ΕΕ: Μη αποδεκτή η ρητορική μίσους από Τούρκους αξιωματούχους

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανησυχεί σοβαρά για τις αρνητικές εξελίξεις στην Τουρκία στους τομείς του κράτους δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του δικαστικού συστήματος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου της Κομισιόν Πίτερ Στάνο, «η κράτηση περισσότερων από εκατό φοιτητών που ασκούν το νόμιμο δικαίωμά τους στην ελευθερία του συνέρχεσθαι, καθώς και η απόφαση του κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης να απαγορεύσει κάθε είδους συναντήσεις, διαδηλώσεις και πορείες σε δύο περιοχές που καλύπτουν την ενδοχώρα του πανεπιστημίου Boğaziçi είναι βαθιά ανησυχητική εξέλιξη, και αντιτίθεται στη δηλωμένη δέσμευση των αρχών για μεταρρυθμίσεις προς τις αξίες και τα πρότυπα της ΕΕ».

«Η πανδημία COVID-19 δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσο για τη σιωπή των κρίσιμων φωνών», τονίζει ο εκπρόσωπος της ΕΕ και συνεχίζει:

«Η ρητορική μίσους που εκφράζεται από υψηλόβαθμους αξιωματούχους εναντίον μαθητών LGBTI κατά τη διάρκεια αυτών των εκδηλώσεων και το κλείσιμο μιας ένωσης LGBTI είναι απαράδεκτα. Καλούμε την Τουρκία να σεβαστεί τις εθνικές και διεθνείς υποχρεώσεις της και να απελευθερώσει όσους κρατούνται αυθαίρετα επειδή άσκησαν το δικαίωμά τους για ειρηνική συγκέντρωση τις τελευταίες εβδομάδες. Η υπερβολική χρήση βίας από την αστυνομία εναντίον των ατόμων που χρησιμοποιούν το δικαίωμά τους στην ελευθερία της γνώμης έρχεται σε αντίθεση με τις υποχρεώσεις της Τουρκίας ως υποψήφιας χώρας και επί μακρόν μέλους του Συμβουλίου της Ευρώπης», καταλήγει ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Νέες συλλήψεις

AP Photo/Emrah Gurel

Στο μεταξύ, οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν και σήμερα δεκάδες ανθρώπους που διαδήλωναν, εκφράζοντας την υποστήριξή τους στους φοιτητές οι οποίοι διαμαρτύρονται για τον διορισμό του πρύτανη Μελίχ Μπουλού στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου.

Σύμφωνα με φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου, οι αστυνομικοί απώθησαν με τις ασπίδες τους πολλές δεκάδες ανθρώπους, μεταξύ των οποίων ήταν και βουλευτές της αντιπολίτευσης, όταν προσπάθησαν να συγκεντρωθούν στο Καντίκιοϊ, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα αριστερών οργανώσεων. Τουλάχιστον 20 διαδηλωτές συνελήφθησαν.

Επίσης, τουλάχιστον 36 άνθρωποι συνελήφθησαν στην Προύσα, το Τσανάκαλε και τη Σαμψούντα, σε κινητοποιήσεις συμπαράστασης προς τους φοιτητές, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Service στους βιομηχάνους-Εξαήμερη εργασία-Μισθωτοί-σκλάβοι έξι ημερών με εντολή Κυριάκου– Αδωνη

Η κυβέρνηση επιβάλλει υποχρεωτική απασχόληση εφόσον το θελήσει ο εργοδότης Ποιος μισθωτός ενώ έχει προσληφθεί …