρας, με τις ομιλίες των αρχηγών των κομμάτων και του πρωθυπουργού.

Οι τοποθετήσεις 

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, χαρακτήρισε την πρόταση δυσπιστίας ως «άστοχη, άσφαιρη, άκαιρη και άστοχη» όπως έκανε χθες και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Παράλληλα, επιχείρησε να δείξει ότι η οικονομία είναι σε καλό δρόμο, παρά την ύφεση, τη μεγάλη ανεργία και την πανδημία του κορονοϊού.

Στο παραπάνω πλαίσιο, έκανε λόγο για «στοιχεία ανάκαμψης», προσθέτοντας ωστόσο πως «για να φτάσουμε εκεί θα χρειαστεί να πορευτούμε με πνεύμα διαλόγου και συνεννόησης και με αποτελεσματικότητα». Επίσης, εξήρε τον πρωθυπουργό, λέγοντας για το πόσο σημαντικό είναι για τη χώρα τα «μεγάλα ποσά» που εξασφάλισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από το Ταμείο Ανάκαμψης. Και σε αυτήν την αναφορά του, όμως, έσπευσε να προσθέσει πως «αυτά θα πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε με μεγάλη σωφροσύνη και αποτελεσματικότητα, γιατί η εποχή είναι δύσκολη και ο χρόνος μπροστά μας αβέβαιος».

EUROKINISSI

Αναφερόμενος στην επί τω χείρω αναθεώρηση των στοιχείων του ΑΕΠ από την ΕΛ.ΣΤΑΤ., ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε ότι «πρακτικά, αυτό σημαίνει πως η χώρα είναι σε δυσχερέστερη θέση να αντιμετωπίσει και τα θέματα του χρέους και τα θέματα των ελλειμμάτων τα επόμενα χρόνια. Γι αυτό χρειάζεται να είμαστε πολύ συνετοί».

Όσο για το επίμαχο ν/σ, ισχυρίστηκε ότι αποτελεί «μια τίμια πρόταση για να τελειώσει ο εφιάλτης χρέους που βιώνουν πάρα πολλοί άνθρωποι, να απαλλαγούν και να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία που έως τώρα δεν είχαν». Δεν έλλειψαν τα πυρά κατά του ΣΥΡΙΖΑ, με τον κ. Σκυλακάκη να απευθύνεται στον κ. Τσακαλώτο και να σημειώνει ότι «επί υπουργίας σας» η χώρα δανειζόταν με επιτόκιο 4%, ενώ «επί υπουργίας του κ. Σταϊκούρα με επιτόκιο 1%».

Πρόσθεσε επίσης πως περισσότερη αξία από τα «μαξιλάρια» έχει η χώρα να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης των αγορών, κατηγορώντας εκ νέου τον ΣΥΡΙΖΑ, επειδή, όπως είπε, «είχε αποτύχει στην δημιουργία εμπιστοσύνης στις αγορές και στους Θεσμούς, για αυτό και είχε την ανάγκη να διαθέτει ένα θηριώδες "μαξιλάρι" που το δημιουργούσε υπερφορολογώντας τους πολίτες».

«Η κυβέρνηση χτυπάει τον πυρήνα της δημοκρατίας», είπε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, αποδίδοντας μομφή τόσο στον κ. Σταϊκούρα («που έφερε ένα νομοσχέδιο που ήθελε να κρυφτεί και να μην συζητηθεί»), όσο και στον πρωθυπουργό («που δεν ήταν εδώ καν να το υποστηρίξει»). 

Απαντώντας στις αναφορές του υπουργού Οικονομικών για την επιτυχή έξοδο στις αγορές, ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε ότι η σημερινή κυβέρνηση βγήκε στις αγορές λόγω του «μαξιλαριού» και του ρυθμισμένου χρέους. Όσο για το ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, και τα όσα η σημερινή κυβέρνηση καταλογίζει στην προηγούμενη διακυβέρνηση, ο κ. Τσακαλώτος αναρωτήθηκε «γιατί οι θεσμοί είχαν τόση πρεμούρα να βάλουν την κυβέρνηση να υπογράψει την κατάργησή της, αν την είχε καταργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ». Στο κλίμα αυτό, αναφέρθηκε και στις δηλώσεις του Άδωνη Γεωργιάδη ότι το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας θα καταργούνταν οριστικά μετά τις 31 Απριλίου του 2020. 

EUROKINISSI

«Η λογική σας είναι ο κοινωνικός δαρβινισμός. Η επιβίωση του ισχυρότερου», τόνισε με νόημα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν στοχεύει τον Χρήστο Σταϊκούρα αλλά τον εσωκομματικό αντίπαλο του Αλέξη Τσίπρα, δηλαδή, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας νωρίτερα στην Ολομέλεια.

«Μόνο μια γελοία αντιπολίτευση θα έκανε αυτό το πράγμα που κάνατε εσείς αυτή τη στιγμή. Με το στόλο στο Αιγαίο να κάνετε πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση, μόνο και μόνο για να λύσετε τα εσωκομματικά ζητήματα», είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης. 

Η παρέμβαση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων προκάλεσε την αντίδραση του Πάνου Σκουρλέτη. «Άκουσα τη βαθυστόχαστη ανάλυση του κ. Υπουργού, ο οποίος προσπάθησε να διερευνήσει τα αίτια της κατάθεσης της πρότασης δυσπιστίας. Και πράγματι ήταν αρκετά διασκεδαστική. Τα ίδια επανέλαβε σήμερα το πρωί στον κ. Αυτιά. Και προσέξτε τη σύμπτωση τα ίδια είπε εδώ και ο κ. Βορίδης. Προφανώς η κοινή αφετηρία τους έχει κάνει και έχουν και κοινή αίσθηση του χιούμορ», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Αλλά δεν είναι διασκεδαστικό, τη στιγμή που σωστά αναφέρεται στους ένοπλους που βρίσκονται στο Αιγαίο κάποιοι από τους γονείς θα κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους με το νόμο που φέρατε. Δεν είναι διασκεδαστικό τη στιγμή που καλούμε τους πολίτες να είναι μετά τις 12 και ορθώς στα σπίτια τους, κάποιοι σε λίγους μήνες να μην έχουν σπίτι να μείνουν. Δεν είναι καθόλου διασκεδαστικό, είναι ανατριχιαστικό».

Πρόταση απελπισίας και τακτισμού χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, την πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα.

Ο αν. υπουργός επέκρινε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι η πρόταση του είναι μια «πομφόλυγα» που «στερείται, και σοβαρότητας, και αξιοπιστίας», ενώ ευχαρίστησε τον ΣΥΡΙΖΑ που «κάνει ακόμα πιο μεγάλη την συσπείρωσή μας».

«Σήμερα δεν συζητάμε την πρόταση μομφής σε ένα πρόσωπο, συζητάμε την πρόταση μομφής σε μια πολιτική. Ο πτωχευτικός, για την ελληνική κοινωνία νόμος σας, ακόμα κι αν ψηφιστεί θα μείνει στα χαρτιά». Αυτό τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αναπληρωτής Τομεάρχης Φορολογικής Πολιτικής του τομέα Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας του κόμματος του προς τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.

«Δηλώνω την αμέριστη στήριξη μου στο πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών και σας καλώ να καταψηφίσετε την πρόταση».

Με αυτή την χαρακτηριστική επισήμανση έκλεισε την ομιλία του ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, στη Βουλή, χαρακτηρίζοντας «άγονη και στείρα» την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ κατά του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα.

EUROKINISSI

Στη λογική της απόδοσης ευθυνών κατά ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στην υπεράσπιση του επίμαχου νομοσχεδίου, κινήθηκε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης. Με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ στις κρίσιμες για τα εθνικά θέματα ώρες, δημιουργείται εικόνα αστάθειας αντί για εικόνα εθνικής ενότητας, δήλωσε ο υπουργός, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για το χρονικό σημείο που επέλεξε να καταθέσει πρόταση μομφής.

Όσο για το ν/σ, υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει το θάρρος, τη γενναιότητα να φέρει αυτή τη μεταρρύθμιση και να λύσει οριστικά και για πάντα ένα πρόβλημα που βασάνιζε τον ελληνικό λαό και την ελληνική κοινωνία και οικονομία». Ισχυρίστηκε επίσης ότι το ν/σ δίνει και δεύτερη ευκαιρία, με κοινωνικό πρόσημο, σε κάποιους ανθρώπους να ξανασταθούν στα πόδια τους. Εξέφρασε τέλος τη στήριξή του στον υπουργό Οικονομικών: «Είμαστε όλοι δίπλα στον Χρήστο Σταϊκούρα, είμαστε όλοι μια γροθιά δίπλα του».

Kαμία λαϊκή πρώτη κατοικία δεν βγήκε σε πλειστηριασμό επί ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Φλαμπουράρης. Εμείς, σημείωσε ο κ. Φλαμπουράρης πάντα μιλάγαμε για την προστασία της πρώτης κατοικίας με αντικειμενική αξία ως 250.000 ευρώ, δηλαδή της μικρής και μεσαίας οικογένειας: «Μ' αυτό το δεδομένο φτιάξαμε το νόμο που άρχισε να εφαρμόζεται από την 1/7/2019 και περιήλθε στα χέρια της παρούσας κυβέρνησης, μια βδομάδα μετά, η οποία επέτρεψε στις τράπεζες και τα φαντ να τον υπονομεύσουν. Σταματήστε λοιπόν την παραπληροφόρηση και τα fake news».

Παράλληλα, κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα να «παγώσει τη συζήτηση αυτού του εκτρώματος» και να το αποσύρει. Τόνισε μάλιστα ότι ο λαός δεν θα επιτρέψει να υλοποιηθεί το «καταστροφικό» νομοσχέδιο.

«Καταθέσαμε πρόταση δυσπιστίας διότι η κυβέρνηση φέρνει το νομοσχέδιο μεσούσης της πανδημίας, με τους φόβους του θανάτου, της πολεμικής σύρραξης και της οικονομικής επιβίωσης να διεισδύουν σε κάθε νοικοκυριό. Διότι εβδομάδες τώρα σύσσωμη η αντιπολίτευση και οι κοινωνικοί εταίροι επιχειρούν να πιέσουν την κυβέρνηση να το αποσύρει ή να το αλλάξει και εκείνη κωφεύει» ανέφερε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεανώ Φωτίου. 

Και πρόσθεσε: «Χρησιμοποιήσαμε λοιπόν αυτό το ύστατο όπλο που δίνει η Βουλή και βλέπουμε ότι σύσσωμη η αντιπολίτευση ψηφίζει την πρόταση μομφής για να σπάσει το τείχος της σιωπής της λίστας Πέτσα και να μάθει η κοινωνία τι την περιμένει».

Στα θέματα του υπουργείου του (Προστασίας του Πολίτη) αναφέρθηκε κυρίως ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, επιχειρώντας να δικαιολογήσει την πολιτική που ακολούθησε για ζητήματα προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις, όπως ήταν τα επεισόδια στο Εφετείο, η κράτηση του 14χρονου μαθητή, αλλά και η αδυναμία της αστυνομίας να συλλάβει τον υπαρχηγό της Χρυσής Αυγής, Χρήστο Παππά.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης προσπάθησε να αποποιηθεί των ευθυνών που τον βαραίνουν, έχοντας ως μόνιμη επωδό πως για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝ.ΑΛΛ., Ανδρέας Λοβέρδος, επανέλαβε ότι το κόμμα του θα υπερψηφίσει την πρόταση μομφής, ωστόσο έσπευσε να υπογραμμίσει ότι δεν ταυτίζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ που έπραξε «τα ίδια» με όσα κάνει σήμερα η Ν.Δ. 

Επίσης καταλόγισε έλλειψη στήριξης του Κυριάκου Μητσοτάκη στον υπουργό του, θέτοντας την εξής ερώτηση: «Γιατί ο πρωθυπουργός δεν σήκωσε το γάντι που του πέταξε ο ΣΥΡΙΖΑ για να μετατρέψει την πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού του των Οικονομικών σε ψήφο εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση;». 

Αναφερόμενος στον επίμαχο ν/σ, τόνισε πως δεν παρέχει δεύτερη ευκαιρία, όπως ισχυρίζεται η Ν.Δ. Σημείωσε χαρακτηριστικά πως «άλλο είναι να δίνω την ευκαιρία σε μια εταιρία λίγο πριν την πτώχευση της και άλλο να δίνω μια δεύτερη ευκαιρία βοηθώντας και στηρίζοντας την. Τίποτα λοιπόν δεν θα αλλάξει. Το άρθρο είναι κοροϊδία» και πρόσθεσε:

«Το 97% του συνόλου των επιχειρήσεων είναι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Η ελληνική οικονομία έχει στον κορμό της αυτές τις επιχειρήσεις. Πόσες δανειοδοτήθηκαν από τα χρηματοδοτικά εργαλεία; Σε σύνολο 900.667 επιχειρήσεων δανειοδοτήθηκαν 12.000 περίπου. Είναι αυτό βοήθεια στην αγορά; Τα λόγια λοιπόν είναι περιττά».

Η βουλευτής του ΜέΡΑ25 Σοφία Σακοράφα αναφερόμενη στο ν/σ και τη «δεύτερη ευκαιρία» τόνισε πως θα ήταν καλύτερα να είχε τον τίτλο «χαριστική βολή στους οφειλέτες» και «εάν υπάρχει μια δεύτερη ευκαιρία, αυτή είναι για τις τράπεζες». Ασκώντας κριτική και προς την αξιωματική αντιπολίτευση, σημείωσε πως το ν/σ «δεν ανατρέπει κανένα νομοθέτημα του ΣΥΡΙΖΑ για τα "κόκκινα" δάνεια και την προστασία της πρώτης κατοικίας, απλά συνεχίζει όσα είχατε ουσιαστικά προετοιμάσει». Όπως είπε απευθυνόμενη στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, «εσείς που σήμερα διαρρηγνύεται τα ιμάτιά σας, όταν ήσασταν στην κυβέρνηση δεν αφήσατε πίσω σας καμία ασπίδα, κανένα ανάχωμα για να αντιμετωπιστεί η σημερινή επίθεση της κυβέρνηση».

Η κ. Σακοράφα επέκρινε την κυβέρνηση και για τους φυγόποινους της Χρυσής Αυγής λέγοντας πως «τροποποιεί στην πράξη κρίσιμες ποινικές διατάξεις καθώς η σύλληψη και φυλάκιση των ναζιστών που καταδικάστηκαν για τα εγκλήματά τους είναι πλέον δυνατή με την ατομική θέληση του καταδικασθέντος. Αυτοί στην Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη και του κ. Χρυσοχοΐδη μόνο οικιοθελώς θα εκτίσουν τις ποινές τους. Και μόνο όσοι προσέλθουν από μόνοι τους, φυλακίζονται».


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Γκιουλέρ: «Θα ήμασταν… ευχαριστημένοι εάν η Ελλάδα αποκτούσε F-35»

Επίδειξη αδιαλλαξίας για το κυπριακό από τον Γιασάρ Γκιουλέρ: «Στην Κύπρο επικρατεί ειρήνη εδώ και …