ΕΦ ΣΥΝ.
Ενα τερατώδες σκηνικό αντικρίζει πλέον όποιος κάνει μια βόλτα στην παραλιακή από το λιμάνι της Αίγινας μέχρι το γραφικό λιμανάκι της Πέρδικας. Εκεί που υπήρχαν οι τεράστιοι και πλούσιοι σε φύλλωμα ευκάλυπτοι σε όλο το μήκος του δρόμου, προσφέροντας ανάσα δροσιάς και μια φυσική σκιά στις μικρές και μεγάλες παραλίες και στα διάσπαρτα παγκάκια όπου κάθονται οι κάτοικοι, στολίζοντας το τοπίο, τώρα υπάρχουν μόνο εφιαλτικά απομεινάρια γυμνών και κομμένων κορμών δέντρων.
Συστάδες με κούτσουρα που θυμίζουν θλιβερό τοπίο ύστερα από δασική πυρκαγιά, μια και λίγο παρακάτω συγκεντρώθηκαν σε σωρούς τα κομμένα δέντρα και κλαδιά και κάηκαν «παραδειγματικά» κατά μήκος της παραλίας μαυρίζοντας και το χώμα.
Η περιβαλλοντική καταστροφή διαπράχθηκε διότι διαμαρτυρήθηκαν οι οδηγοί των μεγάλων φορτηγών και των λεωφορείων για την επικινδυνότητα των μεγάλων δέντρων που περιόριζαν την ορατότητα! «Εχουμε αίτημα από το Α.Τ. για κλάδευση σε κύριες αρτηρίες γιατί εμποδίζεται η ορατότητα, με αποτέλεσμα κάποιοι για να αποφύγουν αυτά τα εμπόδια εισέρχονται στο αντίθετο ρεύμα με αποτέλεσμα την επισφάλεια της οδικής κυκλοφορίας και πάνω εκεί προσεγγίσαμε», ήταν τα λόγια του δημάρχου κ. Ζορμπά.
Κι όποιος γνωρίζει καλά την Αίγινα και τον παραλιακό της δρόμο, γνωρίζει ότι τα δέντρα, πλην μερικών κλαδιών που θα μπορούσαν να κοπούν, δεν αύξαναν την επικινδυνότητα αλλά περιόριζαν, έστω κι έτσι, τις μεγάλες ταχύτητες και τα επικίνδυνα προσπεράσματα που συνηθίζουν οι οδηγοί (επαγγελματίες και μη) σε επαρχιακό δρόμο διπλής κατεύθυνσης, χωρίς πεζοδρόμιο, όπου πολλοί άνθρωποι κάνουν ποδήλατο, άλλοι τρέχουν ή περπατούν, ενώ μικρά ζώα βρίσκονται διαρκώς κάτω από τις ρόδες χωρίς να δίνει κανένας σημασία.
Τώρα που κόπηκαν τα «επικίνδυνα» δέντρα, η μόνη ασφαλής παρατήρηση είναι ότι αυξήθηκε ακόμα περισσότερο η ιλιγγιώδης ταχύτητα που αναπτύσσουν τα οχήματα και οι μηχανές. Ταχύτητα για την αληθινή επικινδυνότητα της οποίας δεν νοιάστηκε ποτέ η αστυνομία ή ο δήμος, δεν υπάρχουν καν κατά μήκος του δρόμου πινακίδες που να την απαγορεύουν και φυσικά κανένας έλεγχος. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας κάτοικος της περιοχής έγραψε μόνος του στην άσφαλτο με ασβέστη τη λέξη ΑΡΓΑ, μήπως και συγκινηθούν οι οδηγοί.
Το ακόμα πιο υποκριτικό όμως είναι ότι κόπηκαν σχεδόν σύρριζα και μεγάλοι ευκάλυπτοι που βρίσκονταν στο δημοτικό πάρκινγκ απέναντι από το κτίριο των παλιών φυλακών (του περίφημου ορφανοτροφείου του Καποδίστρια) και ομόρφαιναν τόσο το τοπίο. Κόπηκαν όλα τα δέντρα -επίσης εκτός δρόμου- εκεί όπου τα καλοκαίρια κατασκήνωναν οικογένειες Ρομά κάτω από τις φυλλωσιές. Κόπηκαν όλα τα δέντρα από τις μικρές ελεύθερες παραλίες, στερώντας στους κάτοικους τις αγαπημένες τους σκιές.
«Εχει ενημερωθεί και το δασονομείο, έχουν ενημερωθεί οι πάντες», απάντησε ο δήμαρχος στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, όταν σύμβουλοι της αντιπολίτευσης διαμαρτυρήθηκαν έντονα για αυτό το περιβαλλοντικό αίσχος. «Σχετικά με την άποψη του γεωπόνου υπάρχει μια προφορική συμμετοχή ενός γεωπόνου που είναι συμπολίτης μας και μάλιστα μας είπε ότι στα συγκεκριμένα δέντρα δεν υπάρχει θέμα να μην πετάξουν νέους κλάδους ή να μην αναζωογονηθούν, ίσα ίσα, αυτό αποτελεί και μια ασφάλεια του δέντρου, μια προστασία του δέντρου, όσον αφορά τον φλοιό του, όσον αφορά τον κορμό του, γιατί αποβάλλονται τα κλαδιά εκείνα τα οποία παρουσιάζουν φαινόμενα ασθενειών».
Πράγματι το κλάδεμα ωφελεί τα δέντρα και ίσως ακόμα και η κοπή του κορμού και όλων των κλαδιών να μην οδηγεί στον θάνατο. Ομως αυτοί οι ευκάλυπτοι θα χρειαστούν πολλές δεκαετίες για να γίνουν ξανά αληθινά δέντρα, όπως ήταν πριν η δημοτική αρχή τα καταστρέψει. Οι εικόνες του «κλαδέματος» μιλούν από μόνες τους.
● Το υλικό και τις φωτογραφίες έστειλε στην «Εφ.Συν.» μόνιμος κάτοικος του νησιού, τα στοιχεία του είναι στη διάθεση της εφημερίδας.