Απειλητικό email όπου -κατά τους ισχυρισμούς της- αναφέρεται η Χαμάς επικαλείται η Λευκορωσία για το περιστατικό με την αναγκαστική προσγείωση του αεροσκάφους της Ryanair στο Μινσκ, προκειμένου όπως φάνηκε να συλληφθεί αντιφρονών δημοσιογράφος.
Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας αερομεταφορών του υπουργείου Μεταφορών της Λευκορωσίας, Άρτιομ Σικόρσκι, διάβασε στη συνέντευξη Τύπου «απειλητικό email» που, όπως ισχυρίστηκε, έφθασε στις αρχές του εθνικού αερολιμένα στο Μινσκ, επιβεβαιώνοντας εμμέσως ότι πιθανότατα τελικός στόχος ήταν ο Ρομάν Προτάσεβιτς: «Εμείς οι στρατιώτες της Χαμάς απαιτούμε κατάπαυση του πυρός από το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Απαιτούμε η Ε.Ε. να πάρει πίσω την υποστήριξη που παρέχει στο Ισραήλ σε αυτόν τον πόλεμο. Είναι γνωστό ότι συμμετέχοντες στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών επιστρέφουν σπίτι τους με την πτήση 4978. Μια βόμβα έχει τοποθετηθεί στο αεροσκάφος. Εάν δεν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις μας, η βόμβα θα εκραγεί στις 23 Μαΐου πάνω από το Βίλνιους».
Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη «τη σοβαρότητα» του μηνύματος, είπε ο Σικόρσκι, η πληροφορία διαβιβάστηκε... αρμοδίως. «Φανταστείτε τί θα συνέβαινε στο Βίλνιους, το αεροδρόμιο του οποίου βρίσκεται στο κέντρο της πόλης», είπε ο Σικόρσκι, «εάν Θεός φυλάξει, η πληροφορία ήταν αληθινή».
Ωστόσο το ίδιο το περιεχόμενο του μηνύματος που διάβασαν οι αρχές της Λευκορωσίας εγείρει ερωτήματα, όπως το γιατί η Χαμάς να έχει μεταξύ των «αιτημάτων» της την εκεχειρία με το Ισραήλ, όταν αυτός ο υποτιθέμενος στόχος είχε ήδη επιτευχθεί δυο ημέρες νωρίτερα.
Ο ίδιος αξιωματούχος, υποστήριξε ότι οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας της Λευκορωσίας «δεν άσκησαν πίεση στο πλήρωμα της Ryanair στο να λάβει την απόφαση», να προσγειωθεί δηλαδή στο Μινσκ αντί στο Βίλνιους, παρότι όταν το αεροπλάνο άλλαξε πορεία βρισκόταν πολύ κοντά στον εναέριο χώρο της Λιθουανίας. Υποστήριξε εξάλλου ότι σε εκείνη τη φάση είχαν κι άλλες «επιλογές». Για παράδειγμα είπε ο Σικόρσκι, «θα μπορούσαν να πάνε στη Βαρσοβία, στο Κίεβο ή να συνεχίσουν στο Βίλνιους». Το Μινσκ βεβαίως «προσφέρθηκε» να εξυπηρετήσει... αφού το Κέντρο Ελέγχου του αεροδρομίου του, όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου, προσπάθησε ανεπιτυχώς να επικοινωνήσει με τα γραφεία της Ryanair στη Λιθουανία.
Στη συνέντευξη Τύπου, ωστόσο, χαρακτηριστικό είναι ότι δεν αναφέρθηκε η σύλληψη του Ρομάν Προτάσεβιτς και της φίλης του, για τους οποίους προφανώς οι «αποστολείς» του email γνώριζαν εκ των προτέρων ότι επέβαιναν στην πτήση.
Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Σικόρσκι οι Λευκορώσοι ελεγκτές ενήργησαν στο πλαίσιο των διεθνών κανονισμών.
Όπως μάλιστα ισχυρίστηκε ο αρχηγός της Αεροπορίας, Ιγκόρ Γκολούμπ, το μαχητικό σηκώθηκε αφού το αεροπλάνο είχε στρίψει και κατευθυνόταν στο Μινσκ.
Το Μινσκ ανακοίνωσε επίσης ότι έχει ανοίξει ποινική έρευνα για τον ψευδή πια ισχυρισμό περί κινδύνου στην πτήση.
Απαγόρευση πτήσεων
Η Βρετανία απαγόρευσε την είσοδο του εθνικού αερομεταφορέα της Λευκορωσίας, της Belavia, και παράλληλα συνέστησε στα βρετανικά αεροσκάφη να αποφεύγουν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας.
Νωρίτερα και η Λιθουανία ανακοίνωσε ότι απαγορεύει όλες τις πτήσεις από και προς το έδαφός της μέσω του λευκορωσικού εναερίου χώρου. Επίσης συνέστησε στους πολίτες της να εγκαταλείψουν αμέσως τη Λευκορωσία.
Παρεμβαίνοντας κατά τηνδιάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ο υπουργός Εξωτερικών Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις δήλωσε ότι η ενέργεια της Λευκορωσίας απηχεί την επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας στην περιοχή.
Ο υπουργός Μεταφορών δήλωσε από την πλευρά του ότι οι αεροπορικές εταιρείες Lot, Wizzair, Airbaltic ήδη αποφεύγουν σε εθελούσια βάση τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας.
Ο κυπριακός αεροπορικός όμιλος Avia Solutions Group με έδρα την Λιθουανία δεν θα χρησιμοποιεί πλέον τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας, ανακοίνωσε η εταιρεία.
Στη Βαρσοβία, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε ότι θα προτείνει να διακοπούν όλες οι πτήσεις από την Λευκορωσία προς την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έδωσε σήμερα εντολή στην κυβέρνησή του να καταρτίσει επίσημη απόφαση για διακοπή των απευθείας πτήσεων μεταξύ Ουκρανίας και Λευκορωσίας, ανακοίνωσε το γραφείο του Ζελένσκι.
Απέλαση των Λετονών διπλωματών από το Μινσκ
Η απέλαση της διπλωματικής αποστολής της Λετονίας από το Μινσκ έγινε, σύμφωνα με τη δήλωση του Λευκορώσου υπουργού Εξωτερικών Βλαντιμίρ Μακέι, διότι ο Λετονός ομόλογός του μαζί με τον δήμαρχο της πρωτεύουσας Ρίγα, αντικατέστησαν τη σημαία της Λευκορωσίας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα χόκεϊ επί πάγου που γίνεται στην πρωτεύουσα της Λετονίας, με μια σημαία άλλη, σε κόκκινο και λευκό χρώμα.
«Ο πρσβευτής της Λετονίας θα πρέπει να φύγει εντός 24 ωρών και το υπόλοιπο προσωπικό σε 48 ώρες», είπε ο Μακέι συμπληρώνοντας ότι από την αποστολή «θα μείνει μόνο ένας για να προσέχει το κτίριο».
Στην έκτακτη Συνόδο Κορυφής που ξεκινάει σήμερα (20.30) στις Βρυξέλλες θα συζητηθεί και το ενδεχόμενο για συνέπειες και πιθανές κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας.
Όπως μεταδίδει απ' τις Βρυξέλλες η Μαρία Ψαρά, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αναμένεται να προταθούν μέτρα κατά της Λευκορωσίας, τα οποία ενδέχεται να υπάρχουν και στο κείμενο των συμπερασμάτων και τα οποία θα συνυπογράψουν όλα τα κράτη μέλη, περιλαμβανομένης της Ελλάδας.
Η Ρωσία συνιστά ψυχραιμία
«Τασσόμαστε υπέρ του να αποτιμηθεί αυτή η κατάσταση όχι εν θερμώ, όχι με βιασύνη, αλλά στη βάση όλων των πληροφοριών που υπάρχουν», είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, μετά τη συνάντηση με τον Νίκο Δένδια,
Πολύ περισσότερο, όπως πρόσθεσε, «που ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας υπογράμμισε την ετοιμότητα της κυβέρνησής του να ενεργήσει στο ζήτημα αυτό με διαφάνεια, την ετοιμότητα να ακολουθήσει όλους τους διεθνείς κανόνες και να εγγυηθεί την πλήρη πρόσβαση, συμπεριλαμβανομένης σε περίπτωση, που χρειαστεί, την υποδοχή διεθνών εμπειρογνωμόνων».
Ο Λαβρόφ αναφέρθηκε και στη φίλη του συλληφθέντος, λέγοντας ότι οι ρωσικές αρχές έχουν ήδη επικοινωνήσει με τον πατέρα της και η ρωσική πρεσβεία έχει απευθυνθεί στο ΥΠΕΞ της Λευκορωσίας, ώστε, σύμφωνα με τον Σ. Λαβρόφ, «να παράσχει πληροφορίες για την πολίτη μας και να της επιτραπεί πρόσβαση των προξενικών μας Αρχών».
Ξένοι πράκτορες;
Ξετυλίγοντας το κουβάρι που οδήγησε στη σύλληψη του Προτάσεβιτς θα πρέπει να γυρίσουμε το χρόνο πίσω και το πώς βρέθηκε στην Ελλάδα. Ο αντιφρονών δημοσιογράφος ήρθε στη χώρα μας στο πλευρό της Σβετλάνα Τιχανούσκαγια, αυτοεξόριστης, πρώην υποψήφιας για τη λευκορωσική προεδρία και ηγέτιδας της λευκορωσικής αντιπολίτευσης. Η Τιχανούσκαγια είχε προσκληθεί να συμμετάσχει στις εργασίες του «Φόρουμ των Δελφών».
Ο Ρομάν Προτάσεβιτς έμεινε στη χώρα αφού ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του φόρουμ προκειμένου να κάνει ολιγοήμερες διακοπές, όπως ο ίδιος ισχυρίστηκε.
Το ίδιο διάστημα, όπως άφησε να εννοηθεί ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας Σάιμον Κόβενι, Λευκορώσοι πράκτορες βρίσκονταν στη χώρα μας.«Πέντε ή έξι άνθρωποι αποβιβάσθηκαν. Μόνο ο ένας συνελήφθη, πράγμα που σημαίνει ότι ήταν άνθρωποι των μυστικών υπηρεσιών», είπε αναφερόμενος στην επιβίβαση των συγκεκριμένων προσώπων από Αθήνα και την αποβίβαση τους στο Μινσκ.
Νωρίτερα, ο διευθύνων σύμβουλος της Ryanair είχε κάνει ανάλογες δηλώσεις: «Πεποίθησή μας είναι ότι πράκτορες αποβιβάσθηκαν επίσης στο αεροδρόμιο», είπε κάνοντας αναφορά στο περιστατικό. Ο ίδιος εκτίμησε πως οι πράκτορες βρίσκονταν στην πτήση που ξεκίνησε από την Αθήνα.
Το ερώτημα που μπαίνει βασανιστικά είναι αν οι ελληνικές αρχές γνώριζαν για τη «δραστηριότητα» των τελευταίων ημερών με δεδομένη την παρουσία της Τιχανούσκαγια στο «Φόρουμ των Δελφών».