Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, ένα όνειρο απατηλό...

Το προωθούμενο νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, το οποίο θα αντικαταστήσει τον παρωχημένο κανονισμό του Δουβλίνου, δεν παίρνει ούτε λίγο βάρος από τις πλάτες των χωρών πρώτης υποδοχής όπως εξήγγειλε φιλόδοξα η ελληνική κυβέρνηση ● Ετσι το Μαξίμου ανοίγει διάλογο με τα κοινοβουλευτικά κόμματα για να αναγάγει το μεταναστευτικό σε εθνική υπόθεση, την ώρα που εφαρμόζει τις πιο ακραίες αντιπροσφυγικές πολιτικές

Ενημέρωση και συζήτηση με τα κοινοβουλευτικά κόμματα επιδιώκει τώρα η κυβέρνηση εν όψει της δυσκολίας που αντιμετωπίζει να περάσει τις θέσεις της στη διαπραγμάτευση για το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, το οποίο προορίζεται να αντικαταστήσει τον μη λειτουργικό κανονισμό του Δουβλίνου, χωρίς ωστόσο να θεσπίζει γενναίες μεταρρυθμίσεις στην κατεύθυνση της αλληλεγγύης προς τα κράτη πρώτης υποδοχής.

«Οι χώρες πρώτης υποδοχής, η Ελλάδα, τα πέντε ακριτικά νησιά του Αιγαίου δεν μπορούν να συνεχίσουν να σηκώνουν μόνα τους όλο το βάρος του μεταναστευτικού. Σε αυτές τις θέσεις επιζητούμε την εθνική συνεννόηση και τη μέγιστη δυνατή συναίνεση» σημείωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, ύστερα από τη συνάντηση που είχε με πρωτοβουλία του στο υπουργείο με τους αρμόδιους τομεάρχες των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Από αριστερά: Μάρκος Καραβίας, διοικητής υπηρεσίας Ασύλου, Πάτροκλος Γεωργιάδης, γ.γ. Μετανάστευσης και Νότης Μηταράκης, υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

Φαίνεται ότι κινδυνεύουν ν’ αποδειχτούν άλλη μία φορά ανεδαφικές οι προσδοκίες της κυβέρνησης, που πόνταρε σε δικαιότερη προς τη χώρα μας ευρωπαϊκή πολιτική λόγω και της παρουσίας του Ελληνα αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκης Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά. Ποιος δεν θυμάται άλλωστε τις όλο αυτοπεποίθηση δηλώσεις τού πρώην αναπληρωτή υπουργού Γιώργου Κουμουτσάκου ότι η Ελλάδα πρέπει πρώτα να γίνει το καλό παιδί της Ε.Ε. και να συμμορφωθεί με τις ευρωπαϊκές πολιτικές, ώστε να είναι σε θέση να διεκδικήσει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη; Πρόκειται για άλλη μια επικοινωνιακή φούσκα η οποία περνά τώρα στο πάνθεον των διαψεύσεων που συσσωρεύει η κυβερνητική πολιτική, αφήνοντας βέβαια παρακαταθήκη τις πιο ακραίες και απάνθρωπες αντιπροσφυγικές πολιτικές.

Αυτές τις πολιτικές που ο κ. Μηταράκης βαφτίζει κατ’ ευφημισμό επιτυχίες: «Εχουμε ανακτήσει τον έλεγχο, οι ροές διατηρούνται σταθερά μειωμένες, η αποσυμφόρηση των νησιών έχει προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό, το Ασυλο αντιμετωπίζει όλες τις παλιές εκκρεμότητες και ταυτόχρονα μειώνουμε τα βάρη και για την ενδοχώρα» δήλωσε. Επισήμανε ότι παραμένει η ανάγκη ενίσχυσης ενός Ευρωπαϊκού Πλαισίου Ασύλου, με κρίσιμα ζητήματα την ισόποση κατανομή της ευθύνης μεταξύ των κρατών-μελών, την προστασία των συνόρων, τη δημιουργία ευρωπαϊκού μηχανισμού επιστροφών, τη συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης και την πλήρης εφαρμογή της ευρωτουρκικής κοινής δήλωσης.

«Το μεταναστευτικό είναι εθνικό πρόβλημα και ως τέτοιο θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε όλα τα κόμματα μαζί ενωμένοι» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ν.Δ., Ιωάννης Λαμπρόπουλος, ξεχνώντας προφανώς τη στάση του κόμματός του επί σειρά ετών.

«Ζητάμε και απαιτούμε την πλήρη εφαρμογή ενός υποχρεωτικού μηχανισμού μετεγκαταστάσεων και διαχείρισης του προσφυγικού από την Ευρώπη με κοινή πολιτική για το άσυλο, την κατανομή των αιτούντων, αλλά και τις επιστροφές» σημείωσε από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Γιώργος Ψυχογιός. «Το νέο σύμφωνο, δυστυχώς, υπακούει στη λογική τού να μετατρέπει τις χώρες αυτές σε αποθήκες ψυχών και σε ασπίδα της Ευρώπης την Ελλάδα με δυσανάλογο βάρος για τις χώρες αυτές και τις τοπικές κοινωνίες και δηλώνουμε ότι σε αυτή τη λογική θα είμαστε απέναντι. Δεν θα επιτρέψουμε η χώρα να γίνει δεσμοφύλακας της Ευρώπης, δεν μπορούμε να αποδεχτούμε τις κλειστές δομές στα νησιά, οι οποίες προμηνύουν αυτήν την υπερσυγκέντρωση και την υπερσυσσώρευση» επισήμανε.

Για «εντελώς ετεροβαρές» σύμφωνο έκανε λόγο από το ΚΙΝ.ΑΛΛ. ο Γιώργος Καμίνης και διαπίστωσε ότι «έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε». Υπογράμμισε: «Το κυρίως ζητούμενο είναι να υπάρξει αλληλεγγύη υπέρ της Ελλάδας, να δεχτούν μετεγκατάσταση αιτούντων άσυλο και προσφύγων και επίσης να μην είναι τα νησιά μας του Βορείου Αιγαίου σε αυτή τη θέση. Ουσιαστικά να διαμορφώνεται μια τρίτη ταχύτητα στην Ε.Ε.».

«Το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης κινείται σε ακόμα πιο αντιδραστική κατεύθυνση. Εντείνει τα ζητήματα της καταστολής, των απελάσεων και του εγκλωβισμού χιλιάδων ανθρώπων στη χώρα μας» σημείωσε από το ΚΚΕ η Μαρία Κομνηνάκα.

«Η Ευρώπη αυτή τη στιγμή λειτουργεί και πάλι ως ο κακός ηγέτης που βάζει τη χώρα μας να γίνει ο χωροφύλακας της Ευρώπης» σημείωσε η Ευαγγελία Αμπάζη από το ΜέΡΑ25 και ζήτησε την κατάργηση της «κατάπτυστης», όπως τη χαρακτήρισε, ευρωτουρκικής κοινής δήλωσης, που αποτελεί το πρόβλημα και καθυστερεί τις λύσεις.

Τις γνωστές ακραίες ρατσιστικές θέσεις της Ελληνικής Λύσης, με τις οποίες είχε φλερτάρει στο παρελθόν η κυβέρνηση, για ακατοίκητα νησιά, κλείσιμο ΜΚΟ, ισόβια σε «λαθροδιακινητές» και δημογραφικό πρόβλημα διατύπωσε ο Κωνσταντίνος Χήτας.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Συντάξεις Δεκεμβρίου 2024. Ημερομηνίες πληρωμής ΙΚΑ, Δημοσίου, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ

Συντάξεις Δεκεμβρίου 2024. Ημερομηνίες πληρωμής των συνταξιούχων ΙΚΑ, Δημοσίου, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ. Πότε εμφανίζονται …