Πύρινη κόλαση στην Κορινθία - Νύχτα αγωνίας για τους κατοίκους

Άλλη μια δύσκολη νύχτα περνούν οι κάτοικοι στην ευρύτερη περιοχή του Σχίνου Κορινθίας και στα Γεράνεια Όρη, αφού η φωτιά που εκδηλώθηκε το βράδυ της Τετάρτης εξακολουθεί να μαίνεται ανεξέλεγκτη, κατακαίγοντας πυκνό δάσος και περιουσίες. Και αν επαληθευτούν οι προβλέψεις  για ενίσχυση των ανέμων τις επόμενες ώρες, τα πράγματα θα είναι ακόμα πιο δύσκολα.

Οι φλόγες πλέον κατευθύνονται προς τα Μέγαρα και ειδικότερα στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ Λιακωτού, Κάτω Πευκενέα, Χάνι Δερβένι και Ι.Μ. Αγ. Ιερόθεου.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά είναι σε πλήρη εξέλιξη και έχει πολλές μεγάλες και ενεργές εστίες, οι οποίες αντιμετωπίζονται όλες, αλλά το έργο των πυροσβεστών είναι εξαιρετικά δύσκολο, λόγω του ότι το δάσος που καίγεται είναι συμπαγές και αδιαπέραστο.

Μάχη με τις φλόγες εξακολουθούν να δίνουν 265 πυροσβέστες, 10 ομάδες πεζοπόρου τμήματος, 82 οχήματα της Πυροσβεστικής, ενώ συντρέχουν εθελοντές, υδροφόρες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στρατιώτες. Την ημέρα επιχειρούσαν περιοδικά 17 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο. 

Μάνος Τσαλδάρης / Εφ.Συν.

Από την ώρα που νύχτωσε και σταμάτησαν να επιχειρούν τα εναέρια μέσα, το βάρος των επιχειρήσεων έχει πέσει στις επίγειες δυνάμεις και κυρίως στα πεζοπόρα τμήματα, ενώ τα οχήματα έχουν σχηματίσει περίμετρο για να εμποδίσουν την επέκταση της πυρκαγιάς.

Εκκενώσεις οικισμών

Η φωτιά στη θέση Κοκκιναρέα

Μάνος Τσαλδάρης /Εφ.Συν.

Στιγμιότυπο από το μέτωπο στο Αλεποχώρι 

ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/ EUROKINISSI

Λίγο μετά τις 8 το βράδυ η Πολιτική Προστασία απήυθυνε σύσταση στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής μεταξύ Λιακωτού, Κάτω Πευκενέα, Χάνι Δερβένι και Ι.Μ. Αγ. Ιερόθεου, να απομακρυνθούν από τις οικίες τους μέσω των επαρχιακών οδών προς Μέγαρα, ενώ γενικά η Πολιτική Προστασία συνιστά στους κατοίκους όλης της περιοχής να είναι σε εγρήγορση.

Εντολή για εκκένωση δόθηκε νωρίτερα και στο Αλεποχώρι, ενώ είχε προηγηθεί εντολή να  απομακρυνθούν άμεσα μέσω του παραλιακού δρόμου με κατεύθυνση Αλεποχώρι - Μέγαρα για προληπτικούς λόγους έλαβαν -και μέσω του 112- οι πολίτες που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του οικισμού Αιγειρούσες - Ντουράκος. 

Το μεσημέρι η Πυροσβεστική εισηγήθηκε την εκκένωση των περιοχών Χάνι, Δερβένι, Άνω Πευκενέα και Κάτω Πευκενέα. Νωρίτερα, απομακρύνθηκαν οι κάτοικοι από τα νότια και δυτικά του Αλεποχωρίου, από τους οικισμούς Σχίνος, Αγία Σωτήρα, Βαμβακιές, Μαυρολίμνη, Μάζι και Παρασκευά, και από τις δύο Ιερές Μονές, του Αγίου Ιωάννη και της Αγίας Παρασκευής.

Στιγμιότυπo από την πυρκαγιά προς το Αλεποχώρι

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΣΙΔΗΣ/ EUROKINISSI

Ζημιές έχουν προκληθεί και στο ηλεκτρικό δίκτυο, καθώς έχουν καεί κολόνες της ΔΕΗ και έχουν κοπεί καλώδια. Στην περιοχή βρίσκονται συνεργεία του ΔΕΔΗΕ, προκειμένου να αποκαταστήσουν τα προβλήματα.

Καταστροφές στον οικισμό Βαμβακιές

EUROKINISSI / ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ

Σε πλήρη κινητοποίηση βρίσκεται και ο δήμος Μεγαρέων. «Βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και πολεμικού μετώπου», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Γρηγόρης Σταμούλης και συνεχίζει: «Δυστυχώς η φωτιά μέσα στο δάσος δεν ελέγχεται, με τους δυνατούς ανέμους γίνεται ανεξέλεγκτη. Εμείς από τις 10 χτες το βράδυ, όταν ξέσπασε η φωτιά στο Σχίνο Λουτρακίου, τεθήκαμε σε επιφυλακή, γιατί ήταν και τέτοιοι οι άνεμοι που δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να φτάσει το μέτωπο στην περιοχή μας. Και από τις 3 τη νύχτα βρισκόμαστε στο πόδι. Κινητοποιήθηκε αμέσως η υπηρεσία της Πολιτικής Προστασίας και όταν κατά τις 12 αναζοπυρώθηκε το μέτωπο, ζητήσαμε άμεση εκκένωση περιοχών για προληπτικούς λόγους, λόγω της δυσμενούς εξελίξεως που έπαιρνε η πυρκαγιά στα Γεράνεια όρη και κατευθυνόταν προς συγκεκριμένους οικισμούς».

«Με τη φωτιά ποτέ δεν μπορείς να είσαι ήσυχος. Είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα για τις δυσκολίες που ενδεχομένως προκύψουν». Τέλος, σχετικά με την επέμβαση των δυνάμεων πυρόσβεσης, ο δήμαρχος Μεγαρέων τόνισε: «Ευτυχώς ο κρατικός μηχανισμός κινητοποιήθηκε άμεσα, τόσο η πυροσβεστική, όσο και οι εναέριες δυνάμεις και είμαστε σε διαρκή συνεννόηση».

Στην περιοχή του Αλεποχωρίου βρέθηκε και ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης.

Οι ισχυροί άνεμοι δυτικών έως βορειοδυτικών διευθύνσεων που πνέουν στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς στο Σχίνο Κορινθίας, αναμένεται να παρουσιάσουν περαιτέρω ενίσχυση τις βραδινές ώρες απόψε, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr. Οι μέσες εντάσεις τους αναμένεται να φτάσουν τοπικά τα 7-8 μποφόρ, ενώ εξασθένηση των ανέμων εκτιμάται ότι θα σημειωθεί τις πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Μάνος Τσαλδάρης / Εφ.Συν.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις 

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις πραγματοποιεί η ΕΛΑΣ στην ευρύτερη περιοχή του Αλεποχωρίου, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση της Αστυνομίας, οι ρυθμίσεις αυτές είναι οι εξής:

Διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στα εξής σημεία:
Α) Διασταύρωση Αλεποχωρίου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Σχινό
Β) Στο ύψος του 21ου χλμ της επαρχιακής οδού Μεγάρων - Αλεποχωρίου, προς Αλεποχώρι
Γ) Στην οδό Χρυσανθέμων στην περιοχή Δελφίνια, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Μάζι
Δ) Στην οδό Αγίου Ηλία με κατεύθυνση προς την περιοχή Σώρα
Ε) Στην επαρχιακή οδό Μεγάρων - Αλεποχωρίου, από το ύψος του βενζινάδικου ΕΚΟ, στο ρεύμα προς Αλερποχώρι, περιοχή Πευκενέας
ΣΤ) Στην οδό Χανίων, περιοχή Κρύα Βρύση
Ζ) Στην οδό Μοράβα, από το εθνικό στάδιο Μεγάρων προς Καβελάρι.
Επίσης, διακόπηκε και η κυκλοφορία των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Μεγάρων- Αλεποχωρίου, από το ύψος της οδού Αγίου Στεφάνου, στο ρεύμα προς Αλεποχώρι.

Απόπειρα Χαρδαλιά να δώσει εικόνα γενικής κινητοποίησης 

Να δώσει την εικόνα της γενικής κινητοποιήσης, δίχως πάντως να κάνει αναφορά για το τι έγινε την περασμένη νύχτα και επεκτάθηκε δραματικά η φωτιά επιχείρησε σήμερα το απόγευμα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, έχοντας την πικρή εμπειρία από το Μάτι αλλά και την ανάμνηση της στάσης που κράτησε τότε η ΝΔ ως αντιπολίτευση.

Σε έκτακτη ενημέρωση που έκανε για την κατάσταση στα πύρινα μέτωπα, ο Ν. Χαρδαλιάς είπε ότι απ' το πρώτο φως της ημέρας διατέθηκαν στην περιοχή όλα τα διαθέσιμα εναέρια μέσα.

Ο Ν. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε από ελαιώνα και από καύση υπολειμμάτων και κλαδιών, κάτι που διαχειρίζεται το κλιμάκιο της Δ/νσης Αντιμετώπσης Εγκλημάτων Εμπρησμού που διερευνά τα αίτια της φωτιάς από χθες το βράδυ.  Το ανακριτικό κάνει τη δουλειά του σύντομα θα έχουμε αποτελέσματα, είπε.

Μέχρι τώρα, τόνισε, έχουν καεί περίπου είκοσι χιλιάδες στρέμματα ενός πυκνού παρθένου δάσους.

Ο υφυπουργός επανέλαβε ότι όλος ο μηχανισμός της πολιτικής προστασίας βρίσκεται εκεί αλλά μίλησε για «μάχη απέναντι σε δύσκολες συνθήκες» και προϊδέασε ότι «θα είναι μια δύσκολη νύχτα».

Αντιπολιτευτικά βέλη

«Ενώ θα περίμενε κανείς από τον αρμόδιο υπουργό να ενημερώσει για το σχέδιο αντιμετώπισης της κατάστασης, ο κύριος Χαρδαλιάς, περιορίστηκε σε γενικολογίες, προειδοποιώντας για μία δύσκολη νύχτα» σχολίασε ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Χρήστος Σπίρτζης.

«Κύριοι του επιτελικού κράτους Μητσοτάκη αυτό που ανακοινώσατε, το γνωρίζουν, ήδη, οι κάτοικοι της περιοχής που βλέπουν έναν κρατικό μηχανισμό o οποίος δεν μπορεί να τους προστατέψει από μία συνήθη πυρκαγιά και καταγγέλλουν έλλειψη συντονισμού και αδυναμία ελέγχου της κατάστασης» τόνισε και επισήμανε ότι εδώ και καιρό η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει μετατραπεί σε Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης για τον κορονοϊό. «Σε κάθε περίπτωση φυσικής καταστροφής, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αποδειχθεί ανεπαρκής τόσο σε επίπεδο πρόληψης, όσο και σε επίπεδο αντιμετώπισης της κατάστασης. Τους καλούμε, επιτέλους, να σοβαρευτούν, να οργανωθούν και να αντιληφθούν ότι η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση και όχι ομάδα επικοινωνίας».

«Ακόμη μια φορά απαράσκευοι, ακόμη μια φορά κατώτεροι των περιστάσεων», σχολίασε το Κίνημα Αλλαγής για την αντίδραση της κυβέρνησης στη μεγάλη πυρκαγιά στο Σχίνο Κορινθίας. Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Τομέα Πολιτικής Προστασίας του ΚΙΝΑΛΛ: «Η πρόεδρος του Κινήματος Φώφη Γεννηματά, πριν από 3 εβδομάδες, απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση στην κυβέρνηση και την Πολιτική Προστασία για τις τραγικές συνέπειες που θα μπορούσε να έχει η κυβερνητική αβελτηρία: Κανένα έργο πρόληψης δεν είχε γίνει σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο. Ούτε και στο Σχίνο. Ούτε ζώνες πυρόσβεσης υπήρχαν ούτε καθαρισμοί έγιναν».Καταγγέλλει δε ότι δεν λειτούργησε «το πολυ-διαφημισμένο 112», ενώ οι δασικοί χάρτες έχουν παραπεμφθεί στις καλένδες.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Στην επικοινωνία τους ο Θανάσης Παφίλης, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, «επισήμανε τη σοβαρότητα της κατάστασης και ζήτησε από την κυβέρνηση να λάβει άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς και την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής».

Ο καπνός έπνιξε και την Αττική, συστάσεις του υπ. Υγείας

Πυκνός καπνός έχει καλύψει το Λεκανοπέδιο της Αττικής, καθώς η μεταστροφή του αέρα από το μέτωπο της πυρκαγιάς στο Σχινό, έχει καλύψει με καπνό την Αθήνα, 

ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/ EUROKINISSI

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στην Περιφέρεια Αττικής από το Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, μετά από σχετική επεξεργασία από τον Δρ. Ευάγγελο Γερασόπουλο, διευθυντή ερευνών του ΙΕΠΒΑ -ΕΑΑ, οι τιμές των μικροσωματιδίων στον αέρα της Αττικής είναι υψηλές και για το λόγο αυτό οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού θα πρέπει να περιορίσουν την έκθεση τους στους εξωτερικούς χώρους.

Το υπουργείο Υγείας, δια μέσου της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας και Υγιεινής Περιβάλλοντος, συστήνει τη λήψη των ακόλουθων μέτρων προστασίας του πληθυσμού της Περιφέρειας Αττικής ως εξής:

Α. Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου

Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα, καρδιοπαθείς, παιδιά και άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να αποφύγουν κάθε σωματική άσκηση-δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους.

Επίσης, συνιστάται η αποφυγή παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.

Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου. Επί επιμονής συμπτωμάτων συνιστάται επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.

Β. Συστάσεις στον γενικό πληθυσμό

Σε κάθε άτομο συνιστάται να αποφύγει κάθε σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και να περιορίσει τον χρόνο παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία. Κατά την παραμονή του σε εσωτερικούς χώρους να διατηρούνται πόρτες, μπαλκονόπορτες και παράθυρα κλειστά.

Γ. Συστάσεις για τον καθαρισμό των οικιών μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς

Υπενθυμίζονται και οι συστάσεις σε ό,τι αφορά την τον καθαρισμό των οικιών κατόπιν εκδήλωσης πυρκαγιάς:

  • Να ακολουθούνται προσεκτικά οι οδηγίες στα προϊόντα καθαρισμού, να χρησιμοποιούνται είδη ατομικής προστασίας (γάντια, μάσκα, προστατευτικά γυαλιά) και τα παιδιά και τα κατοικίδια να κρατιούνται σε απόσταση.
  • Να εξασφαλίζεται επαρκής αερισμός/ εξαερισμός στον χώρο.
  • Καπνός, οσμές, αιθάλη/στάχτη: Τα υπολείμματα καπνού μπορεί να παραμείνουν για καιρό και να χρειαστεί να καθαριστούν οι οικίες σας πολλές φορές. Προτείνεται η τοποθέτηση μικρών πιάτων με ξύδι στο σπίτι για να απορροφήσουν τις οσμές
  • Γενική καθαριότητα: Οι επιφάνειες να σκουπίζονται με υγρό και στη συνέχεια στεγνό πανί.
  • Προτείνεται η αλλαγή και ο καθαρισμός όλων των φίλτρων των συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού.
  • Τοίχοι: Να πλένονται με άφθονο νερό και σαπούνι.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Νέα Αριστερά: «Στον πάτο της ΕΕ στην ελευθερία του Τύπου για τρίτη συνεχόμενη χρονιά»

Ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς για τα αποτελέσματα του Παγκόσμιου Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου «Ουραγός στην …