Θωράκιση της εθνικής κυριαρχίας: Στα 12 μίλια τα χωρικά ύδατα στο Ιόνιο

Μια προδιαγεγραμμένη κίνηση θωράκισης της εθνικής κυριαρχίας επισφραγίσθηκε με την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο στα 12 ν.μ., όπως είχε προαναγγείλει από το τέλος Αυγούστου ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

«Το Π.Δ. αποτελεί απαραίτητο βήμα για τη διαδικασία επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης της χώρας στη συγκεκριμένη περιοχή, ενέργεια που αποτελεί με βάση τη Σύμβαση του ΟΗΕ, αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας. Αναφέρεται επίσης ότι η Ελλάδα επιφυλάσσεται και στις λοιπές περιοχές της επικράτειάς της των αντιστοίχων δικαιωμάτων της» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Στέλιος Πέτσας. 

Η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος, πάντως, προκάλεσε νευρικότητα στην Άγκυρα, λόγω του τουρκικού Κάζους Μπέλι για την επέκταση των χωρικών υδάτων και στο Αιγαίο, με τουρκικά ΜΜΕ, όπως η Γενί Σαφάκ και η Αιντινλίκ να κάνουν λόγο για "απόφαση-σκάνδαλο" της Αθήνας. 

Η Ελλάδα, αυστηρά προσηλωμένη στην προάσπιση του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας ενεργεί πάντα με γνώμονα τη Διεθνή νομιμότητα.

«Η Ελλάδα θα ασκήσει το δικαίωμα επέκτασης και αλλού όποτε αυτό το κρίνει σκόπιμο και μας συμφέρει εθνικά. Και αυτό είναι ένα σημαντικό μήνυμα και προς την Τουρκία» σημείωσε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων/ Βουλευτής ΝΔ, Δημήτρης Καιρίδης. 

Παρά τις εμπρηστικές δηλώσεις και τον εκνευρισμό της Άγκυρας, πάντως, οι διεργασίες για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών εντός Ιανουαρίου πυκνώνουν, υπό την προϋπόθεση της Αθήνας για έμπρακτη αποκλιμάκωση .

«Αν δείτε το τι υποστηρίζει η Ελλάδα, είναι σαν να μας εγκλωβίζει στις ακτές μας. Πρώτα ο Θεός να παραιτηθούν το συντομότερο δυνατόν από αυτά τα λάθη τους» σημείωσε ο υπουργός Ενέργειας Τουρκίας, Φατίχ Ντονμεζ.  

«Είναι και προκλητικές δηλώσεις, όπως του κ. Ακάρ. Όλα αυτά σταθμίζονται, αξιολογούνται και μακάρι να υπάρχει συνέπεια και συνέχεια, αλλά θα χρειαστούν εβδομάδες για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών» ανέφερε ο κ. Πέτσας.

Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο, έρχεται ως επιστέγασμα σημαντικών διπλωματικών πρωτοβουλιών που ξεκίνησαν με την υπογραφή της συμφωνίας με την Ιταλία για την ΑΟΖ, στις αρχές Ιουνίου. 

«Η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών επιτυγχάνεται με βάση το διεθνές δίκαιο με έγκυρες συμφωνίες. Όχι με ανυπόστατες συμφωνίες, όπως η συμφωνία Τουρκίας-Σαράτζ» είπε ο κ. Δένδιας στις 9 Ιουνίου το 2020. 

Σχεδόν δύο μήνες μετά, στις 6 Αυγούστου, ο Νίκος Δένδιας ταξιδεύει αιφνιδιαστικά στο Κάιρο και συνυπογράφει με τον ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι συμφωνία μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ ανάμεσα στον 26ο και 28ο μεσημβρινό. Μάλιστα η συμφωνία αναρτήθηκε από τον ΟΗΕ πριν από μερικές μέρες, σε χρόνο-ρεκόρ. 

«Η συμφωνία έχει συναφθεί στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Σέβεται τις πρόνοιες του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας. 

Ολοκληρώνοντας τον κύκλο διευθέτησης διπλωματικών εκκρεμοτήτων, η Ελλάδα συμφώνησε στις 20 Οκτωβρίου με την Αλβανία την παραπομπή της διαφοράς τους για την ΑΟΖ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, κίνηση που θεωρείται "οδηγός" για την αντίστοιχη διαχείριση της διμερούς διαφοράς με την Τουρκία για την υφαλοκρηπίδα» σημείωσε ο κ. Δένδιας στις 6 Αυγούστου του 2020. 

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Μαρινάκης: Η Ελλάδα υποδέχεται τη δεύτερη θητεία Τραμπ με εντελώς αντίθετη εικόνα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι δεν ανησυχεί μήπως ο Τραμπ ακυρώσει τις αμυντικές συμφωνίες με …