ΛΑΡΚΟ: Ο επίδοξος Ισραηλινός αγοραστής με την πλάτη στον τοίχο

Ο Ισραηλινός κροίσος Μπένι Στάινμετζ, που εμφανιζόταν να παρακολουθεί τον διαγωνισμό μέσω Μιωνή και του δικηγόρου Σταύρου Παπασταύρου, καταδικάστηκε από το ανώτατο δικαστήριο της Ρουμανίας σε πενταετή φυλάκιση για διαφθορά

Λίγες ημέρες προτού κατατεθούν οι προσφορές για τα περιουσιακά στοιχεία της ΛΑΡΚΟ, που πωλούνται μέσω δύο διαγωνισμών, ο Ισραηλινός κροίσος Μπένι Στάινμετζ, που φερόταν μέχρι πρόσφατα ως υποψήφιος, έχει πολλούς πονοκεφάλους. Ο Στάινμετζ, που, σύμφωνα με πληροφορίες, εμφανιζόταν να παρακολουθεί τον διαγωνισμό για τη ΛΑΡΚΟ μέσω του Σάμπυ Μιωνή και του δικηγόρου Σταύρου Παπασταύρου, καταδικάστηκε προ ημερών από το ανώτατο δικαστήριο της Ρουμανίας σε πενταετή φυλάκιση για διαφθορά. Αυτές τις ημέρες αρχίζει αντίστοιχη δίκη στην Ελβετία για την υπόθεση «λαδώματος» με 8.500.000 δολάρια της συζύγου του (νεκρού πλέον) πρώην προέδρου της Γουινέας Λανσάνα Κοντέ, για να αποκτήσει δικαιώματα εξόρυξης σιδήρου στα νότια της χώρας.

Τις τελευταίες εβδομάδες ακούγεται πως το σχήμα στο οποίο συμμετείχε ο Σάμπυ Μιωνής, που εμφανιζόταν ως το καλύτερα προετοιμασμένο για τη διεκδίκηση της ΛΑΡΚΟ, θα απέχει από τον διαγωνισμό. Ο κύριος λόγος είναι η εμπλοκή του επιχειρηματία – πρωταγωνιστή της «λίστας Λαγκάρντ» και ψευδομάρτυρα στην Προανακριτική της Βουλής στην πολιτική διαμάχη των τελευταίων ετών, που κορυφώθηκε προ μηνών. Στην κυβέρνηση δεν θα ήθελαν με κανέναν τρόπο να δουν ένα σχήμα υπό τον Μιωνή να διεκδικεί τη ΛΑΡΚΟ, ενώ δεν έχει κοπάσει ο θόρυβος από την εμπλοκή του στην πολιτική αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Παρά τις διαψεύσεις, στην αγορά ήταν βέβαιο πως στο ίδιο σχήμα συμμετείχε και ο Μπένι Στάινμετζ, ο οποίος συνεχίζει να κινείται στην παγκόσμια αγορά ορυκτών και πολύτιμων λίθων, ενώ στο παρελθόν είχε δείξει ενδιαφέρον για τη ΛΑΡΚΟ. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ορισμένοι από τους εγχώριους συνεργάτες του στη διεκδίκηση της ΛΑΡΚΟ έχουν ήδη «πάρει μετεγγραφή» σε άλλα σχήματα που θα κατέβουν στον διαγωνισμό.

Στην περίπτωση της Ρουμανίας, ο Στάινμετζ καταδικάστηκε σε πενταετή φυλάκιση επειδή ήταν εταίρος και σύμβουλος σε εταιρία που εμπλέκεται σε υπόθεση διαφθοράς. Σε πρώτο βαθμό ο Ισραηλινός επιχειρηματίας είχε απαλλαγεί από όλες τις κατηγορίες, αλλά το ανώτατο δικαστήριο της Ρουμανίας είχε διαφορετική άποψη. Τώρα ο Στάινμετζ μπορεί να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με την ελπίδα πως θα ανατρέψει την καταδικαστική απόφαση.

Στην Ελβετία βρίσκεται σε εξέλιξη η δίκη για τη δωροδοκία της συζύγου του πρώην προέδρου της Γουινέας ώστε εταιρία του Στάινμετζ να αποκτήσει τα δικαιώματα εκμετάλλευσης κοιτάσματος σιδήρου, αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενός από τα μεγαλύτερα στον κόσμο. Σύμφωνα με το Bloomberg, ο επιχειρηματίας και δύο συνεργάτες του κατηγορούνται τόσο για τη δωροδοκία των 8.500.000 δολαρίων όσο και για το γεγονός πως δημιούργησαν σειρά εταιριών, με πολύπλοκες σχέσεις, ώστε να κρύψουν τη δωροδοκία. Η δίκη πραγματοποιείται στη Γενεύη, καθώς ο Στάινμετζ ζούσε στην Ελβετία μέχρι το 2016.

Η δίκη θεωρείται κρίσιμης σημασίας, όπως γράφει το Bloomberg, όχι μόνο για την Ελβετία, αλλά και για τον αμφιλεγόμενο επιχειρηματία. Πρόκειται για μία από τις λίγες φορές που μια υπόθεση διαφθοράς φτάνει στο ακροατήριο και μία από τις ελάχιστες περιπτώσεις όπου ένα ποινικό δικαστήριο θα κρίνει τον Στάινμετζ ως φυσικό πρόσωπο και όχι ως εκπρόσωπο εταιρίας.

Ο Ισραηλινός κροίσος είχε αποκτήσει τα δικαιώματα για το μεταλλείο Sinandou το 2008, αλλά ο νέος πρόεδρος της Γουινέας ακύρωσε τη σύμβαση έπειτα από έρευνα για διαφθορά, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει μια διεθνής έρευνα και σε άλλες εταιρίες του Στάινμετζ. Ο τελευταίος έχει γαλλική και ισραηλινή υπηκοότητα. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο επιχειρηματίας και οι δύο συνεργάτες του κατέβαλλαν μίζες για να εξασφαλίζουν τα δικαιώματα για το Sinandou λίγες εβδομάδες πριν από τοn θάνατο του Λανσάνα Κοντέ το 2008. Ο δικηγόρος του Στάινμετζ υποστηρίζει πως ο πελάτης του «δεν έκανε τίποτα παράνομο». Επικαλείται, μεταξύ άλλων, το γεγονός πως, όταν έγιναν οι πληρωμές, η σύζυγος του Κοντέ δεν τον είχε παντρευτεί και συνεπώς δεν θεωρείται κρατικός αξιωματούχος… Υπενθυμίζεται πως πέρυσι ο Στάινμετζ είχε συμφωνήσει με τη σημερινή κυβέρνηση της Γουινέας στην απόσυρση των κατηγοριών για διαφθορά, αλλά αντιμετωπίζει άλλες νομικές εκκρεμότητες.

Ο διαγωνισμός για τη ΛΑΡΚΟ πραγματοποιείται σε δύο ξεχωριστές διαδικασίες. Το ΤΑΙΠΕΔ προωθεί διαγωνισμό για τη μίσθωση του εργοστασίου της Λάρυμνας και του μεταλλείου στο Λούτσι, ο οποίος έχει παραταθεί έως την 1η Φεβρουαρίου του 2021. Η προηγούμενη προθεσμία ήταν η 11η Ιανουαρίου. Ο δεύτερος διαγωνισμός για τη ΛΑΡΚΟ έχει προκηρυχθεί από τον ειδικό διαχειριστή και αφορά την παραχώρηση των μεταλλευτικών δικαιωμάτων επί των μεταλλείων της Εύβοιας, της Φθιώτιδας και της Καστοριάς.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Γεραπετρίτης: Υποχρέωση των διπλωματών προς την πατρίδα «να μη δειλιάσουν ποτέ»

Ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στους γονείς, στους συγγενείς, στις οικογένειες των νέων …