«Οδηγίες χρήσης» για τα διαφορετικά Χριστούγεννα

Σε συστάσεις, προτροπές, νουθεσίες, αλλά και ξεκάθαρες προειδοποιήσεις προχωρούν τις τελευταίες ημέρες κυβερνητικοί αξιωματούχοι και επιστήμονες, αναφερόμενοι στον τρόπο που θα εορταστούν τα φετινά Χριστούγεννα. 

Αιτία αποτελεί η αναποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας, καθώς η νόσος Covid-19 εξακολουθεί να είναι δυναμικά παρούσα στη χώρα μας, παρά το lockdown και τα περιοριστικά μέτρα που είναι σε εφαρμογή εδώ και 6 εβδομάδες. Σημειώνεται ότι κατά την τελευταία ενημέρωση του ΕΟΔΥ, ο αριθμός των κρουσμάτων 24ωρου παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα (853 νέες μολύνσεις), ενώ σχεδόν 500 ασθενείς βρίσκονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ: στοιχεία αποτρεπτικά για επιστροφή στην κανονικότητα. 

Οι νουθεσίες...

Τις σχετικές «οδηγίες χρήσης» για τον εορτασμό των φετινών... διαφορετικών Χριστουγέννων έδωσε ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας. Όπως ανέφερε ο καθηγητής:

Οι συναντήσεις σε κλειστούς χώρους με αρκετό κόσμο, χωρίς χρήση μάσκας, με τραγούδια και δυνατές ομιλίες, δημιουργούν τις βέλτιστες συνθήκες υπερμετάδοσης του ιού. Είναι εξαιρετικά σημαντικό, λοιπόν, να τις αποφύγουμε όσο το δυνατόν περισσότερο. 

Το ιδανικό θα ήταν να κάνουμε γιορτές με την οικογένειά μας μόνο και να αποφύγουμε τη συνάντηση διαφορετικών νοικοκυριών. Αν συναντηθούμε με άλλη οικογένεια, ιδανικό θα ήταν να είναι η ίδια σε όλες τις περιστάσεις, ώστε να διατηρήσουμε τη λεγόμενη κοινωνική «φούσκα» σε όλη τη διάρκεια των εορτών.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να μη συμμετέχουν σε παρόμοιες συναντήσεις ευπαθείς ομάδες και ηλικιωμένοι.

Αν έχουμε συμπτώματα να μη συμμετέχουμε καθόλου, να φοράμε μάσκες όπου είναι δυνατόν. Για παράδειγμα στις γιαγιάδες, στους παππούδες, πάμε με μάσκα και κυρίως αποφεύγουμε αγκαλιές και φιλιά.

Να διατηρήσουμε έναν μικρό αριθμό ατόμων στις όποιες συναντήσεις. Να συναντηθούμε με τα ίδια άτομα σε όλες τις γιορτές, ώστε να δημιουργήσουμε μια κοινωνική «φούσκα».

Να διατηρούμε πάντα τους κανόνες υγιεινής και να υπάρχει πολύ καλός αερισμός του χώρου ή να βρισκόμαστε σε ανοιχτούς χώρους.

EUROKINISSI

...και οι απαγορεύσεις

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, έδωσε το πλαίσιο των απαγορεύσεων που θα ισχύσουν, χωρίς να αποφύγει να κουνήσει το δάχτυλο προς τους πολίτες, μιλώντας μάλιστα για αυστηρή αστυνόμευση ακόμα και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. 

Θα πρέπει να σημειωθεί ωστόσο, ότι τα περιοριστικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για τη διαχείριση του δεύτερου κύματος πανδημίας ήταν εκείνα που αποδείχθηκαν αναποτελεσματικά, καθώς το Μαξίμου προχώρησε χωρίς σχέδιο και εφικτό χρονοδιάγραμμα, και με βάση τη λογική τού «βλέποντας και κάνοντας», πέφτοντας έτσι σε σοβαρά λάθη, αστοχίες και παλινωδίες. Υπενθυμίζεται μάλιστα ότι η κυβέρνηση σχεδίαζε να γίνει σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων από τις αρχές του Δεκεμβρίου, προκειμένου η χώρα να μπει σε κανονικούς ρυθμούς κατά την εορταστική περίοδο. 

Συγκεκριμένα, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε τα εξής: 

Δεν θα πάμε σε ρεβεγιόν, δεν θα μαζευτούμε σε μεγάλες παρέες για να γιορτάσουμε, όπως τις άλλες χρονιές, γύρω από το γιορτινό τραπέζι.

Αν δεν είμαστε μόνο με την οικογένεια μας, μπορούν να συγκεντρωθούν δύο οικογένειες και μέχρι 9 άτομα, οι ίδιες οικογένειες, γιατί και αυτές τις μέρες πρέπει να διατηρήσουμε όσο πιο περιορισμένο γίνεται τον κύκλο μας.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί, θα συνεχίσει να είναι σε ισχύ καθ’ όλη τη διάρκεια των εορτών, χωρίς κάποια εξαίρεση για την παραμονή και την ημέρα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Τα παιδιά δεν θα μπορέσουν να βγουν να πουν τα κάλαντα... δεν προβλέπεται η μετακίνηση για τον λόγο αυτό.

Επιτρέπεται η εκτέλεση λειτουργιών παρουσία πιστών τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα. Δηλαδή, στις 25 Δεκεμβρίου, την 1η και 6η Ιανουαρίου. Εντός του χώρου λατρείας επιτρέπεται ένα άτομο ανά 15 τ.μ., με 2 μέτρα απόσταση μεταξύ των ατόμων προς κάθε κατεύθυνση. Ο μέγιστος αριθμός παριστάμενων είναι 25 άτομα ενώ στην περίπτωση των Μητροπολιτικών Ναών τα 50 άτομα. Η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική κατά την παραμονή στον χώρο λατρείας.

Όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, η μοναδική «εξαίρεση», την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων, θα είναι στο εύρος των ελέγχων που θα γίνονται σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα και τις περιοχές με μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο. «Η Ελληνική Αστυνομία και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα είναι παντού και ιδιαίτερα κατά τις ώρες απαγόρευσης της κυκλοφορίας, δηλαδή 10 το βράδυ με 5 το πρωί», υπογράμμισε ο υφυπουργός.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΟΟΣΑ: Έκρηξη άμεσων ξένων επενδύσεων 62% την τελευταία τριετία στην Ελλάδα

Το συνολικό απόθεμα των ΞΑΕ (FDI Inward Position) στην Ελλάδα αυξήθηκε το 2022 στα 50,8 …