Πολλές εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες έχουν βγει από το πρωί της Δευτέρας στους δρόμους όλων των μεγάλων πόλεων στη Μιανμάρ, διαμαρτυρόμενοι για την κατάληψη της εξουσίας από τον στρατό πριν από μία εβδομάδα και τη φυλάκιση των νόμιμα εκλεγμένων ηγετών και βουλευτών τους, σε συνέχεια των διαδηλώσεων του Σαββατοκύριακου.
Σύμφωνα με πληροφορίες και αυτόπτες, πρόκειται για τις μεγαλύτερες διαδηλώσες από το 2007, όταν ο λαός της χώρας ξεσηκώθηκε κατά της τότε στρατιωτικής χούντας, που οδήγησαν τελικά στην ανατροπή της.
Σε εξέλιξη είναι οι κινητοποιήσεις στην πρωτεύουσα Ναϊπιντάου, στην Γιανγκόν, τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, στη Μανταλάι, αλλά και σε άλλες πόλεις, καθώς το κλείσιμο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν απέτρεψε τους πολίτες από το να βγουν στους δρόμους ούτε σήμερα ούτε το σαββατοκύριακο.
Στη Ναϊπιντάου, αρκετοί διαδηλωτές τραυματίστηκαν όταν οι αστυνομικοί προσπάθησαν να διαλύσουν την ειρηνική διαδήλωση με αντλίες νερού. Παρ' όλα αυτά, η διαδήλωση συνεχίστηκε.
Στη Γιανγκόν, πόλη που θεωρείται σύμβολο κατά της δικτατορίας, οι πολίτες διαδήλωσαν αρχικά χτυπώντας κατσαρόλες και κορνάροντας κινούμενοι με τα αυτοκίνητά τους, ενώ στη συνέχεια βγήκαν πεζή στους δρόμους. Μαθητές, εργαζόμενοι, φοιτητές, εκπαιδευτικοί, αλλά και βουδιστές καλόγεροι, με σημαίες του κόμματος της Αούνγκ Σαν Σου Τσι, θρησκευτικές σημαίες και συνθήματα πορεύονται στο κέντρο της πόλης.
«Ελευθερώστε τους ηγέτες μας, σεβαστείτε την ψήφο μας, απορρίψτες το πραξικόπημα» και «Σώστε τη δημοκρατία», ήταν κάποια από τα συνθήματα.
Μικρότερες ομάδες διαδηλωτών κατευθύνθηκαν προς την Παγόδα Σούλε, σημείο που έχει συνδεθεί με τις διαδηλώσεις κατά της δικτατορίας στο παρελθόν.
Στην πόλη Νταβέι, στα νοτιοανατολικά, και στο Κατσίν οι διαδηλωτές ήταν ντυμένοι στα μαύρα. Στη Ρανγκούν διαδήλωσαν πάνω από 1.000 άνθρωποι.
Οι διαδηλωτές ζητούν να κηρυχθεί γενική απεργία και καλούν σε νέες κινητοποιήσεις, έως ότου πέσει η στρατιωτική δικτατορία.