Δήμαρχος Οροπεδίου: Δεν θα επιτρέψουμε καμία βεβήλωση στον τάφο του Αντ. Παπαδάκη

Θέση για τον αποχαρακτηρισμό από ταφικό μνημείο του τάφου του εθνικού ευεργέτη και αρχηγού της Κρητικής Επανάστασης Αντωνίου Φ. Παπαδάκη, που βρίσκεται στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, πήρε ο δήμαρχος οροπεδίου Λασιθίου, Γιάννης Στεφανάκης.

Ο κ. Στεφανάκης τονίζει πως ως δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου (ο Αντ. Παπαδάκης γεννήθηκε στο Ψυχρό του Οροπεδίου) «θεωρώ ότι οποιεσδήποτε παρεμβάσεις επί της αρχικής μορφής του ταφικού μνημείου του Μεγάλου Εθνικού Ευεργέτη και Αρχηγού της Κρητικής Επανάστασης Αντωνίου Φ. Παπαδάκη στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών είναι ακραίες πράξεις βεβήλωσης και προσβολής τόσο της μνήμης Του όσο και των αγωνιστών για την απελευθέρωση της Ελλάδος και των θυμάτων της ναζιστικής κατοχής, Ελλήνων και Ελλήνων Εβραίων».

Όπως τονίζει ο ίδιος, «οφείλουμε να ενεργήσουμε αναλόγως προκειμένου να διαφυλάξουμε την Πολιτιστική μας Κληρονομιά  και την Ελληνική Μνήμη για τον Μεγάλο καταγόμενο από την Κρήτη, Εθνικό μας Ευεργέτη ο οποίος απεβίωσε χωρίς απογόνους καθώς είχε αφιερώσει τη ζωή του στην απελευθέρωση της Ελλάδας, μέσα από την Παιδεία τον Πολιτισμό και τους Αγώνες».

Ο δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου, Γιάννης Στεφανάκης

Ο κ. Στεφανάκης κατηγορεί το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ότι «διατηρεί ακόμα την προτομή του Αντωνίου Φ. Παπαδάκη κρυμμένη επιδεικτικά σε ένα διάδρομο και πίσω από μία πόρτα, αντί της αρχικής περίοπτης θέσης απέναντι από την επίσημη αίθουσα τελετών,  ενώ παράλληλα εξακολουθεί να εισπράττει εκατομμύρια ετησίως από την περιουσία του Αντωνίου Φ. Παπαδάκη».

Παράλληλα, θεωρεί βεβήλωση το γεγονός ότι έχει προστεθεί η προτομή και επιγραφή του καταδικασμένου από την Ελληνική Δικαιοσύνη μεταπολεμικά, δωσίλογου και συνεργάτη των Ναζιστών, Δεμέστιχα και καλεί το Υπουργείο Πολιτισμού «να απομακρύνει άμεσα την προτομή του καταδικασθέντος δωσίλογου και τα πρόσθετα στοιχεία, και να αποδώσει το ταφικό μνημείο στον Εθνικό μας Ευεργέτη, όπως αρμόζει».

Υπενθυμίζεται ότι για το θέμα ξέσπασε σάλος όταν ο δικηγόρος του Μένιου Φουρθιώτη ευχαρίστησε δημόσια, με ανάρτηση στο facebook, τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη, για την προσωπική τους παρέμβαση στο θέμα της ανάκλησης του χαρακτηρισμού του τάφου του Αντ. Παπαδάκη ως ταφικό μνημείο (ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.», «Ο τάφος, το ευχαριστήριο και η “παρέμβαση Κ. Μητσοτάκη”»).

Ο Αντώνης Παπαδάκης

Ο Αντώνιος Φ. Παπαδάκης (1810 – 27 Δεκεμβρίου 1878) ήταν Έλληνας ευεργέτης του Εθνικού Πανεπιστημίου. Απέκτησε περιουσία στην Βεσσαραβία και όταν εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αθήνα, κληροδότησε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών το κτίριο της Πανεπιστημιακής Λέσχης και όλα τα άλλα περιουσιακά του στοιχεία για υποτροφίες σε φοιτητές.

Γεννήθηκε το 1810 στο Ψυχρό Λασιθίου, στην Κρήτη. Ο πατέρας του, ο παπάς Φραγκιάς Παπαδάκης, σφαγιάστηκε από τους Τούρκους το 1823 και ο μικρός Αντώνιος αιχμάλωτος μαζί με δύο αδέλφια του, τον Εμμανουήλ και τον Ιωάννη μεταφέρθηκαν αιχμάλωτοι στην Αλεξάνδρεια, όπου πουλήθηκαν ως σκλάβοι στην αυλή του Μεχμέτ Αλή Πασά, Αντιβασιλέα της Αιγύπτου. Ο Αντώνιος έφτασε στην Κωνσταντινούπολη και κατάφερε με την βοήθεια ενός Ρώσου να δραπετεύσει και να βγει στην Οδησσό μαζί με άλλους από την Κεφαλλονιά.

Πιθανόν όμως να απελευθερώθηκε από χρήματα που συγκεντρώθηκαν από την διενέργεια μεγάλου εράνου υπερ των Ελλήνων, «για την απελευθέρωση από τη φοβερή αιχμαλωσία στην Αίγυπτο χιλιάδων Ελλήνων αιχμαλώτων, και κυρίως για Χιώτες και Κρητικούς αιχμαλώτους.» απο την Ρωξάνδρα Στουρτζα, και τον Ρώσο πρίγκηπα Αλέξανδρο Galitzine που ήταν και υπουργός της Παιδείας. Εργάσθηκε στα κτήματα του διπλωμάτη και έμπιστου του Καποδίστρια Αλέξανδρου Στούρτζα (αδελφού της Ρωξάνδρας Στουρτζα που ήταν ο ανεκπλήρωτος έρωτας του Καποδίστρια, και εγγονή του Έλληνα ηγεμόνα της Μολδαβίας του πρίγκηπα Κωνσταντίνου Μουρούζη). Έμαθε τα ελληνικά γράμματα και έπιασε δουλειά σε ελληνικό τυπογραφείο της Οδησσού.

Μπήκε δε και στη γεωργική σχολή και σπούδασε γεωπονία. Αφού αποφοίτησε διορίστηκε διευθυντής στα κτήματα του Αλέξανδρου Στούρτζα στη Βεσσαραβία το 1833. Χάρη στις γεωπονικές του γνώσεις αύξησε πολύ το εισόδημα των κτημάτων και επεξέτεινε τις δραστηριότητες του εργοδότη του και στον τομέα της κτηνοτροφίας.

Απέκτησε αρκετά χρήματα για να επιστρέψει και να εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα. Εγκαταστάθηκε στην Αθήνα το 1848, και έτσι ως Έλληνας πολίτης έζησε βίο λιτό ευεργετώντας την πατρίδα του.

Αργότερα ψάχνοντας την τύχη των δύο χαμένων αδελφών του, ανακάλυψε ότι ήταν στην Αλεξάνδρεια και είχαν ασπασθεί τον Μωαμεθανισμό. Ο μεγαλύτερος από αυτούς, ο Εμμανουήλ, είχε μετονομαστεί Ισμαήλ και είχε γίνει ο περιβόητος στρατηγός Ισμαήλ πασάς Παπαδάκις γνωστός ως Ismail Selim Pasha (1809 – 1867). Επίσης, ο Ισμαήλ διετέλεσε και Υπουργός των Στρατιωτικών της Αιγύπτου. Ο μικρότερος αδελφός Ανδρέας είχε γίνει ο Αρχηγός Χωροφυλακής στην Αλεξάνδρεια. Σε επικοινωνία τους τα τρία αδέρφια αλληλοαναγνωρίστηκαν.

Απεβίωσε στις 27 Δεκεμβρίου 1878.

Διέθεσε το ποσό των οκτακοσίων και πλέον χιλιάδων δραχμών για τη μόνιμη χορήγηση δέκα υποτροφιών σε νέους και νέες από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Κληροδότημά του είναι, επίσης, το κτήριο της Πανεπιστημιακής Λέσχης επί των οδών Ιπποκράτους και Ακαδημίας. Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών έθεσε ως δείγμα τιμής μαρμάρινη προτομή του Παπαδάκη στη μεγάλη αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς επίσης ανήγειρε προτομή του στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών (είναι δίπλα στη Κοιμωμένη του Χαλεπά-Σοφία Αφεντάκη).

Ο Α.Φ. Παπαδάκης ήταν φυσικά ευεργέτης και του τόπου του, του Λασιθίου. Ίδρυσε το Ελληνικό ΣΧολείο Ψυχρού (Παπαδάκειο Σχολείο) και συνέβαλε αποφασιστικά στη δημιουργία του “Καμπάνειου Πολυτεχνείου”, δηλαδή του Τεχνικού Σχολείου Ψυχρού.


Αναλυτικά η παρέμβαση του δημάρχου Οροπεδίου Λασιθίου, Γ. Στεφανάκη:

«Οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού εισηγούνται εγγράφως και προς το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου στις 30 Μαρτίου 2021 σχετικά με την αποκατάσταση του ταφικού μνημείου του Μεγάλου Εθνικού Ευεργέτη και Αρχηγού της Κρητικής Επανάστασης Αντωνίου Φ. Παπαδάκη στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει σχετικά με το μνημείο:

 «…μεταγενέστερες επεμβάσεις αλλοιώνουν την αρχική σύνθεση και το πρωτότυπο έργο του γλύπτη που χαρακτηρίστηκε ως μνημείο, αποτελούν στοιχεία ξένα με το θεματικό και συμβολικό περιεχόμενο και πρέπει με τον κατάλληλο τρόπο να απαλειφθούν..»

Έξι ημέρες μετά στις 5 Απριλίου 2021, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού δυστυχώς ανακαλεί την εισήγηση του, περί αποκατάστασης του μνημείου του Αντωνίου Φ. Παπαδάκη.

Παράλληλα, Καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, πανηγυρίζει στα κοινωνικά δίκτυα ευχαριστώντας προσωπικά τον Πρωθυπουργό και την Υπουργό Πολιτισμού, αλλά και κυβερνητικούς παράγοντες για το προσωπικό τους ενδιαφέρον στην οικογενειακή του υπόθεση.

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών μοναδικός κληρονόμος του συνόλου της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Αντωνίου Φ. Παπαδάκη βάσει της διαθήκης του, έλαβε σαφή εντολή για την συνέχιση του έργου του Μεγάλου Ευεργέτη, στην Παιδεία τον Πολιτισμό και του Αγώνες για την απελευθέρωση και ανήγειρε με δικές του δαπάνες το Ταφικό Μνημείο στο κεντρικότερο σημείο του Α’ Νεκροταφείου Αθηνών που τόσο λόγω της θέσης όσο και της σύνθεσης του μνημείου είναι ανυπολόγιστης αξίας. Το Πανεπιστήμιο σήμερα κωφεύει για το μνημείο. 

Επίσης το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών διατηρεί ακόμα την προτομή του Αντωνίου Φ. Παπαδάκη κρυμμένη επιδεικτικά σε ένα διάδρομο και πίσω από μία πόρτα, αντί της αρχικής περίοπτης θέσης απέναντι από την επίσημη αίθουσα τελετών,  ενώ παράλληλα εξακολουθεί να εισπράττει εκατομμύρια ετησίως από την περιουσία του Αντωνίου Φ. Παπαδάκη.

Ο Μεγάλος Εθνικός Ευεργέτης και Αρχηγός της Κρητικής Επανάστασης και Πολιτικός Αρχηγός Αντώνιος Φ. Παπαδάκης γεννήθηκε στο Ψυχρό του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου στην σκιά του Δικταίου Άντρου μυθολογικού τόπου γέννησης του Δία, όπου το 1855 ανέγειρε με δαπάνες του, το πρώτο Αλληλοδιδακτικό Δημοτικό Σχολείο και το 1874 ανέγειρε και ίδρυσε το πρώτο Ακαδημαϊκό Ίδρυμα της Κρήτης, το Πολυτεχνείο στο Ψυχρό. Επίσης με δαπάνες του δημιουργήθηκε η Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Ηρακλείου (μετέπειτα Βικελαία) και με χρηματοδότηση από την περιουσία του ολοκληρώθηκε το μοναδικό στην Κρήτη για την εποχή εκείνη Γυμνάσιο  στο Ηράκλειο, ως η κοντινότερη πόλη στη γενέτειρά του, το Ψυχρό Οροπεδίου Λασιθίου.

Επειδή θεωρούμε ότι κανείς Κρατικός Λειτουργός ή Υπάλληλος δεν θα επέλεγε ένα δωσίλογο από ένα Εθνικό Ευεργέτη καλούμε το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού να βγει από την πλάνη στην οποία βρίσκεται, να απομακρύνει άμεσα την προτομή του καταδικασθέντος δωσίλογου και τα πρόσθετα στοιχεία, και να αποδώσει το ταφικό μνημείο στον Εθνικό μας Ευεργέτη,  όπως αρμόζει.

Ως Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου θεωρώ ότι οποιεσδήποτε παρεμβάσεις επί της αρχικής μορφής του ταφικού μνημείου του Μεγάλου Εθνικού Ευεργέτη και Αρχηγού της Κρητικής Επανάστασης Αντωνίου Φ. Παπαδάκη στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών είναι ακραίες πράξεις βεβήλωσης και προσβολής τόσο της μνήμης Του όσο και των αγωνιστών για την απελευθέρωση της Ελλάδος και των θυμάτων της ναζιστικής κατοχής, Ελλήνων και Ελλήνων Εβραίων.

Οφείλουμε να ενεργήσουμε αναλόγως προκειμένου να διαφυλάξουμε την Πολιτιστική μας Κληρονομιά  και την Ελληνική Μνήμη για τον Μεγάλο καταγόμενο από την Κρήτη, Εθνικό μας Ευεργέτη ο οποίος απεβίωσε χωρίς απογόνους καθώς είχε αφιερώσει τη ζωή του στην απελευθέρωση της Ελλάδας, μέσα από την Παιδεία τον Πολιτισμό και τους Αγώνες. Απόγονοί Του είμαστε ΟΛΟΙ μας.

Η Δημοτική Αρχή του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την επανάσταση, έχει αποφασίσει να αποδώσει τιμές,  να τελέσει μνημόσυνο και να καταθέσει στέφανο νίκης και μνήμης στο ταφικό μνημείο του Μεγάλου Εθνικού  Ευεργέτη και ουσιαστικό Πολιτικό Αρχηγό της Κρητικής Επανάστασης του 1866-1869 Αντώνιο Φ. Παπαδάκη, τιμώντας τη μνήμη  και την προσφορά Του. Ωστόσο αυτό είναι αδύνατον καθώς το μνημείο είναι βεβηλωμένο και έχει προστεθεί η προτομή και επιγραφή του καταδικασμένου από την Ελληνική Δικαιοσύνη μεταπολεμικά, δωσίλογου και συνεργάτη των Ναζιστών, Δεμέστιχα.

Επισημαίνουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε και δε γίνεται ανεκτή η οποιαδήποτε ανοχή εμπλεκόμενων φορέων, θεσμών ή προσώπων που οδήγησε στη βεβήλωση του μνημείου.

Καλούμαστε να επιλέξουμε, μεταξύ του Μεγάλου Εθνικού Ευεργέτη και Ήρωα ή του καταδικασμένου δωσίλογου στρατηγού υπουργού εσωτερικών του Τσολάκογλου και συνεργάτη στην κατοχή των ναζιστών.

Δίλημμα  δεν υπάρχει,

καλούμε τον Κρητικό λαό, δια των εκπροσώπων του, με πρώτο τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη που ήδη αποδέχθηκε την πρόταση του Δήμου να συμμετέχει στην έκδοση ψηφίσματος για την αποκατάσταση του Ταφικού Μνημείου και την απόδοση του αποκλειστικά στην μνήμη του Μεγάλου Κρητικού Εθνικού Ευεργέτη Αντωνίου Φ. Παπαδάκη».  


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Συνεδριάζει αύριο η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Συνεδριάζει αύριο στις 3:00 μ.μ. η Πολιτική Γραμματεία …