Απαιτούν δηλώσεις μετανοίας |

Ο Κωστής Χατζηδάκης έχει καλέσει για σήμερα σε διαβούλευση, διαδικτυακά, το προεδρείο της ΓΣΕΕ

EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Καταγγελία στις Σέρρες: Οι εργοδότες δεν περιμένουν καν την ψήφιση του νέου εργασιακού • Πρωτοφανής πίεση για υπερωρίες την ώρα που είναι σε διαβούλευση οι διατάξεις για την αύξηση των υπερωριών και τo 10ωρο ημερήσιας εργασίας

Στον νομό Σερρών και στην περιοχή Παλαιόκαστρο, προϊστάμενος επιχείρησης που δραστηριοποιείται στην κομποστοποίηση οργανικών υπολειμμάτων ζητεί από τους εργάτες να δουλέψουν με υπερεργασία επί τρεις συνεχόμενες ημέρες. Κάποιοι αρνούνται. Κι αυτός τους ζητεί να υπογράψουν έγγραφο στο οποίο πρέπει να παραδεχτούν όχι μόνο ότι αρνήθηκαν αλλά και ότι... δεν θα το ξανακάνουν.

Η καταγγελία ήρθε στο φως της δημοσιότητας από τον δικηγόρο Γ. Γιάντσιο, ο οποίος μίλησε στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό «Επιλογή» και η είδηση αναπαρήχθη από διάφορα ηλεκτρονικά μέσα (π.χ. imerodromos). O κ. Γιάντσιος σε επικοινωνία με την «Εφ.Συν.» δήλωσε μάλιστα ότι θα προσφύγει και στο ΣΕΠΕ και στον υπουργό Εργασίας γι’ αυτό το τιμωρητικό και προσβλητικό έγγραφο που μοιάζει με έγγραφη επίπληξη. Φυσικά οι πιέσεις για υπερωριακή εργασία πάνω από τις ανθρώπινες αντοχές ούτε μεμονωμένο ούτε νέο φαινόμενο είναι. Αποτελεί, όμως, μια ένδειξη, ένα σήμα τού τι πρόκειται να επακολουθήσει μετά και τη νομοθέτηση με ατομική συμφωνία του 10ώρου που προβλέπει το νέο εργασιακό σχέδιο νόμου του Κ. Χατζηδάκη.

Διότι δεν συνεμορφώθη προς τας υποδείξεις...

Διαβούλευση

Επί των διατάξεων του σχεδίου ο υπουργός έχει καλέσει για σήμερα σε διαβούλευση, διαδικτυακά, το προεδρείο της ΓΣΕΕ, η οποία πρόκειται αύριο να παρουσιάσει σε συνέντευξη Τύπου τις θέσεις της. Θέσεις οι οποίες αναμένεται να κυρωθούν στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Διοίκησης που κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει στο μέσο της επόμενης εβδομάδας. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις βάσει των θέσεων που διατυπώνονται από συνδικαλιστές και παρατάξεις το πιθανότερο είναι να αποφασιστεί 24ωρη απεργία με την κατάθεση του σχεδίου νόμου στις αρχές Ιουνίου. Πάντως, η δημόσια διαβούλευση του σχεδίου νόμου στο open.gov ολοκληρώνεται σε μία εβδομάδα, στις 27 Μαΐου. Θα ακολουθήσει η κατάθεσή του στη Βουλή στις αρχές Ιουνίου.

Το νέο εργασιακό έχει προκαλέσει πονοκέφαλο και στο εσωτερικό της κυβέρνησης, με βουλευτές της, οι οποίοι δύσκολα θα μπορέσουν να δικαιολογήσουν στις εκλογικές περιφέρειές τους την υπερψήφιση του 10ωρου με ατομική σύμβαση, ενώ αναταράξεις δημιουργεί και στο εσωτερικό της ΓΣΕΕ, ακόμη κι από συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ που δεν συμφωνούν με τη μετριοπαθή στάση που κρατά επί τους παρόντος η ηγεσία της παράταξης στο προεδρείο της ΓΣΕΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι διαφωνίες υπήρξαν ακόμη και για την πρώτη ανακοίνωση που εξέδωσε η ΓΣΕΕ μετά την παρουσίαση του σχεδίου, και αν, όπως λένε οι γνώστες, δεν υπήρχε η ανοχή των συνδικαλιστών του ΚΚΕ, δεν θα εκδιδόταν ανακοίνωση, αφού ούτε η ΔΑΚΕ ήθελε να υψώσει τους τόνους.

Πάντως η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση με χθεσινή ανακοίνωσή της προχώρησε σε ενωτικό κάλεσμα προς όλες τις παρατάξεις και σε σχέδιο κινητοποιήσεων «που μπορεί να αποτρέψει την υλοποίηση των αντεργατικών σχεδίων κυβέρνησης και ΣΕΒ». Αν και η διαβούλευση για το Σχέδιο Νόμου παραμένει, επί του παρόντος, πολύ φτωχή σε διατύπωση απόψεων, θέση απέναντι στις διατάξεις παίρνουν κάθε μέρα με άρθρα τους και οι εργατολόγοι, με την Ελληνική Εταιρείας Δικαίου της Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΕΔΕΚΑ) να διοργανώνει ειδική επιστημονική ημερίδα την προσεχή Δευτέρα στις 4.00 μ.μ.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Νέα Αριστερά: «Στον πάτο της ΕΕ στην ελευθερία του Τύπου για τρίτη συνεχόμενη χρονιά»

Ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς για τα αποτελέσματα του Παγκόσμιου Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου «Ουραγός στην …