Press Cafe: Δήμαρχος Πειραιά βγαλμένος από τη δεκαετία του ’80

Ο Γιάννης Μώραλης, ο δήμαρχος Πειραιά, συνδέει το όνομά του με μία απίστευτα αναχρονιστική απόφαση: κόπηκε εντελώς η ξένη μουσική από το δημοτικό ραδιόφωνο «Κανάλι 1 90,4» του Πειραιά.

Εδώ και λίγες εβδομάδες αποκλείστηκαν τα ξένα τραγούδια από το πρόγραμμα λες και βρισκόμαστε στην επταετία της χούντας που γούσταραν κλαρίνα και δημοτικά τραγούδια. Αποτέλεσμα, οι καλύτεροι παραγωγοί του σταθμού, αυτοί που έπαιζαν ξένη μουσική, να μένουν χωρίς αντικείμενο. Και μιλάμε για εκπομπές δεκαετιών και μία ιστορική μουσική ζώνη, τη «Ροκ Ζώνη».

Τέσσερις είναι οι συντελεστές της «Ροκ Ζώνης»: Δημήτρης Αντωνόπουλος (από το 1987, 34 χρόνια τώρα), Νίκος Ξανθάκος, Γιώργος Πατριάρχης και Τάσος Πάλλας. Επίσης ξένα κομμάτια έπαιζαν ο Μπάμπης Καραλής (ελληνικό/ξένο, μικτό) και ο Βασίλης Σταυρόπουλος (ιταλικό/γαλλικό, από το 1987, ίδια εκπομπή 34 χρόνια). Παραγωγοί που θα τους ζήλευαν πολλά μουσικά ραδιόφωνα.

Συμφωνεί άραγε ένας δήμαρχος με σύγχρονες απόψεις με την απόφαση του προέδρου της ΔΗΡΑΠ Αλέξανδρου Τζεφεράκου, που μας οδηγεί σε άλλες εποχές, περασμένων δεκαετιών; Αφήστε, δε, που η ακροαματικότητα του σταθμού αυτές τις εβδομάδες δεν έχει ανέβει ώστε να δικαιολογείται ο όποιος αποκλεισμός κάποιας μουσικής.

Θυμηθήκαμε τα πρώτα πρώτα χρόνια που βγήκε το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, τη δεκαετία του ’80, και βγήκε ντιρεκτίβα στην ΕΡΤ να μην παίζονται πολλά αμερικάνικα τραγούδια! Αλλά τότε ήταν 1981, όχι 2021, ήταν 40 χρόνια πίσω. Ο κ. Αλέξανδρος Τζεφεράκος, ένας εκ των πραγμάτων εφήμερος πρόεδρος (τους τελευταίους μήνες ανέλαβε τη θέση) που σήμερα είναι και αύριο δεν είναι, έδωσε μια συνέντευξη και μίλησε και για τον πολιτισμό. Προφανώς θα εννοεί τον ελληνοχριστιανικό.

▶ Οταν η πηγή σου είναι η ίδια

Τα ρεπορτάζ σε δύο εφημερίδες μπορεί να μοιάζουν και είναι συνηθισμένο ως γεγονός, τα μικροπολιτικά όμως στις στήλες λίγο δύσκολο. Χθες, ωστόσο, το «Θεωρείο» της «Καθημερινής» και ο «Μικροπολιτικός» των «Νέων» ταυτίστηκαν για το αεικίνητο του Μωυσή.

«Καθημερινή»: «Ο Κυριάκος θα ξεκινήσει αυτόν τον άτυπο γύρο της Ελλάδας από τη Θεσσαλονίκη την Τετάρτη, όπου θα δώσει το “παρών” στα εγκαίνια του νέου τερματικού του αεροδρομίου ‘‘Μακεδονία’’, ενώ στα τέλη του μήνα θα βρεθεί στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κρήτη. Θα ακολουθήσει επίσκεψη στην Αστυπάλαια, στο νησί με την εμβληματική επένδυση της VW».

«Νέα»: «Ανηφορίζει στη Θεσσαλονίκη και πάλι ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να παρευρεθεί στα αυριανά εγκαίνια του νέου τερματικού στο ανακαινισμένο αεροδρόμιο ‘‘Μακεδονία’’. Η επιχείρηση ‘‘εξωστρέφεια’’ δεν τελειώνει εκεί βέβαια, έχουν πάρει μπρος για τα καλά οι σχεδιασμοί. Επεται στο αμέσως προσεχές διάστημα επίσκεψη σε νησί, με αφορμή όχι μόνο τον τουρισμό, αλλά και αναπτυξιακές επενδύσεις. Πρώτη στη λίστα είναι η Αστυπάλαια, όπου θα επιθεωρήσει το πράσινο πρότζεκτ ηλεκτροδότησης και μετακινήσεων ‘‘Smart and Sustainable Island’’, που έχει αναλάβει και τρέχει στο νησί η Volkswagen. Στο τοπ της λίστας των προορισμών είναι, βέβαια, και το νησί του Μητσοτάκη, η Κρήτη».

Οπως μπορείτε να δείτε στις φωτογραφίες, το Σαββατοκύριακο συνέβη κάτι αντίστοιχο με «Καθημερινή» και «Παραπολιτικά» σχετικά με κάποια κρυφά γκάλοπ που βγάζουν τη Νέα Δημοκρατία αυτοδύναμη όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε γειτονικές χώρες.

Τι καταλάβαμε από τη συνέλευση των δημοσιογράφων στην ΕΡΤ

1) Υπάρχει προσπάθεια χειραγώγησης της ενημέρωσης στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση.
2) Εχουμε αποσιώπηση σημαντικών ειδήσεων από τα δελτία ειδήσεων και τις ενημερωτικές εκπομπές.
3) Γίνονται παρεμβάσεις στο δημοσιογραφικό έργο.
4) Υπάρχει απαξίωση και παραγκωνισμός δημοσιογράφων.
5) Παρατηρείται αύξηση του συγκεντρωτισμού στη διαχείριση της ενημέρωσης.
6) Αφαίρεσαν κάθε αυτονομία από τους περιφερειακούς σταθμούς της ΕΡΤ.
7) Προσλαμβάνουν προϊσταμένους από την «αγορά», με μόνο προαπαιτούμενο τις κατάλληλες «συστάσεις».

«Το πρόσφατο παράδειγμα των κομμένων θεμάτων, που η διοίκηση του Τομέα Ενημέρωσης αναγκάστηκε τελικά να προβάλει μετά τις αντιδράσεις και την προκήρυξη συνέλευσης, αποδεικνύει ότι μπορούμε να υπερασπιστούμε τη δουλειά μας», λένε οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ.

▶ Ημερίδα από την ΕΣΗΕΑ

Διαδικτυακή ημερίδα διοργανώνει την Τετάρτη 26 Μαΐου η ΕΣΗΕΑ με θέμα «Δημοκρατία, Δεοντολογία, ΜΜΕ και Δημοσιογράφοι». Ξεκινάει στις 10 το πρωί και θα κρατήσει μέχρι τις 6 το απόγευμα. Στην ημερίδα θα μετάσχουν, μεταξύ άλλων, πολιτικοί, πανεπιστημιακοί, δημοσιογράφοι, καθώς επίσης και προσωπικότητες από τον καλλιτεχνικό και τον αθλητικό χώρο. Θα προβάλλεται μέσω livestreaming από το www.esiea.gr.


Γεμάτη υπερηφάνεια η «Ομάδα Αλήθειας» της Νέας Δημοκρατίας ανεβάζει φωτογραφία τη 14η Μαΐου που γιορτάζουμε την απελευθέρωση της Θράκης και μας λέει για τον εθνικό μας ύμνο κ.λπ. κ.λπ. Μόνο που η φωτογραφία ήταν από την επίσκεψη Μηταράκη, στις 8 Φλεβάρη, στην Ορεστιάδα. Δείτε και τα μπουφάν που φοράει ο κόσμος (την Παρασκευή 14 Μαΐου είχε 23 βαθμούς στη Θράκη). Τώρα, τι σόι «Ομάδα Αλήθειας» είναι με fake φωτογραφίες, τι να σας πω...


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΔΝΤ: «Βλέπει» ανάπτυξη 3,2% της παγκόσμιας οικονομίας φέτος

Στην έκθεσή του το ΔΝΤ προβλέπει οριακή άνοδο 0,1% στο παγκόσμιο ΑΕΠ το 2025 - …