Υπεκφυγές του υπουργείου Υγείας για τις παραγγελίες. ● Ολα δείχνουν ότι ο σχεδιασμός είναι να περιμένουμε το φτηνό φάρμακο AstraZeneca, καταρρίπτοντας έτσι τις υποσχέσεις για άμεση ανάσχεση της πανδημίας, παρά το κοινωνικό και οικονομικό κόστος.
Το μαύρο άσπρο επιχείρησε να κάνει χθες η κυβέρνηση επιλέγοντας τη συσκότιση αντί της διαφάνειας στη διαχείριση της πανδημίας και στο κομμάτι της παραγγελίας εμβολίων. Το μόνο που καταφέρνει όμως είναι να εκτίθεται περαιτέρω, καθώς τα στοιχεία των δόσεων που έχει συμφωνήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι δημοσιοποιημένα και αρκεί η απλή αριθμητική για να υπολογίσει κάποιος τι αναλογεί στη χώρα.
Με βάση τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχουν εξασφαλιστεί 2,265 εκατ. δόσεις εμβολίων 6 παραγωγών εταιρειών (AstraZeneca 400 εκατ., Sanofi-GSK 300 εκατ., Johnson and Johnson 400 εκατ., BioNTech-Pfizer 600 εκατ., CureVac 405 εκατ. και Moderna 160 εκατ.). Σύμφωνα με το Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Εμβολιασμού που βρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα emvolio.gov.gr, «στη χώρα αντιστοιχεί το 2,36 - 2,39% του αριθμού των δόσεων εμβολίου, που θα εξασφαλίσει η Ε.Ε.». Επομένως με τους πιο συντηρητικούς υπολογισμούς (2,36%) στην Ελλάδα αναλογούν 53,454 εκατ. δόσεις (AstraZeneca 9,44 εκατ., Sanofi-GSK 7,08 εκατ., Johnson and Johnson 9,44 εκατ., BioNTech-Pfizer 14,16 εκατ., CureVac 9,558 εκατ. και Moderna 3,776 εκατ.), αλλά όπως αναφέρεται στο σχέδιο η χώρα έχει παραγγείλει 28,3 εκατ. δόσεις (AstraZeneca 7,1 εκατ., Sanofi-GSK 4,7 εκατ., Johnson and Johnson 4,7 εκατ., BioNTech-Pfizer 4,7 εκατ., CureVac 5,3 εκατ. και Moderna 1,8 εκατ.).
Ερώτημα
Μπορεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης να απέφυγε χθες να απαντήσει στο ερώτημα αν η χώρα έχει παραγγείλει όλες τις δόσεις των εμβολίων της Μοderna που της αναλογούν μετά την αποκάλυψη του Politico, λέγοντας ότι «η χώρα μας θα αξιοποιήσει ό,τι εμβόλιο μπορεί να πάρει» ενώ άλλοι κυβερνητικοί επέμεναν πως ό,τι μας αναλογεί το έχουμε παραγγείλει. «Πρόκειται για ψευδές δημοσίευμα, η Ελλάδα έχει λάβει το σύνολο των εμβολίων που της αναλογούν. Tο σύνολο αυτό είναι 24 εκατομμύρια δόσεις από όλα τα εμβόλια που αναλογούν σε 15 εκατομμύρια εμβολιασμούς πολιτών» δήλωσε στα «Παραπολιτικά 90,1» ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και πρόσθεσε:
«Εμείς έχουμε πάρει το μέγιστο των εμβολίων που μας αναλογούν με βάση την οδηγία της Ε.Ε. και επιπλέον με βάση τα εμβόλια αυτά είναι καλυμμένο το σύνολο του ελληνικού πληθυσμού. Τα υπόλοιπα συνιστούν απλή παραπληροφόρηση και καλό είναι με ένα θέμα που έχει να κάνει με τη δημόσια υγεία και ένα θέμα μεγάλης ευαισθησίας να μη γίνονται τέτοιου τύπου ευφάνταστες προσεγγίσεις».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, επικεφαλής της επιχείρησης «Ελευθερία» της ανοσοποίησης του πληθυσμού. «Κάθε χώρα είχε και έχει δικαίωμα να μην προχωρήσει στην προμήθεια των δόσεων που της αντιστοιχούν. Η Ελλάδα μέχρι σήμερα έχει προχωρήσει σε όλες τις συμφωνίες και έχει εξασφαλίσει όλα τα εμβόλια που της αντιστοιχούν από όλες τις εταιρείες» τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους. «Η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει 26.090.000 δόσεις, που αντιστοιχούν σε εμβολιασμό 15.450.000 πολιτών» είπε ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Ενα πρόβλημα με την αριθμητική η κυβέρνηση πάντως το έχει, καθώς οι δόσεις των εμβολίων σύμφωνα με το Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Εμβολιασμού κατά της Covid-19 είναι 28,3 εκατ. που καλύπτουν πληθυσμό 16,5 εκατ. Κι αυτό διότι το εμβόλιο της Johnson and Johnson είναι μονοδοσικό, αρκεί δηλαδή μία δόση.
Ο αριθμός των δόσεων (28,3 εκατ.) φυσικά είναι υπεραρκετός για να καλύψει τον πληθυσμό της χώρας, ωστόσο δεν είναι όλα τα εμβόλια αδειοδοτημένα και οι κυβερνητικοί το γνωρίζουν. Επομένως αναπάντητο παραμένει το ερώτημα γιατί η κυβέρνηση δεν προχωράει σε επιπλέον παραγγελίες των εγκεκριμένων εμβολίων που της αναλογούν από τις παρασκευάστριες εταιρείες; Περιμένουν άραγε να αδειοδοτηθεί το πολύ πιο φτηνό εμβόλιο της AstraZeneca (1,78 ευρώ, έναντι 12 ευρώ της BioNTech-Pfizer και έναντι 18 ευρώ της Μoderna); Γιατί δεν αποκαλύπτεται ο σχεδιασμός και δεν προωθείται η διαφάνεια, τη στιγμή που αργεί πολύ ακόμα η ανοσία της κοινότητας και η κοινωνία υποφέρει από την πανδημία και την οικονομική κρίση;
Επίσπευση
Θα είναι επαρκείς ωστόσο οι δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, ενός εμβολίου που παράγεται και διακινείται πιο εύκολα; Θα επισπεύσουν κατά πολύ την ανοσοποίηση της χώρας ή θα βοηθούσε να διεκδικήσουμε τις δόσεις της Moderna που μας αναλογούν; «Αν λάβει έγκριση από τον ΕΜΑ, εντός Ιανουαρίου όπως αναμένεται, το εμβόλιο της AstraZeneca, η πρώτη παράδοση θα γίνει εντός Φεβρουαρίου και θα είναι άνω των 400.000 δόσεων με αύξηση των παραδόσεων τους επόμενους μήνες» εξήγησε ο Μ. Θεμιστοκλέους. Αναμένεται νωρίτερα, πρόσθεσε, «η έγκριση του εμβολίου της Johnson & Johnson, που είναι μονοδοσικό και πολύ πιο εύκολο στη διαχείριση», χωρίς να αναφέρει αριθμό δόσεων και ημερομηνίες παράδοσης.
Η ίδια κυβέρνηση, που το περασμένο καλοκαίρι υποσχόταν χείμαρρους εμβολίων μέχρι το τέλος του 2020, που θα εμβολίαζε «από τον Ιανουάριο κιόλας 2.117.440 πολίτες τον μήνα» (δηλώσεις Βασίλη Κικίλια, 18/11/2020), πέρασε στο «όποιος βιάζεται σκοντάφτει. Δεν έχει νόημα να επιταχύνουμε περαιτέρω, όταν τα εμβόλια που έχουν αδειοδοτηθεί μέχρι σήμερα είναι μόλις δύο» (δηλώσεις Κυριάκου Μητσοτάκη, 8.1.2021).
Ο εμβολιασμός συνεχίζεται με ρυθμούς χελώνας: χθες πραγματοποιήθηκαν 4.773 εμβολιασμοί ενώ συνολικά από τις 27 Δεκεμβρίου έχουν γίνει 49.661 εμβολιασμοί (0,46% του πληθυσμού). Τα εμβόλια αργούν να φτάσουν σε όλα τα σημεία της χώρας και αυτό αναμένεται να επιτευχθεί μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους. Εμβολιασμοί πραγματοποιούνται ήδη σε 106 νοσοκομεία του ΕΣΥ και 5 στρατιωτικά, ενώ την τρέχουσα εβδομάδα ξεκινάει ο εμβολιασμός του υγειονομικού προσωπικού σε ιδιωτικά νοσοκομεία, ιδιωτών γιατρών, οδοντίατρων και φαρμακοποιών.
! Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 444 νέα γνωστά κρούσματα, 350 νοσηλείες διασωληνωμένων σε ΜΕΘ και 39 θανάτους. Ο δείκτης θετικότητας παραμένει υψηλός στο 7,4% και τα τεστ ελάχιστα, μόλις στα 5.953!
Οι παραλαβές
● Το πρώτο τρίμηνο η χώρα θα παραλάβει 1.348.425 δόσεις του εμβολίου BioNTech-Pfizer
– Μέχρι 31/1: 427.050 δόσεις
– Μέχρι 28/2: 362.700 δόσεις
– Μέχρι 31/3 558.675
● Το πρώτο τρίμηνο η χώρα θα παραλάβει 240.000 δόσεις του εμβολίου Moderna
– Μέχρι 31/1: 20.000 δόσεις
– Μέχρι 28/2: 115.000 δόσεις
– Μέχρι 31/3: 105.000 δόσεις