Έφθασε η «Μήδεια» - Η πορεία της κακοκαιρίας

EUROKINISSI-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Ξεκίνησε την επέλασή της από τις πρωινές ώρες του Σαββάτου με τα πρώτα φαινόμενα να παρατηρούνται στα κεντρικά και βόρεια της χώρας. Τα δέκα σημαντικότερα επεισόδια χιονόπτωσης στην Αθήνα. Διαδραστικός χάρτης με την εξέλιξη του καιρικού φαινομένου.

Ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας, βροχές και χιονοπτώσεις θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας που θα πλήξει το σύνολο της χώρας και θα εκδηλωθεί σε δύο φάσεις και θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι την Τρίτη.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, τα φαινόμενα μετά το πρωινό του Σαββάτου βαθμιαία θα ενταθούν και θα επεκταθούν στα υπόλοιπα τμήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς το βαρομετρικό χαμηλό που σχετίζεται με την πρώτη φάση της κακοκαιρίας «Μήδεια», θα πλησιάζει τη χώρα μας.

Κατά την πρώτη φάση της κακοκαιρίας «Μήδεια» (Σαββατοκύριακο), αναμένουμε:

  • Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στα κεντρικά και βόρεια. Ολικό παγετό στη Δυτική Μακεδονία
  • Βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά και παραθαλάσσια το Σάββατο 13/02. Τοπικές καταιγίδες στο Ιόνιο και στο Αιγαίο
  • Πυκνές χιονοπτώσεις το Σάββατο 13/02 αρχικά στα ορεινά και ημιορεινά και βαθμιαία σε χαμηλά υψόμετρα της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας
  • Πυκνές χιονοπτώσεις την Κυριακή 14/02 σε περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας με πολύ χαμηλά υψόμετρα. Χιονοπτώσεις και στα νησιά του Βορείου Αιγαίου
  • Θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι αρχικά στα βόρεια και βαθμιαία την Κυριακή 14/02 και στα κεντρικά

Η θέση του βαρομετρικού χαμηλού, που συνδέεται με την πρώτη φάση της κακοκαιρίας «Μήδεια» και το εκτιμώμενο ύψος υετού (βροχή/χιόνι) το διάστημα 23:00 του Σαββάτου 13/02 έως 02:00 της Κυριακής 14/02/2021, όπως υπολογίζονται από το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr.       

Η δεύτερη φάση αφορά το διάστημα από Δευτέρα 15 έως Τρίτη 16 Φεβρουαρίου, όταν τα φαινόμενα θα αφορούν τα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας, ενώ στα βόρεια θα επικρατήσει ισχυρός παγετός.

Συνοπτικά, για τη δεύτερη φάση, τα κύρια χαρακτηριστικά της, θα είναι:

  • Κατά περιόδους πυκνές χιονοπτώσεις σε ηπειρωτικές περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο από το ύψος της Θεσσαλίας και νοτιότερα.
  • Βροχές και καταιγίδες σε Κυκλάδες, Κρήτη και χιονοπτώσεις στα ορεινά των νησιών, αλλά και στα ημιορεινά της Κρήτης.
  • Παγετός στα κεντρικά, κατά τόπους ισχυρός και ολικός στα βόρεια.
  • Θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο.

Κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας «Μήδεια» η πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σημαντική, με τις μέγιστες τιμές να κυμαίνονται σε μονοψήφια νούμερα στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας. Παγετός αναμένεται να εκδηλωθεί στα κεντρικά και στα νότια τμήματα. Στα βόρεια θα είναι ολικός, με αρνητικές θερμοκρασίες ολόκληρο το 24ωρο. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στην πόλη της Αθήνας η θερμοκρασία την Τρίτη δεν θα ξεπεράσει τους τρεις βαθμούς, σημειώνοντας μία πτώση της τάξης των 13 βαθμών συγκριτικά με τη θερμοκρασία της Παρασκευής, ενώ στη Φλώρινα από το Σάββατο έως την Τρίτη θα επικρατήσουν συνθήκες ολικού παγετού.

Τα δέκα σημαντικότερα επεισόδια χιονόπτωσης στην Αθήνα

Τα δέκα σημαντικότερα επεισόδια χιονόπτωσης στην Αθήνα τα τελευταία 110 χρόνια, καθώς επίσης και οι απόλυτες ελάχιστες θερμοκρασίες, όπως μετρήθηκαν από το μετεωρολογικό σταθμό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Θησείο. (*Τα ύψη χιονιού δίνονται κατ΄ εκτίμηση, αφού δεν διατίθεται τράπεζα δεδομένων χιονομέτρησης).

meteo.gr

Με αφορμή της χιονοπτώσεις που θα προκαλέσει η κακοκαιρία «Μήδεια» τις επόμενες ημέρες σε μεγάλο τμήμα της χώρας μας το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / Meteo.gr παρουσιάζει τα δέκα σημαντικότερα επεισόδια χιονόπτωσης στην Αθήνα και οι απόλυτες ελάχιστες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, τα τελευταία 110 χρόνια.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της σχετικής μελέτης, το σημαντικότερο επεισόδιο σημειώθηκε το Φεβρουάριο του 1911, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των σημαντικότερων επεισοδίων χιονόπτωσης σημειώθηκαν το μήνα Φεβρουάριο.

Κανονικά ο εμβολιασμός-Επιστρατεύονται οι δήμοι

Η κακοκαιρία ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα στην πορεία της διαδικασίας του εμβολιασμού, η οποία έτσι κι αλλιώς εξελίσσεται μετ' εμποδίων λόγω και των καθυστερήσεων στις παραδόσεις των δόσεων.

Στην χθεσινή έκτακτη σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, αποφασίστηκε να συνεχιστεί κανονικά ο εμβολιασμός.

EUROKINISSI-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Συζητήθηκε, ακόμη, ο συντονισμός όλων των δήμων της χώρας για την αντιμετώπιση κινδύνων από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, που αναμένεται να πλήξουν τη χώρα τις επόμενες ημέρες.

Οι δήμοι επιστρατεύονται και για τη μεταφορά πολιτών προς και από τα εμβολιαστικά κέντρα, εφόσον παρίσταται ανάγκη, αφού καλούνται να αξιοποιήσουν πλήρως το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και κάθε άλλο πρόσφορο μέσο για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης στα κατά τόπους Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και λοιπές μονάδες υγείας.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΚΚΕ: "Πίσω από κάθε λαϊκό πρόβλημα βρίσκεται η πολιτική της ΕΕ, την οποία ο Κ. Μητσοτάκης υπηρετεί"

Σε σχόλιό του για τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στον ΣΚΑΪ, το ΚΚΕ επισημαίνει την ανάγκη …