Ιδιαίτερα επιβαρυντικά στην ήδη εξαιρετικά δύσκολη επιδημιολογική κατάσταση των ΗΠΑ αναμένεται να είναι τα νέα στελέχη του κορονοϊού που ταυτοποιήθηκαν. ● Ειδικά η μετάλλαξη που ονομάστηκε Ε484Κ ανησυχεί πολύ τους επιστήμονες, καθώς θεωρείται πως αποδυναμώνει την ανοσοαπόκριση.
Νέα μεταλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού ξεφυτρώνουν και εξαπλώνονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες του κόσμου, π.χ. στη Βρετανία, επιτείνοντας την αγωνία της επιστημονικής κοινότητας για την ανθεκτικότητά τους στα εμβόλια και την επίπτωσή τους στην εξέλιξη της πανδημίας.
Μετά την παραλλαγή του ιού που αναδύθηκε και ταυτοποιήθηκε στην Καλιφόρνια (Β1427/Β1429), ακόμη μία έκανε την εμφάνισή της στη Νέα Υόρκη και σε βορειοανατολικές περιοχές των ΗΠΑ, όπως επιβεβαίωσαν αυτή τη βδομάδα δύο ξεχωριστές ομάδες ερευνητών.
Ονομάστηκε Β1526, πρωτοεντοπίστηκε τον Νοέμβρη και φέρει ορισμένες ανησυχητικές μεταλλάξεις -κοινές με τις πιο επικίνδυνες παραλλαγές του ιού από τη Νότια Αφρική (Β1351) και τη Βραζιλία (Ρ1)- που ενδέχεται να μειώνουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, βοηθώντας ουσιαστικά το στέλεχος να ξεγλιστρά πιο εύκολα από την ανοσολογική αντίδραση του ανθρώπινου οργανισμού.
«Παρατηρήσαμε μια σταθερή αύξηση στον ρυθμό ανίχνευσης από τα τέλη Δεκέμβρη στα μέσα Φλεβάρη, με ανησυχητική άνοδο κατά 12,7% τις τελευταίες δύο βδομάδες» γράφει στη μελέτη της η πρώτη ομάδα ερευνητών από το Columbia University Medical Center.
Ανάλογα είναι τα ευρήματα και της δεύτερης ομάδας από το California Institute of Technology, καθώς ειδικά στη Νέα Υόρκη η νέα παραλλαγή διασπείρεται ολοένα αντιπροσωπεύοντας πια σχεδόν το 12% των κρουσμάτων.
Οι επιστήμονες είναι ιδιαίτερα θορυβημένοι από τη μετάλλαξη Ε484Κ στην πρωτεΐνη-ακίδα του ιού που εμφανίζεται και στα τρία στελέχη του -νεοϋορκέζικο, νοτιοαφρικανικό, βραζιλιάνικο- και πιστεύεται πως αποδυναμώνει την ανοσοαπόκριση, όπως προκύπτει από αρκετές έρευνες ώς τώρα. «Ολα όσα ξέρουμε γι’ αυτή τη μετάλλαξη-κλειδί υποδεικνύουν πως δείχνει να ξεφεύγει από την πίεση των αντισωμάτων» δήλωσε στο CNN ο δρ Ντέιβιντ Χο από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Εκτίμησε μάλιστα πως το νεοϋορκέζικο στέλεχος «ενδέχεται να αρχίζει να υπερισχύει άλλων στελεχών, ακριβώς όπως συνέβη με το βρετανικό και το νοτιοαφρικανικό».
Η μετάλλαξη Ε484Ε πάντως απαντάται σε τουλάχιστον 59 διαφορετικούς εξελικτικούς κλάδους (lineages) του κορονοϊού - κάτι που σημαίνει, όπως λένε οι επιστήμονες, ότι εξελίσσεται ανεξάρτητα όχι μόνο εντός Ηνωμένων Πολιτειών αλλά παγκοσμίως σε ένα φαινόμενο που είναι γνωστό ως παράλληλη ή συγκλίνουσα εξέλιξη και εικάζεται πως δίνει πλεονέκτημα στον ιό προκειμένου να συνεχίσει να επιβιώνει και να διασπείρεται.
Δυσοίωνα όμως είναι τα δεδομένα και για την καλιφορνέζικη παραλλαγή, που εξαπλώνεται ραγδαία και εμφανίζεται να είναι όχι μόνο πιο μεταδοτική αλλά να προκαλεί και βαρύτερη ασθένεια.
Πρώτη φορά εντοπίστηκε τον περασμένο Μάη κι έχει γίνει πλέον κυρίαρχη στην Καλιφόρνια, όπου διασπείρεται ταυτόχρονα και η βρετανική παραλλαγή (Β117) με κίνδυνο η συνύπαρξη αυτή να οδηγήσει σε ένα «εφιαλτικό σενάριο», όπως προειδοποιούν οι ειδικοί.
Και δη «να συναντηθούν οι δύο ιοί σε έναν άνθρωπο, να “ανταλλάξουν” τις μεταλλάξεις τους και να δημιουργήσουν ένα ακόμα πιο επικίνδυνο στέλεχος του ιού», όπως ανέφερε στους Los Angeles Times ο ερευνητής επιδημιολόγος στο University of California San Francisco (UCSF) δρ Τσαρλς Τσιού, εκφράζοντας ιδιαίτερη ανησυχία για την παράλληλη κυκλοφορία των δύο μολυσματικότερων στελεχών στον ίδιο πληθυσμό, η οποία θα μπορούσε να πυροδοτήσει, εκτός των άλλων, νέα έκρηξη κρουσμάτων και θανάτων.
Με συνέντευξή του στην ίδια εφημερίδα ο κορυφαίος επιδημιολόγος Αντονι Φάουτσι εγείρει άλλον έναν κίνδυνο: να προκύψει ένας «αγώνας επιβίωσης του πιο ικανού» μεταξύ του βρετανικού και του καλιφορνέζικου στελέχους, ο οποίος θα επιταχύνει τη διασπορά εκείνου που θα μπορέσει καλύτερα να διαφύγει από την επίδραση των εμβολίων.
Ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο, θεωρεί ο Φάουτσι, είναι πρακτικά ο γνωστός: να συγκρατηθεί ή να σταματήσει η μετάδοση και των δύο στελεχών με ενίσχυση της ανοσολογικής προστασίας μέσω εμβολιασμού (που μπορεί να προφυλάξει αν όχι από την ίδια τη μόλυνση, έστω από τη σοβαρή ασθένεια, τη νοσηλεία ή τον θάνατο), να συνεχιστεί η χρήση μάσκας και να περιοριστεί η έκθεση μέσω κοινωνικών επαφών.