«Πρόβα» Λευκού Οίκου για τον Μπάιντεν – Σε αναζήτηση ενότητας και ηρεμίας οι ΗΠΑ

Λίγες στροφές πριν την ανάδειξη του τελικού νικητή και ο Τζο Μπάιντεν πλησιάζει όλο και περισσότερο στην ανάληψη της προεδρίας, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ εμμένει στις καταγγελίες, όμως χάνει την υποστήριξη των συμμάχων του. 

►Παρακολουθείστε ΕΔΩ τη live κάλυψη από την efsyn.gr με όλες τις εξελίξεις της σημερινής ημέρας.

Πλησιάζει, αλλά προσέχει

Μπορεί η κούρσα για τον Λευκό Οίκο να παραμένει αγωνιώδης, όμως ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, που χρειάζεται μόλις 6 εκλέκτορες (έχει 264) για να εξασφαλίσει τη νίκη προηγείται στις τέσσερις από τις πέντε πολιτείες που έχουν παραμείνει ανοιχτές.

Μάλιστα στη διάρκεια της ημέρας κατάφερε να πάρει προβάδισμα και στις κομβικές Πενσιλβάνια και Τζόρτζια, με τις ενδεχόμενες νίκες να του δίνουν στο τέλος ευρύτερη επικράτηση.

Ο ίδιος ο Τζο Μπάιντεν, όπως αναφέρουν συνεργάτες του, θα απευθυνθεί στον Αμερικανικό λαό τα ξημερώματα του Σαββάτου (ώρα Ελλάδας), σε μια ομιλία που αναμένεται πανηγυρική αλλά και… προσεκτική.

Σαν ταύρος εν υαλοπωλείο…

Στην αντίπερα όχθη, ο Ντόναλντ Τραμπ παραμένει σε δρόμο διχαστικό επιμένοντας στο αφήγημα περί νοθείας, ενώ δεσμεύεται να συνεχίσει δικαστικά μέχρι τέλους

Μετά την επεισοδιακή πρωινή του ομιλία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνέχισε τις καταγγελίες για εκλογική απάτη, ενώ προσπάθησε να εμφανίσει τον εαυτό του ως υπερασπιστή του αμερικανικού λαού και των δικαιωμάτων του.

Στην τελευταία ανακοίνωσή από το στρατόπεδό του χρησιμοποιεί μεν πιο ήπιους τόνους, όμως ξεκαθαρίζει ότι «από την αρχή είχαμε πει ότι πρέπει να καταμετρηθούν όλα τα νόμιμα ψηφοδέλτια και να μην καταμετρηθούν τα παράνομα, όμως κάθε φορά οι Δημοκρατικοί αντιστέκονται σε αυτή τη βασική αρχή. Θα συνεχίσουμε αυτή τη διαδικασία μέσω οποιαδήποτε νομικής δυνατότητας για να εξασφαλίσουμε ότι ο αμερικανικός λαός έχει εμπιστοσύνη στην κυβέρνησή του. Δεν θα σταματήσω ποτέ να μάχομαι για εσάς και το έθνος μας».

Ξεμένει από συμμάχους;

Οι ενέργειες, πάντως, του προέδρου και ιδιαίτερα η επιμονή του να μιλάει για νοθεία και εκλογική απάτη χωρίς να παρουσιάζει κανένα στοιχείο, έχουν φέρει αντιδράσεις εντός του ρεπουμπλικανικού κόμματος, με αρκετά στελέχη να διαφοροποιούνται από τις κινήσεις αυτές και, κυρίως, από το ύφος του Ντόναλντ Τραμπ.

Τελευταίο παράδειγμα ο πρώην υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία, Μιτ Ρόμνεϊ, ο οποίος δήλωσε ότι έχει δικαίωμα ο πρόεδρος να ζητήσει επανακαταμέτρηση, αλλά κάνει λάθος και βάζει σε κίνδυνο τη δημοκρατία όταν μιλάει για νοθεία και εκλογική απάτη.

Παράλληλα, δικηγόρος του ρεπουμπλικανικού κόμματος στην Πενσιλβάνια δήλωσε ότι τα νομικά εμπόδια που επιχειρεί να θέσει στην εκλογική διαδικασία ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα επηρεάσουν το τελικό αποτέλεσμα της κάλπης.

Ο ίδιος εξηγεί ότι οι ενστάσεις δεν σχετίζονται με τις ψήφους καθαυτές, αλλά με τη διαδικασία και προσθέτει ότι στις επόμενες 48 ώρες θα ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με τους αστήρικτους ισχυρισμούς της πλευράς του προέδρου.

Την ίδια στιγμή ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής της Πενσιλβάνια Πατ Τούμεϊ χαρακτήρισε τη σημερινή ομιλία του Τραμπ αποκρουστική.

«Είδα την ομιλία του προέδρου, ήταν αποκρουστική. Οι ισχυρισμοί του για απάτη μεγάλης κλίμακας και νοθεία ήταν εντελώς ανυπόστατοι. Δεν έχω ενημέρωση για καθόλου παρατυπίες» δήλωσε στο NBC 

Ο Τούμεϊ αναγνώρισε ότι υπάρχουν πάντα ανωμαλίες σε κάθε εκλογές, αλλά «συνήθως είναι πολύ μικρές και αφορούν πολύ μικρό αριθμό ψήφων».

Τέλος, σύμφωνα με το CNN, ορισμένοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι μέσα στον Λευκό Οίκο έχουν αρχίσει να απομακρύνονται από τον Τραμπ και να μην στηρίζουν την ακραία προσπάθειά του να γατζωθεί στην εξουσία και να πολεμήσει για το πολιτικό του μέλλον.

«Όλα τελείωσαν. Ποιος ξέρει τι άλλα μπορεί να κάνει» ανέφερε χαρακτηριστικά ένας από τους στενούς του συνεργάτες, ενώ άλλος επισημαίνει ότι ο πρόεδρος απομονώνεται όλο και περισσότερο όσο συνεχίζει να προβαίνει στους ισχυρισμούς αυτούς.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Η απάντηση του Βελόπουλου στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

Ο πρόεδρος της Ελληνικής λύσης εξαπέλυσε επίθεση στον πρωθυπουργό λέγοντας ότι «η δήλωση του Αρχιεπισκόπου …