Σχεδόν ομόφωνο «ναι» επί της αρχής για την επέκταση της αιγιαλίτιδας στο Ιόνιο

Ψηφίστηκε επί της αρχής, από την επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας το σχέδιο νόμου "Καθορισμός του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου". "Ναι", επί της αρχής του νομοσχεδίου δηλώνει και η αντιπολίτευση με  εξαίρεση το ΚΚΕ που θα δηλώνει "παρών".

Δένδιας: Διατηρούμε το δικαίωμα και στο Αιγαίο

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

«Επεδείχθη εθνική ομοψυχία. Δεν υπήρξε το σύνηθες κλίμα των αντεγκλήσεων, της προσπάθειας να αποκομίσει κάποιος μικροκομματικό όφελος αλλά υπήρξε ευρεία συναίνεση στη βασική τοποθέτηση», σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σημειώνοντας ότι σε αυτό το πλαίσιο εντάσσει και την ψήφο "παρών" του ΚΚΕ.

«Η Ελλάδα ασκεί δικαίωμα κυριαρχίας. Το ασκεί στο Ιόνιο μέχρι το Ταίναρο. Το λέω για να καταγραφεί στα πρακτικά, να ακουστεί εντός της αιθούσης, αλλά κυρίως εκτός της αιθούσης, ότι η Ελλάδα επιφυλάσσεται απολύτως του δικαιώματος της να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα και να ασκήσει τα δικαιώματα της εθνικής κυριαρχίας. Δεν διανοείται ότι μπορεί να αποποιηθεί οιοδήποτε εξ αυτών», είπε ο Νίκος Δένδιας και επανέλαβε ότι «η επόμενη φάση θα αφορά την περιοχή νότια της Κρήτης και γίνονται επ΄αυτού οι σχετικές μελέτες». «Αυτό δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν διατηρεί ακέραιο το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 νμ και στο Αιγαίο πέλαγος», πρόσθεσε.

Ο Ν. Δένδιας είπε ακόμα ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα υπάρξει συνάντηση ενημέρωσης με τους εκπροσώπους των κομμάτων. «Επ΄αυτού αν υπάρξουν ερωτήσεις όσον αφορά τις λεπτομέρειες που οδήγησαν στην επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών, θα είμαι έτοιμος να τις απαντήσω και να τις διευκρινίσω. Δεν αποτελούν κάτι που αξίζει τον κόπο να απασχολήσει τον χρόνο της Βουλής των Ελλήνων», είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

«Σήμερα ήταν μια εξαιρετική ημέρα για τη Βουλή των Ελλήνων. Μια ημέρα ομοθυμίας, ομοψυχίας, εθνικής συνεννόησης, εθνικής συναίνεσης. Από τις σπάνιες ευκαιρίες που δίδονται στη ζωή ενός βουλευτή, ενός υπουργού. Είμαι βαθιά συγκινημένος, σας ευχαριστώ θερμότατα για την τοποθέτησή σας που υπηρετεί το εθνικό συμφέρον», είπε ο υπουργός Εξωτερικών και ανέφερε μεταξύ άλλων ότι έχει σημειώσει τις νομοθετικές βελτιώσεις που έχει προτείνει ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατρούγκαλος: Χαιρετίζουμε την προσχώρηση στη στρατηγική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ 

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

«Θέλουμε να χαιρετίσουμε την προσχώρηση της κυβέρνησης της Ν.Δ. σε μια στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, την οποία είχε λοιδορήσει και καταγγείλει όταν την είχαμε ανακοινώσει. Ορθά ο υπουργός είπε πως με την επιλογή αυτή η Ελλάδα μεγαλώνει. «Με πρωτοφανή επιπολαιότητα χωρίζουν τη χώρα στη μέση», ήταν η κριτική της Ν.Δ. όταν είχαμε ανακοινώσει την απόφαση μας για τμηματική επέκταση των χωρικών υδάτων, ξεκινώντας από το Ιόνιο», είπε κατά την εισήγησή του ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ο πρώην υπουργός έκανε αναφορά σε δηλώσεις στελεχών της Ν.Δ. για το θέμα όσο βρίσκονταν στην αντιπολίτευση. Μεταξύ άλλων υπενθύμισε μιαδήλωση του Άδωνη Γεωργιάδη, που «έλεγε πως είναι «μεγάλη ζημιά που ξεχώρισε το Ιόνιο από το Αιγαίο»».

«Αυτή τη «μεγάλη ζημιά» εισηγείστε σήμερα και καλά κάνετε, γιατί είναι η εθνικά επωφελής θέση. Ωστόσο θα περίμενα κάποια αυτοκριτική από μέρους σας», είπε ο Γ. Κατρούγκαλος.

«Προσχωρήσατε, λοιπόν, στην ορθή εθνική θέση, όπως την είχαμε εμείς διαμορφώσει. Έχει αυταξία η επέκταση των χωρικών υδάτων καθεαυτή, πράγματι μεγαλώνει τη χώρα. Σε ποια στρατηγική εντάσσεται όμως αυτή; Κάθε κίνηση στην εξωτερική πολιτική πρέπει να εντάσσεται σε ένα πλαίσιο μακροπρόθεσμων στόχων», συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατηγόρησε την κυβέρνηση για «κενό στρατηγικής», που όπως είπε «φαίνεται ανάγλυφα και στη μη ανάλογη επέκταση των χωρικών υδάτων Νότια και Ανατολικά της Κρήτης. «Γιατί δεν έρχεται τώρα η επέκταση των χωρικών υδάτων Νότια και Ανατολικά της Κρήτης; Δεν είναι ζήτημα ελλιπούς τεχνικής προετοιμασίας. Είδα στο νομοσχέδιο σας ότι οι σχετικές συντεταγμένες είναι οι ίδιες με αυτές που είχαμε λάβει υπόψη στο δικό μας νομοθετικό κείμενο.  Η κυβέρνηση μας οφείλει μια εξήγηση, ενώ δεν είναι προς τιμήν της η προηγούμενη στάση της», πρόσθεσε.

«Θετικό είναι το νομοσχέδιο, δική μας στρατηγική επιλογή υιοθετεί και προφανώς θα το υπερψηφίσουμε. Επιφυλασσόμαστε για το άρθρο 4», είπε ακόμα για τη στάση του κόμματος στο νομοσχέδιο. Όπως εξήγησε: «Στο άρθρο 4 ο νόμος περιλαμβάνει μια γενική εξαίρεση για όλους τους αλιείς της ΕΕ από τον κανόνα της αμοιβαιότητας, να ψαρεύουν σε δικά μας νερά εφόσον μπορούν και οι δικοί μας ψαράδες να ψαρεύουν στα δικά τους.  Να μην διατυπώσουμε έτσι  γενικά το άρθρο γιατί θα προκαλέσουμε βλάβη των οικονομικών συμφερόντων της χώρας μας. Κατ'αρχάς, αόριστα αναφέρεται ότι θα επιτραπεί σε προσωρινή βάση η εξαίρεση από τους γενικούς κανόνες που ισχύουν. Πρέπει να περιοριστεί το χρονικό εύρος της εξαίρεσης μέχρι τη μεταγενέστερη τροποποίηση του Κανονισμού της ΕΕ, που θα γίνει το 2022».  

Τέλος, κάλεσε τον Ν. Δένδια να απαντήσει αν ισχύον οι φήμες για προγραμματισμένη συνάντηση με τον Μ. Τσαβούσογλου στα Τίρανα. «Με το να μην δίνονται όλες οι πληροφορίες διολισθαίνουμε σε θέσεις που κινδυνεύουν να συσκοτίσουν την τουρκική επιθετικότητα», είπε.

Λοβέρδος: Επέκταση και κάτω από το Ταίναρο και νοτίως της Κρήτης

«Είμαστε θετικοί», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Λοβέρδος. Παράλληλα έσπευσε όμως να επισημάνει ότι η στάση που εκφράζεται σήμερα, δια του σχεδίου νόμου, συνιστά μεταβολή στην πολιτική που άσκησε η Ελλάδα εδώ και δεκαετίες. Ο Ανδρέας Λοβέρδος επικαλέστηκε την περίοδο της υπουργίας Κάρολου Παπούλια όταν αποφασίστηκε ότι «η διακήρυξη της αύξησης της κυριαρχίας της χώρας ή θα γίνει παντού ή δεν θα γίνει».

Ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. είπε πάντως ότι είναι σωστή επιλογή πως σήμερα προχωράμε τμηματικά, ιδίως μετά την παράνομη συμφωνία Τουρκίας και Λιβύης, «αλλά γιατί προχωράμε με το τμήμα του τμήματος;». Και είναι αυτό το σημείο που ο κ. Λοβέρδος υπογράμμισε ότι πρέπει να απαντηθεί γιατί παραλείπεται η περιοχή κάτω από το Ταίναρο και η περιοχή δυτικά και νότια της Κρήτης. «Είναι ένα ερώτημα σοβαρό. Τι σας εμπόδισε; Υπάρχουν τεχνικές ελλείψεις, δηλαδή δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα οι υδατογραφικές και άλλες μελέτες, προκειμένου να καταλήξουμε σε μια ενιαία πολιτική και για την περιοχή αυτή; Γιατί δεν περιμέναμε λίγους μήνες ακόμα ώστε να ολοκληρωθούν αυτές οι μελέτες», είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.

«Συζητάμε σε μια φάση όπου η Τουρκία έχει "γκριζάρει" περιοχές κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Είναι δεδομένο ότι με τη συμπεριφορά της η Τουρκία τους τελευταίους μήνες επιχειρεί να γκριζάρει περιοχές», παρατήρησε επίσης, για τη στάση της Τουρκίας ο Ανδρέας Λοβέρδος και αναφέρθηκε και στις διερευνητικές εντολές, σημειώνοντας ότι η Τουρκία έβαζε κατά καιρούς την πληθωρική της ατζέντα που όμως δεν συζητείτο. «Προσδοκούμε από τις διερευνητικές εντολές εξ ορισμού κάτι πολύ θετικό; Όχι. Η εμπειρία δεν το λέει αυτό. Εκτιμούμε όμως ως θετική την επανέναρξη των διερευνητικών», είπε ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής που υπογράμμισε ότι το θέμα είναι ένα, και ζήτησε να μην υπερεκτιμώνται οι διερευνητικές επαφές. «Ο διάλογος είναι πάντα πάνω στο τραπέζι για την Ελλάδα, που είναι ένα κράτος που σέβεται τη διεθνή νομιμότητα. Μέχρις εκεί προς το παρόν», είπε ο κ. Λοβέρδος.
 

Γ. Μαρίνος: Η κυβέρνηση υλοποιεί τους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστικών ενώσεων

«Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης καθώς και η οριοθέτηση των άλλων θαλάσσιων ζωνών, της υφαλοκρηπίδας, της ΑΟΖ, είναι μέρος της πολιτικής που υπηρετεί τα συμφέροντα της αστικής τάξης και τη γεωστρατηγική τής αναβάθμισης αλλά και τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ, τις ενεργειακές και άλλες στοχεύσεις», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος.

«Οι κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ ισχυροποίησαν τις στρατιωτικοπολιτικές σχέσεις με το Ισραήλ, που σκοτώνει τον παλαιστινιακό λαό και πρωτοστατεί στις απειλές κατά του ιρανικού και των άλλων λαών της περιοχής», είπε και πρόσθεσε ότι «ισχυροποιούνται και οι σχέσεις με την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία, με κράτη δηλαδή που είναι μπλεγμένα σε ανταγωνισμούς και πολέμους».

«Η κυβερνητική απόφαση για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στην περιοχή του Ιονίου πελάγους, προβλήθηκε με υπερβολή από την κυβέρνηση, με αιχμή τα περί αύξησης της ελληνικής επικράτειας. Οι πανηγυρισμοί είναι αβάσιμοι», είπε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ και παρατήρησε: «Με ευθύνη των κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, δεν επεκτάθηκε μέχρι σήμερα η ελληνική αιγιαλίτιδα ζώνη, σύμφωνα με τη διεθνή σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας και το σχετικό νόμο του 1995».

Ο Γιώργος Μαρίνος αναφέρθηκε και στην επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών, λέγοντας: «Δεν υπάρχει έδαφος για τον εξωραϊσμό τους. Ο προσανατολισμός της τουρκικής κυβέρνησης για συζήτηση εφ' όλης της ύλης, οι θέσεις που έχουν τεθεί περί αναλογικότητας, στοχεύουν σε μειωμένα δικαιώματα στα νησιά, και σε συνδυασμό με τις παρεμβάσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ διαμορφώνουν οδυνηρούς όρους και παραμένει αναπάντητο τι θα περιλαμβάνει το συνυποσχετικό ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία».

«Κινείστε σε ένα φαύλο κύκλο. Γνωρίζετε ότι η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης σε ένα τμήμα της επικράτειας, μπορεί να ερμηνευθεί, από την πλευρά της Τουρκίας και όχι μόνο, ως αποδοχής, από την ελληνική πλευρά της ύπαρξης ειδικής περίπτωσης και γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο», είπε ο Γιώργος Μαρίνος και προειδοποίησε ότι οι ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων είναι μεγάλες γιατί χρησιμοποιούν την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης ως απάντηση στην επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης και της τουρκικής κυβέρνησης.

Σακοράφα: “Απρόθυμα θετικοί στο νομοσχέδιο”

«Η θέση μας στο νομοσχέδιο είναι απρόθυμα θετική. Δεν θα μπορούσαμε άλλωστε να αντιταχθούμε στην αύξηση της κυριαρχίας μας που βασίζεται σαφώς στο διεθνές δίκαιο», ανέφερε η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25 Σοφία Σακοράφα.

«Για εμάς, όμως, το θεμελιώδες ζήτημα για κάθε πολιτική κίνηση είναι η προοπτική της διασφάλισης των ανθρώπων που ζουν σε αυτό τον τόπο. Θεωρούμε λοιπόν ότι κακώς γίνεται η συζήτηση στη βάση του διλήμματος, υπέρ ή κατά, της αύξησης του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης. Για εμάς το ζήτημα είναι πώς θα ωφεληθεί ο τόπος από την επέκταση αυτή», επισήμανε η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25.

«Η κυβέρνηση έρχεται να ορίσει την αιγιαλίτιδα ζώνη στα 12 ναυτικά μίλια από τα υφιστάμενα 6, μόνο στην περιοχή του Ιονίου και μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο, και όχι σε όλη την επικράτεια της χώρας. Ο περιορισμός αυτός αναδεικνύει την πολιτική αδυναμία της κυβέρνησης, αφού η επέκταση αφορά μόνο στη δυτική πλευρά της χώρας. Δεν περιλαμβάνει την Κρήτη, δεν περιλαμβάνει τα νησιά μας, πλην αυτών του Ιονίου, δεν περιλαμβάνει καν τη χερσαία ακτογραμμή μας από το Ταίναρο και πέρα», είπε η Σοφία Σακοράφα και έκανε λόγο για «αδυναμία εθνικής πολιτικής και εθνικής στρατηγικής», που σημαίνει «αποτυχία της πολιτικής συμμαχιών».

«Ο συγκεκριμένος γεωγραφικός περιορισμός της επέκτασης στο Ιόνιο και μέχρι το Ταίναρο, αποτελεί ακόμη μια παραχώρηση προς όφελος της Τουρκίας, γιατί εμπεριέχει την παραδοχή ύπαρξης ιδιαίτερων συνθηκών», είπε η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25 και επισήμανε ότι έχει σημασία η χρονική συγκυρία που κατατίθεται αυτό το νομοσχέδιο, δηλαδή ενώ «βρισκόμαστε στον προθάλαμο διαπραγματεύσεων με την Τουρκία».

Η κ. Σακοράφα αναφέρθηκε και στη χρονική σύμπτωση των επισκέψεων του Αλβανού πρωθυπουργού σε Άγκυρα και Αθήνα. «Μας προβληματίζουν οι δημοσιεύσεις στον Τύπο των Τιράνων. Ποιο ήταν το περιεχόμενο των συνομιλιών με τον κ. Ράμα; Πού έχουν φτάσει οι διαπραγματεύσεις μας με αυτήν τη χώρα; Υπάρχει ήδη επεξεργασία συνυποσχετικού για προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο ή δεν υπάρχει;», είπε η βουλευτής του ΜέΡΑ25.

Μπακογιάννη: Ασκούμε ένα αναφαίρετο δικαίωμα μας

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

«Το νομοσχέδιο αυτό είναι συμβολικό, είναι ιστορικό, είναι ουσιώδες και έρχεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή», ανέφερε η Ντόρα Μπακογιάννη και τόνισε ότι: «Ασκούμε ένα αναφαίρετο δικαίωμα μας, σύμφωνα με το γραπτό αλλά και εθιμικό διεθνές δίκαιο. Ένα δικαίωμα που έχουν όλα τα κράτη, και το οποίο η Ελλάδα διατηρεί σε κάθε περίπτωση και σε άλλες περιοχές της επικράτειας της. Το σχέδιο νόμου είναι ουσιώδες, καθώς αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης διπλωματικής στρατηγικής της κυβέρνησης που εδώ και 18 μήνες αποδίδει καρπούς».

Αναφερόμενη στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία είπε ότι «ενδεχομένως σήμερα, επειδή η Τουρκία βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση, κυρίως εσωτερική αλλά και εξωτερική, από τις σχέσεις με τις ΗΠΑ μέχρι τις σχέσεις της με την Ευρώπη, να μπορέσουμε να κάνουμε μια πρόοδο και να καταλήξουμε σε ένα συνυποσχετικό που θα μας οδηγήσει στη Χάγη». Η πρώην υπουργός πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να εκπέμπεται από τη χώρα μας ανασφάλεια ως προς τις διερευνητικές επαφές, ανασφάλεια ως προς τον διάλογο, ανασφάλεια για τις επαφές με την Τουρκία.

«Η Ελλάδα είναι πάρα πολύ ισχυρή. Έχει πολύ ξεκάθαρες θέσεις και δεν φοβάται καμία συνάντηση, δεν φοβάται καμία διερευνητική επαφή, δεν φοβάται πουθενά και ποτέ να υπερασπιστεί τα επιχειρήματά της. Η εμπειρία των τελευταίων 18 μηνών έχει δείξει ότι τα υπερασπίζεται με αποτελεσματικότητα και επιτυχία» είπε τονίζοντας ότι είναι πολύ θετικό ότι σήμερα και στο θέμα των διερευνητικών επαφών τα κόμματα που έχουν κυβερνήσει τη χώρα έχουν την ίδια προσέγγιση.

Μυλωνάκης: Μερικώς καλή μέρα σήμερα

«Μερικώς, είναι μια καλή μέρα», ανέφερε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης, προσθέτοντας ωστόσο: «Η Ελλάδα είναι μια και αδιαίρετη, δεν γίνεται να προβαίνει σε νόμο που οριοθετεί ΑΟΖ και αιγιαλίτιδα ζώνη για ένα κομμάτι της επικράτειας της μόνο».

«Αρχίσαμε να ενεργοποιούμε το δικαίωμα μας, το οποίο από το 1995 θα μπορούσαμε να το έχουμε κάνει. Να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια», είπε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης που κατηγόρησε τη ΝΔ για ψηφοθηρία, επειδή ως αντιπολίτευση στελέχη της «χαρακτήριζαν εθνικά επιζήμια την επιλεκτική επέκταση των χωρικών υδάτων και έλεγαν ότι γίνεται πρόχειρα και αποσπασματικά».
 


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Ψηφιακό δελτίο αποστολής και ψηφιακό πελατολόγιο από το 2025

Νέα εργαλεία για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την βελτίωση της εξυπηρέτησης του πολίτη το …