© Perry Toone | Dreamstime.com
Η χθεσινή συμπλήρωση ενός έτους από την έναρξη της πανδημίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι απειλές Σαουδάραβα αξιωματούχου κατά της ανεξάρτητης ερευνήτριας του ΟΗΕ Ανιές Μπουζίν, η οποία εξετάζει την δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι καθώς και οι πρωτοφανείς πλημμύρες στην Αυστραλία συνιστούν ορισμένες από τις σημαντικότερες ειδήσεις του σημερινού διεθνούς Τύπου.
Στη Βρετανία, οι Times γράφουν στο πρωτοσέλιδό τους : «Η καμπάνες ηχούν για τις 126.000 χαμένες ζωές» και στο κύριο άρθρο επισημαίνουν ότι η χθεσινή ήταν μια ημέρα περισυλλογής και μνήμης για όσους πέθαναν από την πανδημία, ενώ τονίζει ότι για τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον ήταν η ημέρα παραδοχής των συνεπειών της πανδημίας και τις αποφάσεις που έλαβε μέσα στον τελευταίο χρόνο η κυβέρνηση και οι οποίες θα τον συνοδεύουν για πάντα. Ο Independent από την πλευρά του σε αποκλειστικό ρεπορτάζ έχει τίτλο : «Ανώτατος αξιωματούχος της Σαουδικής Αραβίας απείλησε με θάνατο για έρευνα του ΟΗΕ» και στο σχετικό ρεπορτάζ τονίζει ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας ανώτατος Σαουδάραβας αξιωματούχος απείλησε με θάνατο την ανεξάρτητη ερευνήτρια του ΟΗΕ Ανιές Καλαμάρ για την έρευνα που διεξάγει σχετικά με την δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλκ Κασόγκι. Στο έτερο πρωτοσέλιδο θέμα της η εφημερίδα γράφει ότι η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πάτελ σχεδιάζει να θέσει σε εφαρμογή ένα νέο σύστημα παροχής ασύλου το οποίο θέτει τους ευάλωτους πρόσφυγες στον κίνδυνο της απέλασης όπως προειδοποίησαν αρκετές ΜΚΟ.
Στη Γαλλία, η Humanite στον τίτλο της : «Κατάργηση τους χρέους για την Covid” και τονίζει ότι απέναντι στο δημόσιο χρέος το οποίο αύξησε δραματικά η πανδημία, στελέχη της Αριστεράς και οικονομολόγοι προχωρούν με δηλώσεις τους στην εφημερίδα στην αποδόμηση του αφηγήματος του ζητήματος αυτού. Σε άλλο δημοσίευμά της επισημαίνει ότι καθώς τα νοσοκομεία παραμένουν υπερκορεσμένα από τους ασθενείς με κορονοϊό στις περισσότερες περιοχές της χώρας τα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα θα ανοίξουν τον Απρίλιο προκειμένου να προχωρήσει το πρόγραμμα εμβολιασμού των Γάλλων πολιτών το οποίο έχει καθυστερήσει πολύ.
Στη Γερμανία η «Süddeutsche Zeitung» αναφερόμενη στην επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ σε βάρος της Κίνας για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων της μειονότητας των Ουιγούρων εστιάζει στην πλευρά του Πεκίνου. Επισημαίνει ότι «ως αντίδραση στις ευρωπαϊκές κυρώσεις το Πεκίνο τιμωρεί ευρωπαίους πολιτικούς, επιστήμονες και ερευνητικά ιδρύματα. Οι κυρώσεις δεν πρέπει να θεωρηθούν ως απειλή εναντίον προσώπων. Αποτελούν επίθεση σε όλη την ΕΕ, στις θεμελιώδεις αξίες της και την ελευθερία. Το Πεκίνο κατηγορεί την ΕΕ ότι αμφισβητεί την κυριαρχία του. Στην πραγματικότητα, το κινεζικό καθεστώς προσπαθεί να αναγκάσει την ΕΕ να συμμετάσχει με το ζόρι στη διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας και τονίζει ότι η κλιμάκωση της διαμάχης πρέπει να λειτουργήσει ως αφύπνιση για την Ευρώπη».
Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού τις ΗΠΑ τέλος, οι Financial Times γράφουν στον κεντρικό τους τίτλο «Οι πλημμύρες επιδεινώνονται στην Αυστραλία» με το σχετικό ρεπορτάζ να αναφέρει ότι οι καταρρακτώδεις ασταμάτητες βροχές έχουν αφανίσει σπίτια, έχουν καταστρέψει δρόμους και έχουν οδηγήσει στο θάνατο δεκάδων χιλιάδων ζώων στην σφοδρότερη κακοκαιρία εδώ και περισσότερο από μισό αιώνα και έχουν επηρεάσει δραματικά τη ζωή τουλάχιστον δέκα εκατομμυρίων ατόμων σε μια περιοχή μεγάλη όσο η Αλάσκα.