Από μια κλωστή κρέμεται η ζωή του Δ. Κουφοντίνα

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας

EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανένδοτος ο Μ. Χρυσοχοΐδης, παρά τις εκατοντάδες εκκλήσεις να εφαρμοστεί το κράτος δικαίου που απαιτεί ίση μεταχείριση για όλους τους κρατούμενους και, έστω και την ύστατη στιγμή, να γίνει η νόμιμη επαναμεταγωγή του Δ. Κουφοντίνα στον Κορυδαλλό από τις Φυλακές Δομοκού.

Aπό στιγμή σε στιγμή κινδυνεύει με αιφνίδιο θάνατο ο κρατούμενος Δημήτρης Κουφοντίνας που από προχθές το απόγευμα νοσηλεύεται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Λαμίας ύστερα από 42 ημέρες απεργίας πείνας.

Ο κίνδυνος λοιμώξεων στην Εντατική είναι υψηλός, ενώ ήδη η υγεία του είναι επιβαρυμένη με σοβαρές βλάβες: διπλωπία, περιφερική νευροπάθεια, ηλεκτρολυτικές διαταραχές, σοβαρή απίσχνανση, παρατεταμένη ακινησία με κίνδυνο κατακλίσεων, αιμορραγία ούλων κ.ά.

Το ενδεχόμενο αναγκαστικής σίτισης του απεργού πείνας, την οποία διέταξε η Εισαγγελία Βόλου, έχει απομακρυνθεί μετά την ξεκάθαρη τοποθέτηση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) ότι «σύμφωνα και με την ισχύουσα νομοθεσία περί ιατρικής δεοντολογίας δεν νοείται ιατρική πράξη» ενάντια στη θέληση του ασθενούς.

Αλλωστε, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τη Διεθνή Αμνηστία και αποφάσεις διεθνών ιατρικών συνεδρίων περί ιατρικής δεοντολογίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η αναγκαστική σίτιση θεωρείται βασανιστήριο. Ετσι, το μόνο που απομένει είναι αν η κυβέρνηση θα επιλέξει να οδηγήσει στον θάνατο τον πρώτο κρατούμενο απεργό πείνας ή, έστω και την ύστατη στιγμή, θα παρέμβει ζητώντας την εφαρμογή του νόμου 4760/2020 που η ίδια ψήφισε και την επαναμεταγωγή του Δ. Κουφοντίνα στον Κορυδαλλό από τις Φυλακές Δομοκού.

«Την όλη υπόθεση διευθύνει ο κ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος με έναν απίστευτο αυταρχισμό αγνοεί τους πάντες», δήλωσε χθες (ρ/σ Στο Κόκκινο) η συνήγορος του κρατούμενου, Ιωάννα Κούρτοβικ, αναφερόμενη στις εκατοντάδες εκκλήσεις φορέων, πολιτικών, διανοούμενων, ανθρώπων των γραμμάτων, της τέχνης και του πολιτισμού και δεκάδων προσωπικοτήτων από το εξωτερικό, που ζητούν να εφαρμοστεί το κράτος δικαίου που απαιτεί ίση μεταχείριση για όλους τους κρατούμενους.

Η Ιωάννα Κούρτοβικ χαρακτήρισε «παρέμβαση στη Δικαιοσύνη» τη στάση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και εξέφρασε την ελπίδα «η ευαισθησία της Προέδρου της Δημοκρατίας να μην επιτρέψει την αρνητική εξέλιξη για την κατάσταση της υγείας του Δ. Κουφοντίνα».

Υπερασπιζόμενη πάντα τα ανθρώπινα δικαιώματα, η «Εφ.Συν.» επαναλαμβάνει το αυτονόητο δικαίωμα του κρατούμενου: ο τελευταίος νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη προβλέπει την απομάκρυνση κρατουμένων που έχουν καταδικαστεί για πράξεις τρομοκρατίας από τις αγροτικές φυλακές και την επιστροφή στο προηγούμενο κατάστημα κράτησής τους. Αυτό, για τον Δημήτρη Κουφοντίνα, είναι ο Κορυδαλλός και όχι ο Δομοκός, όπου εκδικητικά μεταφέρθηκε.

Ο ισχυρισμός της Γενικής Γραμματείας Εγκληματικής Πολιτικής ότι ο Κορυδαλλός είναι φυλακή υποδίκων καταρρίπτεται, όχι μόνο από τις δεκάδες περιπτώσεις πολυϊσοβιτών που κρατούνται εκεί, αλλά και από τα 16 χρόνια που πέρασε στο υπόγειο κελί ο Δ. Κουφοντίνας. Κάθε ευνομούμενη πολιτεία οφείλει να σέβεται τους νόμους της. Διαφορετικά, πλησιάζουμε σε ένα σημείο χωρίς επιστροφή, όχι μόνο για τη ζωή του Δ. Κουφοντίνα, αλλά για την ίδια τη Δημοκρατία.

Το χιόνι, η Μήδεια κι ο Μπόμπι Σαντς...

«Τίποτα δεν είχε πραγματικά σημασία
εκτός από το να παραμείνω άσπαστος.
Αλλαξα πάλι πλευρό με το κρύο να με
περονιάζει. Δεν έχουν απολύτως τίποτα
στο οπλοστάσιό τους που να μπορεί να
τσακίσει το πνεύμα ενός και μόνο
Αιχμαλώτου Πολέμου ο οποίος αρνείται
να σπάσει, σκέφτηκα. Κι αυτή η σκέψη
ήταν μεγάλη αλήθεια.
Δεν μπορούν, ούτε πρόκειται ποτέ να
τσακίσουν το πνεύμα μας.
Στριφογύρισα ξανά ενώ πάγωνα και το
χιόνι έμπαινε από το παράθυρό μου κι
έπεφτε πάνω στα στρωσίδια μου.
Tiocfaidh ar la (Η μέρα μας θα 'ρθει) είπα στον
εαυτό μου. TIOCFAIDH AR LA».
Μπόμπι Σαντς

Για την αντιγραφή

Κώστας Καλαρέμας, απεργός πείνας το 1995

ΥΓ.: Την ύστατη ώρα για τον Δημήτρη Κουφοντίνα, απέναντι στην προδιαγεγραμμένη στρατηγική επιλογή («γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε;») της εξόντωσής του από την alt-right κυβέρνηση Μητσοτάκη, η Ιστορία δεν θα κρίνει μονάχα αυτούς που μεθοδικά εξόντωσαν τον πιο μισητό τους πολιτικό αντίπαλο. Την Παρασκευή 19/2, στις 5 μ.μ. στα Προπύλαια (και αλλού στην υπόλοιπη Ελλάδα), κάποιοι «τρελοί» θα σταθούν ξανά απέναντι στον στρατό του ρόπαλου και του δακρυγόνου, διεκδικώντας ζωτικό χώρο για μια φωνή που αντιστέκεται.

Η Ιστορία θα μας μετρήσει.

 


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Τέμπη: Προανακριτική ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Για τους Χρήστο Τριαντόπουλο, Μιχάλη Παπαδόπουλο, Θάνο Πλεύρη και Ζωή Ράπτη σχετικά με το "μπάζωμα …