Κρήτη: Λιτές οι εκδηλώσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

Με λιτές εκδηλώσεις, αυστηρά μέτρα και υπό βροχή πραγματοποιήθηκαν φέτος οι τελετές στην Κρήτη για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Στο Ηράκλειο πραγματοποιήθηκε επίσημη δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά  ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η διευθύντρια του 13ου Γενικού Λυκείου Ηρακλείου Αικατερίνη Μικράκη.

Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε τελετή στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, στην πλατεία Ελευθερίας, με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων από βουλευτές, αυτοδιοικητικούς και εκπροσώπους των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Σε δήλωση του ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης ανέφερε: «Φέτος οι επετειακές εκδηλώσεις για την Εθνική μας Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 είναι περιορισμένες και προγραμματισμένες στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του covid-19. Σήμερα στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη με σεβασμό και ταπεινότητα τιμήσαμε τους ήρωες του ΄40 που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία, την ανεξαρτησία της πατρίδας. Έχουμε ηθική υποχρέωση να τιμούμε την μνήμη τους, να σεβόμαστε τις παρακαταθήκες τους και να μεταφέρουμε από γενιά σε γενιά τις αξίες και τα ιδανικά τους, διατηρώντας ταυτόχρονα το εθνικό μας φρόνημα πολύ υψηλό ειδικά στις ημέρες που διανύουμε».

Ιδιαίτερα λιτές ήταν και οι εκδηλώσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου και στα Χανιά.

Η επίσημη δοξολογία για την επέτειο των 80 χρόνων του “ΟΧΙ”, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης στον Iερό Mητροπολιτικό Nαό των Εισοδίων της Θεοτόκου.

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και έγινε η ανάκρουση Εθνικού Ύμνου.

Από την τελετή για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στα Χανιά

kriti.24.gr

Ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής σημείωσε: «Γιορτάζουμε σήμερα την επέτειο των 80 χρόνων από τότε που ο ελληνικός λαός ξεσηκώθηκε εναντίον των δυνάμεων του φασισμού, υπερασπιζόμενος την πατρίδα και την ελευθερία του. Μια πράξη που σηματοδότησε ουσιαστικά και την πρώτη ήττα των δυνάμεων του άξονα στην καθημαγμένη και υποταγμένη Ευρώπη και έδωσε το σύνθημα στους υπόλοιπους λαούς ότι ο εχθρός δεν είναι ανίκητος. Όλα αυτά χάρις στην ομοψυχία κυβέρνησης, λαού και ενόπλων δυνάμεων. Θεωρώ ότι η εθνική ομοψυχία και ενότητα είναι πάντα το ζητούμενο και πολύ περισσότερο σήμερα που έχουμε ανοιχτά θέματα γύρω μας».


Δηλώσεις βουλευτών και εκπροσώπων της τοπικής Αυτοδιοίκησης

Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρνουτάκης

«Η 28η Οκτωβρίου του 1940 παραμένει μια από τις ενδοξότερες στιγμές του λαού μας.  Μια από τις πιο φωτεινές σελίδες της ιστορίας μας. Οι Έλληνες αγωνιστές πάλεψαν γενναία ενάντια στο φασισμό, το ναζισμό, την καταπίεση και τη μισαλλοδοξία.

Σήμερα, 80 χρόνια μετά, είμαστε υπερήφανοι γιατί η χώρα μας στάθηκε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Μιας ιστορίας που μας διδάσκει ότι το παρελθόν σφυρηλατεί το παρόν και προδιαγράφει με φωτεινά χρώματα το μέλλον.

H σημερινή επέτειος μας θυμίζει πως όταν η δύναμη συναντά το θάρρος, όταν η αποφασιστικότητα νικά το φόβο, τότε το πείσμα για την Ελευθερία περιορίζει την ισχύ του θανάτου. 

Τότε οι άνθρωποι νικούν το χρόνο, ξεπερνούν τις δυνάμεις τους και κατακτούν μια θέση στο πάνθεον των ηρώων.

Ιδιαίτερα φέτος, σε συνθήκες κρίσιμες, γνωρίζουμε καλά πως όλες οι δυσκολίες και όλα τα εμπόδια δεν είναι αξεπέραστα όταν η κοινωνία παραμένει ενωμένη»

Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός

«Συμπληρώνονται ογδόντα χρόνια από την 28η Οκτωβρίου 1940. Το «Όχι» των Ελλήνων απέναντι στο ιταλικό φασιστικό καθεστώς, η αυτοθυσία και η αποφασιστικότητα που επέδειξαν στα πεδία των μαχών,  αποτελούν διαρκές ορόσημο της Ιστορίας μας. Ορόσημο που αποτυπώνει την πίστη του λαού μας στα ιδανικά της ελευθερίας, της φιλοπατρίας, της αξιοπρέπειας, και της εθνικής ανεξαρτησίας. 

Η εφετινή επέτειος βρίσκει και πάλι την Ελλάδα σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία. Στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή υπάρχει επικίνδυνη αστάθεια. Η πατρίδα μας απειλείται απροκάλυπτα από την ανεξέλεγκτη πολιτική ηγεσία της γείτονος χώρας. Η Τουρκία, υπερβαίνοντας διαρκώς τα όρια του Διεθνούς Δικαίου, καθώς και τις Συνθήκες, και τις διακρατικές της Συμφωνίες, επιδιώκει να καταπατήσει τμήματα του εθνικού μας χώρου και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Έχουμε χρέος να διαφυλάξουμε τις παρακαταθήκες του αγώνα της Γενιάς του 1940. Σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο για την χώρα μας, πρέπει να προχωρήσουμε ενωμένοι, με εγρήγορση και ακατάβλητη θέληση, με αλληλεγγύη και αποτελεσματικότητα, για να αντιμετωπίσουμε τις πολυμέτωπες δυσκολίες του παρόντος».

Βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης

«H σημερινή ημέρα υπενθυμίζει σε μια ιδιαίτερη συγκυρία ένα κομβικό ορόσημο για την ιστορία των αγώνων του λαού μας ενάντια στον φασισμό και τον ναζισμό. Είναι η ημέρα που θυμόμαστε και τιμούμε όσους έπεσαν για την πατρίδα υπηρετώντας τα υψηλά της ιδανικά. Η μέρα υπενθυμίζει σε μια περίοδο κλιμάκωσης των προκλήσεων ότι ο αγώνας ενάντια στις δυνάμεις του φασισμού και του ναζισμού είναι αδιάκοπος, και η υπεράσπιση της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας και των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου απαιτεί συνεχή επαγρύπνηση».

Βουλευτής ΜΕΡΑ25 Γιώργος Λογιάδης

«Oι αγωνιστές του έπους 1940 έκαναν παραπάνω από το καθήκον τους. Στο οχυρό Ρούπελ, όπου οι Γερμανοί απέδωσαν στρατιωτικές τιμές στους ήρωες μας, διότι «Τα οχυρά δεν παραδίδονται καταλαμβάνονται» όπως τους είπαν, όταν τους ζήτησαν να παραδοθούν. Όπως ένα νέο Μολών λαβέ. Το απόρθητο ύψωμα 731, ο θρύλος του υποβρυχίου Παπανικολής, η ηρωική 5η μεραρχία Κρητών, τα γεγονότα αυτά και οι αριθμοί αγγίζουν τη σφαίρα του παράδοξου και του φανταστικού. Εκεί όπου νικά ο παράδοξος τρόπος σκέψης και δράσης, που αντιβαίνει σε κάθε κοινή λογική, έχοντας όμως ως πυρήνα τις αξίες της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας, απέναντι σε μια δύναμη που αρχικά φαντάζει άτρωτη! Οι Έλληνες γράφουμε ιστορία κάθε φορά που σηκώνουμε το ανάστημα μας! Αιώνιο το παράδειγμα τους, Αιωνία τους η μνήμη, Χρόνια Πολλά».

Βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Μαμουλάκης

«Διαχρονικά, πανανθρώπινα, αναλλοίωτα και άκρως επίκαιρα παραμένουν τα μηνύματα της 28ης Οκτωβρίου του 1940. Εθνική ημέρα υπερηφάνειας, τιμής και μνήμης η 28η Οκτωβρίου, φέρνει στο προσκήνιο την ιστορική στάση των προγόνων μας, την αυτοθυσία, το θάρρος και την αυταπάρνηση με την οποία αντιμετώπισαν τον φασισμό και τον ναζισμό. Και ειδικά φέτος, όπου η χώρα μας έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα τιμωρίας των νοσταλγών αυτής της μαύρης περιόδου σε όλο τον κόσμο, καλούμαστε να αναλογιστούμε την ευθύνη και να φροντίσουμε για ένα καλύτερο αύριο για την επόμενη γενιά. Βάζοντας μια και καλή στο χρονοντούλαπο της ιστορίας το μίσος και τον φανατισμό, φέρνοντας στο προσκήνιο την ενότητα, την αποφασιστικότητα, την κατανόηση, την ελπίδα, την αλληλεγγύη. Αυτό είναι το χρέος μας απέναντι στους Ήρωες της πατρίδας μας. Αυτό είναι το καθήκον μας απέναντι στις επόμενες γενεές».

Βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης

«Το έπος του 1940 και η Εθνική Αντίσταση ήταν κορυφαία στιγμή στη νεότερη ιστορία μας. Δόξα και τιμή στους Έλληνες και τις Ελληνίδες που αγωνίστηκαν για την πατρίδα, που θυσίασαν τον εαυτό τους και πολέμησαν ενάντια  στο φασισμό, στο ναζισμό, στη μισαλλοδοξία.

Σήμερα, που η χώρα μας βρίσκεται σε μία κρίσιμη καμπή, κατά την οποία υπάρχουν διαρκείς προκλήσεις σε βάρος  των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, ας υπενθυμίσουμε για μία ακόμα φορά πως τα ιδανικά μας και τα εθνικά μας κυριαρχικά δικαιώματα είναι αδιαπραγμάτευτα και αποτελούν την κληρονομιά και την παρακαταθήκη μας για τις μελλοντικές γενιές».


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Το Περιστέρι θα επισκεφθεί την Τρίτη ο Νίκος Ανδρουλάκης

To πρόγραμμα του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη αναλυτικά Την Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 στις …