Η συνάντηση Δένδια-Τσαβούσογλου και το μενού του ιφτάρ εν μέσω τουρκικών προκλήσεων

Η επίσκεψη του Νίκου Δένδια στις 14 Απριλίου στην Αγκυρα θεωρείται πως έχει ιδιαίτερη σημασία για τη συνέχιση των επαφών Ελλάδας – Tουρκίας αλλά και για τη συνέχιση της αποκλιμάκωσης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Τετάρτης. Και οι δύο πλευρές επιθυμούν το ταξίδι του κ. Δένδια να έχει θετική έκβαση και να συζητηθούν τα θέματα που απασχολούν τις δύο χώρες. Αυτό δεν σημαίνει πως ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δεν θα θέσει τις διεκδικήσεις και τις απόψεις της τουρκικής κυβέρνησης.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Τουρκία, ο υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί και στην Κωνσταντινούπολη και θα επισκεφθεί το Φανάρι για να συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Ο κ. Δένδιας αναμένεται πρώτα να φθάσει στην Πόλη και αργότερα θα ταξιδέψει στην τουρκική πρωτεύουσα. Ωστόσο, οι αλλαγές στο πρόγραμμα δεν αποκλείονται.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Τσαβούσογλου αναμένεται να θέσει τα περισσότερα θέματα που απασχολούν την Αγκυρα, τα οποία ετέθησαν και στις πολιτικές διαβουλεύσεις, αλλά και σε προηγούμενες συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών. Θα συζητηθούν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και οι διαφορές των δύο χωρών στο ζήτημα της υφαλοκρηπίδας, όμως στη συζήτηση ενδέχεται να τεθούν και μειονοτικά ζητήματα. Παράλληλα, μεγάλο μέρος της συζήτησης αναμένεται να αφιερωθεί και στο Κυπριακό και στη στάση που θα τηρήσουν Αθήνα και Άγκυρα στο ζήτημα αυτό κατά τη διάρκεια της άτυπης διάσκεψης που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Απριλίου στη Γενεύη. Πάντως, η Τουρκία σε κάθε επίπεδο έχει ξεκαθαρίσει πως στο συγκεκριμένο ζήτημα η μόνη ρεαλιστική λύση είναι «τα δύο κράτη».

Μετά τη συνάντηση, Τσαβούσογλου και Δένδιας αναμένεται να δειπνήσουν μαζί στο «ιφτάρ», το δείπνο των μουσουλμάνων κατά τη διάρκεια της νηστείας του Ραμαζανιού. Σημειώνεται ότι η πρόσκληση σε «ιφτάρ» θεωρείται ιδιαίτερη τιμή για τους καλεσμένους.

Πάντως, ενώ η Αγκυρα περιμένει να υποδεχθεί τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ κατηγόρησε την Ελλάδα και έθεσε όλα τα ζητήματα που διεκδικεί η Τουρκία, από την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών μέχρι την αμφισβήτηση του ελληνικού εναέριου χώρου. Ο ίδιος υποστήριξε πως «η Ελλάδα έχει μοναδικές πρακτικές σε διεθνές και ιστορικό επίπεδο. Τα χωρικά ύδατά τους είναι 6 μίλια, αλλά λένε “ο εναέριος χώρος είναι 10 μίλια”. Εφαρμόζεται κάτι τέτοιο στον κόσμο; Το αποκαλούμε σεβασμό στις διεθνείς συνθήκες. Η Λωζάννη και το Παρίσι είναι διεθνείς συμφωνίες, σωστά; Σε αυτές τις συμφωνίες αναφέρεται πως “23 νησιά δεν μπορούν να στρατιωτικοποιηθούν”. Εξοπλίζετε τα 16 και μετά λέτε “Οι Τούρκοι μάς προκαλούν”. Διεκδικούν 40.000 τ.χλμ. θαλάσσιας δικαιοδοσίας για το Καστελλόριζο, μια περιοχή 10 τ.χλμ. σε απόσταση 1.950 μέτρων από την Τουρκία. Τι είδους λογική είναι αυτή; Οταν λέμε “όχι” σε αυτό, κλιμακώνουμε την ένταση;»

Ο κ. Ακάρ έδειξε ενοχλημένος και από το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας και με προσβλητικό ύφος ανέφερε: «Περιμένουμε από τους Ελληνες γείτονές μας να μην κραυγάζουν, εμπιστευόμενοι άλλους, αλλά να ενεργούν σύμφωνα με το ανάστημα και το εκτόπισμά τους. Η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας είναι γνωστή. Κάνει τη μεγαλύτερη ζημιά στον λαό της ξοδεύοντας τόσο πολλά χρήματα σε εξοπλισμούς. Είναι μαθηματικά λάθος να επιδίδονται σε κούρσα εξοπλισμών. Αυτή η εξίσωση δεν αλλάζει με 3-5 όπλα ή αεροπλάνα».

Ο στόχος της Αγκυρας
Βασικός στόχος της Αγκυρας είναι να διαχωρίσει τις σχέσεις Τουρκίας – Eυρωπαϊκής Eνωσης με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αυτό έχει καταγραφεί και στο κείμενο του Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας, όπως και σε πολλές δηλώσεις αξιωματούχων. Αυτός είναι και ο λόγος που στη συνάντηση του Ερντογάν με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ επικράτησε θετικό κλίμα, εκτός από το ζήτημα της ταξιθεσίας. Ομως, σε επίπεδο ρητορικής εναντίον της Ελλάδας δεν έχει παρατηρηθεί κάποια αλλαγή μέχρι στιγμής, με τον υπουργό Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ να δηλώνει πως τα τουρκικά γεωτρύπανα και τα σεισμογραφικά θα επανεμφανιστούν σύντομα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Εν τω μεταξύ, στην Αγκυρα παρατηρούν με ιδιαίτερη προσοχή την προσπάθεια επαναπροσέγγισης της Ελλάδας με τη Λιβύη και την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τρίπολη, τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι αλλά και τη χθεσινή επίσκεψη του Νίκου Δένδια στη Βεγγάζη. Λίγες ώρες μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ελλάδας στη Λιβύη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέφερε τη θεωρία της «Γαλάζιας Πατρίδας», όπως έκανε αναφορά και στο μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης για τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών ευθύνης.

«Χαιρετίζω τα μέλη του ναυτικού μας που για πολλούς μήνες είναι στη θάλασσα, κυματίζουν τη σημαία μας και προστατεύουν τη “Γαλάζια Πατρίδα” μας. Και δεν αφήνουν περιθώριο σε όσους έχουν βλέψεις στα συμφέροντα και στα δικαιώματά μας. Mε τη συμφωνία ασφάλειας και συνεργασίας που υπογράψαμε με τη Λιβύη, όπως και με τη συμφωνία καθορισμού περιοχών θαλάσσιας ευθύνης, εξασφαλίσαμε τα δικαιώματα στον φυσικό πλούτο των δύο χωρών στη Μεσόγειο», δήλωσε ο κ. Ερντογάν.

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται έντονη κινητικότητα της Τουρκίας στις επαφές της με την κυβέρνηση της Τρίπολης.

Πηγή: Καθημερινή


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Τ. Θεοδωρικάκος: Έλεγχοι σε πάνω από 10.000 κωδικούς και σε περισσότερες από 100 αλυσίδες καταστημάτων

Επίσκεψη του Υπουργού Ανάπτυξης σε καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας. «Μέλημά μας η στήριξη της …