Προσοχή! Προσοχή! Κάμερες, drones, βία και προληπτική λογοκρισία

Ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης παρουσίασε το ευφάνταστο και αυταρχικό όραμά του. ● Κάθε συνάθροιση θα πρέπει να δηλώνεται από τον «διοργανωτή» της σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, με τα στοιχεία του TAXIS. ● Στο όνομα της «προστασίας» και στα χνάρια του Εμ. Μακρόν προσπαθεί να επιβάλει περιορισμούς στα δημοκρατικά δικαιώματα και στον ρόλο του Τύπου.

Λίγο πριν ακουστεί η κλαγγή των αστυνομικών κλομπ και γίνει χρήση χημικών στους διαμαρτυρόμενους φοιτητές της πλατείας Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη για την πανεπιστημιακή αστυνομία, πραγματοποιήθηκε χθες διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου να παρουσιαστεί το νέο σχέδιο αστυνόμευσης και καταστολής των διαδηλώσεων, στο οποίο δόθηκε ο… ευφάνταστος τίτλος «Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης των Δημοσίων Υπαίθριων Συναθροίσεων». Η φιλοσοφία του Σχεδίου Χρυσοχοΐδη είναι ότι κάθε διαμαρτυρία θεωρείται οιονεί αδίκημα!

Σύμφωνα με όσα παρουσιάστηκαν, κάθε συνάθροιση θα πρέπει να δηλώνεται από τον διοργανωτή της -με τα στοιχεία του στο TΑXIS- στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα, για την οποία συνάθροιση θα ορίζεται και ο αστυνομικός διαμεσολαβητής! Πριν διαλυθεί με χρήση βίας μια συνάθροιση, οι αστυνομικές δυνάμεις θα υποχρεούνται να... ειδοποιούν τους συγκεντρωμένους για την επικείμενη επίθεσή τους.

Ετσι με μεγάφωνα οι επικεφαλής στο πεδίο του χώρου συγκέντρωσης, ανάλογα με τις συνθήκες, θα υποχρεούνται να φωνάζουν προς το πλήθος: «Προσοχή! Προσοχή! Στη συνάθροιση έχουν παρεισφρήσει ξένα με τον σκοπό της άτομα με σκοπό τη δημιουργία επεισοδίων. Συνεργαστείτε με την Αστυνομία για την απομόνωσή τους και την προστασία της συνάθροισης», στην περίπτωση που -κατά την κρίση των αστυνομικών πάντα- έχουν μπει μέσα σε αυτήν άτομα τα οποία οι ίδιοι -πάντα- θεωρούν ότι μπορεί να προκαλέσουν επεισόδια. «Προσοχή! Προσοχή! Διεξάγονται επεισόδια και η συνάθροιση πρέπει να διαλυθεί. Παρακαλώ συνεργαστείτε με την Αστυνομία, διαλυθείτε και απομακρυνθείτε από τον χώρο» στην περίπτωση που έχει ξεκινήσει σε ένα σημείο της συγκέντρωσης να πέφτει ξύλο και «Προσοχή! Προσοχή! Συμμετέχετε σε παράνομη συνάθροιση. Πρέπει να διαλυθείτε και να απομακρυνθείτε από τον χώρο» στην περίπτωση που η συγκέντρωση έχει κριθεί παράνομη.

Θα ακολουθεί η επόμενη ειδοποίηση: «Πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε βία. Απομακρυνθείτε άμεσα από τον χώρο», φράση που προβλέπεται να επαναληφθεί δεύτερη φορά μετά από 30 δευτερόλεπτα κι εφόσον το πλήθος δεν συμμορφωθεί με την αστυνομική διαταγή, θα επαναλαμβάνεται και τρίτη φορά πριν από την αστυνομική επέμβαση. Μια επέμβαση που επιχειρήθηκε να παρουσιαστεί από τον υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ειδυλλιακά, όταν εξηγούσε το μελλοντικό modus operandi των αστυνομικών δυνάμεων:

«Η αναλογικότητα στη χρήση των μέσων καταστολής και η επιείκεια είναι οι αρχές που πρέπει αυστηρά να υπηρετηθούν». Ο ίδιος πρόσθεσε ακόμη ότι «επιχειρησιακά πρέπει να αυξηθεί η ευελιξία των δυνάμεων στο πεδίο και να μειωθεί η ένταση στη χρήση μέσων». Σύμφωνα με τον υπουργό, πριν από τις επεμβάσεις των αστυνομικών θα γίνεται αξιολόγηση του κινδύνου να προκληθούν σε μια συγκέντρωση επεισόδια, αλλά όταν αυτά συμβούν θα υπάρχει κλιμακωτή αντίδραση. «Η χρήση νερού ή δακρυγόνων είναι η τελευταία καταφυγή» ανέφερε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας όμως στη συνέχεια ότι «η χρήση δακρυγόνων με μέτρο μπορεί να είναι το πιο πρόσφορο μέτρο για αποφυγή τραυματισμών πολιτών και αστυνομικών όταν υπάρχουν βίαιες συγκρούσεις».

Δεν δίστασε μάλιστα να επαναλάβει: «Εκείνο που σαφώς αποτελεί δέσμευση πλέον της Αστυνομίας είναι η αναλογική και κατά το δυνατόν περιορισμένη χρήση». Εμφανώς επίσης ικανοποιημένος, όταν ρωτήθηκε σε πόσες συγκεντρώσεις που έγιναν μετά την ψήφιση του νόμου πέρσι τον Ιούλιο δεν εφαρμόστηκαν τα μέτρα που θα εφαρμόζονται εφεξής, ανέφερε ότι αυτές ήταν λίγες. «Πολύ ελάχιστες, αφού αφορούν περίπου το 7% και σε κάποιες περιπτώσεις από αυτές υπήρξε μια ανοχή (!) της αστυνομίας για να μη δημιουργηθούν επεισόδια» είπε και υποστήριξε ότι στο 93% των συναθροίσεων υπήρξε πλήρης συμμόρφωση.

Ατομική ευθύνη

Αξίζει πάντως να επισημανθεί ότι απέφυγε την ερώτηση «πώς διασφαλίζεται ότι η ΕΛ.ΑΣ. δεν θα θεωρεί εν δυνάμει “εχθρό” κάθε διαδηλωτή» και ανέθεσε στον αρμόδιο για την Αντεγκληματική Πολιτική, υφυπουργό Λευτέρη Οικονόμου, να την απαντήσει. «Κεντρικός πυρήνας του σχεδιασμού μας είναι η διασφάλιση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι» ανέφερε εκείνος και, ακολουθώντας την προσφιλή κυβερνητική επίκληση της ατομικής ευθύνης, πρόσθεσε ότι έχουν καθήκον και υποχρέωση όλες οι πλευρές να διασφαλίσουν αυτό το δικαίωμα. Παρέπεμψε δηλαδή εμμέσως στην αναγκαστική συνεργασία που πρέπει να έχει ο οργανωτής με τον αστυνομικό-διαπραγματευτή.

«Ενσωματωμένοι» δημοσιογράφοι

Το υπουργείο επιχείρησε να περάσει στα ψιλά το αδιανόητο «ελευθέρας» που δίνει στους αστυνομικούς να περιορίζουν αυτοβούλως τους δημοσιογράφους οι οποίοι καλύπτουν τις συγκεντρώσεις. Δεν μπόρεσε όμως να αποκρύψει τις εμφανείς ομοιότητες με τον οπισθοδρομικό για τα δημοκρατικά δικαιώματα νόμο που επιχείρησε να περάσει ο Εμ. Μακρόν. Υπό το πρόσχημα της διαφύλαξης της σωματικής ακεραιότητας των δημοσιογράφων αναφέρεται ότι «η Αστυνομία θα οριοθετήσει έναν συγκεκριμένο χώρο για τους δημοσιογράφους και ένας ορισμένος εκ των προτέρων αξιωματικός θα λειτουργεί ως σύνδεσμος και δίαυλος επικοινωνίας μαζί τους καθ’ όλη τη διάρκεια της συνάθροισης, έχοντας ως στόχο τη συνεργασία και την αμοιβαία κατανόηση».

Οταν μάλιστα ρωτήθηκε το προφανές, ότι δηλαδή πλέον αλλάζει ο τρόπος που θα έχουν πρόσβαση στα γεγονότα οι εκπρόσωποι του Τύπου, ο υπουργός έσπευσε να ανοίξει διάπλατα ακόμα ένα «παράθυρο» προς την αστυνομική αυθαιρεσία κάνοντας λόγο για συγκεκριμένες «δύσκολες στιγμές-περιστάσεις», εννοώντας προφανώς όλες εκείνες τις περιπτώσεις επεισοδίων όπου οι αστυνομικοί επιδίδονται σε όργιο καταστολής. «Σε δύσκολες στιγμές-περιστάσεις θέλουμε να εξασφαλίζεται χώρος για τους δημοσιογράφους, φωτογράφους, εκπροσώπους Τύπου έτσι ώστε να μπορούν να καλύψουν τα γεγονότα» ανέφερε, αποκρύβοντας ότι τους επιφυλάσσει κάποιον χώρο μακριά από τα γεγονότα (!), για την ασφάλειά τους βεβαίως!

Χειραγώγηση

Η προτίμηση επίσης στον… αποπνιχτικό αστυνομικό εναγκαλισμό των δημοσιογράφων με προφανή σκοπό τη διαχείριση της πληροφορίας και κατά συνέπεια την ενδεχόμενη χειραγώγηση της κοινής γνώμης διαφαίνεται και από το σημείο του σχεδίου που τιτλοφορείται «Στρατηγική Επικοινωνία» της ΕΛ.ΑΣ., στο οποίο αυθαίρετα αναφέρεται: «Εχει παρατηρηθεί οι ακραίες ομάδες που προκαλούν τα επεισόδια να παραπληροφορούν ή να διασπείρουν σκόπιμα ψευδείς ειδήσεις, κυρίως μέσω του διαδικτύου. Για αυτό το λόγο είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρξει μία εξωστρεφής και δυναμική διαδικασία επικοινωνίας από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με στόχο την εξήγηση των δράσεων, κυρίως των έκτακτων, της Ελληνικής Αστυνομίας, την παρουσίαση των γεγονότων και την αντιμετώπιση των ψευδών ειδήσεων (fake news).

Η επικοινωνιακή διαχείριση της συνάθροισης θα αποτελεί συστατικό μέρος του επιχειρησιακού σχεδιασμού και του σχεδίου ασφαλείας της αρμόδιας Αστυνομικής Αρχής». Προς αυτόν, δε, τον σκοπό θα χρησιμοποιείται από την ΕΛ.ΑΣ. οπτικοακουστικό υλικό που θα συλλέγει είτε από τις κάμερες (φορητές και προσαρτημένες στις στολές) είτε από τα drones και τα ελικόπτερα τα οποία θα παρακολουθούν τις συγκεντρώσεις.

Κινούμενο το σχέδιο εμφανώς εκτός της πραγματικότητας, αναφέρεται σε ένα ιδανικό περιβάλλον όπου οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. «που συμμετέχουν στη διαχείριση των συναθροίσεων πρέπει να διακρίνονται από επαγγελματισμό και να λειτουργούν ως πρότυπα, κυρίως όταν απαιτηθεί να γίνει χρήση νόμιμης βίας για τη διαχείριση επεισοδίων. Κάθε αστυνομικός θα δρα σεβόμενος απόλυτα το πλαίσιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τους περιορισμούς που θέτει ο νόμος, αλλά και τους κανόνες της επαγγελματικής δεοντολογίας, σύμφωνα με όσα ορίζει ο Κώδικας Δεοντολογίας της Ελληνικής Αστυνομίας»!

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη χθεσινή συνέντευξη οι ομιλητές αναφέρθηκαν συχνά στην ήπια αστυνόμευση και ότι συστατικό μέρος της εφαρμογής του νέου πλαισίου είναι και η κατηγοριοποίηση της συνάθροισης ανάλογα με τον αριθμό των συμμετεχόντων σε αυτή. Η κατηγοριοποίηση μιας συνάθροισης βάσει του μεγέθους της θα προσαρμόζεται και στα ειδικότερα δεδομένα της περιοχής που διοργανώνεται (αριθμός κατοίκων, οδόστρωμα, πεζοδρόμια, κεντρικοί δρόμοι κτλ.), με αποτέλεσμα μια συνάθροιση 500 ατόμων σε μια περιοχή να κατηγοριοποιείται ως μικρού μεγέθους ενώ σε μία άλλη ως μεγάλου.

Η κατηγοριοποίηση των συναθροίσεων για την Αττική, βάσει μεγέθους, έχει ως ακολούθως: 1-100 άτομα: πολύ μικρή συνάθροιση, 101- 500 άτομα: μικρή συνάθροιση, 501- 1.000 άτομα: μεσαία συνάθροιση, 1.001- 10.000 άτομα: μεγάλη συνάθροιση και 10.001 άτομα και πάνω: πολύ μεγάλη συνάθροιση. Η ΓΑΔΑ, δε, στη διάθεσή της θα έχει δυνάμεις ήπιας αστυνόμευσης (Τροχαία, ΟΔΟΣ, Αστυνομικοί σε μέτρα Τάξης, Διαμεσολαβητές), ευέλικτες μονάδες με δυνατότητα δυναμικής παρέμβασης (ΔΡΑΣΗ, ΔΙΑΣ, ΟΠΚΕ) καθώς και ομάδες συλλήψεων και δυνάμεις επιβολής και αποκατάστασης της τάξης (Διμοιρίες ΥΜΕΤ και ΥΑΤ).

Αντιδράσεις των κομμάτων της Αριστεράς για την επιβολή του δόγματος «τρόμος και πάταξη»

Ως ένα σχέδιο καταστολής που μας γυρνά σε σκοτεινές εποχές αντιδημοκρατικής εκτροπής υποδέχθηκαν τα κόμματα της Αριστεράς το σχέδιο που ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Σύμφωνα με τον τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Χρήστο Σπίρτζη, η κυβέρνηση της Ν.Δ. τρέμει μπροστά στις αντιδράσεις που θα προκαλέσουν οι πολιτικές της και έτσι νομοθετεί προληπτική απαγόρευση των διαδηλώσεων μέσω ενός πλαισίου αντιδημοκρατικής εφαρμογής του ελέγχου και της πάταξης της κοινωνίας. «Συνεχίζουν στη δεύτερη φάση του αντιδημοκρατικού και αντισυνταγματικού σχεδίου του Νόμου περί της απαγόρευσης και του ελέγχου των συναθροίσεων. Στόχος τους, η χειραγώγηση της κοινωνίας, η επιβολή του δόγματος τρόμος και πάταξη, η επικράτηση του φόβου. Ο κ. Χρυσοχοΐδης το μόνο που δεν προέβλεψε είναι οι συγκεντρωμένοι να δίνουν λίστα συμμετεχόντων, προκειμένου να τους προστατέψουν», σχολιάζει μεταξύ άλλων ο κ. Σπίρτζης, που αφήνει αιχμές για την απουσία οποιασδήποτε πρότασης ενάντια στην αστυνομική βία, όπως εκείνες που έχουν κατατεθεί από τον Συνήγορο του Πολίτη και την Επιτροπή Αλιβιζάτου.

Το γραφείο Τύπου της Κ.Ε. του ΚΚΕ εκτιμά ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να επιβάλει την αντιλαϊκή πολιτική της «διά πυρός και σιδήρου», τονίζοντας ότι η καταστολή δεν θα περάσει και το σχέδιο δεν θα εφαρμοστεί στην πράξη. Αναφέροντας παραδείγματα των προβλέψεων του νέου σχεδίου μιλάει για καταχώριση των στοιχείων του «οργανωτή» μιας συνάθροισης σε πλατφόρμα μέσω του taxis, που επιβεβαιώνει ότι «η κυβέρνηση έχει σκοπό να τυλίγει σε μια “κόλλα χαρτί” και να εξοντώνει δικαστικά και οικονομικά “οργανωτές” συναθροίσεων, φορτώνοντάς τους ενέργειες άσχετες με τις διαδηλώσεις, ακόμη και προβοκάτσιες». Επιπλέον, η πρόβλεψη του αυστηρού ελέγχου για το τι προβάλλεται στα ΜΜΕ και ότι οι δημοσιογράφοι και οι φωτογράφοι θα κάνουν τη δουλειά τους σε χώρο που θα υποδεικνύει και θα ελέγχει η ΕΛ.ΑΣ., με στόχο την ανεμπόδιστη διεξαγωγή των αστυνομικών επιχειρήσεων, οδηγεί στην επιβολή καθεστώτος προληπτικής λογοκρισίας, στον ασφυκτικό κρατικό έλεγχο στην πληροφόρηση και την ενημέρωση.

Σύμφωνα, τέλος, με τον εκπρόσωπο του ΜέΡΑ 25, Μιχάλη Κριθαρίδη, αποτελεί ένα κακέκτυπο του γαλλικού νόμου του Εμανουέλ Μακρόν για τις δημόσιες συναθροίσεις, όπου δεν διστάζουν να περιορίσουν ακόμα την ελευθερία του Τύπου για την οποία τόσο αίμα έχει χυθεί. Με αυτό τον τρόπο, η κυβέρνηση μεθοδεύει το τελειωτικό χτύπημα στο δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν και να αντιδρούν στις πολιτικές της.

Μ.-Α. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

Αποκλεισμένοι δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ

Η Ενωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας (ΕΦΕ) μαζί με την Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) απέστειλαν κοινή επιστολή προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη -την οποία προσυπογράφει και η Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου- για το σχέδιο συναθροίσεων του υπουργείου, στο οποίο ως γνωστόν με πρόσχημα την προστασία της σωματικής τους ακεραιότητας θα αποκλείονται οι δημοσιογράφοι και οι φωτορεπόρτερ από τα γεγονότα και θα λαμβάνουν μόνο φιλτραρισμένη εικόνα των γεγονότων.

«Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ και της ΕΦΕ εκφράζουν την αντίθεση και τον προβληματισμό τους για το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Δημοσίων Υπαίθριων Συναθροίσεων που παρουσιάσατε όσον αφορά στο ρόλο και την παρουσία των δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια των δημόσιων συναθροίσεων» του γράφουν. Και συνεχίζουν: «Με την “οριοθέτηση” των δημοσιογράφων όπως αποτυπώνεται στο ως άνω σχέδιο, βαρύ πλήγμα δέχεται άμεσα η ενημέρωση των πολιτών, η οποία αποτελεί έναν εκ των πυλώνων της δημοκρατίας. Προκειμένου να διευκρινίσουμε όλα τα καίρια ζητήματα στο Σχέδιο επιθυμούμε να έχουμε μία συνάντηση μαζί σας το συντομότερο δυνατό». Τη Δευτέρα το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ θα προχωρήσει σε τηλεδιάσκεψη με τους αστυνομικούς συντάκτες, προκειμένου να πάρει την άποψή τους για το θέμα και να αποφασίσει τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσει περαιτέρω.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

«Τα δημοσιογραφικά σωματεία και κανένας δημοσιογράφος δεν μπορούν να ανεχθούν κανενός είδους “προστασία” και πολύ περισσότερο αστυνομική για να κάνουν τη δουλειά τους, καθώς έχουν κάθε δικαίωμα να βρίσκονται όπου συμβαίνουν τα γεγονότα, όπως είναι η αποστολή τους. Η πολιτεία, από την άλλη πλευρά, και τα εντεταλμένα της όργανα έχουν την υποχρέωση να εγγυώνται και να προστατεύουν την άσκηση όλων των δικαιωμάτων, όπως και τη σωματική ακεραιότητα του καθενός και της καθεμιάς μας. Η απόπειρα ένταξης της δημοσιογραφίας στον μηχανισμό επιτήρησης και καταστολής, όπου έχει επιχειρηθεί, έχει καταγγελθεί και είναι καταδικασμένη να αποτύχει».

Δημήτρης Τρίμης, δημοσιογράφος, πρώην πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Τι αλλάζει στην μεταφορά χρημάτων μεταξύ λογαριασμών (εμβάσματα)

Τράπεζες: Τι αλλάζει στην μεταφορά χρημάτων μεταξύ λογαριασμών (εμβάσματα). Με διατάξεις του νόμου 5167/2024, τίθεται …