EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Καταδίκη της αντισυνταγματικής απαγόρευσης των συναθροίσεων με αφορμή τους εορτασμούς του Πολυτεχνείου. Το κείμενο υπογράφουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΜέΡΑ25. Σφοδρή αντίδραση από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
Εκπρόσωποι συνδικάτων και μαζικών φορέων, νομικοί, δημοσιογράφοι, βουλευτές, αιρετοί κ.ά., καταδικάζουν την αντισυνταγματική απαγόρευση των συναθροίσεων με αφορμή τους εορτασμούς του Πολυτεχνείου. Το κείμενο υπογράφουν οι βουλευτές του ΚΚΕ ενώ μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Δημήτρη Κουτσούμπα με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Γιάνη Βαρουφάκη, το κείμενο υπογράφουν επίσης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και οι βουλευτές του ΜέΡΑ25.
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας επικοινώνησε τηλεφωνικά και με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, η οποία αρνήθηκε οι βουλευτές του κόμματός της να υπογράψουν το κείμενο, γιατί όπως είπε με αυτό τον τρόπο «παίζεται το παιχνίδι του Μητσοτάκη».
Ολόκληρο το κείμενο έχει ως εξής:
Καταδικάζουμε την αυταρχική απόφαση της κυβέρνησης για την απαγόρευση του αγωνιστικού γιορτασμού της 17ης Νοέμβρη. Η απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, με την οποία απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των τριών ατόμων σε όλη την χώρα και για τέσσερις ημέρες, υπό την απειλή υψηλών χρηματικών προστίμων, μας οδηγεί σε άλλες εποχές. Πρόκειται για μιαν απόφαση βαθιά αντιδημοκρατική αλλά και αντισυνταγματική, όπως επισημαίνει και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, αφού πλήττει τον πυρήνα του συνταγματικού δικαιώματος της συνάθροισης (άρθρο 11), επιβάλλοντας συνολική ανεπίτρεπτη αναστολή της ελευθερίας συνάθροισης και όχι απλά έναν ορισμένο τοπικό περιορισμό. Όμως, τέτοιου είδους γενική απαγόρευση επιβάλλεται μόνο σε συνθήκες κατάστασης πολιορκίας (άρθρο 48 του Συντάγματος), και υπό αυστηρά περιορισμένες και οριοθετημένες προϋποθέσεις. Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δικαιολογηθεί από λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Άλλωστε, οι φορείς του εργατικού και λαϊκού κινήματος έχουν αποδείξει στην πράξη ότι κινητοποιούνται λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας. Δεν καλύπτεται ούτε καν από τον αντιδραστικό νόμο για τις διαδηλώσεις, ο οποίος ρητά εξαιρεί τις συγκεντρώσεις για τις επετείους της Πρωτομαγιάς και της 17ης Νοέμβρη από τη γνωστοποίηση, την απαγόρευση ή τον περιορισμό τους. Τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι λαϊκές ελευθερίες αποτελούν κατάκτηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη γι’ αυτήν την εξέλιξη. Ακόμα και τώρα, πρέπει να αποσύρει την απαράδεκτη απόφαση.
Αντιπροσωπεία από τους παραπάνω θα προχωρήσει σήμερα σε διάβημα διαμαρτυρίας και επίδοση του παρακάτω ψηφίσματος στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την κυβέρνηση.
Αντιδράσεις από την ΕΔΕ και την ΕλΕΔΑ
Σφοδρή αντίδραση υπήρξε και από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.
Η ΕΔΕ υπογραμμίζει ότι η συγκεκριμένη απόφαση είναι αντισυνταγματική και θα πρέπει να ανακληθεί άμεσα.
Εξηγώντας επισημαίνει τις διατάξεις του άρθρου 11 του Συντάγματος όπου ορίζεται ότι «υπαίθριες συναθροίσεις μπορούν να απαγορευτούν με αιτιολογημένη απόφαση της αστυνομικής αρχής γενικά αν εξαιτίας τους επίκειται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια…».
Μετά την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, και η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ) εκφράζει την αντίθεσή της.
Με σχετική της ανακοίνωση, η ΕλΕΔΑ σημειώνει πως τα όποια έκτακτα μέτρα που περιορίζουν την άσκηση των ελευθεριών μπορούν να αξιώνουν την υπακοή μας μόνο εάν και εφόσον ανταποκρίνονται ευλαβικά στους όρους που θέτουν το Σύνταγμα και οι νόμοι της δημοκρατίας μας. Αφού επισημαίνει πως οι δημόσιες αρχές θα πρέπει να μας αντιμετωπίζουν όλες και όλους κατ’ αρχάς ως υπεύθυνους πολίτες, υπογραμμίζει ότι η επίμαχη απόφαση του αρχηγού της Αστυνομίας εν όψει της επετείου του Πολυτεχνείου δεν τηρεί τις προδιαγραφές που θέτουν το Σύνταγμα και οι νόμοι.
Σήμερα το πρωί η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη (ΕλΕΔΑΠ) καταθέτει αίτηση ακύρωσης της απόφασης στο ΣτΕ, η οποία αναμένεται να εκδικαστεί αμέσως.
Έκπληξη Αλιβιζάτου
Την «έκπληξή» του για την ευκολία με την οποία «ορισμένοι» έσπευσαν να χαρακτηρίσουν την απαγόρευση συναθροίσεων αντισυνταγματική εξέφρασε ο ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος, ο οποίος ισχυρίστηκε πως επιτρέπεται η δυνατότητα απαγόρευσης «δημόσιων συναθροίσεων σε ορισμένη περιοχή ή ακόμη και σε ολόκληρη τη χώρα, εξ αιτίας της τρέχουσας πανδημίας από την πράξη νομοθετικού περιεχομένου του περασμένου Μαρτίου, την οποία έχει από καιρό κυρώσει η Βουλή (άρθρο 68§2 ν. 4683/2020)»