Covid-19: Ανησυχεί η συνεχιζόμενη διασπορά σε εργασιακούς χώρους

© Robert Kneschke | Dreamstime.com

Στους χώρους δουλειάς επικεντρώνουν την προσοχή τους οι επιστήμονες με την κυβέρνηση να εξακολουθεί να αδυνατεί να ελέγξει τη διασπορά πραγματοποιώντας ελάχιστους ελέγχους στους εργασιακούς χώρους. Νέες περιοχές περνάνε σε «βαθύ κόκκινο» από τις 20 Φεβρουαρίου. Υψηλό παραμένει το ιικό φορτίο και η πίεση στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

Όπως αναμενόταν, νέες περιοχές προστίθενται από το Σάββατο (20/02) σε κατάσταση πολύ αυξημένου κινδύνου σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Χαρδαλιά.

Συγκεκριμένα, σε ολικό lockdown μπαίνουν μέχρι την 1η Μαρτίου ο δήμος Καλύμνου και η Δημοτική Κοινότητα Ευόσμου ενώ στο ίδιο καθεστώς παραμένουν Αττική, Αχαΐα, Εύβοια και ο δήμος Μυκόνου. Στο «κόκκινο» προστίθενται και νέες περιοχές: Η Π.Ε. Κεφαληνίας, ο δήμος Θάσου, η Π.Ε. Ηλείας (εκτός της Δ.Κ. Κρεστένων), ο Δήμος Αγιάς (Λάρισα), ο Δήμος Ηρακλείου (Κρήτη), ο Δήμος Κορίνθου και Νεμέας, ο Δήμος Άργους – Μυκηνών και ο Δήμος Ζίτσας.

Η πορεία της πανδημίας στη χώρα μας εξακολουθεί να κινείται χωρίς «φρένο». Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.460, εκ των οποίων 2 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

  • 741 εντοπίζονται στην Αττική (687 χθες)
  • 142 είναι από τη Θεσσαλονίκη (160 χθες)
  • 104 στην Αχαΐα (97 χθες)

► Τα διαγνωστικά τεστ της Παρασκευής αυξήθηκαν κατά περίπου 8.500 σε σχέση με χθες φθάνοντας τα 45.653

► Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 177.494 (ημερήσια μεταβολή +0.8%).

► Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 28 (+1 σε σχέση με χθες), ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.249 θάνατοι. Το 95.6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

► Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 325 (+5 σε σχέση με χθες).

Συνεχιζόμενη η διασπορά σε εργασιακούς χώρους

Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης στο υπουργείο Υγείας, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου ανέφερε πως το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια είναι σταθερό με τον συνολικό αριθμό των διαγνωσμένων ενεργών κρουσμάτων να αγγίζει τα 10.500 ενώ μεγάλη διασπορά εμφανίζει το βρετανικό στέλεχος.

Επιδημιολογική σταθεροποίηση παρατηρείται στην Αττική με 5.500 ενεργά κρούσματα, το rt μειώθηκε κάτω από το 1, αλλά υψηλό παραμένει ακόμη το ιικό φορτίο.

Στη Θεσσαλονίκη τα ενεργά κρούσματα είναι 1.200, ενώ ανησυχία προκαλεί στον Δήμο Ευόσμου η διασπορά της μετάλλαξης της Ν. Αφρικής. 

Επίσης, ανησυχεί τους επιστήμονες η συνεχιζόμενη διασπορά σε εργασιακούς χώρους με την κ. Παπαευαγγέλου να υπενθυμίζει την καθολική και ορθή χρήση μάσκας.

Σημεία σταθεροποίησης με τοπικές εξάρσεις είναι η εικόνα στην επικράτεια, όπως ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης. 

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί δείχνουν να αποδίδουν είπε ο καθηγητής, ενώ τον επόμενο μήνα θα έχουμε και τα αποτελέσματα των εμβολιασμών.

Ήπια χαρακτήρισε και τα επιδημιολογικά στοιχεία της νόσου και στην Αττική, ενώ έκανε λόγο για σταθεροποίηση στην Θεσσαλονίκη.

Οι «κόκκινες» περιοχές

Εκτός από το «βαθύ κόκκινο» ο Ν. Χαρδαλιάς παρουσίασε και τις «κόκκινες» περιοχές που εισέρχονται σε επίπεδο αυξημένου κινδύνου και είναι: η Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλληνίας, ο Δήμος Θάσου, όλη η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας (πλην του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων), ο Δήμος Αγιάς της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, ο Δήμος Ηρακλείου Κρήτης, οι Δήμοι Κορίνθου και Νεμέας της Περιφερειακής Ενότητας Κορίνθου, ο Δήμος Άργους-Μυκηνών της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας, καθώς και ο Δήμος Ζίτσας της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων.

Δεν παρατείνονται τα περιοριστικά μέτρα στο Δήμο Θήρας, στο Δήμο Αγίου Νικολάου της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου, στον Δήμο Εορδαίας της Περιφερειακής Ενότητας καθώς και στο Δήμο Σπάρτης της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας.

Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, στη Ζάκυνθο, τη Σαντορίνη, τη Σπάρτη, την Εορδαία και τον Άγιο Νικόλαο τα στοιχεία δείχνουν ότι το επιδημιολογικό φορτίο στην περιοχή βρίσκεται σε ύφεση. Ως εκ τούτου, οι περιοχές αυτές εντάσσονται πλέον στο επίπεδο επιτήρησης (πορτοκαλί), στο οποίο εξακολουθεί να βρίσκεται και το μεγαλύτερο μέρος της χώρας.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Όμιλος AKTOR- Αλέξανδρος Εξάρχου : Είναι η καλύτερη εποχή για τις κατασκευές στην Ελλάδα

Ο δεύτερος πυλώνας είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), τομέας στον οποίο ο Όμιλος προχωρά …