Σε αδιέξοδο οι εργαζόμενοι του «αμαρτωλού» ταμείου

Αντισυνταγματική κρίθηκε η μεταφορά τους από το ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ στο υπουργείο Πολιτισμού ● Οι χειρισμοί της Λίνας Μενδώνη για ακύρωση του νόμου Στρατή εκθέτουν την Ολγα Κεφαλογιάννη που είχε εισηγηθεί την υπερψήφιση της ρύθμισης στη Βουλή.

Καταστροφικές εξελίξεις για τους εργαζόμενους του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού (ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ) και εκ νέου ομηρία τους φέρνουν οι χειρισμοί της αρμόδιας υπουργού, Λίνας Μενδώνη. Για τους 35 εργαζόμενους είχε δρομολογηθεί η μεταφορά τους σε προσωποπαγείς θέσεις του υπουργείου Πολιτισμού, με βάση τις προβλέψεις του «νόμου Στρατή».

Ωστόσο, έπειτα από σχετικό ερώτημα της κ. Μενδώνη το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ) εξέφρασε γνώμη περί αντισυνταγματικότητας των διατάξεων. Η γνωμοδότηση έγινε αποδεκτή από την υπουργό, ουδεμία όμως νομοθετική πρωτοβουλία έχει προσώρας ληφθεί για την επίλυση του θέματος, όπως της έχει επισημάνει ρητά το ΝΣΚ.

Το ερώτημα στο ΝΣΚ τέθηκε από την κ. Μενδώνη στις 8 Αυγούστου 2019, σχεδόν έναν μήνα μετά τις εθνικές εκλογές. Η υπουργός διαβίβασε ταυτόχρονα στο ΝΣΚ και μια ανώνυμη καταγγελία που ήγειρε ζητήματα αντισυνταγματικότητας για το άρθρο 7 του «νόμου Στρατή» που ρύθμιζε θέματα προσωπικού του Ταμείου. Υπενθυμίζεται ότι ο συγκεκριμένος νόμος (4598/2019) μετέφερε την ουσιαστικά μοναδική κοινωφελούς χαρακτήρα δραστηριότητα του Ταμείου -δηλαδή τον βρεφονηπιακό σταθμό- και τους εργαζομένους του που είχαν ήδη συνάψει συμβάσεις αορίστου χρόνου στο οργανόγραμμα του υπουργείου.

Το Νομικό Συμβούλιο

Η Ολομέλεια του ΝΣΚ έκρινε αντισυνταγματική τη μεταφορά των εργαζομένων στο υπουργείο λέγοντας ότι αν και το Ταμείο ανήκε στο Δημόσιο, δεν τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα και οι διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος Παυλόπουλου σχετικά με τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, ούτε οι διατάξεις του «νόμου Πεπονή» για τις προσλήψεις.

Προσλήψεις και μετατροπή συμβάσεων είχαν γίνει επί των διοικήσεων του πρώην -και επί 15ετίας- προέδρου του Ταμείου, Γ. Τσακοπιάκου, ο οποίος βρίσκεται -κατά δήλωσή του- ανάμεσα στους 17 κατηγορούμενους για πέντε κακουργήματα για την υπόθεση των εικονικών δανείων του Ταμείου. Υπενθυμίζεται ότι το Ταμείο λειτουργούσε υπό την ιδιότυπη οντότητα της «ένωσης προσώπων χωρίς νομική προσωπικότητα», οι δε εργαζόμενοι ήταν ουσιαστικά ιδιωτικοί υπάλληλοι που υπέστησαν όμως μνημονιακές περικοπές αποδοχών ως δημόσιοι υπάλληλοι…

Σε αυτή τη νομικά θολή λειτουργία του Ταμείου, έμπειροι νομικοί έκριναν ότι απαιτείται πολιτική λύση για τα εργασιακά ζητήματα. Κατατέθηκε ο «νόμος Στρατή» και μάλιστα το άρθρο για την ένταξη των εργαζομένων στο υπουργείο Πολιτισμού υπερψηφίστηκε και από τη Ν.Δ. (όσο και από το ΚΚΕ).

Λίνα Μενδώνη - Ολγα Κεφαλογιάννη | EUROKINISSI

Η τότε εισηγήτρια της Ν.Δ., Ολγα Κεφαλογιάννη, όχι μόνο δεν έθεσε ζήτημα αντισυνταγματικότητας (όπως θα μπορούσε), αλλά είχε πει επί λέξει: «Θα υπερψηφίσουμε τις διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν ρυθμίσεις εργασιακών ζητημάτων, μεταφοράς προσωπικού και εν γένει παροχής κινήτρων προς τους υπαλλήλους». Ολα αυτά, μόλις λίγους μήνες πριν η κ. Μενδώνη στείλει το ερώτημα στο ΝΣΚ. Υιοθέτησε, άραγε, στη συνέχεια η νυν υπουργός μια «γραμμή» άλλων, διαφορετική από το κυβερνών κόμμα; Οπως και να ‘χει, η κ. Μενδώνη εμφανίζεται να εκθέτει πολιτικά την κ. Κεφαλογιάννη και τη Ν.Δ.. Επιπλέον, η αποστολή ερωτήματος στο ΝΣΚ άμεσα μετά την ανάληψη των καθηκόντων της αναδεικνύει και μια πρεμούρα από πλευράς υπουργού για την υπόθεση.

Το σίγουρο είναι ότι οδηγούνται σε αδιέξοδο οι εργαζόμενοι του Ταμείου, οι μόνοι που δεν ευθύνονται για τις «αμαρτίες» του νομικού αυτού μορφώματος. Το ΝΣΚ κατέληξε στη γνωμοδότησή του τον περασμένο Γενάρη, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι «είναι περαιτέρω θέμα της υπουργού να αποδεχθεί ή όχι τη γνωμοδότηση και να αναλάβει οποιαδήποτε σχετική νομοθετική πρωτοβουλία». Αν και η γνωμοδότηση έγινε αποδεκτή από την κ. Μενδώνη, ουδεμία νομοθετική πρωτοβουλία έχει ληφθεί για το θέμα των εργαζομένων.

Το αποτέλεσμα είναι να ανοίγει ο ασκός του Αιόλου και για τη μεταφορά των εργαζομένων του Οργανισμού Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης (ΟΑΝΜΑ) στο Μουσείο της Ακρόπολης, που προβλέφθηκε επίσης από τον «νόμο Στρατή», αλλά και για τις μετατροπές των συμβάσεών τους από ορισμένου σε αορίστου χρόνου μετά την παραίτηση του υπουργείου Πολιτισμού (επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) από ένδικα μέσα, για τις οποίες υπάρχουν αρνητικές γνωμοδοτήσεις του ΝΣΚ.

Καταγγελία

Προς το παρόν, διατηρείται σε ισχύ ο «νόμος Στρατή» που συνάντησε διακομματική συναίνεση στην προσπάθειά του να λύσει όλο αυτό το «κουβάρι». Αγνωστο εάν και τι είδους νομοθετική πρωτοβουλία θα λάβει η κ. Μενδώνη από τη στιγμή που έκανε αποδεκτή τη γνώμη του ΝΣΚ. Με δεδομένο όμως ότι έχουν ήδη υπάρξει αναστολές εργασίας σε βάρος μερίδας των εργαζομένων του Ταμείου, πηγές με γνώση των υποθέσεων δεν αποκλείουν μια νομοθετική πρωτοβουλία από πλευράς υπουργείου που να τακτοποιεί κάποιους και να αποκλείει άλλους εργαζόμενους.

Οπως έχει καταγγείλει η συνδικαλιστική παράταξη «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού», «οι λόγοι της απόλυσης–“αναστολής σύμβασης” είναι εκδικητικοί, καθώς όλες οι απολύσεις αφορούν εργαζόμενες που προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση των αποφάσεων που αφορούν την εκκαθάριση του Ταμείου». Οι απολύσεις, σύμφωνα με τη συνδικαλιστική παράταξη, έγιναν «κατ’ εντολή του Γ. Τσακοπιάκου, που τις είχε προαναγγείλει κιόλας, γιατί οι συγκεκριμένες εργαζόμενες δεν “πήραν το μέρος του” όταν ξεκίνησε ο έλεγχος για την υπόθεση της διαχείρισης Ταμείου κατά το διάστημα της 15ετούς θητείας του ως προέδρου».

Περιοριστικοί όροι για το σκάνδαλο

Περιοριστικοί όροι επιβλήθηκαν κατά τη διαδικασία ανάκρισης σε έναν από τους κατηγορούμενους για την υπόθεση των εικονικών δανείων που -δήθεν- χορηγούσε το Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού, κατά την περίοδο 2012-2014, επί προεδρίας Γ. Τσακοπιάκου. Η εξέλιξη καταρρίπτει το αφήγημα περί «σκευωρίας» και «συνδικαλιστικών διώξεων» και δείχνει ότι οι ποινικές διώξεις κατά 17 πρώην μελών διοικητικών συμβουλίων του Ταμείου στηρίχθηκαν σε πραγματικά στοιχεία, τονίζουν πηγές με γνώση της υπόθεσης. Οι ανακρίσεις προγραμματίζεται να συνεχιστούν και σήμερα. Την Τρίτη, σύμφωνα με πληροφορίες, προέκυψαν κατά την ανάκριση και νέα στοιχεία που ανεβάζουν το ποσό της υπεξαίρεσης σε 280.000 ευρώ, από 206.250 ευρώ που υπολογιζόταν αρχικά.

Υπενθυμίζεται ότι στους 17 κατηγορούμενους έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις για πέντε αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα (πλαστογραφία, ηθική αυτουργία σε πλαστογραφία, απιστία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, εγκληματική οργάνωση), έπειτα από ενδελεχή έρευνα της εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη. Η υπόθεση αφορά τη χορήγηση δανείων και οικονομικών βοηθημάτων σε υπαλλήλους του υπουργείου που ούτε έλαβαν, ούτε και ζήτησαν κάποια οικονομική ενίσχυση από το Ταμείο, όπως έχουν διαβεβαιώσει σε υπεύθυνες δηλώσεις τους. Μάλιστα πάνω από 20 υπάλληλοι που εμφανίζονται να είναι «δανειολήπτες» έχουν προσφύγει και οι ίδιοι στη Δικαιοσύνη.

Το γνωστό και ως «αμαρτωλό» Ταμείο βρίσκεται στο επίκεντρο πολύπλευρης δικαστικής έρευνας. Στις 25 Νοεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει το δικαστήριο για την υπόθεση της υπεξαίρεσης εγγράφων, δηλαδή την απώλεια βιβλίων πρωτοκόλλου τριών ετών που διαπιστώθηκε μετά τη λήξη πολυήμερης κατάληψης στα γραφεία του Ταμείου.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Live: Οι δηλώσεις Μητσοτάκη και των άλλων ηγετών της Συνόδου Βορρά-Νότου από τη Φινλανδία

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου οι 4 ηγέτες και η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ συζήτησαν …