Μαίνεται ο «πόλεμος» για τα εμβόλια

© Dzmitry Dzemidovich | Dreamstime.com

Με την Ευρώπη να παραμένει στο «κόκκινο» σε επίπεδο μολύνσεων παρά τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα ένας «πόλεμος» για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού σιγοκαίει με άγνωστη κατάληξη. Κίνδυνος αν δεν ληφθούν άμεσα αποφάσεις να τιναχτεί στον αέρα το εμβολιαστικό πρόγραμμα μετά τα «κονταροχτυπήματα» της ΕΕ με τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Το τερατώδες καθεστώς αδιαφάνειας σχετικά με τα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των φαρμακευτικών εταιρειών προκαλεί τεράστιες αρρυθμίες στα κράτη-μέλη που αδυνατούν να χειριστούν την πανδημική κρίση παρά τα «όπλα» που έχουν πλέον στην φαρέτρα τους.

Η κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ της ΕΕ και των φαρμακευτικών εταιρειών εξαιτίας των καθυστερήσεων στην παράδοση των συμφωνηθέντων δόσεων προκαλούν αναταράξεις επισπεύδοντας μέτρα «θωράκισης» που εξετάζει η Κομισιόν και είναι πιθανόν να έχουν αντίκτυπο στη Μεγάλη Βρετανία.

Στο μεταξύ, υπό τη σκιά λήψης περαιτέρω μέτρων η AstraZeneca προσφέρθηκε να επισπεύσει κατά μία εβδομάδα ορισμένες παραδόσεις του εμβολίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλάζοντας το αρχικό χρονοδιάγραμμα που πρόβλεπε η αποστολή να ξεκινήσει στις 14 Φλεβάρη. Ωστόσο, δεν έγινε γνωστό αν οι παρτίδες αυτές θα έχουν ως σημείο εκκίνησης τη Βρετανία που διαμαρτύρεται έντονα σε ενδεχόμενους περιορισμούς εξαγωγών εμβολίων από την ΕΕ που βρίσκονται στο τραπέζι της Κομισιόν.

Ενοχλημένη η Βρετανία με τον πιθανό περιορισμό των εξαγωγών εμβολίων

Οποιαδήποτε κίνηση από την ΕΕ να περιορίσει τις εξαγωγές εμβολίων κατά του COVID-19 στη Βρετανία θα ήταν ανησυχητική και θα έθετε σε κίνδυνο τον στόχο του Ηνωμένου Βασιλείου να έχει εμβολιάσει τους πιο ευάλωτους ως τα μέσα Φεβρουαρίου, δήλωσε ο επικεφαλής του NHS (Εθνική Υπηρεσία Υγείας) για την Αγγλία κάνοντας φανερή την κόντρα που έχει ξεσπάσει και σχετίζεται άμεσα με το γεγονός πως η Βρετανία δεν αποτελεί εδώ και λίγες ημέρες μέλος της ΕΕ.

Νωρίτερα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προανήγγειλε την ίδρυση μηχανισμού διαφάνειας εξαγωγών καλώντας τις εταιρείες «να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους έναντι των συμφωνηθέντων», απόφαση που βρίσκει σύμφωνη τη Γερμανία.

© Aleksey Eremeev | Dreamstime.com

«Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν προβλήματα στην παραγωγή, όμως πρέπει να επηρεάζουν όλους με τον ίδιο τρόπο», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκυτο ZDF.

«Δεν λέμε πρώτα η Ευρώπη, αλλά να έχει η Ευρώπη το δίκαιο μερίδιό της», τόνισε υπερασπιζόμενος το επιχείρημα για περιορισμούς στις εξαγωγές εμβολίων.

Αναστέλλει τις πληρωμές στην Pfizer η Σουηδία

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, χτύπημα στην αξιοπιστία του εμβολιαστικού προγράμματος που «τρέχει» ήρθε σήμερα από την υπηρεσία Υγείας της Σουηδίας που σταμάτησε προσωρινά τις πληρωμές για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού στην Pfizer ζητώντας διευκρινίσεις για τον αριθμό των δόσεων που έχει χρεωθεί.

Το θέμα απασχόλησε και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν να μην μπορεί να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις. Απλώς περιορίστηκε να πει πως «τα συμβόλαια έχουν γίνει με βάση τον αριθμό των δόσεων και όχι των φιαλιδίων» και στις ευχαριστίες προς τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) που άναψε το πράσινο φως για παραγωγή 6 δόσεων έναντι 5 (ανά φιαλίδιο) που προέβλεπε αρχικά η εταιρείας παραγωγής (Pfizer/BioNTech).

Η απάντηση κρίνεται ελλιπής αν αναλογιστεί κανείς πως η απόφαση για τη μία επιπλέον δόση λήφθηκε στις 8 Ιανουαρίου δηλαδή, περίπου δύο εβδομάδες από την έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος στην Ευρώπη, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις δόσεις που «χάθηκαν».

Η κρίσιμη ημερομηνία 

Μια άλλη διάσταση του «πολέμου» που μαίνεται αφορά την κόντρα που ξέσπασε μεταξύ της Κομισιόν και της AstraZeneca.

Η Ευρώπη αποφάσισε να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στην αγγλο-σουηδική φαρμακευτική εταιρεία που πρόσφατα ανακοίνωσε καθυστερήσεις στην παράδοση των εμβολίων.

Διεμήνυσε λοιπόν πως αναμένει μέχρι τις 29 Ιανουαρίου να παραδώσει τα στοιχεία παραγωγής επικαλούμενη το συμβόλαιο που έχει υπογραφεί και εκτός των άλλων προβλέπει την παραγωγή εκατομμυρίων φιαλιδίων. Το χρονικό περιθώριο που δόθηκε μόνο τυχαίο δεν μπορεί να είναι καθώς την ίδια μέρα ο ΕΜΑ θα ανακοινώσει την έγκριση χρήσης του εμβολίου που δημιουργήθηκε με τη συμβουλή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Την ίδια ώρα που συμβαίνουν αυτά, ανοιχτή είναι η αμφισβήτηση για την αποτελεσματικότητα του εν λόγω εμβολίου στους γηραιότερους

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον γερμανικό Τύπο αναμένεται να είναι αποτελεσματικό μόλις στο 8% των ατόμων άνω των 65 ετών.

Η αναστάτωση που προκλήθηκε οδήγησε την γερμανική κυβέρνηση σε διάψευση των δημοσιευμάτων. Οι εφημερίδες «μπέρδεψαν» πολλά δεδομένα που αναφέρονται στις έρευνες για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, εξήγησε το υπουργείο Υγείας της Γερμανίας όμως τα ερωτήματα παραμένουν στο τραπέζι καθώς είναι γεγονός πως τα δείγματα (εμβολιασμοί στην ηλικιακή ομάδα άνω των 65) δεν είναι ικανά για ασφαλή συμπεράσματα.

© Yalcinsonat | Dreamstime.com

Την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της στις ηλικίες άνω των 65 ετών υπερασπίζεται με ανακοίνωσή της η AstraZeneca. Εκπρόσωπος της φαρμακοβιομηχανίας που έχει αναπτύξει εμβόλιο κατά του κορονοϊού σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, και το οποίο αναμένεται τις επόμενες μέρες να λάβει έγκριση προς χρήση στην Ε.Ε., σημειώνει: «Τα άρθρα, σύμφωνα με τα οποία η αποτελεσματικά του εμβολίου των AstraZeneca και της Οξφόρδης είναι μόλις 8% στους ενήλικες άνω των 65 ετών, είναι εντελώς αναληθή».

Απειλές για μηνύσεις 

Με το κλίμα να παραμένει βαρύ, τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζουν το ενδεχόμενο να στραφούν νομικά κατά της AstraZeneca για παράβαση των συμβολαίων προμήθειας στην περίπτωση που η εταιρία δεν τηρήσει το πρόγραμμα παράδοσης εμβολίων κατά του COVID-19, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας. Δύο χώρες της ΕΕ έχουν εκφράσει ανοιχτά την πρόθεσή τους να προσφύγουν νομικά και αυτές είναι η Ιταλία και η Πολωνία. 


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΥΠΕΘΟ: Για πρώτη φορά με ελάχιστο τίμημα και ηλεκτρονικές δημοπρασίες οι παραχωρήσεις αιγιαλών

Για τις παραχωρήσεις που θα γίνουν ώς τις 31 Δεκεμβρίου 2025 έχει τεθεί μία ακόμη …