«Ζητώ πραγματικά λίγη υπονομή και ακόμη μία παραπάνω προσπάθεια εν όψει των Χριστουγέννων. Καταλαβαίνω απόλυτα την κούραση, τη στεναχώρια, τον θύμο ακόμη και τον φόβο για ό,τι έχει συμβεί εδώς στην Θεσσαλονίκη. Πρέπει πάση θυσία να αποφύγουμε τις συνάξεις στα σπίτια, είναι ο πλέον επικίνδυνος τρόπος μετάδοσης του ιού, θα επιτρέψουμε μόνο μία συν μία οικογένεια για τις γιορτές, διαλέξτε με ποια οικογένεια θέλετε να περάσετε τις γιορτές, σε αυτό το σημείο θα είμαστε πολύ αυστηροί, αυτό μπορώ να σας το πω. Τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι πολύ διαφορετικά, πολύ πιο μαζεμένα, γιατί πολύ απλά, έτσι πρέπει να γίνει» ήταν το κεντρικό μήνυμα, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνέντευξη, που παρεχώρησε στο ραδιόφωνο Status fm στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην Θεσσαλονίκη. Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος δεν θέλησε να δώσει λεπτομέρειες για τον κυβερνητικό σχεδιασμό περί της σταδιακής άρσης του lockdown, προιδέασε πως η κυβέρνηση θα είναι πολύ προσεκτική και συντηρητική στην προσέγγιση της: «Δεν επιτρέπεται τώρα, που είδαμε πόσο δυνατά μας χτύπησε το δεύτερο κύμα, τώρα που θα ξεκινήσουμε να χαλαρώνουμε να βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα τρίτο κύμα, αυτό θα ήταν ανεπίτρεπτο» προειδοποίησε ο κ. Μητσοτάκης, που ανέδειξε κ νέου τη σημασία της ατομικής υπευθυνότητας για τη συμμόρφωση στα μέτρα των ειδικών, ως το κύριο μέσο για τον περιορισμό εξάπλωσης της πανδημίας.
Αναφερόμενος στον επικείμενο εμβολιασμό του πληθυσμού κατά του ιού του κορονοιού, ο πρωθυπουργός αποκάλυψε πως πρώτος αυτός και η οικογένεια του θα κάνουν το εμβόλιο και προέτρεψε τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς να πράξουν το ίδιο, καθώς, όπως σημείωσε, τα εμβόλια, που θα εγκριθούν θα είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. «Δεν θα ξεφύγουμε από την πανδημία, εάν δεν υπάρξει ικανός εμβολιασμός. Θα ξεκινήσουμε μία μεγάλη εμβολιαστική καμπάνια» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, που χαρακτήρισε τα εμβόλια μεγάλο επίτευγμα της Ιατρικής. Σε αυτό το σημείο, μάλιστα, δεν δίστασε να υιοθετήσει πιο προσωπικό τόνο, επικαλούμενος την περιπέτειας της εκλιπούσας μητέρας του Μαρίκας, που έμεινε σχεδόν παράλυτη, όπως είπε, από την πολυομελίτιδα, για να θυμίσει πως η συγκεκριμένη ασθένεια δεν υπάρχει πλέον εξ αιτίας του εμβολίου. Γνωστοποίησε, μάλιστα, πως στο Υπουργείο Υγείας υπάρχει λεπτομερής σχεδιασμός για το πως θα γίνει ο εμβολιασμός, ενώ σε σχετική ερώτηση τόνισε πως όσοι επιλέξουν να μην εμβολιαστούν πιθανώς να αντιμετωπίσουν προβλήματά κατά τις μετακινήσεις του με τα αεροπλάνα.
Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε, εξάλλου, να ευχαριστήσει εκ νέου ιατρούς και νοσηλευτές για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες, που καταβάλλουν και τόνισε ότι παρά το γεγονός ότι το Σύστημα Υγείας λειτουργεί «στα κόκκινα», ιδίως στην Βόρειο Ελλάδα, τα νοσοκομεία μας, άντεξαν, αντέχουν και θα αντέξουν. «Έχει γίνει πολύ σημαντική δουλειά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, καθ όλη την διάρκεια του καλοκαιριού και του Φθινοπώρου φροντίσαμε να προμηθευτούμε όλα τα απαραίτητα υλικά, ώστε να εξοπλίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, αυτήν τη στιγμή έχουμε πάνω από 1230 κλίνες, όταν παραλάβαμε 567», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, και προσέθεσε πως τα πρώτα ενθαρρυντικά νέα σε ό, τι αφορά στην τιθάσευση της επιδημιολογικής καμπύλης στην Θεσσαλονίκη είναι πλέον ορατά, καθώς, όπως γνωστοποίησε, για πρώτη φορά χθες στο Γενικό Νοσοκομείο Παπαγεωργίου το ισοζύγιο εισαγωγών - εξαγωγών είναι πιο θετικό, άρα μείωνεται η πίεση στο ΕΣΥ. «Μόνος δρόμος για την κυβέρνηση είναι η προστασία της Δημόσιας Υγείας. Κάθε ανθρώπινη ζωή, που χάνεται είναι μία τραγωδία και κάθε ώρα και ημέρα καταβάλλονται προσπάθειες να σωθούν ανθρώπινες ζωές», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ερωτηθείς σχετικώς, απήντησε ότι αυτήν την ώρα δεν υπάρχει εισήγηση από το Υπουργείο Υγείας για περισσότερες επιτάξεις ιδιωτικών νοσηλευτικών ιδρυμάτων, ενώ διαβεβαίωσε πως όταν χρειάζεται θα γίνονται και αεροδιακομίδες, όπως αυτές των τελευταίων 24ωρων. Ο ίδιος επανέλαβε πως είναι ανοιχτός στην καλόπιστη κριτική, υπενθύμισε, μάλιστα, πως έχει κάνει την αυτοκριτική του ότι πιθανώς κάποια μέτρα θα έπρεπε να είχαν ληφθεί νωρίτερα, μολονότι ουδέποτε υπήρξε τέτοια εισήγηση, όπως είπε, επέκρινε, ωστόσο, τη στάση μέρους της αντιπολίτευσης: «Η στείρα αντιπολίτευση, σαν να επιζητά την καταστροφή για να διεκδικήσει πολιτικό οξυγονό, πραγματικά με ξεπερνά, αλλά αυτό θα το κρίνουν οι πολίτες». Κατήγορησε, μάλιστα, στελέχη της ότι διαστρέβλωνουν με χυδαίο τρόπο λεγόμενα στενών συνεργάτων του ενώ στις επικρίσεις σε ό,τι αφορά στο άνοιγμα του τουρισμού, κάλεσε όλους όσοι ασπάζονται τη συγκεκριμένη επιχειρηματολογία να υποδείξουν τους τρόπους, με τους οποίους η κυβέρνηση θα αναπλήρωνε τα έσοδα από την τουριστική κίνηση. Σε ερώτηση, δε, για την απροθυμία του κλάδου των εφοριακών να υπάρχει απογευματινή βάρδια από τις 15:00μμ έως τις 19:00μμ, ο πρωθυπουργός διεμήνυσε: «Μερικές φορές στο Δημόσιο νιώθω πως λειτουργούν δύο ταχύτητες: από τη μία όσοι υπερβάλλουν εαυτούς και από την άλλη, ευτυχώς, μικρές εξαιρέσεις, που νιώθουν πως δεν πρέπει να καταβάλλουν επιπρόσθετη προσπάθεια για να εξυπηρετήσουν τους πολίτες. Τους προτρέπω να αναθεωρήσουν τη στάση τους». διαβεβαίωσε, πάντως, ότι η Ελλάδα αποκτά με γρήγορα βήματα αποτελεσματικό Κράτος, τέτοιο που θέλουν οι πολίτες.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε πως το Κράτος έχει κάνει πολλά σε ό,τι αφορά στην οικονομική στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων, που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορονοιού, επικαλούμενος μεταξύ άλλων το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής και το προστατευτικό πλέγμα για τους εργαζομένους, που δεν μπορούν να εργαστούν εν όσω διαρκεί το lockdown. Σε ό,τι αφορά στην κριτική από τον ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομική πολιτική, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η οικονομική πολιτική του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κρίθηκε στις πρόσφατες εκλογές. Υπενθύμισε πως επί των ημερών του η χώρα μπήκε στο πρόγραμμα QE( ποσοτικής χαλάρωσης ) χαλάρωσαν οι δημοσιονομικοί περιορισμοί και έχει προλάβει, ήδη, να δανειστεί περί τα 16 δις ευρώ με ιστορικά χαμηλά επιτόκια . «'Αρα αυτό, που κάποιοι αποκαλούν «μαξιλάρι ΣΥΡΙΖΑ» δεν υπάρχει πλέον καθώς από τα διαθέσιμα τα μισά είναι δεσμευμένα και τα άλλα μισά έχουν αντληθεί στην περίοδο της Νέας Δημοκρατίας» σημείωσε χαρακτηριστικά. Ο πρωθυπουργός, άλλωστε, διευκρίνισε πως δεν τον προβληματίζει τόσο η αναμενόμενη ονομαστική αύξηση του χρέους, καθώς, όπως σημείωσε, μετά την πανδημία θα υπάρξει απότομη αύξηση του Ακαθάριστου Εθνικού Προιόντος, προσθέτοντας πως σε όλες τις χώρες, που δοκιμάζονται από τον κορονοιό παρατηρείται αύξηση του εθνικού χρέους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ