Μεϊμαράκης για 2015: Ο Τσίπρας έκανε κωλοτούμπα - Καμία συμφωνία για συγκυβέρνηση

Σαράντα χρόνια από την ένταξη της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η εκδήλωση που διοργάνωσε, με αφορμή και την Ημέρα της Ευρώπης, το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής (ΙΔΚΚ) σε συνεργασία με τη Γραμματεία Διεθνών Σχέσεων και Ε.Ε. της Νέας Δημοκρατίας, κινήθηκε ανάμεσα στις συνθήκες τότε, με την καθοριστική συμβολή του Κωνσταντίνου Καραμανλή, και τις προκλήσεις του σήμερα, όπως, άλλωστε, και ο ίδιος ο τίτλος της εκδήλωσης μαρτυρούσε: «Σαράντα χρόνια της Ελλάδας στην Ενωμένη Ευρώπη - Από την επέτειο, στην προοπτική». Ενώ κατά τη διάρκεια της δικής του παρέμβασης ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έδωσε αναλυτική απάντηση για τα γεγονότα του 2015, με αφορμή και όσα υποστηρίζει, σε βιβλίο του, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης για την επίμαχη περίοδο.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε βιντεοσκοπημένο μήνυμα του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ο οποίος στο σκέλος των ιστορικών στοιχείων επικαλέστηκε τη γνωστή ομιλία Καραμανλή, το «ανήκομεν εις την Δύσιν»: «είχε κατηγορηθεί για δυτικολατρεία, όμως, τελικά ο φυσικός χώρος της Ελλάδας είναι στην Ευρώπη. Και δεν υπάρχει Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα, όπως ο ίδιος έγραψε απευθυνόμενος τότε στην Ευρωπαϊκή ηγεσία. Γιατί για μας η Ευρώπη αποτελεί το σπίτι μας, το φυσικό μας χώρο, το χώρο των αξιών που πρεσβεύουμε αλλά και το χώρο στον οποίο θέλουμε να ζήσουμε. Θέλουμε μία Ευρώπη, η οποία να ισχυροποιείται, να προστατεύει, μία Ευρώπη της αλληλεγγύης, αλλά και μία Ευρώπη των υποχρεώσεων», επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο Μ. Βαρβιτσιώτης.

Ταυτοχρόνως ο αν. υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε και τα επιτεύγματα της περσινής χρονιάς, όπως το συντονισμό, «παρά τις αρχικές αρρυθμίες, απέναντι στην κρίση του κορονοϊού», επίσης το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο είναι «το μεγαλύτερο όπλο που έχει διατεθεί ποτέ στους Ευρωπαίους πολίτες».

Ενώ αναφέρθηκε και στην έναρξη του διαλόγου για το ποια Ευρώπη θέλουμε: «Ξεκινά σε λίγες μέρες - και θα το γιορτάσουμε στην Αθήνα στις 27 Μαΐου με την παρουσία της ευρωπαϊκής ηγεσίας - ο διάλογος για το μέλλον της Ευρώπης. Για το ποια Ευρώπη θέλουμε από εδώ και πέρα. Πώς η Ευρώπη θα ανταποκριθεί στη φιλοδοξία των πολιτών της που ζητούν περισσότερη Ευρώπη αλλά τελικά ο καθένας την βλέπει με διαφορετική σκοπιά. Γι' αυτό κι εμείς σχεδιάζουμε να μπούμε δυναμικά σε αυτόν τον ευρωπαϊκό διάλογο», σημείωσε και προσκάλεσε τους πολίτες να συμμετέχουν ενεργά στο διάλογο αυτό: «Η φωνή των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πολύ σημαντικό να ακουστεί. Και η φωνή των Ελλήνων είναι επίσης σημαντικό να ακουστεί. Διοργανώστε εκδηλώσεις, ανεβάστε τις στην πλατφόρμα είτε στην ευρωπαϊκή είτε στην ελληνική που θα ξεκινήσει κι αυτή να λειτουργεί» προέτρεψε χαρακτηριστικά.

Και έκλεισε με τη διαπίστωση, «στις 27 Μαΐου και όλη την επόμενη χρονιά θα είμαστε εδώ να συζητάμε. Θα είμαστε εδώ να συζητάμε για να καταλήξουμε στην εθνική μας πρόταση απέναντι στην διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης που θα σηματοδοτήσει το εφαλτήριο για την επόμενη φάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η εκδήλωση είχε ξεκινήσει με το χαιρετισμό του Τάσου Χατζηβασιλείου, βουλευτή Σερρών και γραμματέα Διεθνών Σχέσεων και Ε.Ε. της Νέας Δημοκρατίας: «Αυτή η Ευρώπη, αν και δικαίως γίνεται συχνά στόχος σκληρής κριτικής για τα κακώς κείμενα, είναι σαφές ότι έχει καταφέρει πολλά περισσότερα από όσα οι ιδρυτές της μπορούσαν να φαντασθούν πριν πολλές δεκαετίες. Η επέτειος της 40χρονης πορείας της πατρίδας μας στην Ευρώπη δίνει την εξαιρετική ευκαιρία να θυμηθούμε την ουσία του ενωσιακού εγχειρήματος. Δεν πρέπει να ξεχνούμε οι νεότερες γενιές ότι η Ε.Ε. είναι η απάντηση σε εκατονταετίες σκληρού πολέμου με εκατομμύρια θύματα στην ήπειρό μας».

Και ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος πρόσθεσε: «Η Ελλάδα έχει ωφεληθεί προφανώς σημαντικά από τα 40 αυτά χρόνια στην Ενωμένη Ευρώπη -και δεν αναφέρομαι μόνο στα έργα, τις υποδομές, σε όλα αυτά τα σημαντικά πράγματα που έχουν κάνει τη ζωή των Ελλήνων πολύ καλύτερη καθημερινά. Αναφέρομαι στο γεωπολιτικό μας αποτύπωμα, το οποίο είναι σαφώς πολύ πιο σημαντικό σήμερα».

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Πρεβελάκης, μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΙΔΚΚ στο δικό του χαιρετισμό τόνισε ότι είδαμε τη σημασία της Ευρώπης και στην πρόσφατη ανταλλαγή απόψεων των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, όταν ο κ. Τσαβούσογλου ζήτησε να μην βάζουμε τρίτους ανάμεσά μας και ο κ. Δένδιας του απάντησε ότι η Ευρώπη δεν είναι τρίτος, είμαστε Ευρώπη. «Αυτό έχουμε κερδίσει, είμαστε μέσα σε μια μεγάλη οικογένεια, η οποία πρέπει να γίνει και γεωπολιτική για να μπορέσει να αντιμετωπίσει το ασταθές περιβάλλον. Και σε αυτή τη γεωπολιτική λειτουργία της Ευρώπης η Ελλάδα έχει πρωτοποριακό ρόλο», ανέφερε εμφατικά ο Γ. Πρεβελάκης.

Πρώτος κεντρικός ομιλητής, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και πρώην πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και του κόμματος της Ν.Δ., που εισαγωγικά έκανε λόγο για μια πολύ δυνατή σχέση, Ελλάδας και Ευρώπης, που άντεξε και ωρίμασε στο χρόνο «δικαιώνοντας την επιλογή του εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο οποίος κόντρα σε όλους εκείνη την εποχή από την πρώτη στιγμή είχε καταλάβει ότι η ισότιμη συμμετοχή μας σε μια ισχυρή οικογένεια ελεύθερων, ανεξάρτητων, δημοκρατικών λαών, όπως είναι η Ε.Ε., θα κατοχυρώσει την εθνική μας ανεξαρτησία».

Αναφέρθηκε παράλληλα και στους επόμενους σταθμούς, το Μάαστριχτ με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, την ένταξη στο ευρώ με τον Κώστα Σημίτη, αλλά και στα γεγονότα του 2015.

Ενώ ο Χρίστος Δήμας, υφυπουργός Έρευνας & Τεχνολογίας, μιλώντας για τις ευρωπαϊκές προκλήσεις σε ό,τι αφορά το χαρτοφυλάκιό του, ανέφερε ότι το 2010 η Ε.Ε. είχε συμφωνήσει ότι τα κράτη - μέλη θα πρέπει να δαπανούν, να επενδύουν το 3% του ΑΕΠ για έρευνα και ανάπτυξη. Ως το 2020 μόνο τέσσερα κράτη - μέλη κατάφεραν αυτό το στόχο, άρα, συμπέρανε, «έχουμε ως Ε.Ε. μπροστά μας μια μεγάλη πρόκληση για το πώς θα μπορέσουμε να αυξήσουμε τις δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη. Εθνικός όσο και ευρωπαϊκός στόχος».

Αντίστοιχη είναι η υστέρηση και στην καινοτομία εν συγκρίσει μάλιστα με τις ΗΠΑ και την Κίνα, γι' αυτό και, συμπλήρωσε, η Ε.Ε. πρέπει να στηρίξει και το κομμάτι της καινοτομίας. Εν κατακλείδι, «με το τρέχον ΕΣΠΑ έχουμε πάνω από ένα δισ. ευρώ που πηγαίνει σε δράσεις έρευνας και ανάπτυξης, ενώ με το επόμενο ΕΣΠΑ σχεδιάζουμε ακόμη περισσότερους πόρους σε αυτήν την κατεύθυνση».

Ακολούθως η Ρόδη Κράτσα, περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων και πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θύμισε το τρίπτυχο του Κωνσταντίνου Καραμανλή για το τι περιμένει η Ελλάδα από την Ευρώπη: Ανάπτυξη - Εσωτερική ασφάλεια και σταθερότητα - Ασφάλεια στα σύνορά της και στη θέση της στο σύγχρονο κόσμο. Ερχόμενη, όμως, στο σήμερα, η Ρ. Κράτσα τόνισε τη σημασία που έχει να γίνει αποδεκτό από τους πολίτες το ευρωπαϊκό εγχείρημα: «κανένα πολιτικό σχέδιο δεν μπορεί να ευδοκιμήσει αν δεν γίνει αποδεκτό, επιθυμητό από τους πολίτες», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Κ. Μπακογιάννης: 'Αλμα στην πορεία εθνικής ολοκλήρωσης

Η Ευρώπη είναι κάτι το αυτονόητο για τις νεότερες γενιές, σημείωσε εισαγωγικώς ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης -«κι αυτό το οφείλουμε στον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Η πραγματικότητα είναι ότι δεν θα έπρεπε να γιορτάζουμε μόνα τους τα 40 χρόνια, αλλά να τα γιορτάζουμε μαζί με τα 200 χρόνια του νεοελληνικού κράτους. Γιατί ήταν από πιο σημαντικά βήματα, αν όχι άλμα, στην πορεία της εθνικής ολοκλήρωσης».

Όμως ο δήμαρχος Αθηναίων ζήτησε να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον για τον εξής λόγο: «κανένας άλλος λαός της Ευρώπης δεν έχει περάσει αυτά που έχουμε περάσει οι Έλληνες για να μείνει στην Ευρώπη και το ευρώ». Την ώρα, άλλωστε, που «ανακοινωνόταν ένα μνημόνιο ακόμη, οι Έλληνες, σε συντριπτικά ποσοστά, έλεγαν πως θέλουν να μείνουν στην Ευρώπη και το ευρώ. Επειδή κανένας λαός δεν έχει πληρώσει τόσο ακριβά τη συμμετοχή στην Ε.Ε. νομίζω ότι μπορούμε να είμαστε πολύ σίγουροι για το αύριο και το μεθαύριο της χώρας», υπογράμμισε ο Κ. Μπακογιάννης.

Απάντηση Β. Μεϊμαράκη για το 2015

Για τα γεγονότα του 2015, ο Β. Μεϊμαράκης ξεκίνησε λέγοντας, «εμείς ήμασταν πάντοτε υπέρ της Ε.Ε. με σταθερότητα και πίστη. Και με τον Αντώνη Σαμαρά το 2012 καταφέραμε και κρατήσαμε ξανά την Ελλάδα στο ευρώ και την ευρωπαϊκή οικογένεια», αλλά «δυστυχώς δεν μας άφησαν να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμά μας με αφορμή την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, τότε που συμμάχησαν ο ΣΥΡΙΖΑ και η Χρυσή Αυγή, και διεκόπη βιαίως ο βίος της κυβέρνησης Σαμαρά και δεν προλάβαμε να ολοκληρώσουμε το έργο μας. Από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ - Καμμένο, εμείς λέγαμε: "φέρτε μια συμφωνία, προς Θεού μην βγούμε από την Ευρώπη". Έλεγαν ότι το mail Χαρδούβελη μας κόστισε 1 δισ. και οι άνθρωποι μας φέσωσαν σε έξι μήνες με πάνω από 100 δισ., κάτι που λέγεται όχι από τη Νέα Δημοκρατία, αλλά από τους οικονομικούς οίκους και τα χείλη όλων των ευρωπαίων».

Στη συνέχεια δε, ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ διερωτήθηκε: «Αφού σταθερά ήμασταν υπέρ της ευρωπαϊκής ένταξης και του ευρώ, γιατί να έπρεπε να κάνουμε συμφωνία για να ψηφίσουμε; Όχι, το ψηφίσαμε γιατί το πιστεύαμε. 'Αλλωστε στο δημοψήφισμα εμείς ήμασαν σταθερά υπέρ του "ναι", οι άλλοι ήταν στο "όχι", οι άλλοι πίστευαν ότι μπορούμε να βγούμε από το ευρώ, οι άλλοι προδόθηκαν. 'Αρα, δεν υπήρξε καμία συμφωνία για συγκυβέρνηση όπως κάποιοι θέλουν να λένε γιατί εμείς παρασύραμε, αν θέλετε, τον Τσίπρα. Αυτός έκανε την κωλοτούμπα, ας μου επιτραπεί ο όρος, όπως τον κατηγορούν οι εκ των έσω δικοί του άνθρωποι. Εμείς δεν ψηφίσαμε μνημόνιο, εμείς ψηφίσαμε συμφωνία, στόχους, να μείνει η Ελλάδα στην Ευρώπη. Και, όλες οι εξέχουσες προσωπικότητες του χώρου μας, αλλά και ευρύτερα κι από το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι που ήταν φιλοευρωπαϊκά κόμματα, είχαν ταχθεί με δηλώσεις "υπέρ". 'Αρα, δεν ήταν ανάγκη να γίνει κάποια συμφωνία για να ψηφίσουμε. Εμείς ψηφίσαμε γιατί το πιστεύαμε και έτσι μείναμε στην Ευρώπη», συμπέρανε ο Β. Μεϊμαράκης που πρόσθεσε:

«Είναι νίκη δική μας, είναι νίκη της Νέας Δημοκρατίας κι όσο και αν θέλουν κάποιοι να αμαυρώσουν τη μεγάλη εικόνα με τακτικίστικες συζητήσεις, του στυλ έγινε συμφωνία ή δεν έγινε, αυτή δεν αμαυρώνεται. Με κλειστές τράπεζες, τα χρήματα να φεύγουν στο εξωτερικό, χωρίς φάρμακα και πετρέλαιο, χωρίς εισαγωγές και εξαγωγές, η ΝΔ κατάφερε - κι αυτό το λένε μεγάλες προσωπικότητες του εξωτερικού, η Μέρκελ, ο Ολάντ, ο Γιούνκερ κ.α., οι οποίοι αποδέχονται ότι με την ΝΔ κατάφεραν και συνεννοήθηκαν, κι έμεινε η Ελλάδα στην Ευρώπη».

Ένα κεφάλαιο της πολιτικής ιστορίας που «άνοιξε ξανά ξαφνικά αλλά η ιστορία δεν ξαναγράφεται, η ιστορία είναι αυτή και δεν παραχαράσσεται. Να είμαστε περήφανοι ότι η ΝΔ έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη και κράτησε την Ελλάδα στην Ευρώπη», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και συνέχισε: «Μας οδηγούσαν στο Νομισματοκοπείο για να κόψουν δραχμή, αλλά προς πείσμα όλων η ΝΔ πρωταγωνίστησε και η Ελλάδα έμεινε στο ευρώ», θυμίζοντας, όπως είπε, ότι την εν λόγω συμφωνία «την ψήφισε ομόφωνα η ΝΔ, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο, με μια ιστορικής σημασίας ομιλία, με τον Κωστή Χατζηδάκη ως εισηγητή, τον Χρήστο Σταϊκούρα ως εκπρόσωπο και εγώ έτυχε να είμαι ο πρόεδρος της ΝΔ, και βάλαμε όλοι το λιθαράκι μας για να κρατηθεί η χώρα στο ευρώ. Αυτή είναι η Νέα Δημοκρατία, αυτή είναι η ιστορία μας, η περηφάνια μας και αυτό δεν παραγράφεται ούτε παραχαράσσεται», ανέφερε κλείνοντας τη σχετική αποστροφή.

Την εκδήλωση συντόνισε η Μαριάννα Σκυλακάκη, οικονομολόγος και εκδότρια & αρχισυντάκτρια της αθηΝΕΑς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Δικαστικοί υπάλληλοι. Διακοπές εργασιών έως 21.3.2024

Δικαστικοί υπάλληλοι. Διακοπές εργασιών ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Αθήνας συνεχίζει τις κινητοποιήσεις απαιτώντας να …