Σύνοδος Κορυφής: Πιέσεις Μητσοτάκη για το πράσινο πιστοποιητικό – «Ναι» στην άρση πατέντας

Οι πατέντες των εμβολίων, το πράσινο πιστοποιητικό, τα εμβολιαστικά προγράμματα και τα εργασιακά στα οποία η κυβέρνηση δίνει μεγάλη έμφαση για τη μείωση της ανεργίας, βρίσκονται στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιείται στο Πόρτο. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σύμφωνα με πληροφορίες του ανταποκριτή του ΣΚΑΪ Γιάννη Καντέλη πρόκειται να θέσει καταρχάς τις καθυστερήσεις που υπάρχουν στην έκδοση του πράσινου πιστοποιητικού. Είναι κάτι που η Ελλάδα στηρίζει πολύ, το είχε προτείνει ο κ. Μητσοτάκης και καίει τη χώρα μας για το θέμα του τουρισμού. Ο πρωθυπουργός θα θέσει ένα ζήτημα, λέγοντας ότι αυτό δεν έχει αξία αν οι χώρες από τις οποίες θα φεύγουν οι τουρίστες και θα επισκέπτονται την Ελλάδα, είτε άλλους τουριστικούς προορισμούς, κρατήσουν την καραντίνα για τους πολίτες τους όταν επιστρέφουν. “Είναι δώρον άδωρον” αναμένεται να πει ο κ. Μητσοτάκης, επομένως θα ζητήσει να μην υπάρχουν τέτοιου είδους καραντίνες, προκειμένου να λειτουργήσει ο τουρισμός. 

Όσον αφορά τις πατέντες των εμβολίων κατά του κορωνοϊού, κυβερνητικά στελέχη σχολίαζαν ότι προφανώς ο πρωθυπουργός θα ταχθεί υπέρ της άρσης αυτών των πατεντών. Όπως υπενθύμιζαν, ο κ. Μητσοτάκης ήταν ο πρώτος που είχε θέσει το ζήτημα τον Απρίλιο του 2020 με το κοινό άρθρο που είχε υπογράψει με τον Ηλία Μόσιαλο στη γερμανική εφημερίδα FAZ.  

Για τα εργασιακά ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι θα διατεθούν άνω των 3 δισ. ευρώ για τις πολιτικές απασχόλησης. "Έχουμε καταφέρει να διατηρήσουμε την ανεργία στο επίπεδο όπου βρισκόταν προ πανδημίας" τόνισε. Αλλά, πρόσθεσε, καθώς προχωράμε προς την μεταπανδημική φάση γνωρίζουμε ότι η δημιουργία νέων θέσεων δεν θα έρθει μόνο μέσω της κατανάλωσης, αλλά πρέπει να έρθει μέσω επενδύσεων.

H τοποθέτηση του πρωθυπουργού στη θεματική συνεδρίαση για την απασχόληση και τα εργασιακά στην Κοινωνική Σύνοδο της ΕΕ στο Πόρτο:

“Μιλώντας ως εκπρόσωπος μιας χώρας που γνωρίζει το πρόβλημα της ανεργίας, έχω να κάνω τρεις σύντομες παρατηρήσεις: καταρχάς, το να δαπανάς χρήματα για την προστασία θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας αποτελεί καλή επένδυση. Είναι η σωστή επιλογή, όσο κι αν σημαίνει μικρή αύξηση του χρέους και ότι θα πρέπει να εφαρμόσουμε μια διαφορετική μακροοικονομική πολιτική. Αλλά η μετάβαση από την προστασία θέσεων εργασίας στην δημιουργία τους είναι μία διαφορετική άσκηση, η οποία είναι πολύ πολυπλοκότερη.

Στην Ελλάδα, έχουμε καταφέρει να διατηρήσουμε την ανεργία στο επίπεδο όπου βρισκόταν προ πανδημίας, που θεωρώ ότι συνιστά επιτυχία δεδομένης της φύσης της ελληνικής αγοράς εργασίας. Αλλά καθώς προχωράμε προς την μεταπανδημική φάση γνωρίζουμε ότι η δημιουργία νέων θέσεων δεν θα έρθει μόνο μέσω της κατανάλωσης, αλλά πρέπει να έρθει μέσω επενδύσεων.

Για να καταστεί αυτό εφικτό, θα πρέπει να γίνουμε πιο ελκυστικός επενδυτικός προορισμός και ταυτόχρονα να αξιοποιήσουμε τους σημαντικούς πόρους που είναι στη διάθεσή μας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η Ελλάδα θα λάβει συνολικά 32 δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, εκ των οποίων τα 19 δισεκ. θα προέλθουν από άμεσες επιχορηγήσεις. Πολλά από αυτά τα χρήματα θα διατεθούν για επενδύσεις που κοιτάζουν το μέλλον, οι οποίες θα προάγουν την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση. Ένα σημαντικό κομμάτι των κεφαλαίων θα διοχετευθεί για την απόκτηση νέων δεξιοτήτων, την αναβάθμιση δεξιοτήτων και σε ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης.

Στην Ελλάδα σκοπεύουμε να δαπανήσουμε περισσότερα από 3 δισεκ. ευρώ σε αυτές τις πολιτικές, ένα πολύ σημαντικό ποσό δεδομένου του μεγέθους της χώρας. Κάποιες από αυτές τις πολιτικές είναι οριζόντιες, όπως η αναβάθμιση ψηφιακών δεξιοτήτων, και μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα η συνεργασία με ηγέτες στην καινοτομία σε παγκόσμια κλίμακα και με τον ιδιωτικό τομέα για να υλοποιήσουμε τέτοιου είδους πολιτικές.

Άλλες πολιτικές, όπως έχει ήδη αναφερθεί, θα πρέπει να έχουν τοπικά χαρακτηριστικά. Για να σας δώσω ένα παράδειγμα, χθες βάλαμε τέλος στη λειτουργία μιας ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας λιγνίτη, που λειτουργούσε στη Βόρεια Ελλάδα επί σχεδόν 50 χρόνια. Αν θέλουμε να απομακρυνθούμε από τον άνθρακα και να μεταβούμε σε ένα μέλλον με πιο καθαρές πηγές ενέργειας, θα πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα αυτές τις λιγνιτοπαραγωγές περιοχές.

Έχουμε ένα ειδικό σχέδιο μετάβασης για αυτή την περιοχή της Ελλάδας, τη Δυτική Μακεδονία, όπου σκοπεύουμε να επενδύσουμε σχεδόν 5 δισεκ. ευρώ, ώστε να κάνουμε τη μετάβαση ηπιότερη.

Μια τελευταία παρατήρηση: νέα εργασιακά δικαιώματα για την οικονομία περιστασιακής απασχόλησης (gig economy). Έγιναν κάποιες αναφορές σε αυτό. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, ιδίως για τους νέους που είναι ενεργοί σε αυτού του τύπου την οικονομία, να διασφαλίσουμε πως χαίρουν επαρκούς προστασίας.

Εφαρμόζουμε νέα εργασιακή νομοθεσία: για παράδειγμα το δικαίωμα της αποσύνδεσης, να μην είναι ο εργαζόμενος διαθέσιμος 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα, για τον εργοδότη του. Το δικαίωμα σύστασης συνδικαλιστικών οργανώσεων από εργαζόμενους σε πλατφόρμες, και να έχουν πρόσβαση σε βασικό εξοπλισμό για την υγεία και την ασφάλειά τους, ανεξάρτητα από τον τον τύπο της σύμβασής τους. Αυτές, πιστεύω, είναι σημαντικές πρόνοιες που ελπίζω ότι κάποια στιγμή θα εφαρμοστούν και σε ευρωπαϊκό επίπεδο”.

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

MyΘέρμανση: Πάνω από 150.000 αιτήσεις για το επίδομα - H διαδικασία

Τι πρέπει να κάνουν όσοι πληρώνουν θέρμανση μέσω κοινοχρήστων - Η αίτηση πολυκατοικίας και οι …