Πυρετώδεις διεργασίες για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού

Στην τελική ευθεία μπαίνουν τα υποψήφια εμβόλια κατά της νόσου Covid-19, με την ανθρωπότητα να ελπίζει ότι κάποιο από αυτά θα μπορέσει να μπλοκάρει την πανδημία του κορονοϊού. Ένα αποτελεσματικό εμβόλιο κατά της φονικής νόσου θα αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού στη μάχη κατά του νέου κορονοϊού, ο οποίος έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 1,5 εκατ., έχει πλήξει την παγκόσμια οικονομία και έχει αναστατώσει την καθημερινότητα των ανθρώπων σε όλον τον πλανήτη. 

Μέχρι στιγμής, αρκετές δοκιμές εμβολίων βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανά τον κόσμο, μεταξύ των οποίων από τις εταιρείες Pfizer, Johnson & Johnson, AstraZeneca και Moderna, τη Ρωσία, την Κίνα κ.ά.

Ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics και εκπρόσωπος της Ελλάδας στους διεθνείς οργανισμούς για τη νόσο Covid-19, ανάρτησε στον λογαριασμό του στο Facebook ένα γράφημα από τη Wall Street Journal, που αναφέρεται στην πορεία 9 πειραματικών εμβολίων και το χρονοδιάγραμμα των κλινικών δοκιμών. 

*Το γράφημα που ανάρτησε ο Ηλίας Μόσιαλος με τα πειραματικά εμβόλια

Σήμερα, εξάλλου, η βρετανική φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca Plc ανακοίνωσε ότι το πειραματικό εμβόλιο κατά της COVID-19, που αναπτύσσει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, προκαλεί παρόμοια ανοσοαπόκριση και στους ηλικιωμένους και στους νέους, ενώ οι παρενέργειες είναι λιγότερες μεταξύ των ηλικιωμένων.

«Είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε ότι οι αποκρίσεις ανοσογονικότητας ήταν παρόμοιες μεταξύ των ενηλίκων μεγαλύτερης και νεαρότερης ηλικίας και ότι η αντιδραστικότητα ήταν χαμηλότερη στους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, στους οποίους η σοβαρότητα της ασθένειας COVID-19 είναι μεγαλύτερη», δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος της AstraZeneca.

Οι Financial Times έγραψαν νωρίτερα σήμερα ότι το πειραματικό εμβόλιο, το οποίο αναπτύσσει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την AstraZeneca Plc, ενεργοποιεί προστατευτικά αντισώματα και λεμφοκύτταρα στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες, οι οποίες βρίσκονται μεταξύ αυτών που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο από την COVID-19. Η εφημερίδα επικαλέστηκε δύο ανθρώπους που έχουν γνώση του ευρήματος αυτού.

Παράλληλα, ο διευθυντής του Εθνικού ερευνητικού κέντρου επιδημιολογίας και μικροβιολογίας Ν.Γκαμαλέι, Αλέξάντρ Γκίντσμπουργκ, δήλωσε σήμερα ότι το ρωσικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού (γνωστό ως Sputnik-V) μπορεί να προκαλέσει ανοσία στον εμβολιασθέντα και σε μια σειρά άλλους κορονοϊούς.

«Ο εμβολιασμός κατά του νέου κορονοϊού μπορεί να δημιουργήσει εν μέρει ανοσία σε διάφορους άλλους κορονοϊούς, οι οποίοι επίσης πλήττουν τους οργανισμούς μας την περίοδο αυτή που διαδίδονται ευρέως οι οξείες αναπνευστικές λοιμώξεις» δήλωσε ο Γκίντσμπουγκ. Ο Ρώσος επιστήμονας επισήμανε επίσης την σημασία του εμβολίου της γρίπης και του πνευμονιόκοκου.

Τέλος, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει την 1η Νοεμβρίου τις πρώτες δοκιμές σε ανθρώπους του εμβολίου που αναπτύσσεται από το Ινστιτούτο Βιολογικών Ερευνών του Ισραήλ (IIBR), το οποίο εποπτεύεται από το υπουργείο Άμυνας της χώρας. Το εμβόλιο, το οποίο λέγεται BriLife (από την ισραηλινή λέξη «υγεία» και την αγγλική λέξη «ζωή»), άρχισε να δοκιμάζεται σε μικρά και μεγάλα ζώα από τον Μάρτιο. 


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

K. Xατζηδάκης: Δεν είμαστε έθνος αποτυχημένο - 5 συλλογικές εθνικές επιτυχίες

«Αλλά μία στιγμή. Η τάση ορισμένων να τα βλέπουν όλα μαύρα θα δημιουργήσει το τέλος …