Σύγκρουση για την ψήφο των αποδήμων μετά τον κυβερνητικό αιφνιδιασμό

ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI

Η κυβέρνηση, με νομοσχέδιο που φέρνει στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, επιχειρεί να καταργήσει τους περιορισμούς στην ψήφο των αποδήμων που είχαν νομοθετηθεί διακομματικά, επικαλούμενη δηλώσεις της αρμόδιας για θέματα Απόδημου Ελληνισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεοδώρας Τζάκρη. Ρελάνς από το κόμμα της Κουμουνδούρου που αποκρούει το «πυροτέχνημα Βορίδη» καταθέτοντας τροπολογία που επαναλαμβάνει την αρχική του πρόταση.

Νέα νομοθετική ρύθμιση για την ψήφο των αποδήμων εισηγείται ο υπουργός Εσωτερικών, αίροντας όλους τους περιορισμούς του προηγούμενου νόμου (Δεκέμβριος 2019) και δίνοντας δικαίωμα ψήφου από τον τόπο κατοικίας τους σε όλους τους απόδημους με μόνη προϋπόθεση την εγγραφή τους στους εκλογικούς καταλόγους!

Ο Μάκης Βορίδης προανήγγειλε (MEGA) πως το σχέδιο νόμου θα προβλέπει κατάργηση των περιορισμών που έχουν τεθεί για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος του απόδημου Ελληνισμού και την σκυτάλη πήρε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη που εξήγησε πως «αυτό που προτείνεται προς κατάργηση «είναι η προϋπόθεση παραμονής δύο ετών στην Ελλάδα κατά την τελευταία 35ετία και η υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης κατά το τρέχον ή το προηγούμενο έτος».

Σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει την κυβερνητική απόφαση, ο υπουργός επικαλέστηκε δηλώσεις της αρμόδιας για θέματα Απόδημου Ελληνισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεοδώρας Τζάκρη στον «Εθνικό Κήρυκα» και κάλεσε το κόμμα της Κουμουνδούρου να αποδεχτεί τις αλλαγές και να υπερψηφίσει την κατάργηση των περιορισμών

Ωστόσο, ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Κώστα Ζαχαριάδης, φρόντισε να κόψει τη φόρα του «γαλάζιου» υπουργού τονίζοντας (MEGA) ότι η κυβέρνηση εργαλειοποιεί τη διαδικασία και επιθυμεί να ανοίξει την συζήτηση για να κάνει μικροκομματικά παιχνίδια.

Η δήλωση της Τζάκρη

Η βουλευτής αφού αρχικά υπερασπίστηκε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που βασίζεται στο ιταλικό μοντέλο επιτέθηκε στην κυβέρνηση Μητσοτάκη αναφέροντας ως «μύθευμα» ότι η Κουμουνδούρου επέβαλε περιορισμούς στην ψήφο των κατοίκων του εξωτερικού. Τόνισε παράλληλα ότι το κόμμα που εκπροσωπεί «άνοιξε», μετά από δεκαετίες, το 2018, το θέμα της ψήφου των Ελλήνων της Διασποράς.

Η δήλωση της Θ. Τζάκρη που προκάλεσε αναστάτωση και στάθηκε αφορμή για να «πατήσει» η κυβέρνηση στην νομοθετική πρωτοβουλία ήταν ότι: «Οχι μόνο θα δώσουμε τη μάχη για την άρση των περιορισμών, αλλά και θα τους καταργήσουμε αμέσως μόλις επιστρέψουμε στη διακυβέρνηση της χώρας».

Άμεσα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τοποθετήθηκε σχετικά με κοινή ανακοίνωση των αρμόδιων στελεχών.

«Εμείς, μολονότι θεωρούσαμε ορθότερη την χωρίς διακρίσεις και περιορισμούς δική μας πρόταση, όπως τόνισε και η κα Τζάκρη αλλά επέλεξε να διαβάσει αποσπασματικά ο κ. Βορίδης, υπερψηφίσαμε το νόμο για την διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων, όπως διαμορφώθηκε μετά από παρεμβάσεις και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, παρά τις προφανείς αδυναμίες του, γιατί θέλαμε να έχουν φωνή και ψήφο οι Έλληνες του εξωτερικού» ανέφεραν οι Γιώργος Κατρούγκαλος, Θεοδώρα Τζάκρη και Κώστας Ζαχαριάδης.


Για να περάσει το νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο Βορίδη για να γίνει νόμος του κράτους χρειάζεται 200 ψήφους. Αθροιστικά Ν.Δ., ΚΙΝ.ΑΛΛ. .και Ελληνική Λύση διαθέτουν 190 βουλευτές. Με διαφαινόμενη την άρνηση του ΚΚΕ και του ΜΕΡΑ25 αλλά και το «όχι« του ΣΥΡΙΖΑ, δεν συγκεντρώνει την απαραίτητη πλειοψηφία.

Η τροπολογία που καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ

1. Τέσσερις έδρες βουλευτών Επικρατείας κατανέμονται για την εκπροσώπηση των Ελλήνων που είναι μόνιμα εγκατεστημένοι στο εξωτερικό, ανά μία στις εξής γεωγραφικές ενότητες:

α) Ευρώπης

β) Βόρειας, Κεντρικής και Νότιας Αμερικής

γ) Χωρών Ωκεανίας - Άπω Ανατολής και

δ) Υπολοίπων χωρών

Η ψηφοφορία γίνεται αυτοτελώς με ενιαίο ψηφοδέλτιο σε κάθε μία από τις γεωγραφικές  αυτές ενότητες, χωρίς άλλους περιορισμούς από την ιδιότητα του Έλληνα πολίτη και την μόνιμη εγκατάσταση στη συγκεκριμένη γεωγραφική ενότητα, η οποία βεβαιώνεται από την οικεία προξενική αρχή.

2. Με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται μετά από κοινή πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών και Εξωτερικών, μετά από γνώμη του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, ρυθμίζεται η διεξαγωγή της ψηφοφορίας και κάθε άλλη λεπτομέρεια εφαρμογής της παρούσας ρύθμισης.

3. Κάθε αντίθετη γενική ή ειδική διάταξη νόμου καταργείται.

 


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Ελλάδα: Χρηματοδότηση 14,3 εκατ. ευρώ από τη Νορβηγία

Η νορβηγική κυβέρνηση χρηματοδοτεί το 97% με τα υπόλοιπα να χορηγούνται από την Ισλανδία και …