EUROKINISSI / ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Υπέρ της δίκαιης διανομής στις χώρες της Ε.Ε., του εμβολίου κατά του κορονοϊού –μόλις αυτό θα είναι διαθέσιμο– συμφώνησαν οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά τη διάρκεια της έκτακτης σύσκεψης που έγινε το βράδυ της Πέμπτης μέσω τηλεδιάσκεψης.
Την επίτευξη συμφωνίας ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. «Συμφωνήσαμε να διασφαλιστεί η δίκαιη διανομή μεταξύ των κρατών μελών όσον αφορά στις συμβάσεις που υπογράφονται από την Επιτροπή και εκείνων που ελπίζουμε ότι θα υπογραφούν τις επόμενες εβδομάδες», είπε ο Μισέλ στη συνέντευξη Tύπου μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης των ηγετών της Ε.Ε.
Από την πλευρά του το Μαξίμου ανέφερε πως οι ηγέτες δεσμεύτηκαν για την ενδυνάμωση των προσπαθειών για τη διασφάλιση επαρκών ποσοτήτων εμβολίων, που θα πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές ασφάλειας, προσθέτοντας πως όλα τα κράτη θα λάβουν εμβόλια την ίδια χρονική στιγμή σε αναλογία με τον πληθυσμό τους.
Σημειώνεται ότι την Τετάρτη, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχε εκφράσει την ελπίδα ότι στα τέλη του 2020-αρχές του 2021, δύο με τρία εμβόλια θα είναι στη διάθεση των πολιτών.
Επίσης και το ζήτημα των rapid tests τέθηκε στο τραπέζι των συζητήσεων της τηλεδιάσκεψης που έγινε εν μέσω της ραγδαίας εξάπλωσης του κορονοϊού σε πολλές χώρες, με τις πολλές κυβερνήσεις να προχωρούν σε περαιτέρω περιοριστικά μέτρα, ακόμα και σε lockdown.
Σύμφωνα με το Μαξίμου, η συζήτηση εστιάστηκε στην ενίσχυση του ευρωπαϊκού συντονισμού προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω διόγκωση του δεύτερου κύματος, στο πλαίσιο συναντίληψης για τα προσφορότερα μέτρα, που θα επιτρέψουν τον μεγαλύτερο δυνατό περιορισμό του ιού, με τη διατήρηση, παράλληλα, όσο το δυνατόν μεγαλύτερης κανονικότητας στην οικονομική ζωή της Ε.Ε. και στις μετακινήσεις προσώπων και εμπορευμάτων. Αποφασίστηκε κοινή ευρωπαϊκή Passenger Location Form (φόρμα εντοπισμού επιβάτη) και η συνεργασία μεταξύ των κρατών σε περίπτωση που το Σύστημα Υγείας κάποιας χώρας υφίσταται πίεση, σημείωσε επίσης η ελληνική κυβέρνηση, σε σχετική της ανακοίνωση.
Το Politico ανέφερε εξάλλου ότι η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ φέρεται να κάλεσε τους ηγέτες της Ε.Ε. να προχωρήσουν στην εφαρμογή lockdown στις χώρες τους και μάλιστα άμεσα, υποστηρίζοντας ότι αυτή η επιλογή θα έπρεπε να είχε υιοθετηθεί πριν από καιρό.
H πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υπογράμμισε ότι «η εξάπλωση του ιού θα κατακλύσει τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης εάν δεν δράσουμε επειγόντως και προσέθεσε ότι η Επιτροπή διέθεσε 220 εκατομμύρια ευρώ για τη χρηματοδότηση της διασυνοριακής μεταφοράς ασθενών με COVID-19 σε χώρες της ΕΕ. Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν συμπλήρωσε ότι η Επιτροπή βρίσκεται σε συνομιλίες με τέσσερις εταιρείες για την εξασφάλιση πιθανών εμβολίων COVID, ενώ ήδη έχει συμφωνίες με άλλες τρεις.
Την ανάγκη για «υπομονή, πειθαρχία και αλληλεγγύη» με στόχο την επιβράδυνση της εξάπλωσης του κορονοϊού τόνισε νωρίτερα η πρόεδρος της Κομισιόν. «Απόψε συζητώ την κατάσταση του Covid-19 με τους ηγέτες της ΕΕ. Οι πολίτες ανησυχούν και κουράζονται, δικαίως. Αλλά χρειαζόμαστε υπομονή, πειθαρχία και αλληλεγγύη, για να επιβραδύνουμε την εξάπλωση αυτού του ιού», δήλωσε.
Την Τετάρτη, η πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε τη διάθεση 100 εκατ. δολαρίων για rapid tests. Επίσης, παρουσίασε ένα νέο οδικό χάρτη μέτρων για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας και επισήμανε ότι καθώς «ο κορονοϊός είναι πιο ισχυρός από ποτέ», «η απάντηση της Ε.Ε. πρέπει να είναι επίσης πιο ισχυρή».
Συμπαράσταση στη Γαλλία
Εξάλλου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν την αμέριστη συμπαράστασή τους στη Γαλλία και στον γαλλικό λαό και καταδίκασαν τον εξτρεμισμό και τη μισαλλοδοξία, καθώς επίσης και τις προσωπικές επιθέσεις κατά του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν από τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Τέλος, σύμφωνα με το Μαξίμου, εκφράστηκε, επίσης, η καταδίκη των προκλητικών ενεργειών και της ρητορικής της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο οι οποίες χαρακτηρίστηκαν «εντελώς απαράδεκτες». Ωστόσο, για ακόμα μια φορά οι Ευρωπαίοι παρέπεμψαν το ζήτημα της Τουρκίας για τη Σύνοδο του Δεκεμβρίου, αφήνοντας ουσιαστικά την Άγκυρα να αλωνίζει μέχρι τότε στη Μεσόγειο.