Ατίθασοι έφηβοι, μαύροι καουμπόηδες και οσκαρικά φιλμ

Τα σινεμά της Ελλάδας είναι κλειστά μέχρι νεωτέρας – μας λείπουν, ανυπομονούμε να ξανανοίξουν, αλλά προς το παρόν βολευόμαστε με εναλλακτικές για το σπίτι. Δείτε τις φρέσκες επιλογές γι’ αυτή την εβδομάδα: «Το καλοκαίρι του ’85» του Φρανσουά Οζόν, ένα αφιέρωμα με 70 σπουδαία φιλμ από τη συλλογή του Cinobo, «Ο επιστάτης» του Κέβιν Λούις, «Ο καουμπόι της ασφάλτου» του Ρίκι Στάουμπ, «Παρίσι, Τέξας» του Βιμ Βέντερς


«Το καλοκαίρι του ’85» («Été 85»)
του Φρανσουά Οζόν

Είναι... το καλοκαίρι του ’85 κι ο Αλέξις έχει βγει στη θάλασσα με τη βάρκα του – όταν κοντέψει να πνιγεί, θα τον σώσει ο Νταβίντ, ο φίλος και, πρωτόγνωρα, σύντροφος των ονείρων του. Ο πολυσχιδής Γάλλος σκηνοθέτης Φρανσουά Οζόν, με φιλμογραφία που κυμαίνεται από το μιούζικαλ-μαύρη κωμωδία «8 γυναίκες» ώς το καταγγελτικό «Θέλημα Θεού» του 2018, μοιράζεται αναμνήσεις από τη δική του εφηβεία, λαμπερή, ηλιόλουστη, μαζί σκοτεινή, φοβισμένη, μέσα στη δεκαετία του AIDS αλλά και της πλούσιας κόμης, των στενών τζιν, της ολοζώντανης ελπίδας για ευτυχία.

Η ταινία προβάλλεται online στο 21ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, που διεξάγεται ώς τις 14 Απριλίου, στη διεύθυνση festivalfilmfrancophone.gr.

Το φετινό φεστιβάλ περιλαμβάνει 21, ισάριθμες με τα χρόνια του, πρεμιέρες για το ελληνικό κοινό, ταινίες από τη φρεσκότατη σοδειά του γαλλόφωνου σινεμά, κλασικές ταινίες επιλεγμένες από Ελληνες δημιουργούς με carte blanche επιλογής, συνεργασίες με ελληνικά και γαλλικά φεστιβάλ, αλλά και διαδικτυακές συναντήσεις με συντελεστές των φιλμ, από τον Λαμπέρ Γουιλσόν ώς, καλή ώρα, τον Φρανσουά Οζόν κι από τη Βαλερί Ντονζελί ώς τον Ντενί Πονταλιντές.


Cinoboscars

Η περσινή χρονιά, μια ανάσα πριν από την πανδημία, και ο θρίαμβος των «Παράσιτων» του Μπονγκ Τζουν-χο απέδειξαν ότι τα Οσκαρ στέκονται φιλόξενα απέναντι και στις καλλιτεχνικές και όχι μόνο τις τρανταχτά εμπορικές ταινίες. Από αυτήν την παρακαταθήκη, βραβευμένων με Οσκαρ καλλιτεχνικών ταινιών, το Cinobo συνθέτει ένα αφιέρωμα με 70 σπουδαία φιλμ από τη συλλογή του (από το «Million Dollar Baby» (φωτ.) του Κλιντ Ιστγουντ ώς το προπέρσινο «Μη χαμηλώνεις το βλέμμα» του Φλόριαν Χένκελ φον Ντόνερσμαρκ), κλασικά, ανεξάρτητα και πολύγλωσσα, που κέρδισαν την εκτίμηση και τις ψήφους της Αμερικανικής Ακαδημίας.

Το αφιέρωμα ξεκινά στις 12 Απριλίου στο Cinobo.


«Ο επιστάτης» («Willy’s Wonderland»)
του Κέβιν Λούις

Οταν το αυτοκίνητό του χαλάει, ένας μοναχικός άντρας δέχεται, από ανάγκη, να αναλάβει χρέη επιστάτη σ’ ένα εγκαταλελειμμένο κέντρο οικογενειακής διασκέδασης με αντάλλαγμα την επισκευή του αυτοκινήτου του. Σύντομα όμως θα καταλάβει πως στα παιχνίδια του πάρκου Willy’s Wonderland κατοικούν δαιμονικά πνεύματα που τον καταδιώκουν. Διαβολεμένα animatronics εναντίον Νίκολας Κέιτζ και μαντέψτε ποιος θα κερδίσει: εμείς, το κέφι μιας ταινίας γενναιόδωρα υπερβολικής και διασκεδαστικής.

Η ταινία προβάλλεται on demand (για συνδρομητές με ή χωρίς αποκωδικοποιητή) στο Vodafone TV.


«Ο καουμπόι της ασφάλτου» («Concrete Cowboy»)
του Ρίκι Στάουμπ

Ο έφηβος Κόουλ είναι... ατίθασος. Οταν αποβληθεί και από το νέο του σχολείο στο Ντιτρόιτ, όπου ζει με τη μητέρα του, θα αναγκαστεί, ως τιμωρία, να πάει να ζήσει με τον πατέρα του στη Φιλαδέλφεια. Εκείνος, ο Χαρπ, αποστασιοποιημένος από την αρχή από τη ζωή του γιου του, πρώην κατάδικος, ζει ως σύγχρονος καουμπόης, φροντίζοντας τα άλογα σ’ ένα στάβλο σε μια υποβαθμισμένη περιοχή της πόλης που ετοιμάζεται για οικιστική ανάπτυξη.

Μια ταινία συμβατική μεν, αλλά συγκινητική και κατατοπιστική, αφιερωμένη στους πραγματικούς τελευταίους μαύρους καουμπόηδες στην Αμερική – βλέπεται ακόμα πιο απολαυστικά, χάρη στις ερμηνείες του Κέιλεμπ ΜακΛάφλιν και, φυσικά, του Ιντρις Ελμπα στον ρόλο του πατέρα. Η ταινία είναι διαθέσιμη στο Netflix με ελληνικούς υπότιτλους.


«Παρίσι, Τέξας» («Paris, Texas»)
του Βιμ Βέντερς

Η άνοιξη ήρθε και μαζί η μελαγχολία της, ο ήλιος της, η αβεβαιότητά της φέρνουν την επιβεβλημένη θέαση του αριστουργήματος του Βιμ Βέντερς του 1984 «Παρίσι, Τέξας», την ιστορία του Τράβις που, επιστρέφοντας μετά από τέσσερα χρόνια στο πουθενά, προσπαθεί να ξανασυνδεθεί με την οικογένεια και τις αναμνήσεις του. Ο αξέχαστος Χάρι Ντιν Στάντον συναντά την αισθησιακή Ναστάζια Κίνσκι. Η ταινία προβάλλεται από τη StraDa Films στην iplatforma.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Για ακόμα μία φορά, ο κ. Μητσοτάκης επέδειξε τη γνωστή «αλαζονεία του 41%»

"Η αλαζονεία, από την άλλη, δεν μπορεί να κρύψει τη συνειδητοποίηση της διαρκούς φθοράς της …