Στη Βουλή η επέκταση στα 12 ν.μ. στο Ιόνιο - Από Δευτέρα και τα Rafale

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Στον αστερισμό των μείζονων ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής και άμυνας θα κινηθεί η Βουλή κατά την επανεκκίνηση των εργασιών της από την προσεχή Δευτέρα.

Στη Βουλή κατατέθηκε ήδη πριν από λίγο το νομοσχέδιο για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί στις 19 Ιανουαρίου, ενώ μέχρι τη Δευτέρα αναμένεται να έχει κατατεθεί και το νομοσχέδιο για την προμήθεια των 18 γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale, που θα δώσουν στην ελληνική πολεμική αεροπορία αμυντική υπεροχή, ώστε να ψηφιστεί από την Ολομέλεια την Πέμπτη 14/1 με τη διαδικασία του επείγοντος.

Δείτε το νομοσχέδιο εδώ:

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Προέδρου της Βουλής, Κωνσταντίνου Τασούλα, η συζήτηση αμφότερων των νομοσχεδίων στην αρμόδια Επιτροπή θα ξεκινήσει άμεσα. Συγκεκριμένα, η σύμβαση με τη Γαλλία για τα Rafale, θα συζητηθεί Τρίτη και Τετάρτη, ώστε να εισαχθεί στην Ολομέλεια την Πέμπτη 14/1, ενώ από την Τρίτη 12/1 θα ξεκινήσει και η επεξεργασία εκείνου για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης.

Μάλιστα, για το νομοσχέδιο σχετικά με την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια, ο κ. Τασούλας ανακοίνωσε την πρόθεσή του να ασκήσει το δικαίωμά του για διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας, ώστε όπως υπογράμμισε να καταγραφεί η πασιφανής απόλυτη πλειοψηφία.

Υπενθυμίζεται, ότι στο σχετικό Προεδρικό Διάταγμα που τέθηκε σε ισχύ τον περασμένο Δεκέμβριο, υπογραμμιζόταν πως η Ελλάδα επιφυλάσσεται για την άσκηση και στις λοιπές περιοχές της Επικράτειάς της των αντιστοίχων δικαιωμάτων της, όπως αυτά απορρέουν από τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία αποτυπώνει διεθνές εθιμικό δίκαιο.

Το σχέδιο νόμου υπό τον τίτλο «Καθορισμός του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στη θαλάσσια περιοχή Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου» προβλέπει πως: «το εύρος τη αιγιαλίτιδας ζώνης μετά του υπερκείμενου εναέριου χώρου στην περιοχή που ορίζεται σε όλη την θαλάσσια περιοχή από το βορειότερο σημείο της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου (συμπεριλαμβανομένων ηπειρωτικών ακτών Ελληνικής Επικράτειας, νησιών και βράχων της κατά το άρθρο 121 Σύμβασης Ηνωμένων Εθνών της 10.12.1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας)καθορίζεται στα 12 ναυτικά μίλια και υπολογίζεται από τις γραμμές βάσης των ακτών, συμπεριλαμβανομένων των γραμμών κλεισίματος κόλπων και των ευθειών γραμμών βάσης».

Σχετικά με το ζήτημα της αλιευτικής δραστηριότητας από αλιευτικά σκάφη της Ε.Ε., προβλέπεται ότι στην επίμαχη θαλάσσια περιοχή μεταξύ 6 και 12 μιλίων μπορεί «κατά παρέκκλιση του άρθρου 21 του νδ 420/1970 όπως αυτό αντικαταστάθηκε με το άρθρο 59 του νόμου 2538/1997 να επιτραπεί, σε προσωρινή βάση, με αποφάσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και για όσο χρονικό διάστημα καθορίζεται στις αποφάσεις αυτές, η αλιεία στα αλιευτικά σκάφη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ταυτόχρονα, κανονικά πρόκειται να προχωρήσει η κοινοβουλευτική διαδικασία επί του νομοσχεδίου για το ΑΣΕΠ, που είχε καταθέσει στη Βουλή ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος,  και θα ολοκληρωθεί από τον διάδοχό του Μάκη Βορίδη με την ψήφισή του  την προσεχή Τετάρτη 13 Ιανουαρίου.

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Έρευνες Υδρογονανθράκων: Τα επόμενα βήματα και οι εκτιμήσεις για αποθέματα

Το σύνολο των δεδομένων που έχουν προκύψει από τις σεισμικές και άλλες έρευνες, οι οποίες …