«Ο ρομαντισμός, ως νοοτροπία και στάση ζωής, το κύριο στοιχείο της "Βιολετέρας"»

Η πρώτη ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά της Χριστίνας Ψύχα, «Βιολετέρα», είναι γεγονός. Ο τίτλος της προέρχεται από το ισπανικό τραγούδι «La Violetera» (η εποχή της βιολέτας) και είναι ένα πρότζεκτ-σύμβολο ρομαντισμού και αισιοδοξίας. Με αυτή την αφορμή η efsyn city συνομίλησε μαζί της.    

Το πρώτο σου άλμπουμ είναι γεγονός και σίγουρα σε κατακλύζουν πολλά συναισθήματα...

Νιώθω μεγάλη χαρά και ανακούφιση που επιτέλους το άλμπουμ πήρε τη θέση του στον χρόνο. Υπήρξαν αναβολές και δυσκολίες μέσα σε αυτή τη δύσκολη συνθήκη της πανδημίας. Πέρασε αρκετός καιρός με πολλή δουλειά, αλλά πλέον μπορούμε να απολαύσουμε την κυκλοφορία.

Ποια είναι τα κύρια συστατικά στοιχεία της μουσικής πρότασης που καταθέτεις με τη «Βιολετέρα»;

Ο ρομαντισμός ως νοοτροπία και στάση ζωής είναι το βασικότερο. Αυτό είναι το γενικό πλαίσιο και το κύριο στοιχείο που ήθελα να περνάει μέσα από τον ήχο. Η ιδέα αυτή περιλαμβάνει την αλήθεια, την αισθητική, την αγνή πρόθεση και την αφοσίωση στην ίδια την τέχνη. 

Το τραγούδι που έδωσε τον τίτλο στο άλμπουμ αποπνέει άνοιξη δίνοντας ένα πολύ αισιόδοξο μήνυμα αναγέννησης. Πόσο δύσκολο ήταν για σένα μέσα σε μια τόσο παράξενη και δύσκολη συνθήκη που βιώνουμε λόγω της πανδημίας εδώ και έναν χρόνο να δημιουργήσεις κάτι που γεννά τόσο όμορφα συναισθήματα;

Ήταν αρκετά εύκολο θα έλεγα! Λειτουργώ εξαιρετικά μέσα σε τέτοιες αντιφάσεις. Τις περισσότερες φορές οι δύσκολες καταστάσεις αποτελούν το βασικό συστατικό της συνταγής. Η δημιουργία είναι συχνά ο δρόμος.

Κλασική, τζαζ, λάτιν μουσική είναι οι σπουδές σου και οι επιρροές σου. Πώς καταφέρνεις να συγκεράζεις τα στοιχεία από αυτά τα μουσικά είδη, ώστε να «χωνεύονται» επιτυχώς στα τραγούδια σου;

Οι σπουδές σού δίνουν τα εργαλεία. Το υπόλοιπο είναι έρευνα, αφοσίωση και συνεχή προσπάθεια. Η ευκολία εξαρτάται από αυτό που θέλει να πετύχει κανείς, από τους στόχους που έχει θέσει. Εγώ ψάχνω πολύ και συνέχεια...

Πόσο σημαντικό ρόλο έχει παίξει στην πορεία σου η συμπόρευση με τον Νικόλα Αναδολή, που έχει την επιμέλεια της ενορχήστρωσης και έκανε την παραγωγή του δίσκου;

Ο Νικόλας Αναδολής είναι η μουσική. Αυτό είναι το πιο περιεκτικό και αντιπροσωπευτικό που σκέφτομαι. Δυσκολεύομαι να μιλήσω με λίγα λόγια για έναν τόσο σπουδαίο καλλιτέχνη. Πέρα από τις γνώσεις, την εμπειρία και το έργο του ώς τώρα, ο Νικόλας συγκεντρώνει τα στοιχεία που είχαν οι μεγαλύτεροι συνθέτες που πέρασαν ποτέ. Συναίσθημα, ιδέα, άρνηση και γούστο. Είμαι απέραντα ευγνώμων που συναντηθήκαμε.

Πώς βλέπεις να εξελίσσονται τα πράγματα στα μουσικά τεκταινόμενα μετά το τέλος των λοκντάουν και τη σταδιακή επιστροφή στις συναυλίες και τις μουσικές σκηνές και πώς προδιαγράφονται τα δικά σου σχέδια μέσα στο σκηνικό της επόμενης μέρας; 

Συζητάμε με χώρους και σκηνές σε Αθήνα και επαρχία για να παρουσιάσουμε το πρότζεκτ «Βιολετέρα». Συνεχίζω να φτιάχνω νέα πράγματα, τραγούδια, μουσικά βίντεο, ενημερώνω συχνά το κανάλι μου στο YouTube με υλικό και συνεργάζομαι με νέο κόσμο. Προσπαθώ να είμαι αισιόδοξη για αυτά που έπονται. Η κατάσταση είναι ακόμα πολύ δύσκολη, θέλω όμως να πιστεύω πως η βελτίωση είναι ο μόνος δρόμος. 

Info: Αξίζει να δείτε το ντοκιμαντέρ, το οποίο με πλάνα από τις ηχογραφήσεις, τους συντελεστές και κάποιες σκέψεις της Χριστίνας Ψύχα αποτυπώνει τη δημιουργική διαδικασία της «Βιολετέρας». 

 


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Επενδυτική βαθμίδα: Τα οφέλη - Τα ομόλογα, το Χρηματιστήριο και οι τράπεζες

Τα πρώτα θετικά αποτελέσματα από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας άρχισαν να γίνονται ορατά Τα …