Αποκλεισμένη η Βρετανία, επιχείρηση καθησυχασμού από τον Τζόνσον

Με πάνω από 40 χώρες να έχουν απομονώσει τη Βρετανία λόγω του νέου στελέχους κορονοϊού που εντοπίστηκε πρώτα εκεί, ο Μπόρις Τζόνσον επιχείρησε σήμερα να καθησυχάσει τους πολίτες τόσο για την υγειονομική κατάσταση όσο και για την κατάσταση με τα σύνορα που έχει προκαλέσει φόβους για ελλείψεις στην αγορά. Από χθες ουρές χιλιομέτρων σχηματίστηκαν από φορτηγά στο Ντόβερ.

Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε το απόγευμα της Δευτέρας μαζί με τον υπουργό Μεταφορών Γκραντ Σαπς και τον επικεφαλής επιδημιολόγο Σερ Πάτρικ Γουόλας, ο Βρετανός πρωθυπουργός προσπάθησε να πείσει ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο.

Τι είπε για τη μετάλλαξη, τα σύνορα και τα υγειονομικά μέτρα

Ο Μπόρις Τζόνσον είπε ότι οι καθυστερήσεις στο Ντόβερ επηρεάζουν μόνο τις εμπορευματικές μεταφορές, και ότι περίπου το 20% του συνόλου πηγαίνει στην ηπειρωτική Ευρώπη. Η κυβέρνηση προεετοιμάζεται «για μεγάλο χρονικό διάστημα» για μια τέτοια κατάσταση, πρόσθεσε.

Ο αριθμός των φορτηγών που περιμένουν στον αυτοκινητόδρομο  A20 μειώθηκε από 500 σε 170, σύμφωνα με τον Βρετανό πρωθυπουργό.

«Το κύριο μήνυμα είναι να μην ταξιδέψετε στο Κεντ», τόνισε ο υπουργός Μεταφορών.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε εξάλλου ότι είχε μια «εξαιρετική» συνομιλία με τον Γάλλο Πρόεδρο, ο οποίος ήταν πρόθυμος να διευθετήσει την κατάσταση στο Ντόβερ «σε λίγες ώρες» αν είναι δυνατόν.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, προσθέτει, κατανοεί τις «ανησυχίες» σε άλλες χώρες, αλλά ο κίνδυνος για διασπορά της μόλυνσης από ένα οδηγό φορτηγού μέσα σε καμπίνα είναι «πολύ χαμηλός».

AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Επίσης, ανέφερε ότι η κυβέρνησή του ενήργησε «μόλις ενημερώθηκαν» σχετικά με τη νέα παραλλαγή του κορονοϊού.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι περισσότερα από 500.000 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ήδη κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου. Είναι «λογικό» να εμμείνουμε στο σχέδιο εμβολιασμών με αυτούς που είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι, απάντησε σε ερώτηση για το αν σκοπεύει να διευρύνει τις ηλικιακές ομάδες λόγω του νέου στελέχους.

Ερωτηθείς γιατί ολόκληρη η νοτιοανατολική Αγγλία δεν βρίσκεται στη βαθμίδα 4 των υγειονομικών μέτρων, ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση «πρέπει να δράσε» σχετικά με τις πληροφορίες για το πού απαντάται και εξαπλώνεται περισσότερο ο  νέος κορονοϊός. Η κατάσταση θα παρακολουθείται, πρόσθεσε.

Στο ερώτημα γιατί δεν είναι όλη η χώρα σε lockdown ο Βρετανός πρωθυπουργός απάντησε ότι το διαρκές lockdown θα ήταν καταστροφικό. «Μπορούμε να προσβλέπουμε σε έναν πολύ διαφορετικό κόσμο από το Πάσχα και μετά», εκτίμησε.

Σχετικά με το νέο στέλεχος του ιού ο Σερ Πάτρικ Γουόλας είπε ότι σε κάποιο βαθμό υπάρχει σε όλα τα μέρη της χώρας. Αλλά οι άνθρωποι πρέπει να «παραμείνουν τοπικά» για να αποτρέψουν την εξάπλωσή του, τόνισε. Ο ίδιος, υπογράμμισε ότι τα μέτρα για τη μείωση των κοινωνικών επαφών είναι «ακόμη πιο σημαντικά» τώρα με τη μετάλλαξη του ιού.

Ο Πάτρικ Γουόλας είπε ακόμα ότι λέει ότι έχει γίνει δουλειά για να εξεταστεί η νέα παραλλαγή του κορονοϊού. Η άποψη ότι μεταδίδεται πιο εύκολα έχει «ενισχυθεί», πρόσθεσε, πράγμα που σημαίνει ότι το σύστημα με τις υγειονομικές βαθμίδες είναι ζωτικής σημασίας.

Θα υπάρξει «αναπόφευκτη» αύξηση κρουσμάτων τις επόμενες εβδομάδες, καθώς οι άνθρωποι αναμιγνύονται περισσότερο τα Χριστούγεννα, είπε επίσης.

Τέλος, σε ερώτηση για το αν το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνάψει εμπορική συμφωνία με την Ε.Ε. ο Μπόρις Τζόνσον είπε ότι η θέση στις συνομιλίες για το Brexit είναι «αμετάβλητη». Πρόσθεσε μάλιστα ότι εάν δεν επιτευχθεί μια συμφωνία, τότε η διαπραγμάτευση βάσει των κανόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου «θα ήταν κάτι παραπάνω από ικανοποιητική».

Τεράστιες ουρές στα σουπερμάρκετ

Οι Βρετανοί έτρεξαν σήμερα στα σουπερμάρκετ για να κάνουν προμήθειες για τα Χριστούγεννα, αφού οι αυστηρότεροι περιορισμοί που επέβαλε η κυβέρνηση τια την αντιμετώπιση της πανδημίας σήμαναν και αλλαγή των σχεδίων τους για την εορταστική περίοδο. Ταυτόχρονα, δεκάδες χώρες κλείνουν τα σύνορά τους με το Ηνωμένο Βασίλειο, γεγονός που εγείρει τον φόβο ότι θα παρουσιαστούν ελλείψεις σε ορισμένα αγαθά.

Τεράστιες ουρές είχαν σχηματιστεί γύρω από ορισμένα σουπερμάρκετ των αλυσίδων Tesco, Sainsbury's, Waitrose, Marks & Spencer, Aldi και Lidl στο Λονδίνο, όπως ανέφεραν δημοσιογράφοι του πρακτορείου Reuters. 

Πολλοί καταναλωτές αγόραζαν παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα εδέσματα, ή προσπαθούσαν να προσαρμόσουν το εορταστικό δείπνο, αφού ο πρωθυπουργός επέβαλε τα νέα, αυστηρότερα μέτρα τα οποία σημαίνουν ότι πολλές οικογένειες δεν θα καταφέρουν να συγκεντρωθούν για τα Χριστούγεννα. Έτσι, αρκετοί ήταν εκείνοι που έσπευσαν να προμηθευτούν τρόφιμα για να μαγειρέψουν μόνοι τους στο σπίτι.

«Την Κυριακή είχε πολλή δουλειά, σήμερα επικρατεί τρέλα», είπε ο διευθυντής ενός σουπερμάρκετ.

Σε κάποια σουπερμάρκετ εξαντλήθηκε το κρέας και το γάλα. Υπάρχει πάντως επάρκεια στα είδη που συνήθως αποτελούν τις «αγορές πανικού», όπως στα ζυμαρικά και τα κονσερβαρισμένα φασόλια.

Το Sainsbury’s προειδοποίησε νωρίτερα σήμερα ότι θα αρχίσουν να αδειάζουν τα ράφια στα βρετανικά σουπερμάρκετ αν δεν αποκατασταθεί σύντομα η οδική συγκοινωνία με την ηπειρωτική Ευρώπη. Για το χριστουγεννιάτικο δείπνο όμως υπάρχει επάρκεια σε όλα τα απαραίτητα είδη.

Συντονισμένες απαγορεύσεις από την Ε.Ε.

AP Photo/Lewis Joly

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιχειρήσει αύριο να εναρμονίσει τα μέτρα που αποφάσισαν οι χώρες μέλη της για να εμποδίσουν τις αφίξεις πολιτών από το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως έγινε γνωστό από ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή.

Η κατεπείγουσα συνεδρίαση της επιτροπής του μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων, που συγκλήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες, επέτρεψε «να καθορίσουμε τις διάφορες επιλογές για το άνοιγμα εκ νέου των συνόρων, συντονισμένα και με ταυτόσημα μέτρα» ανέφερε η πηγή αυτή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Τα μέτρα που συζητήθηκαν σήμερα σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων θα παρουσιαστούν αύριο, Τρίτη, στους μόνιμους πρεσβευτές των χωρών μελών. Οι τελευταίοι θα κληθούν να καταλήξουν σε συμφωνία για τη διάρκειά τους και το εύρος τους.

Επίσης, σήμερα, έγινε άλλη μια συνάντηση αξιωματούχων υγείας για το ζήτημα.

Τα μέτρα που αποφασίστηκαν την Κυριακή είναι «προληπτικά» και βασικός στόχος τους ήταν να εμποδιστούν τα ταξίδια από το Ηνωμένο Βασίλειο, εξήγησε ο εκπρόσωπος μιας χώρας μέλους. 

«Είχαμε μια σοβαρή πληροφορία, συνεννοηθήκαμε με τις κοντινότερες χώρες και λάβαμε αυτήν την απόφαση. Ο συντονισμός υπάρχει», είπε ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Κλεμάν Μπον, μιλώντας στο France Inter. 

«Όπως και πολλές άλλες χώρες, λάβαμε αμέσως μέτρα αυτό το Σαββατοκύριακο για να εμποδίσουμε την ανεξέλεγκτη είσοδο αυτού του μεταλλαγμένου ιού», εξήγησε από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας.

«Συνεργαζόμαστε στενά με τις ευρωπαϊκές αρχές για τα επόμενα βήματα, κυρίως για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν μετά την 31η Δεκεμβρίου. Είναι σημαντικό οι ρυθμίσεις να ισχύουν για όλους και ότι η απαγόρευση εισόδου ή πτήσεων δεν θα μπορεί να παρακάμπτεται μέσω άλλων χωρών της Ε.Ε.», τόνισε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

Οι χώρες μέλη επισήμαναν επίσης ότι είναι σημαντικό να παραμείνουν ανοιχτά τα σύνορα στον Χώρο Σένγκεν. Ένα άλλο εξίσου σοβαρό θέμα είναι ο επαναπατρισμός των πολιτών τους και των μονίμων κατοίκων κάθε χώρας που θα θελήσουν να επιστρέψουν από το Ηνωμένο Βασίλειο στα σπίτια τους, σημείωσε μια διπλωματική πηγή.

Οι πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν απαγορευτεί σε περισσότερες από 40 χώρες στην Ευρώπη και στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων της Ινδίας και του Χονγκ Κονγκ.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Survivor 2024: «Στην κόψη του ξυραφιού» οι σχέσεις Περπατάρη και Ταλαδιανού

«Για να το είπα, σαν βλάκας θα έκανε», σχολίασε ο Περπατάρης Σε οριακό επίπεδο έχει …