Μπουρλότο από τον εφοπλιστή Πάνο Λασκαρίδη στο Μαξίμου

Δήλωσε ότι «η ναυτιλία δεν χρειάζεται την κυβέρνηση, το υπουργείο, τον ΙΜΟ...» και ότι οι πλοιοκτήτες «έχουν χεσμένο τον πρωθυπουργό» • Αφωνία του Γ. Πλακιωτάκη • Καθυστερημένη καταδίκη από κυβερνητικούς κύκλους μετά από ερώτηση της «Εφ.Συν.» • Εντονότερη αντίδραση από το συγκρότημα Μαρινάκη, που ζήτησε την αποπομπή του από την Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών.

«Θαλασσοταραχή» επικρατεί από την Πέμπτη στην Ακτή Βασιλειάδη στη Δραπετσώνα, αλλά και στο μέγαρο Μαξίμου, καθώς δεν λέει να κοπάσει ο θόρυβος που έχει προκληθεί από τις δηλώσεις του εφοπλιστή Πάνου Λασκαρίδη αλλά και την πρωτοφανή αντίδραση του υπουργού Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη στο πλαίσιο δημοσιογραφικής έρευνας του Οργανισμού EIC (European Investigative Collaboration) για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της ναυτιλίας παγκοσμίως.

Καμία επίσημη δήλωση δεν είχε γίνει μέχρι χθες από τον αρμόδιο υπουργό, αλλά ούτε και από άλλον κυβερνητικό παράγοντα, με την κυβέρνηση να παθαίνει επί σειρά ημερών αφωνία (αργά την Πέμπτη έσκασε το θέμα στην επικαιρότητα) για μια ιστορία που προσβάλλει την ίδια και τον πρωθυπουργό τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Η μόνη κυβερνητική αντίδραση που έχει υπάρξει μέχρι στιγμής ήρθε μόλις χθες –τόσες μέρες μετά–, όχι επισήμως αλλά μέσω κυβερνητικών κύκλων, οι οποίοι απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της «Εφ.Συν.» τελικά πήραν θέση πάνω στο ζήτημα «αδειάζοντας» τον εφοπλιστή για τις δηλώσεις του, αναφέροντας ότι «οι δηλώσεις είναι εντελώς απαράδεκτες και δεν επιδέχονται καμίας διόρθωσης».

Υπενθυμίζεται ότι ο εφοπλιστής με ωμό και κυνικό τρόπο είχε πει ότι «η ναυτιλία δεν χρειάζεται την κυβέρνηση, το υπουργείο, τον ΙΜΟ [Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός] και τον πρωθυπουργό. Εχουν χεσμένο τον πρωθυπουργό, γι’ αυτούς δεν έχει καμία χρησιμότητα» και ότι «η ναυτιλία δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα. Δεν υπάρχει κάτι που μπορεί να κερδίσει ένας πλοιοκτήτης στην Ελλάδα. [...] Μόνο τα γραφεία των πλοιοκτητών είναι στην Ελλάδα. Το 80% των πλοίων τους έχουν ξένη σημαία. Δεν τους νοιάζει η ελληνική σημαία».

Αλλά πέρα από τις αναταράξεις στην κυβέρνηση, ορατές έγιναν και συγκρούσεις στους εφοπλιστικούς κόλπους με αφορμή τις δηλώσεις αυτές. Εξ ου και οι πληροφορίες που λένε ότι άλλοι εφοπλιστές δηλώνουν εξοργισμένοι με τον Π. Λασκαρίδη και ζητούν την αποπομπή του από την Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ).

Τυχαίες δεν μπορεί να θεωρηθούν ασφαλώς και οι ευθείες βολές στον εφοπλιστή που εξαπολύει το συγκρότημα του Βαγγέλη Μαρινάκη μέσω δημοσιεύματος στα «ΝΕΑ» («Προσβολές και απρέπειες», 22.5.2021), στο οποίο τα όσα δήλωσε ο Π. Λασκαρίδης για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό χαρακτηρίζονται «τουλάχιστον απρεπή και προσβλητικά», ενώ αναφέρεται ότι οι δηλώσεις αυτές «δεν εκθέτουν μόνο τον ίδιο, αλλά πλήττουν τους Ελληνες εφοπλιστές ως φυσικά πρόσωπα και συνολικά την εικόνα της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, την οποία εκπροσωπεί ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της». Μάλιστα το δημοσίευμα κάνει λόγο για «πρωτοφανές παραλήρημα» και καλεί την ΕΕΕ «αμέσως να πάρει θέση και να επιβάλει μέτρα. [...] Ακόμη και αν χρειασθεί η αποπομπή του Π. Λασκαρίδη από το Δ.Σ. της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών».

Μόνο που η αντίδραση αυτή φαίνεται προσχηματική. Ανάλογες προσβλητικές για τις κυβερνήσεις δηλώσεις έχουν κάνει κατά καιρούς οι μεγάλοι εφοπλιστές με τα ακόμα μεγαλύτερα δάνεια. Την ώρα που κάποιοι από τους πλέον προβεβλημένους της ΕΕΕ είχαν ακόμα και κατηγορίες για κακουργήματα, που διαχρονικά φρόντιζαν με τις στρατιές δικηγόρων και τις «νυχτερινές» τροπολογίες να αποφεύγουν γλιτώνοντας βέβαια και τα όποια πρόστιμα.

Οι εφοπλιστές αρνήθηκαν να συνεισφέρουν στην οικονομική κρίση ακόμα και όταν επί κυβέρνησης Σαμαρά η εισφορά έγινε οικειοθελής. Εφοπλιστές χρεοκόπησαν τα ασφαλιστικά ταμεία των ναυτικών, αποκλείοντας τους Ελληνες ναυτικούς από τα πληρώματα. Εφοπλιστές διαθέτουν πάνω από 30 φοροαπαλλαγές. Εφοπλιστές έκαναν τεράστιες επενδύσεις σε αγορές καραβιών επί οικονομικής κρίσης.

Και βέβαια, εφοπλιστές ζητοκραυγάζουν για την Ελλάδα χωρίς να έχουν έστω μία ελληνική σημαία στα καράβια τους (π.χ. Β. Μαρινάκης), κατέχουν δεκάδες οφσόρ, ενώ ακόμα και από το σουπερμάρκετ ψωνίζουν αφορολόγητα για τις βίλες τους. Ο Π. Λασκαρίδης ομολόγησε απλώς με κυνικό τρόπο την πλήρη αλήθεια, μη διστάζοντας να το κάνει ακόμα και σε βάρος του ιδιαίτερα οικείου γι’ αυτόν περιβάλλοντος της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Κατά τα λοιπά, ο ίδιος ο Π. Λασκαρίδης το βράδυ της Παρασκευής σε μια προσπάθεια να μαζέψει τα ασυμμάζευτα πέρασε στην αντεπίθεση και, επιχειρώντας να φορτώσει τις ευθύνες στους δημοσιογράφους της ερευνητικής ομάδας, ισχυρίστηκε ότι επρόκειτο για δηλώσεις «παρμένες από άσχετες συζητήσεις που δεν αφορούσαν σε καμία περίπτωση τη σημερινή κατάσταση της ναυτιλίας μας και φυσικά ούτε τον πρωθυπουργό, ούτε τον υπουργό Ναυτιλίας· δηλώσεις που έγιναν σε δίκτυο ανεκδιήγητων Πορτογάλων δημοσιογράφων, που τις χρησιμοποίησαν βάναυσα εκτός θέματος και ειρμού».

Οσο για τον κατά δήλωσή του «σημαντικότερο υπουργό του κόσμου», υπουργό Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκη, ο οποίος έμεινε εμβρόντητος και εν πλήρει αμηχανία ακούγοντας τις δηλώσεις του εφοπλιστή να διαψεύδουν τις προγενέστερες δικές του, ότι η ελληνική ναυτιλία είναι 100% ελληνική, συνέχισε κανονικά το πρόγραμμά του και την Παρασκευή βρέθηκε στην Κρήτη, όπου εγκαινίασε το νέο Λιμενικό Τμήμα της Ελούντας, ενώ χθες, όπως έκανε γνωστό ο ίδιος με σχετική ανάρτηση, παρέδωσε ένα σύγχρονο σκάφος –δωρεά της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών– στο λιμεναρχείο του Αγίου Ορους.

Η υπόθεση προκάλεσε τις σφοδρές αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25. Ο τομεάρχης Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ Νεκτάριος Σαντορινιός χαρακτήρισε «ντροπιαστική για τη χώρα» την «αμηχανία του υπουργού Ναυτιλίας μπροστά στις προσβλητικές δηλώσεις Ελληνα εφοπλιστή» και τόνισε ότι είναι «απορίας άξιο πώς σε ό,τι αφορά την προστασία της ελληνικής ναυτεργασίας, η κυβέρνηση δεν επέδειξε την ίδια “αμηχανία”, αφού μέχρι τώρα έχει φέρει πλήθος τροπολογιών που απορυθμίζουν το εργασιακό περιβάλλον των ναυτικών και καταργούν τις συλλογικές συμβάσεις».

Το ΚΚΕ σχολίασε πως «η τοποθέτηση του εφοπλιστή Πάνου Λασκαρίδη και η αμηχανία του υπουργού της Ν.Δ. είναι σοκαριστικές μεν, αναμενόμενες δε, από τη στιγμή που οι ελληνικές κυβερνήσεις είναι όντως το πολιτικό προσωπικό των εφοπλιστών και των άλλων μερίδων του κεφαλαίου».

Το ΜέΡΑ25 ανέφερε πως «η εικόνα του υπουργού και ο “τρόπος” απάντησης του εφοπλιστή είναι χαρακτηριστικά της χρεοδουλοπαροικίας η Ελλάς, όπου η παρασιτική ολιγαρχία ανθεί, μεταξύ της οποίας και οι Ελληνες εφοπλιστές με σκανδαλώδεις φοροαπαλλαγές, στις πλάτες βεβαίως του ελληνικού λαού».


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Μαρινάκης: Απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ για το Μάτι

«Αμετανόητοι, προσπαθούν να κάνουν το άσπρο μαύρο για τον Ποινικό Κώδικα και παίζουν πολιτικά παιχνίδια …