Αλυσιδωτές αντιδράσεις στο διαδίκτυο |

ΕΦ.ΣΥΝ.

Η επιλογή έργων από τους φιλοξενούμενους καλλιτέχνες της European Media Art Platform/EMAP είναι καρπός έρευνας για τη σύνδεσή μας με τα άλλα είδη.

Ποια είναι η αλυσιδωτή αντίδραση που πυροδοτείται από κάθε ενέργειά μας στο διαδίκτυο και ποια είναι τα όρια της ανθρώπινης ύπαρξης στον ψηφιακό κόσμο;

Η εικονική έκθεση «Creatures in a Series of Tubes», στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, θα επιχειρήσει να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά με μια σειρά καλλιτεχνικών έργων που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πλατφόρμας για την τέχνη των νέων μέσων (European Media Art Platform/EMAP). Η έκθεση θα είναι επισκέψιμη από τις 26 Νοεμβρίου έως τις 20 Δεκεμβρίου μέσα από την πλατφόρμα Mozilla Hubs και προσβάσιμη από το www.onassis.org.

«Τα οικοσυστήματα βρίθουν ανθρώπινης δραστηριότητας, ανεξάρτητα από το αν εμείς παραμένουμε παθητικοί παρατηρητές πίσω από οθόνες, πίσω από την εξαντλητική, καλωδιωμένη ρουτίνα των δραστηριοτήτων μας εν μέσω καραντίνας. Ομως, είμαστε πραγματικά παρόντες, καθώς δημιουργούμε τα εικονικά μας κοινά μέσα σε ένα διαδικτυακό περιβάλλον; Παραμένουμε οι ίδιοι μέσα από αυτή τη διαδικασία συλλογικής απομόνωσης ή μεταμορφωνόμαστε σε κάτι άλλο;», επισημαίνουν οι διοργανωτές.

«Κατά την υποτιθέμενη φυσική απουσία μας, το φυσικό περιβάλλον δεν σταμάτησε ποτέ να δουλεύει, καθώς οι ροές ενέργειας και αποβλήτων, που έχουμε εδραιώσει, συνεχίζουν να υποστηρίζουν απρόσκοπτα τις αυξανόμενες ανάγκες μας. Κάθε ενέργειά μας στο διαδίκτυο δημιουργεί μια σειρά αλυσιδωτών αντιδράσεων, με απτές επιπτώσεις σε υβριδικά οικοσυστήματα ανθρώπων και αλγορίθμων, σε άμεση σύνδεση με τη βιολογία και την οικονομία. Η επιρροή του ανθρώπου στον πλανήτη έχει ονομαστεί «Ανθρωπόκαινος» εξαιτίας του αποτυπώματός μας, αλλά μήπως βρισκόμαστε ήδη πέρα από αυτή την περίοδο;».

«Transpalette»,Tizian Derme και Daniela Mitterberger

Νέοι καλλιτέχνες από όλη την Ευρώπη καταπιάνονται με αυτό το ερώτημα. Μέσα από τις αφηγήσεις τους, γίνονται φανερές οι σύνθετες αυτές δομές και δοκιμάζεται ο τρόπος με τον οποίο τις αντιλαμβανόμαστε. Η επιλογή έργων από τους φιλοξενούμενους καλλιτέχνες της European Media Art Platform/EMAP είναι καρπός έρευνας για τη σύνδεσή μας με τα άλλα είδη, την επιρροή μας σε απόμακρα οικοσυστήματα και την ανάδυση μοναδικά σύνθετων οικοσυστημάτων ανθρώπων και αλγορίθμων.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες María Castellanos και Alberto Valverde (Ισπανία), Martin Nadal (Ισπανία), Tizian Derme και Daniela Mitterberger (Αυστρία), Joana Moll (Ισπανία), Robertina Šebjanič (Σερβία), Gjino Šutić (Κροατία) κ.ά., και με τα έργα τους «μας επιτρέπουν να ονειρευτούμε έναν άλλο κόσμο, να συνδεθούμε με την ύπαρξή μας σε ένα μέλλον που είναι πια παρόν».

Επιμέλεια: Χρήστος Καρράς, Πρόδρομος Τσιαβός, Ηρακλής Παπαθεοδώρου, Κατερίνα Βάρδα.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Προϋπολογισμός 2025: 16 ερωτήσεις και απαντήσεις από το ΥΠΟΙΚ

Το επόμενο έτος νοικοκυριά, επιχειρήσεις και καταναλωτές θα κληθούν να πληρώσουν φόρους 69,2 δισ. ευρώ …