© Marketlan | Dreamstime.com
Οι εμβολιασμοί ξεκίνησαν σκορπώντας ελπίδα όμως ο δρόμος για την απαλλαγή από τον κορονοϊό είναι ακόμα μακρύς. «Καμπανάκι» στην επιστημονική κοινότητα και ανησυχία στον πληθυσμό του πλανήτη από την εξάπλωση της νέας μετάλλαξης του SARS-CoV-2.
Μια πρώτη (συμβολική) νίκη απέναντι στον νέο κορονοϊό κατέγραψε η Ευρώπη λίγο πριν την έλευση του νέου έτους. Οι ελπίδες που έχουν εναποθέσει οι ευρωπαίοι ηγέτες στο εμβόλιο αρχίζουν να γίνονται πράξη όμως ο αριθμός των εμβολίων που καταφθάνει στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι εξαιρετικά μικρός για να αλλάξει τα δεδομένα.
Αντιλαμβανόμενη το κενό που υπάρχει στους εμβολιασμούς, η πρόεδρος της Κομισιόν έδωσε τη διαβεβαίωση ότι σύντομα θα υπάρχουν αρκετές δόσεις εμβολίου για όλους τονίζοντας ότι πρώτα «προστατεύουμε τους πιο ευάλωτους». Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν δήλωσε συγκινημένη που βλέπει άτομα που λαμβάνουν το εμβόλιο παντού σε όλη την ΕΕ, «από τη Μαδρίτη στο Παρίσι, από την Αθήνα στη Ρίγα».
Οι πρωτιές
Οι πρώτες δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech που παραδόθηκαν το Σάββατο, χορηγήθηκαν στην Ιταλία το πρωί της Κυριακής στη νοσηλεύτρια Κλαούντια Αλιβερνίνι και την καθηγήτρια Μαρία Ροζάρια Καπομπιάνκι, τη διευθύντρια του εργαστηρίου ιολογίας του νοσοκομείου Σπαλάντσάνι της Ρώμης.
Η Ιταλία, η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο στην ΕΕ, με 71.000 νεκρούς, «ξυπνά και πάλι», σχολίασε ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε στο Twitter, τονίζοντας ότι η σημερινή ημέρα «θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη μας».
- Η Αραθέλι Ροσάριο Ιντάλγκο Σάντσεθ, 96 ετών, έγινε η πρώτη Ισπανίδα που εμβολιάστηκε, στον οίκο ευγηρίας όπου διαμένει, στη Γουαδαλαχάρα. Η μικρόσωμη γιαγιά με τη λευκή πουκαμίσα και τη μάσκα προστασίας στο πρόσωπό της, παραδέχτηκε ότι «δεν ένιωσε τίποτα» όταν της έκαναν την ένεση.
- Στη Γαλλία, η 78χρονη Μορισέτ δήλωσε «συγκινημένη» όταν έλαβε την πρώτη δόση του εμβολίου στο νοσοκομείο Ρενέ-Μιρέτ στο Σεβράν, κοντά στο Παρίσι.
- Στη Σλοβενία, ο πρώτος που εμβολιάστηκε ήταν ένας αρχιεπίσκοπος 84 ετών, στην Πορτογαλία ο επικεφαλής της υπηρεσίας αντιμετώπισης λοιμωδών νόσων, στη Ρουμανία, η νοσηλεύτρια που φρόντισε τον πρώτο ασθενή που νόσησε από την Covid-19 στη χώρα.
- Οι εμβολιασμοί ξεκίνησαν επίσης στη Σουηδία, τη Φινλανδία και τη Δανία. Στην Τσεχία, ο πρώτος που έκανε το εμβόλιο ήταν ο πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις
- Με τον εμβολιασμό της νοσηλεύτριας ΜΕΘ Ευσταθίας Καμπισιούλη ξεκίνησε το μεσημέρι της Κυριακής η επιχείρηση «Ελευθερία» στην Ελλάδα.
Στη χώρα μας η έναρξη των εμβολιασμών έρχεται τη στιγμή που η κυβέρνηση δείχνει ανήμπορη να αντιμετωπίσει το σφοδρό δεύτερο κύμα της πανδημίας, καθώς το lockdown εφαρμόζεται ήδη για 7 εβδομάδες χωρίς τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Τα πρώτα παρατράγουδα
Με προβλήματα άρχισε η εκστρατεία εμβολιασμού στη Γερμανία. Καθυστερήσεις παρατηρούνται σε αρκετές πόλεις αφού το ιατρικό προσωπικό εντόπισε κάποιες παρατυπίες στην ψύξη των εμβολίων που παρήγαγαν οι BionTech και Pfizer.
«Κατά την ανάγνωση των οδηγιών (που εσωκλείονταν στα κουτιά) για τις απαιτούμενες θερμοκρασίες, προέκυψαν αμφιβολίες σχετικά με τη συμμόρφωση στις προδιαγραφές που αφορούν την ψύξη των εμβολίων», ανέφερε σε δήλωση του στο Reuters το Επαρχιακό Γραφείο του Lichtenfels, στο βόρειο τμήμα της μεγαλύτερης πολιτείας της Γερμανίας.
Εκτός από το Lichtenfels, οι πόλεις Coburg, Kronach, Kulmbach, Hof, Bayreuth και Wunsiedel της βόρειας Βαυαρίας ανέβαλαν τον εμβολιασμό εκφράζοντας αμφιβολίες για την τρόπο διατήρησης της «ψυχρής αλυσίδας» κατά τη διανομή των εμβολίων.
Παρόμοια προβλήματα καθυστερήσεων παρατηρούνται επίσης στην πόλη Augsburg της νότιας Βαυαρίας, σύμφωνα με την εφημερίδα Merkur.
Καμία αναλογικότητα στην πρώτη φάση
Στο μεταξύ, οι πρώτες παρτίδες των εμβολίων που παρήγαγαν οι BionTech και Pfizer έφτασαν στην Ευρώπη χωρίς να τηρηθεί (στην πρώτη φάση) η αναλογικότητα με βάση των πληθυσμό κάθε χώρας. Αποτέλεσμα ήταν να υπάρξουν οι πρώτες φωνές δυσαρέσκειας.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Ιταλία που μετρά 9.750 δόσεις, όσες και η Ελλάδα, παρά το γεγονός πως ο πληθυσμός της είναι έξι φορές μεγαλύτερος από τη χώρας μας. Αρκετά μέσα ενημέρωσης στη γειτονική μας χώρα υπογραμμίζουν ότι -δεδομένων των εξήντα εκατομμυρίων κατοίκων της Ιταλίας- η πρώτη παρτίδα δόσεων θα έπρεπε να είναι μεγαλύτερη.
Την ίδια ώρα, στην Ισπανία, τα εμβόλια που διανεμήθηκαν σε πρώτη φάση έφτασαν τα 350.000 ενώ στην Γερμανία μεταφέρθηκαν από τις αποθήκες της Pfizer πάνω από 150.000. Η Γαλλία έλαβε περίπου 20.000, η Πορτογαλία 80.000 και η Δανία 40.000.
Εξαπλώνεται η μετάλλαξη που εντοπίστηκε στη Βρετανία
Πριν από την ΕΕ, πολλές άλλες χώρες είχαν ξεκινήσει τους εμβολιασμούς για την Covid-19. Ο κορονοϊός SARS-CoV-2 έχει μολύνει περισσότερους από 80 εκατομμύρια ανθρώπους και από αυτούς οι 1.758.026 πέθαναν, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.
Η Κίνα έχει ξεκινήσει τους εμβολιασμούς από το καλοκαίρι. Από τις αρχές του μήνα ακολούθησαν το παράδειγμά της η Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, το Μεξικό, η Χιλή και άλλες χώρες. Το Ισραήλ θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα και φιλοδοξεί να εμβολιάσει το ένα τέταρτο των 9 εκατομμυρίων κατοίκων του μέσα σε έναν μήνα. Να σημειωθεί ότι η χώρα μπαίνει ξανά από σήμερα, για τρίτη φορά, σε γενικό λοκντάουν που θα διαρκέσει τουλάχιστον δύο εβδομάδες.
Μολονότι ο εμβολιασμός ρίχνει μια αχτίδα ελπίδας, ανησυχίες προκαλεί τις τελευταίες ημέρες η εξάπλωση της νέας μετάλλαξης του SARS-CoV-2.
Κρούσματα έχουν εντοπιστεί στον Καναδά, την Ιταλία, τη Σουηδία, την Ισπανία, την Ιαπωνία. Σήμερα, η Νορβηγία και η Ιορδανία ανακοίνωσαν ότι αυτή η νέα παραλλαγή εντοπίστηκε σε τέσσερα πρόσωπα (ανά δύο σε κάθε χώρα) που επέστρεψαν πρόσφατα από ταξίδι στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η Νορβηγία, όπως και πολλές άλλες χώρες, έχουν διακόψει την αεροπορική σύνδεσή τους με τη Βρετανία για να αποτρέψουν την «εισαγωγή» αυτού του νέου στελέχους, που θεωρείται πιο μολυσματικό.