Προβλέψεις για την ελληνική και γερμανική οικονομία σε καιρό πανδημίας

Ο Αλέξανδρος Κρητικός, o οποίος είναι επικεφαλής Ερευνών του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών με έδρα το Βερολίνο σε συνέντευξή του στο κανάλι DW Greek YouTube απάντησε πως για τους κλάδους της εστίασης,των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και των θεαμάτων τα πράγματα θα εξακολουθήσουν να είναι δύσκολα. Στη Γερμανία το πρώτο τρίμηνο καταγράφεται μείωση 3% του ΑΕΠ, η οποία μάλλον θα συνεχιστεί και για το δεύτερο τρίμηνο ενώ το τρίτο τρίμηνο προβλέπει μικρή ανάκαμψη. Το πολύ ενδιαφέρον που ανέφερε, είναι ότι η κρίση δεν πλήττει τις μεγάλες βιομηχανίες, οι οποίες έχουν καταφέρει και συνεχίζουν να παράγουν κανονικά. 

Ο κ.Κρητικός τόνισε πως αυτοί που κυρίως πλήττονται αυτή την περίδο είναι οι μικρομεσσαιες επιχηρήσεις και οι μακροκρόνια άνεργοι που ανέρχονται πλέον στο ένα εκατομμύριο. 
Όσο για την αυτοκινητοβιομηχανία τα πήγε καλά το 2020, διότι άνοιξαν οι αγορές και πολύ σημαντικό ρόλο έπαιξε η Κίνα ως ένας από τους κύριους εισαγωγείς γερμανικών αυτοκινήτων. Επίσης μεγάλη ζήτηση έξακολουθούν να έχουν τα υβριδικά και ηλεκτρικά αυτοκίνητα ενώ μείωση παρατηρείται στην παραγωγή των συμβατικών αυτοκινήτων. 

O κύριος Κρητικός αναφέρθηκε και στην ελληνική οικονομία και δήλωσε πως θα πρέπει να πάψει να εξαρτάται τόσο πολύ από τον τουρισμό. Προτείνει να συνεχιστούν οι επενδύσεις όπως αυτές της Microsoft ή της παραγωγής ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων καθώς επίσης να αναπτυχθεί περισσότερο ο κλάδος της τεχνολογίας. Όσο για το φετινό καλοκαίρι εκτιμά πως θα είναι κάτι ανάμεσα στο 2019 και το 2020. 

Μαρία Ρηγούτσου, Deutsche Welle
 

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή τους

Ποιοι θα έχουν από φέτος πλήρη απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος - Σε ποιους δεν …