Χρειάστηκε αναφορά σε μέλη της οικογένειάς του για να πάρει τον λόγο στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με την αποικιοκρατική σύμβαση της «Ελληνικός Χρυσός» με το Δημόσιο. ● Προηγουμένως το επίμαχο νομοσχέδιο είχε δεχθεί πυρά ομαδόν από σύσσωμη την αντιπολίτευση.
Xρειάστηκε μια αναφορά στα... οικογενειακά επιτεύγματα του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκα για να τον οδηγήσει να πάρει τον λόγο και να μιλήσει λίγο στη χθεσινή Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, που συζητούσε τη σύμβαση με την Eldorado Gold για τον χρυσό της Χαλκιδικής.
Απέναντι στο πλήθος των ερωτημάτων που τέθηκαν από όλους ανεξαιρέτως τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, ο υπουργός δεν θέλησε να τοποθετηθεί και αποχώρησε από την αίθουσα, παραπέμποντας για συζήτηση στη σημερινή Ολομέλεια που θα ψηφίσει τη σύμβαση.
Η χθεσινή συνεδρίαση ξεκίνησε με ένα ερώτημα από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνο Σκουρλέτη. Ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος κατηγόρησε τον Κ. Σκρέκα ότι αναγνωρίζει απαιτήσεις της εταιρείας εις βάρος του Δημοσίου. Οι απαιτήσεις αυτές προκύπτουν από εξώδικα βάσει των οποίων η εταιρεία ζητούσε 800 εκατομμύρια ευρώ επειδή το Δημόσιο δεν χορηγούσε τις απαραίτητες άδειες.
Κατά τον Π. Σκουρλέτη, ο κ. Σκρέκας με όσα είπε στη συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης παραδεχόταν ότι υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία για αυτές τις απαιτήσεις, τον ρώτησε αν υπάρχει γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και μίλησε για «παράβαση καθήκοντος» και «απιστία». Παίρνοντας τον λόγο ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, μίλησε για σύμβαση «που έχει συνταχθεί από την Ελληνικός Χρυσός και μετατρέπει τη Βορειοανατολική Χαλκιδική στην πρώτη Ειδική Οικονομική Ζώνη», στερώντας το Δημόσιο από βασικά του δικαιώματα.
«Η Ν.Δ., στη βάση των προεκλογικών της δεσμεύσεων και συμφωνιών για μία “βολική” κυβέρνηση προς τα συμφέροντα της Ελληνικός Χρυσός, θέλει να δεσμεύσει τις επόμενες κυβερνήσεις και τις επόμενες γενιές», τόνισε ο κ. Φάμελλος, θέτοντας σοβαρά ζητήματα «ως προς τη συνταγματικότητα της σύμβασης και τη συμβατότητά της με το ευρωπαϊκό πλαίσιο ανταγωνισμού αλλά και προστασίας του περιβάλλοντος».
Φαίνεται όμως πως το σημείο που έθιξε τον υπουργό ήταν η αναφορά Φάμελλου στην εμπλοκή της οικογενείας του στη χρεοκοπημένη μεταλλουργία ΛΑΡΚΟ, στην οποία επί κυβέρνησης Κ. Καραμανλή ο πατέρας του, Θ. Σκρέκας, ήταν πρόεδρος, η σύζυγός του υποδιευθύντρια και ο πεθερός του, υπεύθυνος ασφαλείας.
«Είναι ντροπή για έναν βουλευτή του Ελληνικού Κοινοβουλίου να προσπαθεί να σπιλώσει την υπόληψη του πολιτικού του αντιπάλου πιάνοντας στο στόμα του την οικογένειά του και θέματα τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και με τη συζήτηση», είπε ο κ. Σκρέκας όταν πήρε τον λόγο. Οσο για το εξώδικο στο οποίο είχε αναφερθεί και ο Σ. Φάμελλος, περιορίστηκε να πει ότι ήταν αποτέλεσμα της συμπεριφοράς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και γι’ αυτό υπάρχει «ρήτρα περί μη άσκησης αγωγής» στη νέα σύμβαση.